Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lut 03, 2013 15:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamaja4 pisze:Dziewczyny,proszęęęęę,poradźcie coś co do tego nawozu!

Sprawdź skład nawozu - jeśli zawiera miedź, to go sobie odpuść albo - jeśli nie masz i nie możesz znaleźć innego - lej mniejsze dawki, niż zaleca producent. Ale najpierw upewnij się, że Twoim roślinkom naprawdę dodatek nawozów jest potrzebny. Jeśli dobrze rosną, to może nawóz jest zbyteczny?
Możesz też napisać tu nazwę i skład swojego nawozu, wtedy łatwiej będzie doradzić :).

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Pon lut 04, 2013 17:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zmieniłam świetlowkę,ale rośliny nadal podgniwają,nawet te niewymagające.Przed kreweciami,dodawałam płynny Tetra PlantaMin i było lepiej.Na pewno ma Fe,ale o innych jonach ciiisza :cry:
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Pon lut 04, 2013 17:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamaja4 pisze:Zmieniłam świetlowkę,ale rośliny nadal podgniwają,nawet te niewymagające.Przed kreweciami,dodawałam płynny Tetra PlantaMin i było lepiej.Na pewno ma Fe,ale o innych jonach ciiisza :cry:

Jakie to rośliny?

Jakie jest podłoże (szerokość ziarenek podaj i ile cm wysokości podłoża na ukorzenienie)?
- większość roślin nie lubi piasku, wolą grubszy żwirek
Woda jaką ma twardość i ph (chociaż w przybliżeniu)? Skąd woda? - część roślin nie lubi zbyt twardej wody. W Warszawie woda ma średnią twardość (taką znośną) i ph ok. 7,5-7,8. Nie wiem jak jest u Ciebie? Warto też wrzucić dużo korzeni, bo one wydzielają garbniki i tak jakby zmiękczają wodę.
Ile ryb (jakie?) w akwarium i ile litrów wody? - ja mam takie założenie w swoich zbiornikach: daję ciut za dużo ryb, ale jednocześnie także bardzo dużo szybko rosnących roślin, wtedy i rośliny mają pożywienie i ryby się nie trują, bo rośliny zjadają trujące substancje od ryb. Ale nie wiem czy to coś ma wspólnego z logiką. W każdym razie u mnie się sprawdza. Aż się sama dziwię. Rzadko też czyszczę filtr, więc powoduję tym, że woda nie robi się "sterylna" - a w takiej sterylnej wodzie łatwo o zachwianie równowagi biologicznej i podtrucie ryb.

Ja na przykład w ogóle nawozów nie używam, oświetlenie mam średnio silne, raczej byle jakie, żwir czarny grubości ziarenek ok. 4-7 mm (różne), wysokość żwiru 5-8 cm, sporo ryb, ale roślin najczęściej też aż za dużo (więc się produkty przemiany materii lepiej usuwają) i nigdy nic mi nie gniło. Woda z warszawskiego kranu (kiedyś się bawiłam w wodę o zerowej twardości i lałam pół na pół z tą z kranu, ale od chyba już z 2 lat jest sama z kranu). Nadal dobrze rosną. Wręcz za dobrze.

Coś musi być nie tak, tylko nie wiem co, skoro rośliny gniją.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto lut 05, 2013 10:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziękuję za zainteresowanie :1luvu:
Akwarium 45l,oświetlenie-1 świetlówka Hagen SunGlo,T8 do standartowej pokrywy(nie ma mi kto przerobić na 2 świetlówki...).Przedtem była swietlowka Leuci o podobnych parametrach,ale stara,przepalona i rośliny miały prawo być niezadowolone.-akwa od 1 lipca,z drugiej ręki :wink: Toteż dolewałam nawozu zgodnie z instrukcją.Woda kranowa o podobnych parametrach twardości i ph,jak u Ciebie.Korzeń jest!Obsada:8 neonków inessa,4 kirysy spiżowe,(1 bocja mysia,1 zbrojnik złoty,1 zmienniak plamisty-spadek,wiem,że nie pasują,ale nie wyrzucę...).I ok.10 krewetek,Red Cherry i jakieś bledsze. :P
Rośliny kupiłam od mileny88,te w miarę rosną(tzn.nie gniją-pardon-wywłócznik zgnił!),rośnie dobrze walisneria,ale jest blada.Mam kryptokorynę Wenditii brown i żabienicę-i one dosłownie się rozpuszczają-zostaje taki siateczkowaty szkielet liścia...a podobno to niewymagające roślinki...Podłoże-żwirek ciemny kwarcowy(drobny) i trochę grubszy żwir jasny-oba z zoologa,grubość podłoża 5-3 cm.Podmiany wody ok.20% raz w tygodniu,wtedy też czyszczę gąbkę filtra-w wodzie z podmiany.
Ostatnio edytowano Wto lut 05, 2013 10:46 przez mamaja4, łącznie edytowano 1 raz

mamaja4

Post » Wto lut 05, 2013 10:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak czyścisz gąbkę ?
mamuśka

