Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto kwi 01, 2014 16:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Ja bym elementami wyciągała i przeciągnęła rurki nad akwarium o ile się da. Hmmm rurki to powiem trudna sprawa , ale do zrobienia w miarę. Tylko cierpliwości trzeba. Ja wypuszczałam z rurek wodę do wiaderka i w tedy puste bym wyciągnęła.

Nie, tak się nie da. Prawa fizyki...

Filtr stoi w szafce akwariowej. Nie da się odłączonych rurek (jeszcze z pokrywką - bez pokrywki zleci calusieńka woda z akwarium w jakieś 2 minuty) przełożyć przez malusi otwór w szafce z tyłu gdzie te rurki właśnie są przeciągnięte nie robiąc powodzi. I to tyle. Nadal nie mam pomysłu żeby to jakoś wyciągnąć bez zlewania całej wody z akwarium (musiałabym wszystkie ryby wyłowić, bo poziom wody byłby baaardzo niski).

Nie da się też rurek zdjąć górą - rurki są powiedzmy, za krótkie. Nie mogę ich "odhaczyć" z szyb akwariowych. Bo nie dadzą rady przejść (za krótkie).

Jakieś pomysły? :lol:

edit: dałoby radę, ale chyba tylko jeśli bym od plastikowych rurek (te wygięte, zahaczone o brzeg szyby) odłączyła resztę, w dwóch miejscach: czyli na początku plastikowych rurek i na końcu. A ja właśnie nie chciałam ruszać tych elementów, bo potem nie będą szczelne... czyli będą do wyrzucenia...
Ale to jest myśl chyba... jak już chcę wyjąć na stałe to mogę je przecież zniszczyć... hm...
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto kwi 01, 2014 17:07 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja mam prosto bo filtr siedzi obok akwarium przy jego szafce i jest do niego blisko.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto kwi 01, 2014 17:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie da się po prostu wyjąć rurki pobierającej wodę z akwarium lub podnieść powyżej lustra wody? Zlać odłączając od filtra do naczynka resztkę wody z rurek i już spokojnie rozmontowywać filtr? Masz tam jakoś na stałe wmontowane?
pwpw

Post » Wto kwi 01, 2014 18:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Trzeba by było już podniszczone rurki przynajmniej odpiąć od pokrywy filtra, no ale trudno... głównie to ja chcę ten filtr wyjąć, nie musi działać jak już wyjmę :mrgreen:

Te gumowe rurki kiedyś były elastyczne. Teraz już nie są elastyczne, dlatego się boję, że ich nie wepnę po raz drugi... a bardziej, że będą mocno przeciekać jeśli je będę chciała znów podłączyć ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto kwi 01, 2014 19:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak mi woda w czasie podmian nie chce lecieć przez "wonsza" to ssę jedną końcówkę :ryk: Tylko trzeba mieć się na baczności, by nie napić się wody z akwarium :roll:
Obrazek
"Nie wiadomo, dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu" Michał Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" rozdział 24

Lattusia

Od: Nie paź 20, 2013 9:17

Post » Wto kwi 01, 2014 19:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A rurek nie idzie gdzieś nabyć? Ja mam wewnętrzny, ale już dwa razy wymieniałam rurkę w napowietrzaczu (raz zdrewniała, drugim potrzebowałam dłuższej), tyle, ze u mnie średnica standardowa, jak jest w zewnętrznych, nie wiem.
pwpw

Post » Wto kwi 01, 2014 19:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

pwpw pisze:A rurek nie idzie gdzieś nabyć? Ja mam wewnętrzny, ale już dwa razy wymieniałam rurkę w napowietrzaczu (raz zdrewniała, drugim potrzebowałam dłuższej), tyle, ze u mnie średnica standardowa, jak jest w zewnętrznych, nie wiem.

W zewnętrznych ok 2 cm średnicy rureczka :mrgreen:
i to specjalna ma być... taka co się nie rozszczelni sama z siebie - sorry, nie chcę płacić za remont mieszkania sąsiadów jak im pocieknie 70 litrów po ścianie :roll: Nie mówiąc już o moim pokoju...

były w komplecie do filtra (mini kani 80).

