Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob paź 24, 2015 13:51 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Hej Asiu :) A to nie wiesz, że ptaki można dokarmiać tylko podczas mrozu? :) One teraz mają dużo jedzenia a jak się rozleniwią to nie będą chciały same szukać jedzenia, a w najgorszym wypadku utuczą się jak bąki i nie będą w stanie się ruszyć , Ooo http://thumbs.dreamstime.com/z/gruby-ptak-29326509.jpg :ryk:

A tak na poważnie to mam dla Ciebie biznes :ok:

Zobacz, mogłabyś się zająć produkcją huśtawek dla kotów takich (jako rozszerzenie poduszkowej działalności) Obrazek nigdzie nie można ich kupić :( Ale doszłam do info, że kosztowały 199 zł. Pomyślałam, że można takie coś bardzo łatwo uszyć - w Ikea są poduszki za 5 zł, czyli można z nich wybrać wnętrze i zrobić okrągłe poduszki a potem zszyć je pasami - w pierwszej chwili sama takie coś chciałam uszyć, ale jestem w stanie kupić taką huśtawkę. A to jest nisza i kociary byłyby zachwycone :)

A tu z yt: https://www.youtube.com/watch?v=InvFzZ3tPTI

Co Ty na to? :kotek:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob paź 24, 2015 14:21 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Cześć Klaudia :)
O ptakach wiem. Jednak sikory zaczęły same w tym roku przylatywać na parapet (czego w poprzednich latach nie udało mi się dokonać, nawet wabiąc na smakołyki), więc im wywiesiłam (bo mi smutno samej). Na razie zjawiają się dwie, dwa razy dziennie (rano im nie wyliczam, bo maja pełnię prywatności, niepodglądane ;)). Na mrozy, już zaplanowałam, ze porobię im kule z ziarnami :)
Poza tym w NDMie śmietniki są otwarte i wszystkie ptaki wyglądają, jak zapasione wieprzki :mrgreen:

Huśtawka świetna! Nic dziwnego, że nie można jej nigdzie dostać, bo ja pierwszy raz coś takiego widzę, a w temacie jestem na bieżąco :)
Zlikwidowałabym jednak jeden poziom i chyba dodała jeden pas, coby stabilniejsze było (choć na filmie nie widać by kotu trudno było się utrzymać ;))
Wypełnienia z Ikei używam, jest świetne, najlepsze z poduszek KRÅKRIS (choć nie najtaniej wychodzi, bo ostatnio podrożały prawie dwukrotnie :( )
Jakby dodatkowo do wykonania wziąć starą pościel (tak, jak to robiłam szyjąc dla schronisk), to można by było trochę zbić z ceny.

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Sob paź 24, 2015 14:33 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Ja bym chciała taką z 3 poziomami - długą na 2 metry. Tosiś na pewno by korzystał, a z dolnego piętra najszerszego może i Kitusia i Marysia - by sie okazało. Jak masz chęć to mi uszyj - będzie to prezent dla kotów na święta :)

ps. domyślam się, że Ci samotnie - jak upasiesz sikorki to nie odlecą :twisted: :ok:

klaudiafj

Post » Sob paź 24, 2015 14:45 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

klaudiafj pisze:Ja bym chciała taką z 3 poziomami - długą na 2 metry. Tosiś na pewno by korzystał, a z dolnego piętra najszerszego może i Kitusia i Marysia - by sie okazało. Jak masz chęć to mi uszyj - będzie to prezent dla kotów na święta :)

Rozejrzę się za materiałami, bo zapasy to mam raczej tylko polaru. Powiedz tylko jakie kolory i jaki rodzaj (bawełna coś innego?). I czy wymiary poduch, jak z oryginału: http://archiwumallegro.com.pl/hustawka_ ... 55615.html ? I czy ten czwarty pas dodawać?
Najlepiej napisz mi PW :)

ps. domyślam się, że Ci samotnie - jak upasiesz sikorki to nie odlecą :twisted: :ok:

To im śpiworki na zimę uszyję i powkładam do skrzynki, będą tylko leżeć i otwierać dzióbki na papu :mrgreen: :wink:

Aia

Post » Sob paź 24, 2015 16:58 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Aia pisze:To im śpiworki na zimę uszyję i powkładam do skrzynki, będą tylko leżeć i otwierać dzióbki na papu :mrgreen: :wink:

Obrazek

Hehe :)

Ja bym chciała takie jak to zielone :) I 4 pasy. Tak jak w aukcji, ale bez rzepów, bo po co dokładać pracy. Chciałabym długie na 2 metry, ale tak żeby te pasy nad ostatnią poduszką były wydłużone, bo mam wysokie sufity. Poduszki może o wymiarach 50, 40 i 30 cm. Kolor beżowy lub obojętnie z materiału byle by wytrzymał kocie ciężary i pazury. Tak tylko mówię, bo może zróbmy tak, że się zorientujesz i powiesz mi co masz i jakby to mogło wyglądać :) Albo może nawet trochę dłuższe to, bo mam wysokie sufity, ale to dam Ci znać, jak znajdę miarkę ;)

