Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob mar 27, 2010 10:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, oklapnięta bo może musi się zaaklimatyzować?
może przesuń ją trochę, żeby kaskada nie lała bezpośrednio na nią. a jak padnie to przecież i tak dam ci nowe.
i po co nawóz w takim małym akwarium? dawkuj bardzo, bardzo oszczędnie, 1/2-1/4 zalecanej dawki, możesz mieć z nawożenia więcej szkody niż pożytku.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Pon mar 29, 2010 12:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Podratowałam trochę kabombę - doczytałam, że nie lubi ruchu wody a ja ją postawiłam pod filtrem :roll:
Akwarium wygląda teraz tak :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

po wrzuceniu wypłukanego żwirku woda zrobiła się taka mało przezroczysta - od czego ?

Co wy na to ?

A tu akwarium szkolne...
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Pt kwi 02, 2010 17:21 przez mamuśka, łącznie edytowano 1 raz
mamuśka

Post » Pt kwi 02, 2010 16:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W ogólnym nastąpiła zmiana obsady :roll: Na dzień dzisiejszy (nie wydaje się być za dużo, jak na zbiornik się patrzy) jest 20 sztuk neonków (malusie są na razie, ale cały czas rosną :) ), 7 sztuk razbory hengela i espei (razem, 2 sztuki jednej, 5 drugiej), dwie pielęgniczki ramireza - podobno z dwóch różnych dostaw, brałam z różnych zbiorników. I otosek - jeden. Kupiłam siedem, ale sześć w przeciągu tygodnia padło ot tak, bez objawów chorobowych. Podobno im się zdarza :roll:

A pH, jednak nie mam 7.0 (taki pomiar wyszedł godzinę po wlaniu zakwaszacza, później pH się znów podniosło. Widocznie niedokładnie była wymieszana woda i na górze była mniej zasadowa). Cały czas próbuję zbić pH, ale na razie się nie udaje.
W bojownikowym TwO przynajmniej jest już dobra.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto kwi 06, 2010 19:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Aaa!!! :mrgreen: Dziś zauważyłam, że moje ramirezki złożyły ikrę! 8O Samiec wachluje jajeczka, dziubie coś przy korzeniu, samiczka goni inne ryby od gniazda. Jajek jest dość sporo - zajmują koło średnicy 4 cm. Jestem w szoku 8O Mam je dopiero półtora tygodnia i w ogóle myślałam, że są jeszcze za młode, a tu taka niespodzianka! 8)

Oczywiście wiem, że na 99% nie uchowają tej ikry, ale jak złożyły teraz, to myślę, że którąś kolejną upilnują na tyle, że część wyżyje.

I chyba parametry wody im pasują (mimo, iż pH chyba nadal za wysokie - zaraz jeszcze sprawdzę), więc warunki nie najgorsze mam raczej 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto kwi 06, 2010 19:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Aaa!!! :mrgreen: Dziś zauważyłam, że moje ramirezki złożyły ikrę! 8O Samiec wachluje jajeczka, dziubie coś przy korzeniu, samiczka goni inne ryby od gniazda. Jajek jest dość sporo - zajmują koło średnicy 4 cm. Jestem w szoku 8O Mam je dopiero półtora tygodnia i w ogóle myślałam, że są jeszcze za młode, a tu taka niespodzianka! 8)

Oczywiście wiem, że na 99% nie uchowają tej ikry, ale jak złożyły teraz, to myślę, że którąś kolejną upilnują na tyle, że część wyżyje.

I chyba parametry wody im pasują (mimo, iż pH chyba nadal za wysokie - zaraz jeszcze sprawdzę), więc warunki nie najgorsze mam raczej 8)

Gratuluję !
Ja wczoraj musiałam poobcinać kabombę bo mi się tak rozrosła że leżała na wodzie i zasłaniała światło ;) Niedługo będę miała akwarium kabomby gdzie nawet bojek nie będzie miał gdzie pływać ;)
mamuśka

Post » Śro kwi 07, 2010 17:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziś nadal jest ikra. Zostawiłam w bojownikowym światło na noc, żeby w ogólnym nie było kompletnie ciemno. Samiec cały czas wachluje ikrę, samica goni neonki. Same neonki nie polują na dobre żarcie :twisted: Razborki na szczęście też trzymają się z daleka. Ciekawe co z tego będzie :roll: Boję się nawet podmienić wodę, choć powinnam bo minął już tydzień od podmiany i zbiornik glonem zarósł. Nie chcę ich jednak stresować...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro kwi 07, 2010 17:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Dziś nadal jest ikra. Zostawiłam w bojownikowym światło na noc, żeby w ogólnym nie było kompletnie ciemno. Samiec cały czas wachluje ikrę, samica goni neonki. Same neonki nie polują na dobre żarcie :twisted: Razborki na szczęście też trzymają się z daleka. Ciekawe co z tego będzie :roll: Boję się nawet podmienić wodę, choć powinnam bo minął już tydzień od podmiany i zbiornik glonem zarósł. Nie chcę ich jednak stresować...

