Akwaryści pomóżcie:)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 16, 2008 22:09

a czy ktoś wie jak długo żyją piranie :?: :D

mam swoje juz ok 8 lat i myśłałam że już są bardzo stare :twisted:
a tu patrze zę dopiero teraz dostają drugie i większe zęby :twisted:
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Pt sty 18, 2008 0:22

a ja mam pytanie o tewizornie dla kota , czyli akwarium.........dotad jak mialam akwarium , to nie mialam kota............teraz mam mlodą koteczkę i planuje akwarium mieć....czy jakos dodatkowo zabezpieczaliscie pokrywę przed ciekawościa kota????planuje akwarium 128litrowe z pokrywa oryginalna taka plastikowa dla akwarium.......czy jakos ją obciązyc dodatkowo????
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sty 18, 2008 16:19

anulka111 pisze:...czy jakos dodatkowo zabezpieczaliscie pokrywę przed ciekawościa kota????planuje akwarium 128litrowe z pokrywa oryginalna taka plastikowa dla akwarium.......czy jakos ją obciązyc dodatkowo????

Pewnie. Możesz obciążyć pokrywę...np taak:

Obrazek
albo nawet taaak, a co?
Obrazek

Nelly, jeśli chodzi o zakładanie akwarium po raz pierwszy - polecam ten link:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
Nie korzystałam z tego, ale rady wydają się sensowne.

Z telewizornią w domu jest fajnie.
Koty się świetnie bawią:
Obrazek
Ryby też - jak jeszcze miałam bojowniki to polowały sobie na tę łapkę...
...teraz mam biotopowe akwa (Ameryka Płd) i jest nieco nudniej...
Oprócz zabawy są też obowiązki, więc koty pomagają w podmianie wody:
Obrazek
Wynika z tego, że wszyscy bawią się dobrze: Koty, Ryby i Ja :twisted:

P.S.
bettysolo pisze:a czy ktoś wie jak długo żyją piranie

W niewoli żyją nawet do 25 lat :mrgreen:

gauka1

Od: Śro cze 28, 2006 21:40

Post » Pt sty 18, 2008 23:51

rozumiem z tego ,że pokrywę będzie obciazala...moja koteczka...........nie zamierzam jej pokazywac , ze mozna moczyc lapki w akwarium......... :twisted: :ok:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Sob sty 19, 2008 11:11

Można moczyć nawet całego kota :twisted: szczególnie jak się grzebie w akwarium po zdjęciu pokrywy, a kotecek wskakuje na nią jakby była :evil: , potem jest wszędzie mokro...
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Sob sty 19, 2008 17:09

tak czy tak ...uważam ,że mojej kociczce nalezy się telewizorniadarmowa;)))).....a ja bardzo tesknie do akwarium , ktore mialam w starym mieszkaniu , a w nowym jakos dorobic sie nie moglam...........ale wkrótce będe miala;) :P

anulka111

Post » Pon sty 21, 2008 22:40

joanna z kotami pisze:Przy komponowaniu "składu osobowego" warto wypytać dokładnie sprzedawcę o to, z jakimi gatunkami dogada się Twoja rybka.

a ja zdecydowanie odradzam to rozwiązanie! sprzedawcy wcisną każdą rybkę do każdego zbiornika, nieważne czy pasuje do wielkości zbiornika, czy do biotopu itp :? czasami wygadują takie głupoty, że to się w głowie nie mieści... to coś w stylu pseudochodowców, chcących sprzedać kotki oby jak najszybciej i za najlepszą kasę :/ oczywiście, można znaleźć porządnego, uczciwego sprzedawcę ale to odosobnione przypadki... moim zdaniem najlepiej czytać i pytać na forum akwarystycznym :D tam Ci doradzą ludzie zajmujący się na co dzień rybkami, mający ogromne doświadczenie, a nie tylko "sprzedający" w sklepach...

