Miss pisze:Moja przyjaciółka ma 5letnią sukę amstaffa. Z psem moge chodzić na spacery ja i jeszcze kilka osób, w tym 75letnia babcia przyjaciółki. Ja mogę sunię spuszczać, ściągac jej kaganiec. Zawołana zawsze wraca. Jeśli trszkę ciągnie wystarczy szarpnąc za smyccz. Wiem, że nie działa u wszystkich psów, ale sunia była prowadzana głownie bez smyczy(w kagańcu) do 2 roku życia. To samo robiłam ze swoim psem. Psy które są ciągle na smyczy będą chciały się z niej zerwac zeby odrobinę pogiegać. Psy które szarpią smycz to psy które dominują albo chcą dominować nad właściielem. Jeśli pies ma aż tak dużo energii warto zmienić mu dietę na mniej kaloryczną. Polecam bardzo książkę "Okiem Psa" autor ma nazwisko Fisher o ile dobrze pamiętam. Z tego typu psami trzeba być bardzo, bardzo stanowczym i konsekwentnym, ale nie starać się robić z piesków niewolników.
tylko, ze Fisher z teorii dominacji zawartej w książce Okiem psa sam się później wycofał, proponuję poczytać coś bardziej na czasie i porzucić teorię dominacji