Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sty 05, 2015 17:59 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

biedny Alanek :( , kciuki to niewiele-niech mu sie uda , tyle już przeszedł ... :ok: :ok: :ok: trzymamy

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw sty 08, 2015 0:23 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Alanek nie żyje ['] ... wszyscy jesteśmy do niczego :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Czw sty 08, 2015 0:28 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Straszne... Tyle walki... I co?
Do dupy z tym wszystkim!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Czw sty 08, 2015 0:48 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

villemo5 pisze:Straszne... Tyle walki... I co?
Do dupy z tym wszystkim!

Do doopy ! Mam wrażenie, że wszyscy go zawiedliśmy :cry: że mogło być inaczej ... że nie potrafiliśmy zrozumieć co do nas mówi ...

Zdarza się, że jeże, które do nas trafiają - umierają. Umierają, bo rany są za głębokie, wirusy nie dają się pokonać... ale w jego przypadku kompletnie nie wiemy co się stało. Może się dowiemy, ale to kiepskie pocieszenie. Nie tak miało być :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt sty 09, 2015 11:04 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Dziewczyny, ponieważ nasza wyjątkowa skarpetkowa akcja jest jeszcze w trakcie przygotowywania, mam propozycję, żeby jeszcze w styczniu dozbierać środki dla Jelonek. Za fundusze z grudnia planowana jest budowa woliery małych drapieżników. Potrzebna będzie siatka i inne materiały budowlane.

Mam nadzieję, że się zgodzicie :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt sty 09, 2015 16:11 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

villemo5 pisze:Straszne... Tyle walki... I co? (...) !

Okazało się, że Alanek cierpiał na encelaflomalaję, czyli martwicę rozpływną komórek tkanki mózgowej. Jest to kolejny jeż cierpiący na to schorzenie, który do nas trafia. Jednak u Alanka objawy były inne niż u poprzednich jeży. Poprzednie miały niedowłady kończyn, przewracały się, miały drżenie ciała. Wspólne było nie zwijanie się w kulkę. Alan się zwijał.
Według doktora zmiany, jakie pojawiają się w mózgu lub rdzeniu kręgowym rozprzestrzeniają się jak upadające kostki domina. Objawy, jakie możemy zaobserwować, zależne są od tego w której części układu nerwowego rozpoczął się proces niszczenia. Niestety, przy obecnym stanie wiedzy - nie jesteśmy w stanie pomóc takiemu jeżykowi. Ale może kiedyś znajdzie się lekarstwo ....
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt sty 09, 2015 16:26 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Nemi, a czy gdzieś ktoś z lekarzy doczytał sie, co może być źródłem tej choroby?
Jesli nie ma leku, może trzeba zacząć od źródła -jesli jest zewnętrzne np. wynika z problemów ze środkowiskiem w danym rejonie, jako przykład podam zanieczyszczenie na Ślasku , które jest nieporównywalnie większe niz np. w Suwałkach, etc. , to takie źródło można wyeliminować, np. przenosząc na inne tereny jeżyki z tego ogarniętego czynnikiem powodującym owa chorobę.

Strasznie mi przykro z powodu Alanka :( [*] -niechaj jego śmierć będzie przyczyną do poszukiwania źródła tej choroby przez wetów pośró kolegów w innych krajach, gdzie może jest większa wiedza na temat chorób jeży - czy to pobożne życzenia ? :roll:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pt sty 09, 2015 23:38 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

alessandra pisze:Strasznie mi przykro z powodu Alanka :( [*] -niechaj jego śmierć będzie przyczyną do poszukiwania źródła tej choroby przez wetów pośró kolegów w innych krajach, gdzie może jest większa wiedza na temat chorób jeży - czy to pobożne życzenia ? :roll:

Dokładnie tak Alessandra. Mam taką nadzieję. Alanek ostatecznie przyłożył się do pomysłu pewnego projektu, który mam nadzieję uda się zrealizować. Muszę się jeszcze nad nim zastanowić i skonsultować z doktorem. Więcej napiszę u nas w wątku.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw mar 05, 2015 0:40 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Grodzisk Mazowiecki. Na CITO potrzebna jest Osoba, która przejmie bardzo chorego, wybudzonego jeża, dusi się, ma problemy z oddychaniem, jest cały w kleszczach, rankach.
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Czw mar 05, 2015 10:33 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Możemy go przejąć, ale jestem bez transportu. Proszę o kontakt telefoniczny 606 398 996.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw mar 05, 2015 10:34 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Aniu odezwij się
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Czw mar 05, 2015 11:27 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Nemi dzwonię ale tel wyłączony jest chyba?

Anna Rylska

Post » Czw mar 05, 2015 11:43 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Jeżynek żyje, dałam w nocy ciepłą kroplówkę, ogrzałam, po 3 godzinach nakarmiłam recovery. Już raczej stabilny, nie dusi się. Mocno wycieńczony, kleszczy -nie przesadzam le jest ponad 500 lub wiecej, małe, d, duże, wielki rój, dramat. Bardzo dużo już usunęłam. Na razie jest mocno obsługiwalny.

Anna Rylska

Post » Czw mar 05, 2015 11:51 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Udało nam się skontaktować :P Jak Ania dzwoniła, akurat rozmawiałam z kimś innym. Organizujemy transport. Najważniejsze, że jeżyk jest stabilny.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw mar 05, 2015 12:44 Re: Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

Kciuki mocne
ObrazekObrazek

villemo5

[poprzednia][następna]