Może jednak poczekaj ?
mamuśka

Post » Śro kwi 07, 2010 19:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W końcu i tak najpóźniej za dwa dni powinno się coś wykluć. Nie chcę tylko, żeby mi się towarzystwo azotanami podtruło. Jedyne co mnie niepokoi, to to, że ikra nie rośnie. Ale może to złudzenie apteczne. A najdziwniejsze jest to, że samiec wyglądał na bardzo młodego (ledwo było widać wydłużone promienie płetwy grzbietowej, płeć była rozróżniona właściwie po zachowaniu, bo tłukł się z innymi samcami. Samiczek w tym zbiorniku nie było widać, a na 100% były, tylko jeszcze nie wybarwione. Były tylko samce i niewiadomoco. Samiczka pochodziła z innego zbiornika, z wcześniejszej dostawy, tu już można było łatwo stuprocentową samicę znaleźć. Jest także sporo większa (o 1/4 długości od samca).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 08, 2010 16:10 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak tam ramirezki i ich ikra?

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw kwi 08, 2010 17:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja dziś kupiłam 4 krewetki orange, 1 duża a 3 maluchy...
Zobaczymy... na razie siedzą w krzakach... Bojek ich szuka... :roll:
mamuśka

Post » Czw kwi 08, 2010 20:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ikra jest. Rodzice nadal się nią opiekują. Najczęściej samiec siedzi przy jajkach (nie zauważyłam żeby od 3 dni cokolwiek zjadł, bo taki jakiś napięty jest, nawet jak samica przejmie chwilowo opiekę nad ikrą). Nie wiem czy jest możliwe, że ikra ta jest niezapłodniona (bo samiec był za młody i jeszcze plemniki jakieś nie teges) a one mimo to przy niej siedzą, bo nie widzą, że jest martwa? Poza tym - nie ubywa jej. Nie zauważyłam, żeby wyłapywały martwe ziarenka i je zjadały. Może nie wiedzą które są martwe a które żywe? (w końcu to ich pierwszy taki majstrunek 8) )

mamuśka - spróbuj krewetkom wykombinować jakieś kryjówki, bo bojownik może krewecie potraktować jak jedzenie, a często podobno się tak zdarza (dlatego ja chciałam raczki - bo mają szczypce i mogą się bronić). A, i mech jawajski polecam. Czymś je karmisz?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 08, 2010 20:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jutro wstawię zdjęcia akwarium... Mogę powiedzieć że siedzą w kabombach, a że ostatnio je przycinałam bo tak się rozrosły więc dużo jej... O kryjówce pomyślę, ale nie w tym miesiącu już... kasy brak... :roll: nawet na jakieś drwa... :roll: :?
mamuśka

Post » Czw kwi 08, 2010 21:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

anika, a jak wygląda ta ikra, jest biała czy przeźroczysta?
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Czw kwi 08, 2010 22:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Biała. Może dziś CZĘŚĆ, ta zdecydowanie mniejsza, jest lekko przezroczysta. A jak powinno być?
Właściwie trudno mi ją obserwować, bo gniazdo zrobiły w takim miejscu że przez przednią szybę patrząc widać połowę może.
Wstawię zdjęcia, takie jakie mi się udało zrobić.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tyko proszę nie patrzeć na wszechobecne glony :oops: nie sprzątnęłam, bo nie chcę straszyć 'przyszłych rodziców' :?

Znalazłam coś takiego:
"Biała ikra niestety niczego dobrego raczej nie oznacza. Albo została niezapłodniona lub też po prostu spleśniała. Powodem mogą być nieodpowiednie parametry wody(...)"
"Jeśli to pierwsze tarło, to bardzo prawdopodobne, że większość jest niezapłodniona. Jak najszybciej należy ją usunąć. "

Dlaczego niezapłodnioną ikrę trzeba "jak najszybciej usunąć"??? Nie rozumiem tego. Może ktoś wyjaśnić?
Ostatnio edytowano Czw kwi 08, 2010 22:48 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw kwi 08, 2010 22:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

anika, tylko możesz się cieszyć, że tych raczków nie masz. Ramirezka mogłaby sobie nie poradzić z obroną ikry przy dorosłym raku. Moje meeki ledwo dawały radę jak te paskudy się zasadzały :evil:
Ikra nie powinna być przezroczysta bo w niej musi być rybeńka :wink: , ale też nie mleczno biała. Moje pielęgnice "mleczne" jaja wywalały z gniazda. Jeśli pamięć mnie nie zawodzi, to w "pełnych" jajkach (wiadomo, że nie od początku, ale trochę przed kluciem) widać było maleńkie ciemniejsze punkciki (oczka znaczy :twisted: ) anika ile ta ikra już ma? One nie powinny się zaraz kluć?

Edit: patrzę na fotki i nie wiem do końca jaki masz żwirek na dnie. Swoim musiałam niestety podbierać ikrę tuż przed kluciem, bo mimo, że rodzice byli super, to te małe plemniczki ginęły między kamieniami i stawały się pożywką młodych raczków. A nie wytłumaczysz takiemu maluchowi, że nie powinien podrygiwać między kamienie :wink:

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

[poprzednia][następna]