Tosia wchodzi na swój słupek i dalej by gdzieś weszła ale nie ma już gdzie, a z pewnością z wielką radością będzie się na tym bujać :) Najniższa poducha to dla starszych - no zobaczymy :)

klaudiafj

Post » Pon paź 26, 2015 11:21 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Skończyłam odnawiać stół. Na ten moment, bo zabrakło farby, tak bardzo nie chce kryć i zostają okropne smugi :? Klaudia miałaś rację, ta Colorit zupełnie nie śmierdzi, zapach ma, jak normalna farba do ścian. Czyli poprzednią Jedynkę musiałam wybrać zły rodzaj albo nie wiem co :wink: Już całe szczęście wywietrzała, ale co się nawdychałam to moje :twisted: Jeszcze w tym temacie będę kombinować, bo zostały mi do pomalowania 3 skrzynki. Z zapasów Dziadka mam Dekoral, kusi mnie Dulux Rapidry, ale cenę ma troszku wysoką...
Obrazek Obrazek

Aia

Post » Pon paź 26, 2015 12:01 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Hej :)
Piękny ten stół!!!!! Przepiękny! W wersji białej prezentuje swoje naturalne piękno :)

Powiem Ci, że ta Dulux nie różni się znacząco od Colorit, a może i wcale, no chyba że chcesz kolor. Więc nie ma co przepłacać. Nie wiem jakie masz skrzynki i jakiego efektu oczekujesz, ale czasem warto pomalować farbą do ścian i polakierować - tak jak się to robi w decoupage, wtedy można zrobić przecierki. Ale jak chcesz mieć ładnie wykończone to tymi farbami do drewna maluj :) Ale przecierek nie będzie wtedy :)

klaudiafj

Post » Pon paź 26, 2015 12:28 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Dziękuję za pochwały od Mistrzyni :D Stół ma już 6 warstw farby i nadal nie jest to TO. Zużyłam 375 ml puszkę. Na razie robię przerwę, bo Babcia przyjeżdża obejrzeć odnowione mieszkanie, a chce mieć na czym postawić szklankę z herbatą :wink: I posprzątać trochę bałagan (moje mieszkanie chyba nigdy nie będzie poukładane. Czysto jest zawsze, bo musi, jeśli chce by tkaniny do szycia wyglądały nieskazitelnie, ale na porządek nie ma szans :mrgreen: Zawsze coś dłubię i wszystko SAMO wypełza z pudeł "pod rękę", a ja tylko skikam omijając przeszkody :roll: ) Sam stół jest ładny, więc cieszę się, że udało się go odnowić, bo widzisz w jakim stanie był do tej pory (nie polecam prasowania na lakierowanych meblach, nawet zabezpieczając je kilkoma warstwami materiału - to nic nie daje :wink: )
Przecierki mnie kuszą i się zastanawiam czy spróbować. To będzie zależało od tego, na jakie przeznaczenie, dla dwóch skrzynek, się zdecyduje. Farbę do ścian też mam zamiar wypróbować (tym sposobem miałam pierwotnie malować :)). Dobrze, że mówisz o braku różnicy między Duluxem a Coloritem, bo nie lubię przepłacać :wink: A na stole marzy mi się jakiś decupage.
Wczoraj się urobiłam, ale wyszlifowałam całą jedną skrzynkę, która ma być stolikiem-kufrem. Jak dobrze pójdzie, to dziś zbiję wieko, przykręcę kółka, po które muszę iść na pocztę i pomaluję. Może przed wizytą Babci będzie gotowy.

Aia

Post » Pon paź 26, 2015 13:26 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Tak po prawdzie to nie mam porównania tych farb na.takich meblach. Duluksem malowalam drzwi, które zawsze mają okleine i tym coloritem tez - ale tu nie było szans na.wyłapanie znaczących różnic. Fakt ze colorit jest najtańszy wiec musi jakąś różnica być do duluksa ;) ale ostatnio malowalam coloritem właśnie szafkę, polakierowana z popękaną powłoka i porysowana. I tutaj miałam niespodzianki - tez kładlam juz 3 warstwę a wciąż poprzedni lakier u zadrapania się przebijaly jako kolor niebieski
Zauważyłam to już przy niejednym meblu. Ponieważ ta.szafka i tak powinna być wdzięczna ze się dla niej wysililam to nie malowalam więcej, a przez to ze ta.farba nie pokryła idealnie mebla to uzyskałam naturalny postarzony efekt. Mi to odpowiada bo efekt ogólny jest super a nikt mi oka nie przyłoży i nie zdyskwalifikuke mnie w konkursie to bez różnicy :)ewentualnie kup coś pomiędzy coloritem a Duluksem - chyna jest dekoral. Ja mam teraz dulux szary i jest bardzo fajny, gesty. Ten z tymi zabawkami. Ale na drzwiach które nie robiły niespodzianek, bo nie przebija lakier czy bejca (juz się nauczyłam ze starej bejcy nie idzie zamalowac bo przebija i farbuje) nie miało to większego znaczenia.
Warto za każdym razem wypróbować inne techniki - ja tak robię :) Przez co się uczę i.mam porównanie :)
A do czego te skrzynki na kółkach robisz?

