MariaD pisze:dalia pisze:ale ja nie mogę postawić znaku równości pomiędzy hodowcą wykupującym swoje zwierze z pseudo a sytuacją o kótrej tu mowa - one w całej otoczce prowadzącej do decyzji na tak nie mają punktow wspólnych.
Niestety mają - potępiono tutaj sam fakt KUPNA jako formy zasilenia pseudo.
Hodowca wykupując swojego wychowanka robi to samo.
Co dalej z nim (wychowankiem) zrobi - wyadoptuje czy sprzeda - to inna kwestia.
Mario ja jednak zachowam zdanie ze okoliczności są bardzo istotne i to one powinny determinować rodzaj decyzji.
Uwazam że hodowca ma obowiązek zapobiegania rozwojowi pseudo, równiez poprzez wykupienie swojego kota jeśłi swoim brakiem bądź niestarannym działaniem doprowadził do tego ze kot trafił do rozmnażacza - ale tu chyba nasze opinie się nie różnią
jeden z rozmnazaczy handlujacy kociakam na allegro zakończył działalność - na pewno przyczyniło się do tego wykupienie przez hodowce koteczki C Lady.
Druga jego kotka nie miała tyle szczęścia - hodowca nie zareagował właściwie (mimo ze oferowałam pomoc naprawdę daleko posuniętą) i jego kotka trafiła do kolejnego pseudo, prawie za darmo. Wielka szkoda
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=843924894
powinien hodowca wykupić ta koteczke czy nie?
edit: uwazam ze zadną moją wypowiedzią nie napadłam na Dorcie i jej nie zniewazyłam Nie rozumiem wiec dlaczego pod moim adresem kierowane sa niezbyt przyjemne wypowiedzi. Mam prawo, jak sadze wyrazić w kulturalny sposów własne zdanie, fakt ze jest ono odmienne od zdania niektórych forumowiczów nie powinien skutkować niegrzecznymi i lekceważącymi wypowiedziami