Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto wrz 16, 2014 6:56 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi, przykro mi bardzo :( Mam nadzieję, że koleżance się uda pokonać chorobę :ok:
A Tobie i rodzince życzę dużo siły. Przytulam mocno! :201428

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto wrz 16, 2014 23:46 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Erin, dziękuję ! Też mam nadzieję, że wyzdrowieje. Wyniki się poprawiają, ale ona czuje się coraz gorzej. Ale może musi tak być. Gorzej, żeby później było lepiej.

Kiedyś rozmawialiśmy na ten temat z doktorem - ja się cieszyłam, że wyniki jeżynki się poprawiają, a doktor był sceptyczny, bo pomimo tej poprawy, jeż nie czuł się kwitnąco, a wręcz przeciwnie. Ale dziś, te wszystkie problemy zostały wyparte przez wydarzenia z porannego spaceru :strach:

Mam wielki sentyment do owczarków i dogów niemieckich, bo to psy, z którymi się wychowywałam. Niestety ... dog niemiecki z naszej wsi jest strasznym wrogiem naszych psów. Pewnie, to niewychowawcze, ale jesteśmy z sąsiadką od doga w stałym kontakcie i unikamy się jak możemy. Teraz wyjechała, a z dogiem została jej mama. No i dziś wracamy ze spacerku... "paczamy" - a dog wychodzi :strach: Pędzimy w panice do furtki... ale widzę, że nas zobaczył ... Mamie nie udało się go utrzymać... pędzi ... rzuca się na Balcia... a paszczę ma wielką ! Prawie cały Balcio się w niej mieści. Usiłowałam wszelkimi siłami go wyszarpnąć ... ale chyba z miernym skutkiem :| Dog się opanował jak zobaczył, że za Balciem stoi Fifi. Siła spokoju :P M udało się chwycić dogową smycz- i dog natychmiast się uspokoił. Balcio przeżywał to doświadczenie przez cały dzień :|
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Śro wrz 17, 2014 6:39 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Kurka, czy ci ludzie nie mogą mu zakładać kagańca?
Naprawdę musi dojść do jakiejś tragedii, żeby się opamiętali? :roll:
Współczuję przeżyć, biedny Balcio :(

Erin

Post » Śro wrz 17, 2014 7:22 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Właśnie. Kaganiec w sytuacjach zagrażających.
Próbowałam kiedyś to wymusić na sąsiadach, ale nie chcieli współpracować :twisted: Twierdzili, że jak jest smycz, to wystarczy. Straż Miejska, do której sie zwróciłam, też tak powiedziała, i że póki się coś nie stanie to oni nic nie mogą. :roll: Czyli typowo.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro wrz 17, 2014 7:37 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

No właśnie, to jest Polska :?

Erin

Post » Śro wrz 17, 2014 8:07 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

U nas w gminie obowiązują przepisy, ze pies powyżej 5 kg musi być prowadzony na smyczy i w kagańcu, oczywiście część tego nie przestrzega, znaczna część. Ja miałam osobiście sytuację, ze mój tymczas został uderzony reklamówką zawartością w głowę. Przechodząca obok pani wykonała zamach i uderzyła psa w głowę. Efekt był taki, że pies ją capnął zębami i rozerwał jej spodnie. Zapłaciłam mandat za brak kagańca. A ona wystąpiła do sądu o 1000 zł odszkodowania i zwrot za faktury. Mnie powiedziała, że się zasłoniła, że pies jej nie ugryzł. W sądzie powiedziała "Może i machnęłam reklamówką. No i co z tego." Dodam tylko, że psa musiała kojarzyć wcześniej, bo koczował na trawniku przed blokami, był przeganiany.
Jako nastolatka miałam dobermankę. Kiedyś rzuciła się na nas kobieta i zaczęła nas okładać reklamówką i torebką. Kiedy mi się udało przytrzymać jej rękę i powiedzieć, że napadła na mnie w biały dzień i zgłoszę to zaraz na policję, obok był kościół i chciałam dzwonić, powiedziała mi, że najlepszą obroną jest atak i psa należy zaatakować, żeby nie ugryzł. Jeśli wydaje wam się taka logika pokręcona, cóż.... psy latające luzem często dostają kamieniami, patykami, dostają kopniaki etc.

