Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sie 07, 2010 10:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziś rodziłam do 2.30 z prętnikami ;)
Samica złożyła ikrę na raty i musiałam ją wyłowić. Trochę jej wyjadła ale sporo samiec zaniósł do gniazda...
Zobaczymy, trzymajcie kciuki ;)
mamuśka

Post » Sob sie 07, 2010 14:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Gratulacje :)

tzn. teraz czekasz na maluchy? Mi się nigdy jeszcze nie udało przyłapać moich pielęgniczek na składaniu ikry. Zazwyczaj składają jak jest już ciemno w akwarium (czyt.: jak ja nie patrzę). Teraz mam "rytm dobowy" u nich przestawiony, coby się nie nagrzewało od lampy jak w dzień upał, ale w nocy, jak nieco chłodniej, a i tak koło 27-28 stopni z wyłączoną grzałką mam :roll: Dla bojowników to dobrze, ale 3 razborki mi padły w upały. Za to neonki okazały się bardzo wytrzymałe (lubią temp. do 24 stopni, a w lipcu w akwarium dochodziło nawet do 30).

Ah, i wczoraj znów widziałam tycią helenkę :) już urosła :1luvu: ma ok. 5-6 mm :mrgreen:

Ostatnio widziałam jak helena duża polowała na czerwone robaczki w akwarium, taka głodna była :roll: :twisted:

A, i chyba się nie pochwaliłam w ogóle nowym nabytkiem 8)
Pod koniec czerwca zanabyłam błękitno-czerwonego z białym tułowiem bojownika odmiany Double Tail (podwójny ogon) a do tego jeszcze weloniasty (dłuższa, delikatna płetwa). Płetwy te przy skrzelach są błękitne. Inne płetwy u nasady są czerwone, ku końcowi zmieniają się w błękitne. A same końcówki pozostałych (czyli prócz tych przy skrzelach) płetw są prawie białe.

Jest C U D O W N Y !!! :mrgreen:

Jak wyczyszczę akwarium to postaram się zrobić zdjęcia.

Co najśmieszniejsze, wypatrzyłam go po prostu w sklepie akwarystycznym! 8O Nie wiem co on tam robił, bo takie się naprawdę nie zdarzają w sklepach.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob sie 07, 2010 14:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tak, czekam na maluchy - jutro już powinno być wiadomo ;) bo w necie napisano że wykluwają się po 12/24h...
U mnie też temperatura dochodziła do 31 stopni bez grzałki :roll:
na szczęście wszystko przetrwało :mrgreen:
A jak hodowla ślimulców ? :lol:

No i gratuluje nabytku w postaci pięknego bojownika, czekam na zdjęcia :mrgreen:
mamuśka

Post » Sob sie 07, 2010 23:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale te stworzonka są pocieszne i jakie mądre! :mrgreen:

Młoda helenka znów wyszła na spacer. Maszeruje sobie dzielnie przy szybie, to stwierdziłam że ją nakarmię. Wybrałam jakieś "mięso" odpowiedniej wielkości (czyli 2/3 młodej helenki - nie za duże, nie za małe), wyjęłam z akwarium bojownika mojego nowego (przytargałam, na szczęście, razem z roślinami - przynajmniej mi teraz helenki nie głodują, ale dla dużych helen te ślimaki są jeszcze za małe) i wpuściłam do akwarium głównego tuż "przed oczy" małej helence. A ta od razu wyczuła co się święci i poleciała sobie upolować obiadek, a właściwie kolację. Mądre to i spostrzegawcze! :mrgreen: Na pewno to po mamusi (czytaj: po mnie) 8) Przed chwilą spojrzałam - już zjadła i idzie dalej :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sie 08, 2010 9:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak Ci się rozmnoży to poproszę o jedną helenkę 8) Będzie miała dobry domek :lol: tylko muszę znów hodowle zakładać :lol:
Jak wyglądają wyklute prętniki :roll:
Bo nie jestem w stanie przyuważyć czy się wkluły czy nie :?
A to już czas ...
mamuśka

Post » Nie sie 08, 2010 13:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Jak Ci się rozmnoży to poproszę o jedną helenkę 8) Będzie miała dobry domek :lol: tylko muszę znów hodowle zakładać :lol:
A to już czas ...

Myślę, że wyklute prętniki się ruszają i mają ogonki no i główkę. Ale głowy nie dam :mrgreen: :ryk:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sie 08, 2010 14:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
mamuśka pisze:Jak Ci się rozmnoży to poproszę o jedną helenkę 8) Będzie miała dobry domek :lol: tylko muszę znów hodowle zakładać :lol:
A to już czas ...

Myślę, że wyklute prętniki się ruszają i mają ogonki no i główkę. Ale głowy nie dam :mrgreen: :ryk:

Nie widzę nic... :(
gdzieś wyczytałam, że wykluwają się po 3 dniach więc się pocieszam... :roll: :(
mamuśka

Post » Wto sie 10, 2010 7:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ależ się szybko rozwijacie 8O

Pamiętacie pewnie moja samotna złotą rybkę,
okazało się mam dużo szczęścia i po tych wszystkich latach rybka jednak padła.
akwarystycznie, teraz mam tak
Obrazek
i bardzo lubie to moje akwarium

marzy mi się 112l.

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

Post » Wto sie 10, 2010 8:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ładnie :) To 25 litrów?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sie 10, 2010 8:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tak, cały czas 25 litrów.

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

Post » Wto sie 10, 2010 9:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A w moim akwarium pływają nowo-narodzone gupiki endlera 8)
Wypatrzyłam na razie 9 sztuk. Mają jakieś 7 mm.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sie 10, 2010 9:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A u mnie nic... Kompletnie nic... :roll: :(
mamuśka

Post » Pt sie 13, 2010 14:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

nadal nic?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt sie 13, 2010 18:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Kompletnie nic...Wczoraj z drugą samicą się tarły ale wyżarły OBOJE :!: :? ikrę - zostały ze 4 ziarenka... Próbuję... :roll:
mamuśka

Post » Pon sie 16, 2010 23:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A mi się właśnie (znaczy dziś ;) ) wykluły młode pielęgniczkowate - drugi raz w ich życiu doczekały się machających ogonków (bo ikra to co mniej więcej 2 tygodnie była zawsze). Podmieniłam 1/3 wody i wrzuciłam kostkę mrożonej... tylko co to było :roll: jakieś mikro-robaczki w każdym razie :)

Młode gupiki też oczywiście podjadły, a dorosłe nie miały wyboru - dziś szef kuchni poleca tylko to jedno danie :twisted:

Z dwóch domniemanych młodych samiczek gupika dwie rybki zaczęły mi się wybarwiać 8O - chyba będą dwa kolejne samce :mrgreen:
Aha, bo "zamówiłam" 3 samce i 2 samice, a dostałam 3 samce wybarwione, 3 dojrzałe i zaciążone samice (cóż, przynajmniej u ryb się pocieszyć można, że w ciąży :P ) plus 5 samic takich 1,5 cm i jedno tycie (1 cm niecały) które do tej pory żyje i ma się dobrze ;)
Z tego co wiem, samice gupika endlera nie są wybarwione w ogóle. A tu mi kolorków zaczyna nabierać...

A bojownik (błękitno-czerwony) sobie obdarł kawałek płetwy :? takie ma delikatne, że wystarczy aby zahaczył o gałązkę roślinną, a już sobie drze :(
Ale nie wygląda to tak strasznie, mam nadzieję też że mu ładnie to odrośnie (bo nie wiadomo czy się np. nie pozwija :strach: ).
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]