Moderator: Moderatorzy
*anika* pisze:Aaa!!!Dziś zauważyłam, że moje ramirezki złożyły ikrę!
Samiec wachluje jajeczka, dziubie coś przy korzeniu, samiczka goni inne ryby od gniazda. Jajek jest dość sporo - zajmują koło średnicy 4 cm. Jestem w szoku
Mam je dopiero półtora tygodnia i w ogóle myślałam, że są jeszcze za młode, a tu taka niespodzianka!
![]()
Oczywiście wiem, że na 99% nie uchowają tej ikry, ale jak złożyły teraz, to myślę, że którąś kolejną upilnują na tyle, że część wyżyje.
I chyba parametry wody im pasują (mimo, iż pH chyba nadal za wysokie - zaraz jeszcze sprawdzę), więc warunki nie najgorsze mam raczej
*anika* pisze:Dziś nadal jest ikra. Zostawiłam w bojownikowym światło na noc, żeby w ogólnym nie było kompletnie ciemno. Samiec cały czas wachluje ikrę, samica goni neonki. Same neonki nie polują na dobre żarcieRazborki na szczęście też trzymają się z daleka. Ciekawe co z tego będzie
Boję się nawet podmienić wodę, choć powinnam bo minął już tydzień od podmiany i zbiornik glonem zarósł. Nie chcę ich jednak stresować...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości