Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon kwi 12, 2010 20:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ekhm. Nie skorzystam z tego pomysłu :? To tej szklanki nie wcisnę żadnej innej ryby, którą mój samiec bojownika mógłby gonić. Szczególnie że nie ma w niej kryjówek.

Edit:
*anika* pisze:Maluchy żyją. Rosną. Siedzą na korzeniu. Mają jasną plamkę na głowie (co to?).

Już wiem. To oczy :lol: :ryk: Ale czemu białe a nie czarne to nie wiem :|

Przed chwilą przeliczyłam maluchy. Zostało już tylko ok. 40 sztuk :( (część mogła zejść w wyniku "przenoszenia" w pysku przez rodziców - widziałam, że niektóre nie wychodziły z tego żywo, tylko padały na piach bez ruchu). Zaczynają skakać. Ale nadal na korzeniu (nie wiem jak, ale również na pionowej ścianie siedzą teraz 8O może tam jakieś niewidoczne niteczki glonów czy czegoś są, których się czepiły?)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto kwi 13, 2010 7:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

http://img188.imageshack.us/img188/8501/dsc6345.th.jpg
(zdjęcie zapożyczone z forum bojownikowego)

Mam to coś na szybkach i w wodzie... Jeśli dobrze się przyjrzeć - jest tego mnóstwo w wodzie, niekiedy można zobaczyć "ławicę" kropeczek - pewnie dzieci... mad.gif
To na szybach ma wielkość przecinka... Milimetr...Czasem półtora... Można powiedzieć, że pełza ale tak jakby bokiem...
Ok. 5 dni temu przyniosłam krewetki amano, i dopiero teraz to zobaczyłam...
Akwarium ma z półtora miesiąca, żarówka energooszczędna 15W, filtr kaskadowy. Obsada to kabomba w dużej ilości, i żwirek o granulacji 2-3 mm..
Jak się tego pozbyć ?
mamuśka

Post » Śro kwi 14, 2010 9:41 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:http://img188.imageshack.us/img188/8501/dsc6345.th.jpg
(zdjęcie zapożyczone z forum bojownikowego)

Mam to coś na szybkach i w wodzie... Jeśli dobrze się przyjrzeć - jest tego mnóstwo w wodzie, niekiedy można zobaczyć "ławicę" kropeczek - pewnie dzieci... mad.gif
To na szybach ma wielkość przecinka... Milimetr...Czasem półtora... Można powiedzieć, że pełza ale tak jakby bokiem...
Ok. 5 dni temu przyniosłam krewetki amano, i dopiero teraz to zobaczyłam...
Akwarium ma z półtora miesiąca, żarówka energooszczędna 15W, filtr kaskadowy. Obsada to kabomba w dużej ilości, i żwirek o granulacji 2-3 mm..
Jak się tego pozbyć ?

Wczoraj zrobiłam kompletną podmianę wody, wszystko wyszorowałam, wyparzyłam...
Dla krewetek wrzuciłam 2 małe szyszki olchy czarnej - wszędzie polecane...
Dziś 4 krewetki nie żyją, jedna przetrwała na pokrywie... :? :(
mamuśka

Post » Śro kwi 14, 2010 10:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziewczyny, bardzo przepraszam, że sie wcinam do wątku, ale mam "na zbyciu" zupełnie nowy zestaw testów do wody, tylko akwarium i rybek mi brakuje :wink: jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to w moim podpisie jest link o wyprzedaży wyprowadzkowej. Przepraszam raz jeszcze!
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Śro kwi 14, 2010 23:10 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, jeżeli chodzi o krewetki nic nie poradzę, nigdy nie miałam, ale to co mi utkwiło w pamięci to że muszą mieć bardzo ustabilizowane warunki w akwarium, tzn akwa musi być stabilne, bez wahnięć parametrów i bardzo czystą wodę. bez porządnych testów ani rusz.
może są jakieś fora krewetkowe?
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Śro kwi 14, 2010 23:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Maluchy zniknęły wczoraj :(

Dziś przeniosłam parkę do 20l (napełnionego w 3/4 zbiornika). Wstawiłam wczoraj wieczorem filtr wewnętrzny zawinięty w podkolanówkę. Już próbowały przystępować do tarła 8) Czyściły wybrany kamień (włożyłam 4 średnicy ok 5-6 cm, płaskich, gładkich) - wybrany także przeze mnie jako ten najwłaściwszy :P Jak widać myślę jak ryby ;) Może jutro już zobaczę nowe jajeczka :roll:

temp 25,5 przy otwartym oknie. Przy zamkniętym 26 do 27.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 15, 2010 0:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Anika, nie mówię, że nie, bo jak najbardziej jestem na tak :wink: , ale nie zdziw się, jeśli tarło tym razem się nie uda. Szybko trochę, chociaż rybki jednak płodne potrafią być :wink: Kciuki potrzymam :ok: Pamiętaj, że rodzice ikrze są zdecydowanie bardziej niezbędni niż narybkowi :)

