Jeż to SKARBonka - ratujmy maluchy

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro kwi 16, 2014 12:05 Re: Jeż to SKARBonka

Villemo, Alessandra - bardzo dziękuję :1luvu:

Z Ryjkiem było tak. Zadzwoniłam w sobotę do lecznicy doktora Garncarza i pani z recepcji, powiedziała, że to raczej nie doktor Elwira Buczek powinna się Ryjkiem zająć, ale nie mogła rozmawiać w danej chwili. Za jakiś czas doktor Buczek oddzwoniła i powiedziała, że przyjmie Ryjka, oraz że musimy poczekać, aż się wyleczy z zapalenia dróg oddechowych.

Z kolei, we wtorek, byliśmy z Ryjkiem u naszego, doktora Jankowskiego (ogólnego), na kontroli. Oko obejrzał i powiedział, że jak oczodół się wyjałowi - zaszyje go. Powiedział to tak, jakby miał za sobą wiele zaszytych oczodołów 8O . Jego lecznica współpracuje z kocimi organizacjami i zajmuje się kotami wolnożyjącymi - więc może zaszywał.

Sama nie wiem co robić. Wg doktora Jankowskiego, oka już nie ma. Mnie również się tak wydaje. Do zakraplania dostaliśmy TOBREX - kropimy od wczoraj. Będę wdzięczna za rady - mamy czas przynajmniej do "po świętach", bo Ryjek jeszcze się leczy z zapalenia oskrzeli.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Śro kwi 16, 2014 13:07 Re: Jeż to SKARBonka

No ja bym go jednak skonsultowała....
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Śro kwi 16, 2014 14:28 Re: Jeż to SKARBonka

Nemi,jesli jest możliwośc, a jest- skonsultuj go z okulistą
Tobrex to b.dobry antybiotyk ze sterydem, będize na pewno poprawa- u kotów ładnie sie sprawdza

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro kwi 16, 2014 16:30 Re: Jeż to SKARBonka

Dziewczyny, ale umówić się z doktor Elwirą Buczek, jak mówili w przychodni doktora Garncarza ?

Alessandra, czy wiesz może czy Tobrex szczypie w w oczy ?
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw kwi 17, 2014 13:38 Re: Jeż to SKARBonka

Nemi pisze:Dziewczyny, ale umówić się z doktor Elwirą Buczek, jak mówili w przychodni doktora Garncarza ?

Alessandra, czy wiesz może czy Tobrex szczypie w w oczy ?

Raczej nie (maluszkom zakrapiałam oczka , takim 2mies.było ok.), kroplami, które pieką jest Biodacyna

alessandra

Post » Sob kwi 19, 2014 22:29 Re: Jeż to SKARBonka

My dziś, ze spóźnionymi jeżowymi życzeniami :P Całe Jeżurkowo życzy Wam wszystkiego najlepszego i żeby ten świąteczny czas był jak bajka .... :1luvu:

Dla nas taki jest. Wpadła do nas pani Doktor, z nową dostawą jeżowych zmartwień ( jeż Tomek ... ale raczej bez większych problemów). Obejrzała Ryjcia... stwierdziła, że oko jak najbardziej jest, tylko bardzo zapadnięte i przesłonięte trzecią, bardzo rozpulchnioną powieką... i że Ryjka oko musi bardzo boleć :| Przepisała floaxal (antybiotyk) i difadol (środek przeciwbólowy). Kropimy i chyba dziś przez chwilę widziałam oko :P

Dzięki za zaganianie do okulisty ... Bez Was - pewnie bym się poddała i być może Ryjek straciłby oko, które można uratować. Dzięki ....dzięki, dzięki :1luvu:

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Sob kwi 19, 2014 23:22 Re: Jeż to SKARBonka

Dobrych Świąt tam w Jeżurkowie!
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Wto kwi 22, 2014 9:48 Re: Jeż to SKARBonka

O matko, jakie dziwne to forum od wczoraj :roll:

Rozliczenie skarpetkowe na kwiecień zrobione. Wkleiłam Ryjkową fakturę, ale z wartością zerowa w rozliczeniu, żeby saldo na koncie zgadzało się z zapisami w skarpetce.