W napowietrzaczu to cieniusie są ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto kwi 01, 2014 19:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Właśnie o zalaniu myślałam, skoro coś z nimi się dzieje. Ja z tych powodów preferuje wewnętrzne, choć zewnętrzne są bardziej wydajne i zwykle lepszych firm dostępne.
Nie wiem czy to to, ale znalazłam coś takiego: http://www.clarias.pl/zestaw-rurek-prze ... -1225.html
Poszukaj, jak filtr sprawny warto wymienić. Ja muszę poszukać przyssawek, bo już zdrewniały :twisted:
pwpw

Post » Wto kwi 01, 2014 22:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja nie przysysam od czasu gdy w akwarium zgubiłam przyssawkę i do dzisiaj nie znalazłam gadziny.

persiak1

Post » Śro kwi 02, 2014 2:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

pwpw pisze:Właśnie o zalaniu myślałam, skoro coś z nimi się dzieje. Ja z tych powodów preferuje wewnętrzne, choć zewnętrzne są bardziej wydajne i zwykle lepszych firm dostępne.
Nie wiem czy to to, ale znalazłam coś takiego: http://www.clarias.pl/zestaw-rurek-prze ... -1225.html
Poszukaj, jak filtr sprawny warto wymienić. Ja muszę poszukać przyssawek, bo już zdrewniały :twisted:

To są akurat te plastikowe, a ja ewentualnie poszukuję gumowych ;) (to co się podpina do tych na zdjęciu z linka i drugim końcem do filtra)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro kwi 02, 2014 19:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:/.../
To są akurat te plastikowe, a ja ewentualnie poszukuję gumowych ;) (to co się podpina do tych na zdjęciu z linka i drugim końcem do filtra)

Popytaj na forach akwa, jak sobie z tym radzą, ewentualnie w sklepach Zoo ale takich większych... Dedykowanych pod ten filtr jakoś nie widzę w necie, a takie osobiście, nawet ciut drożej wolałabym kupić, widocznie producent nie przewiduje takich części zamiennych, choć 'drewnieją' :| Można też szukać czegoś po przekrojach, ale raczej musi idealnie pasować. Ja do swojego 250 l przez strach, ze coś się rozłączy/przecieknie (wrażliwa podłoga) i właśnie dlatego, że z częściami zamiennymi bywa różnie nie zdecydowałam się na zewnętrzny.. no jakoś tak średnio pasowała mi wizja zapłacenia 300-400 i więcej (bajery) za filtr, który po roku z powodu jakiejś-tam małej części będzie nadawał się na śmietnik. Wymarzyłam sobie JBL i zrezygnowałam na rzecz tańszych i bezpieczniejszych wewnętrznych, choć już na pewno nie tak wydajnych i z bajerami :wink: Ale na pewno jakoś akwaryści sobie radzą, tylko warto zapytać kogoś kto testował, jeśli jakieś rozwiązanie nie jest dedykowane, czyli nie znajdziesz tych węzy jako część zamienną od producenta.

EDIT: Osobiście firmy Aquael nie lubię, choć , a może właśnie dlatego, ze mam z niej sporo.. Poczynając od akwa 60l, które teraz się kurzy na strychu a kończąc na aktualnie działającym filtrze, który musiałam zanabyć na już, a tylko to znalazłam w stacjonarnych sklepach :? Niestety takie firmy jak JBL czy EHEIM na mój rozmiar przewidują głownie filtry zewnętrzne. Ale jak ktoś chce coś porządnego, to nie bawiłabym się w Aquael , mam spore doświadczenie z ich produktami, bardzo średnia półka (jeden wirnik w pompce rozsypał mi się po dwóch miesiącach), do tego nic nie warte bariery.. no niepoważna firma, jak dla znawcy (którym nie jestem, bazuje na własnych doświadczeniach i opiniach innych).
pwpw

Post » Śro kwi 09, 2014 13:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Może ktoś chce małe akwarium?
viewtopic.php?f=27&t=161562
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw maja 01, 2014 20:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Aquaela mam grzałki te plastykowe i filtr wewnętrzny do małego akwarium. Gdzałki to fajne , ale szybko się psujące i lubią wywalać światło. Natomiast filtry wewnętrzne są bardzo fajne , ale tylko te z serii fan.
Czy może mi ktoś polecić dobry pełen zestaw akwarystyczny pd 200 d0 350 litrów. . Proszę o opinie i sugestie.

persiak1

Post » Czw sie 14, 2014 13:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu nowy nabytek:
Obrazek
Obrazek

Aktualna obsada:
- 5 pielęgniczek ramireza
- 1+1 borelli
- 7 kirysków szmaragdowych (planowane powiększenie stadka)
- 7 pstrążnic (planowane powiększenie stadka)
- 20 bystrzyków amandy (planowane powiększenie stadka)
- 2 otoski (planowane powiększenie stadka)
- 2 krewetki filtrujące
- x krewetek rc i sakur
- x krewetek amano

tiggi

Od: Nie lut 17, 2013 13:32

Post » Sob paź 11, 2014 22:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Piękne akwarium. Ile litrów ma ????
Jaką masz pokrywę???
Pragnę poinformować iż wylęgły mi się zbroiniczki niebieskie tj glonojady. :D :D

persiak1

[poprzednia][następna]