Śledzę wątek i mam nadzieję,że decyzja o oddaniu psicy nie będzie musiała być podjęta.
Mogę posłużyć radą,gdyż moja sunia po za schorzeniem serca,wątroby,tarczycy,oskrzeli i tchawicy ma chorą również trzustkę.Raz na samym początku,dwa lata temu kupiłam RC Low Fat,ale z powodu kiepskiej sytuacji finansowej musiałam znaleźć wyjście najbardziej opłacalne.
W tych karmach chodzi głównie o niską zawartość tłuszczu i białek by nie obciążać układu trawiennego.
Jest jeszcze jedna taka karma,o wiele tańsza ,a skład praktycznie taki sam: Bosch special Light 12,5 kg ( ok.130 zł/op) ma niską zawartość tłuszczu 4,5 % jak i białka 13 % przez co nie obciąża i tym samym jest dobrym zamiennikiem RC.
Robiłam też tak,że kupowałam Brit light i dodawałam enzymy trawienne jeśli nie dostałam akurat BOSCHA.
Enzymy kupowałam na allegro,w kapsułkach za ok.50 zł /30 kaps.
Przy mojej wielkości psie było to bardziej opłacalne niż 12 kg rc za ok.280 zł które starczyło by nam na miesiąc i tydzień.
Mimo prawidłowego żywienia zdarzają się ataki wątroby czy trzustki (często obie na raz atakują ),bo sunia dostaje po garści tabletek dwa razy dziennie na inne schorzenia,ale wtedy sunia kilka dni jest na gotowanym.
Możesz gotować nawet porcję rosołową,potem obrać i mięso zmieszać koniecznie z dobrze rozgotowanym ryżem.
Przede wszystkim koszt żywienia takim gotowanym jedzonkiem w brew pozorom nie jest wysoki,bo inne psiaki też mogą jeść i wyjdzie im na zdrowie.
Weźmy na przykład,że masz 4 duże psy i codziennie potrzeba 1 kg ryżu,który po ugotowaniu potroi objętość (ostatnio ważyłam z ciekawości saszetki z ryżem po ugotowaniu

)
Ryż op.1 kg +2 marchewki+ 2 kg porcji rosołowych
Na raz gotujesz tak 70 dkg ryżu co po ugotowaniu da ci ok.2 kg.
Koszty:
3 zł + 1 zł + 3 zł =
7,00 zł Tyle potrzeba ci mniej więcej na wykarmienie 4 psów,ale gdybyś miała karmić rc Low fat to prawie tyle (ok.6 zł) kosztuje cię dzienna porcja dla jednego tylko średniej wielkości pieska.
To jest oczywiście moja rada,bo my sobie tak radzimy i naprawdę jest ok.
Generalnie my mamy spokój na w/w karmie i gotowanym.
Póki co choroba rzadko nawraca,w zeszłym roku tylko raz
Pamiętaj by pieskowi nie dawać nic tłustego,a rc nie jest konieczne.
Moja wetka też twierdziła,że bez tego się nie obejdzie,a jednak nie trzeba ulegać reklamie

Życzę powodzenia i trzymam kciuki za psinkę