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... _api#gid=0
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Wto kwi 22, 2014 22:49 Re: Jeż to SKARBonka

Dziś byliśmy z wizytą kontrolną u doktora. Powiedział, że Ryjek wygląda nadspodziewanie dobrze (co sami zauważyliśmy, bo już nie jest grzecznym Ryjkiem, a Ryjem domagającym się wypuszczenia), i że drogi oddechowe są czyste. Oko było widoczne. Doktor powiedział, żeby wypuścić go do zagrody.... i zakraplać okresowo.

Ale ... jak wypuścimy Ryjka - nieprędko go zobaczymy. Ćwiczyliśmy to w zeszłym roku. Po zakraplaniu partyzancił i siem boczył. Poza tym, wydaje mi się, że oko pokazuje się po zakropleniu difadolem. Jak lek przestaje działać wysuwa się trzecia powieka. Więc umówiłam Ryjka na konsultację u pani doktor Buczek, która pracuje w gabinecie doktora Garncarza i została nam w jego lecznicy polecona, jako specjalistka od "dziwnych" zwierząt. W czwartek, akurat będzie w lecznicy niedaleko naszego biura, więc szkoda byłoby z tego nie skorzystać. Wiem, że w gabinecie pana doktora mają lepszy sprzęt, ale to pierwsza wizyta, więc pani doktor powie co robić dalej. Ponieważ Ryjek, dzielnie się leczy - mam nadzieję, że nie wydamy jakichś gigantycznych kwot.

W związku z tym mam pytanie, czy mógłby się podzielić skarpetką z naszą jeżynką Agatką (której nie wiadomo co dolega... nie może wyleczyć się z ciągłych biegunek) i nową jeżynką pana Gary, jeśli ta potrzebowałaby wsparcia ? Łapki wyglądają, jakby miała niezły wypadek motocyklowy https://www.facebook.com/JerzyDlaJezy/p ... =1&theater .

Wiem, że mamy w skarpetce niewiele środków, ale zaraz będę robić wydarzenie i mam nadzieję, że uzbieramy jeszcze trochę i uda się sfinansować leczenie całej trójki.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro kwi 23, 2014 9:11 Re: Jeż to SKARBonka

Wnoszę, aby tę edycję skarbonki przedłużyć na cały maj. Wtedy być może będzie czym dzielić... Bo teraz święta, zaraz majówka... Ciężko będzie w tak krótkim czasie uzbierać sensowną kwotę.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Śro kwi 23, 2014 9:19 Re: Jeż to SKARBonka

O .... byłoby super ! Właśnie odpowiedział pan Gara, że jego pani doktor jest na zwolnieniu lekarskim i będzie prawdopodobnie dopiero w poniedziałek. Wstępnie inny weterynarz zabezpieczył Śmiguskę, żeby mogła doczekać do tego czasu, ale samą operację będzie mogła zrobić tylko pani doktor.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro kwi 23, 2014 13:54 Re: Jeż to SKARBonka

to ja wpisuję przedłuzenie na 1 stronę :ok:

tez cos - od kiedy jeże to "dziwne zwierzeta" :evil: przecież to takie same puchatki jak koty- tylko nieco inszą sierść mają :mrgreen:

alessandra

Post » Śro kwi 23, 2014 14:39 Re: Jeż to SKARBonka

Dziewczyny - BARDZO dziękuję !
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro kwi 23, 2014 14:41 Re: Jeż to SKARBonka

Nemi, dobrze byłoby zdjecie tej biednej jeżynki dać na fb, większy będzie odzew, bo srodków na razie co kot napłakał, a leczenie zapowiada sie spore

alessandra

Post » Śro kwi 23, 2014 16:39 Re: Jeż to SKARBonka

Alessandra dziś lub jutro (skoro nie ma paniki i można je dopracować) zrobię wydarzenie na FB. Mam nadzieję, że tym razem nie będzie problemów ze zdjęciami :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

[poprzednia][następna]