Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto maja 25, 2010 17:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

BW byłoby najłatwiejszym wyjściem ;) ale za bardzo mi się nie podobają..
Wolałabym przygodę z akwarystyką zacząć na zielono...
Myślę o jakiejś ławicy i jakimś dodatku na górny poziom ... I żeby nie zeżarło krewetek :evil:
Zamontowałam na razie jedną świetlówkę Silvana Gro lux... Rośliny odbiły ;) jak dojdzie druga świetlówka, to będzie ok ;)
mamuśka

Post » Wto maja 25, 2010 20:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka a ja mam krewetki red cherry i neonki i samca gupika, danio też planuje, i nic mi krewetek nie zjada, wręcz przeciwnie są jajeczka :mrgreen:
te ciemne akwarium BW w ogóle mi się nie podobają, jakieś takie mroczne i brudne się wydają, ale to pewnie kwestia gustu.
Ja lubię akwarium z dużą ilością roślinek i małymi rybkami i krewetkami, które się pięknie komponują na mchu :lol:
Obrazek

monitomi

Od: Nie maja 03, 2009 20:10

Post » Sob maja 29, 2010 12:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zajrzyj tutaj.

Ja bojownika z innymi rybami miałam tylko przez chwilę (z neonami) i ich mi nie gonił.
Piszą że razborki mogą być, a one mi się bardzo podobają :) Ja mam mieszankę razbor espei i hengela (właściwie to nikt nie wie które to które :twisted: ) w proporcji 2 + 5, bo tak się ułowiło panu sprzedawcy (w hurtowni jak kupował to już były wymieszane, a one pod wpływem stresu - czyli siatki w akwarium - tracą kolory i wtedy stają się identyczne, więc to robota na parę dni żeby je oddzielić).
Do tego np. kiryski panda na dno.
Nie wiem co na sam górny poziom :? u mnie neony zajmują zazwyczaj dół + środek a razborki górę + środek.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob maja 29, 2010 12:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:zajrzyj tutaj.

Ja bojownika z innymi rybami miałam tylko przez chwilę (z neonami) i ich mi nie gonił.
Piszą że razborki mogą być, a one mi się bardzo podobają :) Ja mam mieszankę razbor espei i hengela (właściwie to nikt nie wie które to które :twisted: ) w proporcji 2 + 5, bo tak się ułowiło panu sprzedawcy (w hurtowni jak kupował to już były wymieszane, a one pod wpływem stresu - czyli siatki w akwarium - tracą kolory i wtedy stają się identyczne, więc to robota na parę dni żeby je oddzielić).
Do tego np. kiryski panda na dno.
Nie wiem co na sam górny poziom :? u mnie neony zajmują zazwyczaj dół + środek a razborki górę + środek.

Nie mogę zajrzeć na forum bojowników bo zbanowali mnie tam :mrgreen: :twisted: za "rozpowiadanie głupot i wprowadzanie użytkowników w błąd" ;) chodziło o te nieszczęsne szyszki olchy i krewetki ;)
mamuśka

Post » Sob maja 29, 2010 13:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

w ogóle nie możesz zajrzeć? 8O to co oni Ci zrobili, że nawet niezalogowana nie możesz tam wejść?

a propos szyszek olchy, to dziś znalazłam takie coś, że można przesadzić z szyszkami (wrzucić za dużo) i wtedy ryby mogą pozdychać :roll:

Ostatni post tutaj: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... 10&t=12257

Więc może to dlatego, nie wiem :roll:

No dobra, skopiowałam całość głównego posta z tego wątku:

Przykladowe obsady do baniakow z bojownikiem

25l ? 30l
a ) 1xbojownik
b ) 1xbojownik + kilka krewetek karłowatych(red cherry,WP,Yellow lub inne)
c ) 1xbojownik + 1xampluaria

