Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon lut 18, 2013 17:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tylko dla samic bojownika takie obżarstwo może być niebezpieczne. Niestety te rybcie potrafią zjeść więcej, niż mogą zmieścić. :roll:

Mój mały chłopaczek
Obrazek
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Pon lut 18, 2013 19:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Miałam bojki kiedyś , ale nic nie pomogły. Dziś mam mniej samców i obniżyłam temperaturę.
Mam k z szufladą w szafce pod akwa 200 litrowe. Nie otwiera się po dobroci muszę ją wypychać od spodu. Jest pusta , ale wnerwiająca. Akwa stoi tam z 10 lat.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto lut 19, 2013 9:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

saintpaulia pisze:Tylko dla samic bojownika takie obżarstwo może być niebezpieczne. Niestety te rybcie potrafią zjeść więcej, niż mogą zmieścić. :roll:

Mój mały chłopaczek
Obrazek

Piękny marmur :)

persiak1, no to jedynym wyjściem jest oddać większość gupików i zostawić sobie mało samic. A później to kontrolować...
Są osoby które chętnie przyjmą nadwyżkę ryb :)

tiggi

Od: Nie lut 17, 2013 13:32

Post » Wto lut 19, 2013 17:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a ja się muszę wyżalić 8)

chciałam kupić parkę ramirezy.
Do domu przyniosłam dwie rybki, które przez 2 dni obie utrzymywały mocno czerwono-różowy brzuszek jak u samic, non-stop.

Więc dokupiłam 2 samce :roll:

Teraz, po ponad tygodniu od kupienia widzę że mam 4 samce :?

Czerwony brzuszek zniknął totalnie u obu rybek kupionych jako pierwsze :twisted:

Niech mi ktoś powie, że to się zdarza :twisted:

Bo w internetach widzę tylko "jak czerwony brzuszek to na 200% samica. samce nawet przez chwilę nie mają czerwonego brzuszka". A dupa :evil:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto lut 19, 2013 17:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Możesz dać zdjęcia ryb? Bo tak zaocznie to ciężko się wypowiadać. :oops:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Wto lut 19, 2013 18:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Młode są (więc tym ciężej ocenić płeć), ale postaram się zaraz pstryknąć :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto lut 19, 2013 20:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

:ryk: nieźle Cię wpakowały :lol:

tiggi

Post » Nie lut 24, 2013 17:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Obrazek

tiggi

Post » Śro lut 27, 2013 17:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tiggi, jak maluchy?

a to moje nieszczęsne cztery ramirezy :?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

na zdjęciach nie jest widoczna jedna rybka, kupiona jako jedna z pierwszych dwóch, ale wygląda tak samo jak ta druga lepiej wybarwiona - też nie ma różowego brzuszka, choć przez pierwsze 2 dni miała :?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro lut 27, 2013 19:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Witaj! Ciężko mi z tych zdjęć ocenić, bo część ryb wygląda na potwornie zestresowane. Ale wydaje mi się, że jest tam przynajmiej jedna samica, jeśli nie dwie. Jakie to akwarium, jakie parametry wody? Jak, czym karmisz? Ryby są bardzo blade, nie wygląda to dobrze. To wina zdjęć, czy tak jest na żywo?
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Śro lut 27, 2013 20:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Oj nie przesadzaj, przecież to dopiero maluszki skąd mogłyby nabrać pigmentu jak mają dopiero kolka dni :) ?

kasiak321

Od: Śro lut 27, 2013 14:37

Post » Śro lut 27, 2013 23:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kasiak321 pisze:Oj nie przesadzaj, przecież to dopiero maluszki skąd mogłyby nabrać pigmentu jak mają dopiero kolka dni :) ?

Mój post był związany z tym poprzedzającym go, dotyczącym dorosłych w pełni rozwiniętych ramirez....
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Czw lut 28, 2013 8:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Czy ktoś (z Warszawy) ma do oddania krewetki? Kolega z pracy poszukuje. Akwarium gotowe, czeka na lokatorów. Kolega znający się na rzeczy, stworzonka będa miec dobrą opiekę.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw lut 28, 2013 9:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Maluchy rosną. Dziś widziałam maluszka takiego, najmniejszego z tych co przeżyły... A jest ich może z 5 sztuk :roll:

Niektóre ryby są białe a niektóre trochę ciemniejsze.

trudno im zrobić zdjęcia moim aparatem :|

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tiggi

Post » Czw lut 28, 2013 20:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

saintpaulia pisze:Witaj! Ciężko mi z tych zdjęć ocenić, bo część ryb wygląda na potwornie zestresowane. Ale wydaje mi się, że jest tam przynajmiej jedna samica, jeśli nie dwie. Jakie to akwarium, jakie parametry wody? Jak, czym karmisz? Ryby są bardzo blade, nie wygląda to dobrze. To wina zdjęć, czy tak jest na żywo?

A które?

Te blade owszem, nie mają wydłużonego 2-3 promienia płetwy grzbietowej, ale może jeszcze są młode...

One są takie blade od kupienia, w sklepie też takie były. Mam wrażenie, że one po prostu jeszcze nie są dostatecznie wybarwione, ale może się mylę...

Akwarium: 72 litry
Parametry wody: nie wiem, ale to kranówka praska, czyli ph 7,8, twardość ogólna ok. 16, twardość węglanowa ok. 10.
Karmię: teraz głównie granulki (jbl) i płatki (tropical), ale niedługo się przejdę po coś żywego.
Bladość: pręgę przez oko mają wszystkie czarną. Dwie rybki mają też cały czas intensywne czarne plamy na ciele, a te dwie pozostałe mają raczej resztę bez czarnych plam... takie dostałam w sklepie :?
Zarybienie akwarium: 1 zbrojnik niebieski, 4 dorosłe molinezje ostrouste, kilka sztuk narybku molinezji (1,5 cm), 2 neony innesa (pozostałość), 4 pielęgniczki ramireza.
Filtracja: filtr kubełkowy mini kani 80 + mały filtr wewnętrzny gąbkowy nadający się do 20 litrowego akwarium (jak robiłam restart to wsadziłam ten jako filtr działający dłużej, bo kubełek był czyszczony).
Temperatura: 26 stopni.
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]