Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto maja 17, 2011 17:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a mnie zaczęły zdychac glonojady 8O ,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane :? inne ryby czuja sie świetnie :roll: co może byc przyczyna :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto maja 17, 2011 18:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady 8O ,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane :? inne ryby czuja sie świetnie :roll: co może byc przyczyna :?:

Glonojady potrzebują jakiegoś drewienka w baniaku (koniecznie tzn. zdrojowniki niebieskie), sama to doczytałam ostatnio... Ale dlaczego zdychają, nie wiem :roll:
Edit : dokładnie chodzi o dostęp do celulozy ..
pwpw

Post » Pon maja 30, 2011 1:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Obrazek
:arrow: Nowa 'aranżacja' (wrzuciłam po prostu trochę roślin z krewetkarium :mrgreen: , a wywaliłam to co pożarły glony) baniaczka 25l od mamuśki.

Obsada:
- 6 sztuk narybku molinezji (chyba??? 8O :? - jeszcze sprawdzę, czy to te, bo zabrałam ze szkoły i sugerowałam się nazwą pod którą tam urzędowały)
- 1 bojownik, który miał być albinosem, a przebarwia się teraz coraz bardziej na czerwono
- 5 większych gupików endlera + mniej niż 10 narybku b. małego

Wypleniłam jedne glony (jakieś zielenice chyba, albo co :? taki jasny płaszcz tworzyły, na wszystkim, z króciutkimi włoskami), to przylazły inne :evil: - gorsze... bo nitkowate i rozmnażające się strasznie szybko.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon maja 30, 2011 9:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja muszę zrobić porządek u siebie bo glony mnie zżerają, te nitkowe :!: :?
I chyba bym chciała parkę gupików... Żywy pokarm z małych by był....
No i muszę zacząć rozglądać się za domem dla moich pielęgnic szmaragdowych bo już za duże się robią...
Największa ryba ma ok 8 cm, najmniejsza 3.
Oczywiście ta największa rozstawia wszystkie ryby po kątach :)
Neony siedzą w rogu i boją się wypływać, bystrzyki zostały dwa i nie boją się niczego...
Samice prętnika są podobne do pielęgnic więc są ganiane.
Bojownik ma się dobrze i się nie boi :)
Może ktoś chce za darmochę 5 pielęgnic? :D
Odbiór osobisty ;)
A tu największa ryba :)
Obrazek
mamuśka

Post » Pon maja 30, 2011 11:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja bardzo chętnie, ale nie mam tak dużego akwarium :(

Wie ktoś może coś o "wiekowym" (w okolicach roku) samcu pielęgniczki ramireza szukającym domu? Mam wdowę po samcu, wdowa ma już coś koło 1,5 roku i cholera dobrze się trzyma 8O A ileś "uczonych akwarystów" :ryk: wmawiało mi że pielęgnice te nie żyją dłużej niż rok! Rok to max! :ok: No... wybryk natury? :twisted: Samiec pewnie też by żył dłużej gdyby nie moja nieuwaga :( - na dnie akwarium zostały resztki szkła z potłuczonego termometru (głupie kotki tak skoczyły na pokrywę, że termometr był się stłukł i rozleciał). Cud że rtęć się nie wylała :!: I musiał chyba zawadzić o to ocierając się o żwirek (pielęgniczki szukając dobrego miejsca na złożenie ikry "próbują" w ten sposób powierzchnię). Rana była zbyt duża, a organizm zbyt stary, żeby to się zagoiło... :(

Chętnie przygarnę wiekowego samca ramirezki!
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie cze 05, 2011 9:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Coś mi wczoraj odbiło i zaczęłam porządkować akwarium ... :roll:
Zostawiłam 1/5 roślin :roll:
Więc akwarium jest teraz bardzo przerzedzone,, i ryby nie mają się gdzie chować...

No i ucierpiały na tym neony.... :roll:
Wczoraj było jeszcze ich 7 ....
Dzisiaj są już 3...
Albo zrobiły to pielęgnice, albo glonek... :roll:
A jutro przyjeżdża do mnie 20 neonów... :roll:
Muszę koniecznie oddać te pielęgnice...
I potrzebuję roślin...
Takich które się utrzymają w moich warunkach ...