40l-50l
a ) 1+2/3 Bojownik + 4xotosek
b ) 1+2/3 Bojownik + 4xkrewetka amano
c ) 1+2/3 Bojownik + Krewetki karlowate
d ) 1+2/3 Bojownik + 4xkirysek panda
e ) 1+2/3 Bojownik + 5xkrewetka amano + kilka krewetek karłowatych
f ) 1xbojownik wspanialy + 8x razbora klinowa(lub inna)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty + kilka krewetek karłowatych
g ) 1xbojownik wspanialy+ 8x razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 4 krewetek amano
h ) 1x Bojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 5krewetek amano+kilka krewetek karłowatych
i ) 1xbojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4xkirysek panda
j ) 1xbojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4x piskorek

60-70l
a ) 1+2/3 bojownik+8razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki
b ) 1+2/3 bojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xkirysek panda+jakies Krewetki karłowate
c ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
d ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xpiskorek
e ) 1xbojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+5xotosek

80l-90l
a ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+krewetki
b ) 1+2/3 Bojownik + 10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty +5xkirysek(panda , spizowy,pstry lub inny)+krewetki
c ) 1+2/3 Bojownik + 10 xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+6xpiskorek
d ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty +5x kirysek(j/w)+4xotosek
e ) 1+4 bojownik+5xkirysek+4xotosek+krewetki
f ) 1xbojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+4xkirysek+4xotosek
g ) 1xbojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty

100l-130l
a ) 1+2 Bojownik +10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
b ) 1+3/4 Bojownik +5xkirysek
c ) 1+2 Bojownik +5xkirysek+5xotosek+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
h ) 1+4bojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki
i ) 1+4bojownik+ zbrojnik niebieski+5xotosek+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
j ) 1xbojownik+20xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+6xkirysek+zbrojnik niebieski

140l-160l
a ) 1xbojownik+ 10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+zbrojnik niebieski+otoski
b ) 1+4bojownik + 10xpstrążenica+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+5xkirysek
Większe baniaki od 160l zazwyczaj maja wysokość przekraczajaca 40cm a bojowniki niebardzo lubia tak wysokie akwaria.

Pozdrawiam i proszę dodawac swoje wlasne propozycje obsad baniakow :)Ja podawalem zazwyczaj biotopowe obsady .

Przy laczeniu bojownika z pretnikami lub innymi rybami labiryntowymi (najlepiej podobnej wielkości) prosze pamietac ze Akwarium musi byc bardzo dobrze zarosniete ! i najlepiej podzielone na pol jakims wiekszym korzeniem zeby Ryby mogly wyznaczyc sobie rewiry !
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob maja 29, 2010 16:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zbanowali mi IP i hosta ;)
Z przesadzeniem z szyszkami to rozumiem - ale szyszki wrzuciłam dwa razy ... najpierw 2 na 25l ... padły mi wszystkie krewetki oprócz jednej amano która wlazła na pokrywę...
a drugi raz wrzuciłam szyszkę moczoną przez dwa tygodnie (zmieniałam codziennie wodę) i też 3 krewetki poszły ... :roll:
mamuśka

Post » Wto cze 01, 2010 18:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:zbanowali mi IP i hosta ;)
Z przesadzeniem z szyszkami to rozumiem - ale szyszki wrzuciłam dwa razy ... najpierw 2 na 25l ... padły mi wszystkie krewetki oprócz jednej amano która wlazła na pokrywę...
a drugi raz wrzuciłam szyszkę moczoną przez dwa tygodnie (zmieniałam codziennie wodę) i też 3 krewetki poszły ... :roll:

Spróbuj spytać o radę na http://www.kfa.org.pl .Forumowicze z tego forum chętnie udzielają rad. Kiedyś odpowiadając jednej z kobiet bili się panowie jeden przed drugim żeby jak najlepiej doradzić. :wink:
Powodzenia!
Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Wto cze 08, 2010 12:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wczoraj posadziłam nowe rośliny !
Akwarium wygląda aktualnie tak !