Nemi gmina Jabłonna

http://www.jablonna.pl/gmina/pliki/aktu ... stosci.pdf

Rozdz.VI

Dog ma być w kagańcu i pod opieką osoby sprawującej nad nim kontrolę, bo stanowi zagrożenie.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Śro wrz 17, 2014 8:18 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nietety, wielu Polaków uważa, że przepisy są tylko i wyłącznie po to, żeby ich nie przestrzegać.
Kilka miesięcy temu za ugryzienie kobiety, która psa zaatakowała, Tajfun z Irlandii został zabity :(

Erin

Post » Śro wrz 17, 2014 8:38 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Powyżej 5 kg?? 8O To już chyba tylko yorki i podobne. Taki przepis to chyba tylko lokalny.
Nie , absolutnie nie jestem za nakazem by wszystkie psy były w kagańcach jednocześnie ze smyczą. Puszczony luzem w kagańcu , może zrobić też dużą krzywdę. Mój sąsiedzki pies był bardzo agresywny stosunku do wszystkiego co się rusza a nie jest człowiekiem. Ludzi kochał. Ja miałam psa i musiałam się natykać na wspólnych schodach i podwórku, stąd moje wymagania. Oba psy już nie żyją.
Na kaganiec są skazane niektóre psy w niektórych okolicznościach.
Sytuacje, o których piszesz, dorobella, to już w ogóle jakieś kuriozum. Najbardziej nieprzewidywalni - wbrew oczekiwaniom - są jednak ludzie :twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro wrz 17, 2014 10:46 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Co prawda jest przepis 78 KW, tylko nie wiem, czy ktoś go stosuje. U nas okoliczność, ze pies ugryzł, bo został uderzony nie została wzięta pod uwagę.

Art. 78. Kto przez drażnienie lub płoszenie doprowadza zwierzę do tego, że staje się niebezpieczne,podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany.

Od około 4 lat na moim osiedlu pojawiał się pies w typie owczarka, czasem w obroży, czasami w szelkach. Wypuszczany przez właścicieli, płot mieli w opłakanym stanie to sobie wychodził. W lutym pogryzł psa znajomej, ale zaatakował go przechodząc przez dziurę w płocie. Zadzwoniłam do SM i powiedziałam panu jak wygląda sytuacja, ludzie naprawili bramę. Pan prosił, żeby zgłosić jak będzie znowu biegał luzem. Za jakiś czas pies zaczął wychodzić przez dziurę w płocie. Telefon w SM odebrał inny pan i powiedział mi " Wie pani, może ci ludzie nie są świadomi tego, że pies im ucieka". Grzecznie zapytałam " Jak przez 4 lata będzie panu z podwórka znikał pies wielkości owczarka, nie zauważy pan tego ?". Facet się zreflektował, że zauważy. Człowiekowi odechciewa się reagować.

Mnie też zaatakował owczarek, z radości, był w metalowym kagańcu. Jak nim dostałam to zobaczyłam wszystkie gwiazdozbiory wszechświata. Pan nad psem nie panował. Pies był przyjacielski. LImo pod okiem zeszło po czasie. Znam przypadek bezdomnego psa, który chciał pogryźć faceta okładającego go kijem. Capnął go zębami. Znajomy tego psa uratował, bo może zatłukliby psa na śmierć. Wiem, ze w planie mieli widły. Ludzie mają świetne pomysły.

dorobella

Post » Śro wrz 17, 2014 10:49 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O tak, pomyslowosc ludzka - podobnie jak podlosc - nie zna granic.
A juz najgorzej, jak ida ze soba w parze.

Erin

Post » Czw wrz 18, 2014 0:19 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Erinku, myślę, że kaganiec pogorszyłby sprawę. Gdyby dog przygrzmocił nam czymś metalowym - byłoby kiepsko. Tak naprawdę, poza burzą emocji, nic wielkiego się nie stało. Balcio jest strasznie "emocjonalnym" psem - przez cały dzień to przeżywał. Nie mógł sobie znaleźć miejsca w biurze. Krążył i krążył... Dwa razy zapakował się za niską szafkę, pod skosem i nie mógł się wydostać :roll: Uspokoił się dopiero jak wróciliśmy do domu.

Nie mam pretensji do doga - wielkie to i niezborne :P Zakochane w swojej pańci :P Myślę, że jeśli chodziłybyśmy razem na spacerki - psy by się dogadały.