Ma ktoś do odstąpienia kilka gałązek ? ;)
mamuśka

Post » Wto cze 07, 2011 9:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wpuściłam wczoraj 15 neonów...
No i pielęgnice urządziły sobie polowanie :?

Musiałam szybko je wyłowić.
Dzisiaj TŻ dzwonił do sklepu znajomego, czy przyjmą.
Przyjmą, ufff...
Żal mi, bo ładne...
Ale rosną, a akwarium nie jest z gumy... :roll:
mamuśka

Post » Nie lip 03, 2011 14:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zna się ktoś na molinezjach?
Nie zapytam na forum akwarystycznych, bo mnie wyśmieją :roll:

1. Czy jest możliwa zmiana płci z samicy na samca, gdy w stadku są tylko samice (6 sztuk)? Czytałam to co podpowiada google, ale różne bzdurki można znaleźć 8) i wiele sprzecznych informacji. Bo jedna z samiczek jest wyraźnie szczuplejsza i nieco mniejsza, taka "niesamicza", ale gonopodium nie posiada (na razie). Jest to podrośnięty narybek długości od 2 do 3 cm.
2. Czy jeśli molinezje owe pływają razem z endlerkami jest możliwe zapłodnienie owych molinezji przez samce endlera? Podobno (tak mówi wujek google) molinezje krzyżują się z mieczykami, a z gupikami czasem też podobno mogą. Ale jak czytam, że ktoś trzyma te trzy gatunki razem i inni 'akwaryści' też to polecają, to ja już nic nie wiem :roll:

Pytania stąd że kilka dni temu dokupiłam 2 samce endlera i jeden z nich dobierał się do jednej molinezji :twisted:

Na razie molinezje wyglądają na "nierozdziewiczone" 8)

Poza tym - mam dylemat, bo powinnam te molinezje przełowić już do 72l akwarium, bo już urosły na tyle, że 25l może spowodować że skarłowacieją, a w 72l mam komplet i muszę w takim razie stamtąd coś oddać, ale nie bardzo mam co :?
Chyba że zlikwiduję dwa te mniejsze akwaria i zrobię sobie setkę :twisted: tak by było najwygodniej :ryk:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt lip 08, 2011 18:44 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Rozmawiałam kiedyś z wetem u którego miałam praktyki i właśnie mówił mi że tak się dzieje jeśli nie ma żadnego samca to dominująca samica musi przejąć jego rolę :mrgreen:
mamuśka

Post » Pt lip 08, 2011 19:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Rozmawiałam kiedyś z wetem u którego miałam praktyki i właśnie mówił mi że tak się dzieje jeśli nie ma żadnego samca to dominująca samica musi przejąć jego rolę :mrgreen:

I co? Potomstwo może z tego być? 8O
Ja się samca pozbyłam (poszedł z młodymi do ludzi) na szczęście w akwa spokój i nic mi "portek" nie nosi (z molinezji, poza młodym, ale z wadą wiec się nie zaleca) :lol:
W pierwszym akwa mam mieczyka samca i samiczkę, i baby od molinezji, w drugim mam mieczyki i głupiki :wink: rozmnażają się tylko gatunkowo- jakieś normalne mam te rybki :mrgreen:
pwpw

Post » Pt lip 08, 2011 19:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No to uff :)

Powinnam zrobić porządek z roślinami we wszystkich 4 akwariach, ale tak mi się nie chce :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lip 09, 2011 12:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Właściwie inni już odpowiedzieli, ale wtrącę swoje trzy grosze :wink:
Odnośnie zmiany płci - tak, molki tak mają (mieczyki zresztą też).
Jeśli chodzi o endlerki i molki - ja podchodzę ostrożnie do hodowli żyworódek, fakt jest taki że wiele gatunków może się krzyżować (choć może nie zdarza się to często u niektórych połączeń). Generalnie molinezje i gupiki należą do tego samego rodzaju (Poecilia), więc ja na twoim miejscu miałabym obawy przed trzymaniem ich razem.