3mam kciuki za Twoje akwarium :D ja mam już ponad 2 lata i marzę o wielgaśnym akwa w moim przyszłym domu :twisted:
Asminka, Perełka[*], Nuna[*], Zula[*], Lila
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

moniex

Od: Pt cze 15, 2007 19:52

Post » Pon sty 21, 2008 22:51

ups, dopiero doczytałam wątek :oops: widzę, że masz już akwarium, gratuluję, to naprawdę super sprawa :)

elisee pisze:Melduje się akwarystka morska na forum. Stare bo stare sle fotki mojego zbiornika mozna zobaczyć na mojej stronie (w dziale o nas na dole i chyba w galerii). Służę też radą co do biotopu Malawi i Tanganika(choc przerabiałam rózne inne rybcie też).
Acha! Służę szczepkami korali.

ja miałabym kilka pytań, bo tangę mam od krótkiego czasu i jakoś mi z nią nie idzie, a mam rybcie te dla początkujących, czyli piękne multiki a raczej jednego, który przeżył :evil:
Asminka, Perełka[*], Nuna[*], Zula[*], Lila
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

moniex

Od: Pt cze 15, 2007 19:52

Post » Czw sty 24, 2008 16:57

Polecam też kupic odmulacz. Dobrze jest wymieniac wode tylko częściowo, zbierając tą z dna (świetny nawóz do roslin). Przy grubszym zwirku jest to wygodniejsze.
Całkowita wymiana wody zakłóca cały biosystem. Kilka dni po wymianie moze byc mętna ale sama powinna sie ustabilizowac.

Bojownika posiadałam i nie stanowił on zagrożenia dla innych ryb.

Zywy pokarm mozna zastepować startym na tarce mrozonym sercem wołowym, wątrobą drobiową, czy wołowym mięsem. Wyciągałam z zamrażalnika i scierałam wprost do wody.
Ważne jest aby podawać go tylko tyle ile zjedza ryby.

Moga to być również muszki octówki. Włozyć do słoika kawałek owocu i przykryć to gestą gazą. Jak juz muszki sie w nim pojawią nalezy przyłozyc do góry drugi sloik a pierwszy zaciemnić aby owady przeleciały do swiatła. Nastepnie wystarczy nalac tam wody, żeby nie uciekły i dolac do akwarium.

Hodowałam w ten sposób skalary, które nawet przystepowały do tarła.

Jeszcze jedna rada, zasłyszana od starego hodowcy. Wskazane jest dodanie do akwarium odrobinki soli ( szczypta na około 100litrów).
Aga_

Post » Pon sty 28, 2008 0:55

Mi się zdarza nawet solić więcej ;) ale używam soli akwarystycznej.

gauka1

Od: Śro cze 28, 2006 21:40

Post » Wto sty 29, 2008 21:16

Witaj Nelly, mój ojciec jest zagorzałym i wieloletnim akwarystą (dodatkowo psiarzem i kociarzem:)) , Wiem że te 8 akwariów, które ma to ryby z Malawi i Tanganiki właśnie. Zna bardzo dobrego akwarystę z Torunia popytam i prześlę Ci namiary na pw. Co do skał morskich to te z Chorwacji ojciec wygotowywał kilkukrotnie, wsadził i nic się nie wydarzyło. Z drugiej strony wiem że nie wszystkie się nadają.Jeśli będę wiedziała coś wiecej dam znać. Pozdrawiam

łaciata

Od: Pon gru 18, 2006 22:46

Post » Pt lut 08, 2008 12:24

ja rowniez sluze pomoca jesli chodzi o rybki z Malawi. Do mniejszych akwariów nadaja sie na przyklad muszlowce ale nie sa to ryby dla poczatkujacych. Ale maja bardzo ciekawe zachowania spoleczne:)
ObrazekMaksioObrazekUtuli

Blues

Od: Wto maja 25, 2004 12:15

Post » Nie lut 17, 2008 14:45

Blues pisze:ja rowniez sluze pomoca jesli chodzi o rybki z Malawi. Do mniejszych akwariów nadaja sie na przyklad muszlowce ale nie sa to ryby dla poczatkujacych. Ale maja bardzo ciekawe zachowania spoleczne:)

Muszlowce to akurat Tanganika, ale wymagania zblizone do Malawi -to fakt. I zbiornik potrzebuja mniejszy niż Pyszczaki z Malawi. Muszlowcowe akwa mozna slicznie urzadzić w prosty sposób i nie znudzi się bo rybcie te maja cikawe zachowania.
Moniex - pytaj śmiało. Z czym masz problem. Na poczatek może opisz zbiornik - od podłoża począwszy , wystrój i wodę, wielkość, podmiany itp..
Ja w zwiazku z planowana budową i związaną z nia przeprowadzką bedę zmuszona zlikwidować moje morskie akwarium. Nie będę rozpoczynała zamieszkania od postawienia drugiego morskiego zbiornika:( Ale akwa planuję powoli - może wróce do Malawi tylko w większym rozmiarze.

elisee

Od: Czw paź 23, 2003 23:29

[poprzednia]