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Czw kwi 22, 2010 13:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dostanę akwa 96l ! :1luvu:
No i moje pytanie, jak i czym obsadzić ?
na pewno chcę przenieść tam moje krewetki amano z 25l ... Jest ich 5.
I na pewno chcę tam dołożyć krewety Red Cherry lub Crystal red/black.
A co ma pływać ?
Podobają mi się proporczykowce, barwniaki czerwonobrzuche i gurami.
Ale czy one się nie zeżrą ?
I czy nie zeżrą krewetek ?
I jaka roślinność ?
Zielona jestem ... :roll:
mamuśka

Post » Czw kwi 22, 2010 14:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No , a co powiesz na krewetkarium. Same krewety . Na początek wpuść z 20 rc i wsadż korzenie obsadzone mchem jawajskim oraz Moczarkę po bokach akwa.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw kwi 22, 2010 15:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:No , a co powiesz na krewetkarium. Same krewety . Na początek wpuść z 20 rc i wsadż korzenie obsadzone mchem jawajskim oraz Moczarkę po bokach akwa.

to mi się bardzo marzy ale z takiego dużego akwa TŻ nie pozwoli mi zrobić krewetkarium - mają tam pływać kolorowe rybki ;)
z 25l zrobie krewetkarium z czasem ;)
mamuśka

Post » Czw kwi 22, 2010 16:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No to krewety do ryb nie bardzo bo młode krewecie będą atakowane i zjadane.
Co powiesz o 20 gupikach nailepiej z domowej hodowli. Po około miesiącu będzie zatrzęsienie młodych pod warunkiem.
- Mchy , moczarka , kabomba i inne szybko rosnące zielsko.
- Łupina kokosa. Jako domek .
- Obfite karmienie dorosłych ryb. Wtedy nie zjeedzą narybku. Sama doświadczyłam.

persiak1

Post » Czw kwi 22, 2010 16:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:No to krewety do ryb nie bardzo bo młode krewecie będą atakowane i zjadane.
Co powiesz o 20 gupikach nailepiej z domowej hodowli. Po około miesiącu będzie zatrzęsienie młodych pod warunkiem.
- Mchy , moczarka , kabomba i inne szybko rosnące zielsko.
- Łupina kokosa. Jako domek .
- Obfite karmienie dorosłych ryb. Wtedy nie zjeedzą narybku. Sama doświadczyłam.

I co ja później zrobię z taką ilością gupików... :roll:
mamuśka

Post » Czw kwi 22, 2010 18:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wystarczy ,że kupisz na 15 samców tylko 5 samic. One potrafią same regulować swoją liczebność. Ja mam dwa akwaria i jakoś mnie nie zarosła plaga gupików.

persiak1

Post » Czw kwi 22, 2010 18:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Moje pielęgniczki we wtorek znów złożyły ikrę (w ogólnym, nie zauważyłam, żeby się do tarła szykowały), na żwirku :? , ale dziś po południu już jej nie było, a poza tym przy tej drugiej ikrze już mniej nad nią się trzęsły i praktycznie jej nie pilnowały (no, co prawda neony już wytresowane są że do ikry mają nie podpływać, ale wietrzenie przez rodziców też ikrze chyba potrzebne, nie?)

Poczekamy - zobaczymy.

Już po zniknięciu pierwszego narybku przełowiłam parkę do kotnika (20l), przez jeden wieczór przymierzały się mocno do tarła, ale nic z tego na następny dzień nie wyszło, potem straciły kolory, więc je przełowiłam do ogólnego. No i po paru dniach bez ostrzeżenia złożyły ikrę.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 22, 2010 19:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, a co powiesz na danio pręgowane? zobacz na allegro, są zwykłe (takie niebieskawe) różowe, zielone, niebieskie... nie interesowałam się, na ile te barwniki u nich są naturalne, no ale mówisz że ma być kolorowo. to bardzo wdzięczne rybki, łatwe w obsłudze, niby łatwo się rozmnażają, ale pod warunkiem akwarium tarliskowego - no w każdym razie na pewno nie mnożą się tak łatwo jak gupiki i nie będziesz miała ich zatrzęsienia.
te ryby co wymieniłaś to za małe akwa masz jeszcze na tyle gatunków.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

[poprzednia][następna]