Post » Wto lut 05, 2013 10:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W wodzie z podmiany :)Temp wody-teraz 24 stopnie,latem-26,27.Kirysy b.lubią ten gnilny nastrój,bo często mają tarło(już chyba 5 razy). :ryk:
Ostatnio edytowano Wto lut 05, 2013 10:50 przez mamaja4, łącznie edytowano 1 raz

mamaja4

Post » Wto lut 05, 2013 10:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

I kryptokoryny i żabienice lubią stare, bardzo stabilne akwaria. Nie znoszą dotykania, przesadzania. Dla nich ważne jest odżywianie do korzeni. Nawóz płynny nie ma takiego znaczenia. Przy tym oświetleniu z doborem roślin idziesz w dobrą stronę.
Mierzyłaś kiedyś azotany?
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Wto lut 05, 2013 10:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie mierzyłam :oops: informacje czerpałam z http://www.akwaswiat.net/, http://www.domowe-akwarium.pl/ namiętnie czytałam,ale jak się zaczęłam uzależniać,to przestałam. :mrgreen:

mamaja4

Post » Wto lut 05, 2013 11:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Masz może rogatka? Masz możliwość zrobić zdjęcie? Po wrozście i kondycji rogatka można sobie łatwo wyrobić zdanie na temat równowagi w zbiorniku. Najczęściej przy bardzo rozchwianych parametrach rozpada się. Przy dużych azotanach rośnie, jak szalony.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Wto lut 05, 2013 19:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zdjęcia w obecnym stanie wstyd robić.Miałam rogatka na samym początku,w lipcu,kupiłam wtedy kabombę i miałam całkiem ładna żabienicę ze "spadku",które zgniły.Rogatka -wstyd powiedzieć-odłowiłam ze stawu.Rósł szybko,ale się łamał,był blady,toteż akurat po wymianie świetlówki-wyrzuciłam.Akwarium w ogóle podebrałam chrześnikowi 1 czerwca(z konsekwencji grożby,ze jak nie bedzie sprzątał to...:P był to walec Akwaszut 25 l z akcesoriami-pewnie zestaw z hipermarketu-dużo sztucznych roślin,resztki obsady zupełnie nie odpowiadającej gabarytom.Zakupiłam na Tablicy to 45 l,żeby sobie popróbować...Wciąąąga :mrgreen:

mamaja4

Post » Nie lut 10, 2013 15:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam takie pytanie:
Ile gupików mogę trzymać w 200 litrach???? Dziś jest to liczba nie policzalna. Myślę o dodatkowym filtrze mam go w szafce , ale nie mam wejścia do kontaktu na listwie... Czekam do lata jak odłączę grzałkę , albo jak zakupię rozgałęziacz.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon lut 18, 2013 10:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja bym dała ok 50 gupików do akwarium takiego jak Twoje.
Jeśli będzie więcej to będą kiepsko się czuły, tak mi się wydaje...

tiggi

Od: Nie lut 17, 2013 13:32

Post » Pon lut 18, 2013 12:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Niby tak tylko jak wytłumaczyć fakt ,że cały czas się rodzą nowe osobniki. To ostatnio z 50 litrowego zbiornika zabrałam blisko setkę i nadal jest pełno.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pon lut 18, 2013 14:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

oddaj połowę gupików i zostaw 4 samice? Lub wpuść samice bojowników ;) lub inne łapczywe zwierze ;)

tiggi

Od: Nie lut 17, 2013 13:32

Post » Pon lut 18, 2013 17:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tiggi pisze:oddaj połowę gupików i zostaw 4 samice? Lub wpuść samice bojowników ;) lub inne łapczywe zwierze ;)

O, to to! :P

i usuń/przerzedź te roślinki w których chowają się młode.

A jak dasz radę, to w międzyczasie spróbuj zmniejszyć liczbę dorosłych gupików, humanitarnie oczywiście ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

[poprzednia][następna]