Wolałabym przygodę z akwarystyką zacząć na zielono...
Myślę o jakiejś ławicy i jakimś dodatku na górny poziom ... I żeby nie zeżarło krewetek

Zamontowałam na razie jedną świetlówkę Silvana Gro lux... Rośliny odbiły

Moderator: Moderatorzy
*anika* pisze:zajrzyj tutaj.
Ja bojownika z innymi rybami miałam tylko przez chwilę (z neonami) i ich mi nie gonił.
Piszą że razborki mogą być, a one mi się bardzo podobająJa mam mieszankę razbor espei i hengela (właściwie to nikt nie wie które to które
) w proporcji 2 + 5, bo tak się ułowiło panu sprzedawcy (w hurtowni jak kupował to już były wymieszane, a one pod wpływem stresu - czyli siatki w akwarium - tracą kolory i wtedy stają się identyczne, więc to robota na parę dni żeby je oddzielić).
Do tego np. kiryski panda na dno.
Nie wiem co na sam górny poziomu mnie neony zajmują zazwyczaj dół + środek a razborki górę + środek.
Przykladowe obsady do baniakow z bojownikiem
25l ? 30l
a ) 1xbojownik
b ) 1xbojownik + kilka krewetek karłowatych(red cherry,WP,Yellow lub inne)
c ) 1xbojownik + 1xampluaria
40l-50l
a ) 1+2/3 Bojownik + 4xotosek
b ) 1+2/3 Bojownik + 4xkrewetka amano
c ) 1+2/3 Bojownik + Krewetki karlowate
d ) 1+2/3 Bojownik + 4xkirysek panda
e ) 1+2/3 Bojownik + 5xkrewetka amano + kilka krewetek karłowatych
f ) 1xbojownik wspanialy + 8x razbora klinowa(lub inna)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty + kilka krewetek karłowatych
g ) 1xbojownik wspanialy+ 8x razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 4 krewetek amano
h ) 1x Bojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+ 5krewetek amano+kilka krewetek karłowatych
i ) 1xbojownik wspanialy+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4xkirysek panda
j ) 1xbojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+4x piskorek
60-70l
a ) 1+2/3 bojownik+8razbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki
b ) 1+2/3 bojownik+8xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xkirysek panda+jakies Krewetki karłowate
c ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
d ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+5xpiskorek
e ) 1xbojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+5xotosek
80l-90l
a ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+krewetki
b ) 1+2/3 Bojownik + 10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty +5xkirysek(panda , spizowy,pstry lub inny)+krewetki
c ) 1+2/3 Bojownik + 10 xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+6xpiskorek
d ) 1+2/3 bojownik+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty +5x kirysek(j/w)+4xotosek
e ) 1+4 bojownik+5xkirysek+4xotosek+krewetki
f ) 1xbojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+4xkirysek+4xotosek
g ) 1xbojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
100l-130l
a ) 1+2 Bojownik +10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
b ) 1+3/4 Bojownik +5xkirysek
c ) 1+2 Bojownik +5xkirysek+5xotosek+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
h ) 1+4bojownik+15xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki
i ) 1+4bojownik+ zbrojnik niebieski+5xotosek+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty
j ) 1xbojownik+20xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+6xkirysek+zbrojnik niebieski
140l-160l
a ) 1xbojownik+ 10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+zbrojnik niebieski+otoski
b ) 1+4bojownik + 10xpstrążenica+10xrazbora klinowa(J/W)/ Zwinnik Jarzeniec/Zwinnik czerwonousty+krewetki+5xkirysek
Większe baniaki od 160l zazwyczaj maja wysokość przekraczajaca 40cm a bojowniki niebardzo lubia tak wysokie akwaria.
Pozdrawiam i proszę dodawac swoje wlasne propozycje obsad baniakowJa podawalem zazwyczaj biotopowe obsady .
Przy laczeniu bojownika z pretnikami lub innymi rybami labiryntowymi (najlepiej podobnej wielkości) prosze pamietac ze Akwarium musi byc bardzo dobrze zarosniete ! i najlepiej podzielone na pol jakims wiekszym korzeniem zeby Ryby mogly wyznaczyc sobie rewiry !
mamuśka pisze:zbanowali mi IP i hosta
Z przesadzeniem z szyszkami to rozumiem - ale szyszki wrzuciłam dwa razy ... najpierw 2 na 25l ... padły mi wszystkie krewetki oprócz jednej amano która wlazła na pokrywę...
a drugi raz wrzuciłam szyszkę moczoną przez dwa tygodnie (zmieniałam codziennie wodę) i też 3 krewetki poszły ...
mamuśka pisze:Ja mam w słoiku rozdętki bo udało mi się wyłowić w porę z akwarium a żal mi było spuszczać do kibla;)
Nie wiem ile ich tam jest bo z jednego ślimaka jest ich ... nie wiem
Chętnie przekażę Ci słoik z hodowlą![]()
mamuśka pisze:A ja mam pytanie :
Czy jeśli w sobotę kupiłam parę prętników i wczoraj samiec założył gniazdo w ogólnym akwa to czy przenieść je do 25l i niech tam sobie znowu gniazdo zrobią czy zostawić bo i tak nic z tego nie będzie ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości