DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob gru 18, 2010 15:34 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Super jesteś Bianka, ja nie mogłam jakoś tego znaleźć!

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Sob gru 18, 2010 15:36 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

http://www.facebook.com/event.php?eid=1 ... _invites=0 mogę tylko kto ma FB niech kontroluje wydarzenie czy ktoś gdzieś tam nie pisze o daniu DT ja nie siedzę w weekend na necie (weszłam tylko bo Ola mnie poprosiła o pomoc)

Bianka ciebie mianuję cie administratorem wydarzenia :ok: tylko przyjmij zaprosznie :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob gru 18, 2010 15:46 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Madziu jak coś możesz pisać na FB jak będzie coś wiadomo :?: :oops: :) bo ja będe na neta doglądać z tel tylko :( :)

CatAngel

Post » Sob gru 18, 2010 15:50 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Aniołku, pisałam równocześnie z Tobą i posta mi zjadło :evil:
Jestem w domu do poniedziałku, więc postaram się kontrolować FB. Z małymi przerwami, bo jutro szykuje mi się łapanie kociaków, a poza tym przedświąteczne porządki....
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Sob gru 18, 2010 16:22 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Rozmawiałam z dziewczyna ze starego węglinca. Ma po dzwonic po znajomych i sie popytac...

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

Post » Sob gru 18, 2010 16:29 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Super.
Ale moim zdaniem trzeba go stamtąd zabierać NATYCHMIAST, i de facto obojętne gdzie, byle nie do właściciela i pod dach.
Choć wiem, że to się łatwo mówi zza komputera..
Mam nadzieję, że fb pomoże, już dużo razy pomogło..

Carmen201

Post » Sob gru 18, 2010 16:36 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

słuchajcie największy problem jest w tym, że nie będzie zgody właściciela na oddanie psa...
czyli jedyną szansą na legalne jego zabranie jest TOZ lub Policja...
a jeśli to nie poskutkuje, to pies "ucieknie"
tylko nie może do tego dojść w świetle fleszów... sami rozumiecie.

To jest dosyć skomplikowana operacja, dlatego psiak nadal tam tkwi.
Nie jestem pewna, ale on chyba na noc jest stamtąd zabierany. Co z tego, jak cały dzień siedzi tam w zimnie bez jedzenia, picia i schronienia.
Kurcze, mam nadzieję, że koleżanka, która jest w temacie zajrzy tutaj niedługo...

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Sob gru 18, 2010 16:48 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

A nie można złożyć doniesienia na znęcanie się nad psem za szczególnym okrucieństwem? Bo to chyba już pod ten paragraf podchodzi - tak głośno myślę, bo sama nie wiem co robić, jeżeli właściciel sam go nie odda.
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Post » Sob gru 18, 2010 16:59 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Laski, brać pod pachę kogoś z TOZu (kogokolwiek) + Policję i nagrać sprawę tak, że to niby TOZ przejmuje psa (ugadawszy to wcześniej) a następnie psa zabierać.
W ustawie o ochronie zwierząt nie ma NIESTETY przepisów pozwalających w jakimś trybie procesowym odebrać zwierzę właścicielowi, ale kto utrzymuje zwierzę domowe obowiązany jest zapewnić mu schronienie przed zimnem upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem do światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała, odpowiednią karmę i stały dostęp do wody (art. 9 ust. 1 ustawy o ochronie zwierząt). Naruszenie tego zakazu to wykroczenie (art. 37 ust. 1 ) karane również MANDATEM, więc Policja mogłaby tym mandatem pogrozić, jeśli nie odda (ugadać). Albo pogrozić postępowaniem wykroczeniowym informując również, że jeśli psu się coś stanie, to już będzie postępowanie KARNE, z karą do 2 lat pozbawienia wolności.Można też po prośbie, ale to nie sądzę, żeby miało sens z takim typem.

Jeśli Policja nie byłaby zainteresowana tematem, to napisać do mnie, przygotuję przemowę skierowaną do Funkcjonariuszy, mogę też spróbować zadzwonić do przełożonego Panów.

Carmen201

Post » Sob gru 18, 2010 17:00 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Zawiadomienie owszem można, ale jakoś nie widzę trybu prawnego PRZED wydaniem wyroku do odebrania psa. Choć wiem, że to się robi, ale na jakiej podstawie???

Carmen201

Post » Sob gru 18, 2010 17:07 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Eeee, prawnik niedouczony..
Art. 7 (+ art. 6 ust. 1 pkt. 10) - można odebrać zwierzę na podstawie DECYZJI WÓJTA/BURMISTRZA/PREZYDENTA miasta.
+ w sytuacji megapilnej: art. 7 ust. 3: W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także upoważniony przedstawiciel organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia.

Moim zdaniem taka sytuacja tu zachodzi, a więc trzeba ugadać się z Policją albo lepiej z TOZem. No już nie mogą chyba pozostać głusi na taką sytuację,że pies zamarza na działkach..

Carmen201

Post » Sob gru 18, 2010 17:14 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Na FB jest osoba oferująca transport psiaka do Wrocławia, jak tylko DT się znajdzie. Prosi też o namiary telefoniczne na dziewczynę z Bogatyni, która prosiła o założenie tego wątku.
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Post » Sob gru 18, 2010 17:16 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

jeśli nawet policja olała, to powinna zwrócić włascicielowi psa jak zabezpieczy mu odp warunki.Wiec i policja nie wypełniła swych obowiazków. Policja mając zgłoszenie powinna (jesli nie sama interwniuje) zgłosić naruszenie ustawy do odp organów np TOZ-u.Nie powinna zwracac zwierza ,bez sprawdzenia czy zapewniono mu schronienie. Olali i tyle.

Czy nei można mu budy postawić,szafki starej i ocieplić szmatami?
Moze zgłosić do lokalnej gazety? Napisac do burmistrza,wójta...Oni musza interweniować.na pewnoz nają przypadek, tylko takze umywają łapki,
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob gru 18, 2010 17:24 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

No to już coś mamy w razie czego. Dziewczyny bedzie dobrze, Magda widzialaś wczoraj na fb tego psa z dogo (ze schroniska z Sosnowca) co zrobilam mu niby wydarzenie i do siebie na tablice dodalam akcja dwu-dobowa i pies juz w DT w Warszawie. Tu tez sie uda tego urtować :)

CatAngel

Post » Sob gru 18, 2010 17:28 Re: DRAMAT PSA W BOGATYNI. Prosimy o pomoc PILNE !!!

Z własnego życiowego (nie tylko zwierzęcego) doświadczenia wiem, że na olewanie, głównie Policji, dobrze działa im zacytować obowiązki wynikające z ustawy, z numerem Dz. U. włącznie.
A to, o czym piszesz Asiu, to bardziej robi TOZ, w sensie, że zostawia upomnienie z zadaniami do wykonania, terminem i sprawdza. Ja rozumiem, że Policja only POUCZYŁA właściciela, nie odbierała psa i nie oddawała później.

Carmen201

[poprzednia][następna]