A na forach akwarystycznych ludzie nie gryzą :wink: I nie wyśmiewają się z każdego nowo przybyłego forumowicza - no, chyba że trafi się na kogoś z deficytem kultury :roll:

Chyba że zlikwiduję dwa te mniejsze akwaria i zrobię sobie setkę :twisted: tak by było najwygodniej

Jak najbardziej, polecam takie rozwiązanie (poza tą częścią przed spójnikiem) :twisted:

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Czw lip 14, 2011 22:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zrobiłam restart bojownikowego akwarium (tego z czerwonym bojkiem). Przed chwilą skończyłam. A zaczęłam byłam coś koło 18 :twisted:

Co się zmieniło?
- wywaliłam wszystkie rośliny prócz dwóch: microsorium uskrzydlonego i jakiegoś innego krzaczka
- dosadziłam jakieś zielsko z tyłu, zabrane z dużego akwarium
- przeniosłam resztkę furkatek (parka się ostała, reszta zdechła już dawno :? zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze kilku) i 7 rasborek merah do owego bojka

i chyba niechcący zabiłam jedną rasborkę z powyższych :? tzn. tak przypuszczam, bo przełowiłam 7 sztuk a teraz uparcie pokazuje się tylko 6, a jak przez chwilę szybki górnej nie było, to usłyszałam "chlup" i trochę wody pojawiło się wokół akwarium... co gorsza - pod akwarium stała klatka ze szczurami i w tej samej chwili szczury się zbiegły, jakby im jedzonko wpadło do klatki :?
szukałam wokół na podłodze i w klatce też, ale nigdzie nie ma.

Jeszcze mógł ją bojownik chapsnąć :twisted:

Mam nadzieję że do jutra się jednak pokaże...

A skoro w dużym akwarium jest już o 9 ryb mniej, to będę mogła przenieść tam 5 molinezji (jedna gdzieś zniknęła ostatnio :( była jakaś chudsza i mniejsza, nie podejrzewam żeby koty ją wyłowiły, raczej sama padła, tylko czemu?).

Tak prezentuje się całość:
Obrazek Obrazek
Chwilę po zalaniu pokazało się kilka małych świderków, naprawdę nie wiem skąd, żwir i całe akwarium myłam wielokrotnie prawie wrzątkiem, wszystkie ślimaki starałam się wydłubać, na roślinach chyba nie miały gdzie się schować (bo to kilka listków i trochę korzeni było), resztę wyposażenia też umyłam :twisted: ale nic to, świderki w takiej ilości nie groźne ;)
Obrazek
Parka furkatek:
Obrazek Obrazek
No i bojek w wodzie z własnego akwarium (zrobiłam zdjęcie bo kolor wody mnie niepokoił :? ), testy wody pokazały: GH 10 st., KH 5 st., ph 8O 7,6 :!: , ilość fosforanów (PO4) równa zeru, tzn. na pewno mniej niż 0,25, ale było wyraźnie w kolorze zera). Tak, był tam dość spory korzeń który pewnie wydziela garbniki 8)
Obrazek Obrazek
i bojek we własnej osobie:
Obrazek Obrazek

i teraz tylko modlić się, żeby glony nitkowe nie odrosły... :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw lip 14, 2011 23:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:I potrzebuję roślin...
Takich które się utrzymają w moich warunkach ...

Ma ktoś do odstąpienia kilka gałązek ? ;)

mam najas i rogatek - jakbys chciala
chetnie wezme jakies inne rosliny w zamian
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Pt lip 22, 2011 8:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mam 3 raczki cambarellus pomarańczowe od wczoraj 8)
W tym bojownikowym, co jego zdjęcia powyżej.

Przerzuciłam molinezje do 72l.
A w tym z endlerkami wyrosły mi nowe samczyki 8) :D dwa jeszcze w ogóle nie wybarwione, jednemu zaczyna się wybarwiać ogon i jeden tak świeżo całkowicie wybarwiony :) i niestety chyba zakończył życie mój najstarszy ukochany samczyk endlera :( dostałam go w tej pierwszej serii endlerków, dawno temu.
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]