klaudiafj

Post » Pon paź 26, 2015 15:25 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Mam 4 skrzynki, tzw "jedynki"
Z pierwszej robię kawowy stoliczek-kufer na kółkach.
Drugą tylko oszlifuję i pomaluję i będzie mi służyć jako skrzynia do przechowywania rzeczy kuchennych (np słoików, puszek z farbą, czyli tego co aktualnie leży na wierzchu) - też będzie na kółkach, żeby można było łatwiej przesuwać (ciężkie są same w sobie, z grubych desek)
Z pozostałych dwóch nie wiem czy zrobić legowiska podobne do tego kajowego (na sprzedaż), półki do zawieszenia czy kwietnik.

Aia

Post » Śro paź 28, 2015 11:31 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Sikorki akrobatki
Obrazek
Obrazek
Klimatyczny, drewniany dom, jakich w NDMie jest jeszcze kilka
Obrazek
Obrazek
Poranna, mglista rzeka i popołudniowy raj
Obrazek
Obrazek

Wybyłam rano na targ w celu nabycia wierzbowych gałązek. Okazało się, że sprzedawcy nie wiedzą co to świeże kwiaty, uznają tylko sztuczne wiązanki (#$%^&^#$%!!! - to moja wiązanka na tą okoliczność :twisted: )
Przemarzłam. Telepie mnie do teraz. Ubrałam już wszystko co możliwe, mogę się jeszcze jedynie w spodnie narciarskie zapakować :|

Aia

Post » Śro paź 28, 2015 13:08 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Hej :)
Ale super mgły, o której to godzinie?
Sikorki :)

klaudiafj

Post » Śro paź 28, 2015 13:18 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Piękne te domy - bym chciała taki, choć pewnie ciężko ogrzać. I Twój stolik by do takiego domu bardziej pasował :mrgreen:

Jeszcze nie karmię sikorek konkretnie, tzn sypię trochę łuskanego słonecznika i płatków, cieszą się wróble i sierpówki, ale wydaje mi sie, że na słonecznym balkonie przy tej pogodzie , słoninka by sie źle czuła :?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro paź 28, 2015 13:55 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

Morelowa, czy ptaszyny mogą kaszę jaglaną jeść? Rozsypała mi się i chciałabym ją dorzucić do kul, które będę robić na zimę.
Słoniny był malutki i bardzo cienki kawałek, słońca nie za bardzo, temperatura zimna :?
Sikorki są świetne. Zawsze bardziej lubiłam bogatki, bo odważniejsze, ale jak teraz podglądam modraszki to :1luvu: Takie malunie kuleczki, przesłodkie.
Nie wiem czy u Was w miastach też są takie miejsca, jak np Łazienki w Warszawie, gdzie zwierzęta są na wpół oswojone z ludźmi? Tam się karmi ptaki z ręki. Sikory pięknie przylatują, jedna po drugiej i skubią sobie słonecznika. Przeważnie bogatki, modraszki nie maja odwagi. I kowaliki. Ach, jak sie trafi taki kowalik, to potrafi siedzieć na dłoni z minutę (aż ręka cierpnie :mrgreen: ), wybiera sobie ziarenka, rozgląda się, nie spieszy :smokin:
Pawie, kaczki, gołębie też podchodzą (choć trzeba się przyszykować że dość mocno dziobią :wink: ). I oczywiście wiewióry.
Jeśli któraś w Was będzie w stolicy w zimę to zachęcam.

Zdjęcie było robione ok 8:00, ale mgła się utrzymuje nawet do 12:00-13:00. Noc biała, jak mleko. Uroki mieszkania nad rzeką :)

Chaty są wspaniałe. Oczywiście nikt o nie nie dba. Rozwalają się. Niektóre zostały wyburzone, inne są już opieczętowane "uwaga! zagrożenie". Typowo w naszym kraju :roll:
Sporo jest tu takich domów. Np na zdjęciu znad rzeki we mgle, po prawej jest częściowo drewniana chałupa, na podwórku obok jakieś "garaże", które chyba docelowo były oborami. Okna "uszczelnione" kocami, szmatami, niedomykające się. Nadal tam mieszkają ludzie.
Żółty dom w tle, ku mojej rozpaczy, zapadł się już prawie całkowicie..

Stolik to mi się widzi np w takim 50-metrowym pokoju :mrgreen: (wreszcie blat osiągnął stan, z którego jestem zadowolona :P jeszcze tylko nogi przydało by się pociągnąć kilka razy, bo mają prześwity)
Pomalowałam wczoraj skrzynkę Decoralem. Drewno wchłonęło całą farbę :| Jest teraz lekko bielona... Za to deski które maznęłam resztką Coloritu mają idealny kolor już po pierwszym razie.

Aia

Post » Śro paź 28, 2015 14:22 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

W łazienkach wiewiórki skaczą mi po nogach, przechylają łebki i każą sobie wręczyć orzeszka...
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

[poprzednia][następna]