Obrazek
Obrazek
Prawa strona
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Środek
Obrazek
Lewa strona
Obrazek

Teraz pozostaje czekać tylko na rozrost roślin ;)
Macie jakieś sugestie co do wystroju ? :mrgreen:
mamuśka

Post » Wto cze 08, 2010 20:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Czy ten anubias jest w żwirku? jeżeli tak to wyjmij i przyczep do kamienia/korzenia. korzenie ten zwierz musi mieć luzem, bo mogą gnić.
mi się podoba, tylko nie wiem czy taki czerwony kolor się utrzyma, jakie masz oświetlenie? czerwone rośliny mają wysokie wymagania, ale życzę powodzenia.
a wystrój- kwestia gustu, wkładaj do akwarium co chcesz, byle rybom nie szkodziło. tło masz jednolite to super, będzie fajnie wyglądać jak rośliny się rozrosną.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Wto cze 08, 2010 21:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Anubias jest przygwożdżony kamieniem, znaczy same korzenie bez kłącza...Z kłącza puszcza nowe listki :mrgreen:
Oświetlenie to Śweitlówka "roślinna" gro lux 18w i osram ;) też 18w ;)
Na dniach dojdzieco2 więc zobaczymy jak rośliny się zachowają ;) w poniedziałek dojdą jeszcze 3 rośliny prawdopodobnie ;) na środek ...
mamuśka

Post » Czw lip 29, 2010 20:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ogłoszenie:

Przyjmę ślimaczki (właściwie każde prócz świderków, bo do nich mam sentyment i szkoda mi ich) na karmę dla helenek (też ślimaczków), ponieważ u mnie już wszystkie pożywne zjedzone i średnio chcą powiększać swą populację, a helenki się zaczęły mnożyć ( :mrgreen: :piwa: ) i dziś przyuważyłam taką pięęęękniusią 3-milimetrową helencię :1luvu: jak sobie dzielnie po piasku spacerowała 8) :lol: . Obawiam się że może być głodna... i mam nadzieję że jest ich więcej.

Zwrócę koszty wysyłki.

Najchętniej przyjmę ponad 4 mm rozdętki, ewentualnie większe zatoczki, inne równie chętnie. Jak najwięcej.

Ze sklepu akwarystycznego (takiego byle jakiego) boję się brać, coby nie przywlec jakiejś choroby :?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 02, 2010 17:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja mam w słoiku rozdętki bo udało mi się wyłowić w porę z akwarium a żal mi było spuszczać do kibla;)
Nie wiem ile ich tam jest bo z jednego ślimaka jest ich ... nie wiem ;)
Chętnie przekażę Ci słoik z hodowlą :lol:

A ja mam pytanie :
Czy jeśli w sobotę kupiłam parę prętników i wczoraj samiec założył gniazdo w ogólnym akwa to czy przenieść je do 25l i niech tam sobie znowu gniazdo zrobią czy zostawić bo i tak nic z tego nie będzie ? :roll:
mamuśka

Post » Pon sie 02, 2010 18:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Ja mam w słoiku rozdętki bo udało mi się wyłowić w porę z akwarium a żal mi było spuszczać do kibla;)
Nie wiem ile ich tam jest bo z jednego ślimaka jest ich ... nie wiem ;)
Chętnie przekażę Ci słoik z hodowlą :lol:

Dzięki Ci!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Kiedy (i gdzie) możemy się umówić na przekazanie? Dostosuję się :) Bo wysyłać ich pocztą chyba nie ma najmniejszego sensu ;)

mamuśka pisze:A ja mam pytanie :
Czy jeśli w sobotę kupiłam parę prętników i wczoraj samiec założył gniazdo w ogólnym akwa to czy przenieść je do 25l i niech tam sobie znowu gniazdo zrobią czy zostawić bo i tak nic z tego nie będzie ? :roll:

Nie mam pojęcia, prętników nigdy nie miałam, ale chyba nie zaszkodzi spróbować ich przenieść póki ikry nie złożyły? (bo z ikrą przenosić rodziców już bym nie ryzykowała) Oczywiście o ile masz identyczne parametry wody w tych 25 litrach (możesz zawsze wlać tam wodę z głównego baniaka).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 02, 2010 20:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Spotkać się, nie wiem - gdzie chcesz? ;) Najbliżej mam Arkadię np. ;)
mamuśka

Post » Czw sie 05, 2010 9:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A ja chcę się pochwalić, choć nie mam za bardzo czym ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
W sobotę doszły bystrzyki czerwone i para prętników ;)

Opłacało się poczekać :lol:
mamuśka

[poprzednia][następna]