Jedyne psy jakich się boję to TTB.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Czw wrz 18, 2014 6:58 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

http://www.wykop.pl/link/40494/obalamy- ... typu-bull/
taaa.. Ludzi należy się bać. Ludzi, którzy nawet yorka potrafią tak podwieszać na smyczy, że wygląda jakby chciał się rzucić. Zawsze mam ochotę sama ugryźć takiego opiekuna.

Obrazek

morelowa

Post » Czw wrz 18, 2014 7:04 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi, to dobrze, że dog nie gryzie. Gorzej, jak się trafi taki kąsający. Wolałabym, żeby mnie lub mojego psa walnął kagańcem, niż dotkliwie pogryzł. Myślę, że leczenie skutków tego drugiego byłoby o wiele dłuższe i boleśniejsze.
A tak a propos kagańców - dobija mnie, że w czasach, kiedy można kupić fajne kagańce z materiału i tak je zakładać, że pies może mieć trochę otwarty pysk i dyszeć, nadal stosuje się to metalowe g...o.

Erin

Post » Czw wrz 18, 2014 7:22 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Widziałyście te dogi tu? :
viewtopic.php?f=1&t=164709

Obrazek

morelowa

Post » Czw wrz 18, 2014 12:06 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Wchodzę czasem na FB Igliwiaka, żeby poczytać ilość jadu sączącego się od tego faceta.
I co czytam

"Zastanawialiśmy się, jak to zrobić, żeby pokazać także złe, niewłaściwe, szkodliwe dla jeżątek warunki "opieki, pomocy i ratowania" ich, jak mają czelność nazywać takie praktyki stosujące je, nie raz przytaczane tu, organizacje. "

"Jednak obrazek często mówi więcej niż tysiąc słów, zatem wypadałoby pokazać dla kontrastu jak NIE POWINNY WYGLĄDAĆ warunki opieki dla jeżątek. Tym bardzie, że jak zwykle, to co złe, jest prostsze, wygodniejsze i tym samym bardziej kuszące do pójścia "na skróty". I oto nieoczekiwanie otrzymujemy maila z linkiem do filmiku, na którym wręcz szkoleniowo pokazano, jak dosłownie wszystko zrobić w najgorszy z możliwych sposobów, ze szkodą dla jeżątek, rzecz jasna. Na dodatek w tak skandaliczny sposób jeżątkami "opiekuje" się w gruncie rzeczy niby-specjalistyczna organizacja, a nie jakiś "zwykły zjadacz chleba"! Nie wierzycie? To zobaczcie sami: https://www.facebook.com/video.php?v=91 ... =2&theater "

"niech to będzie nasz NOWY KONKURS! Pytanie brzmi: jakie co najmniej 4 kardynalne błędy krzywdzące jeżątka pokazano na tym filmiku i na czym polega szkodliwość każdego z nich? Dodam, że jest ich tam więcej niż 4 (zdumiewające, że za jednym zamachem można aż tyle spierd...., nieprawdaż?), a pewną podpowiedzią jest treść oryginalnego, źródłowego postu z tym filmikiem."

https://www.facebook.com/fundacja.igliw ... wie.jezowe

Wykorzystywanie nieświadomości ludzkiej do własnych celów, żeby pokazać, że inni są be, a ja jestem cacy. Nie wiem jak można bć takim płytkim człowiekiem. Szum trzeba wokół siebie robić, bo czynsz się sam nie zapłaci, a lodówka nie zapełni.

Moja Nela ważyła około 150 gram, gdy znalazłam ją w połowie września. Jeż był w stanie tragicznym. Wychował się na convie, mleku RC i utłuczonej w moździerzu karmie RC baby cat 34. Dosyć długo to jadła, nic innego nie chciała. Dostawała też zastrzyki.Wypuszczona została w maju z wagą ok. 900 gram.

Pan Andrzej taki ekspert, a stwierdził, że poparzona Emma chce hibernować. Jeżynka pokładała się na brzuchu, więc stwierdziłam, że brzuch ją musi boleć, na logikę. Nie wypuściłam jej. Potem wymiotowała glistami.
Najlepiej komuś coś zarzucać, ale siebie wybielać. I to pisze facet, który przeklinał na jeże, a słyszeli to jego sublokatorzy.

dorobella

[poprzednia][następna]