Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie gru 09, 2012 19:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

przetrwajmy zimę, w maju znów ten temat poruszę
Na Wigilie do domu jadę, w Katowicach się po akwarystycznych przelecę, może coś znajdę

Warszawa to nie jest mój ulubiony temat, bywam zwykle bez planu i na Targówku. 2-3 godziny jak wszyscy w pracy są. Lepiej za przesyłkę oddam. Taniej i mniej kłopotu. Ja mam czas, one pół roku zapomniane były, te akwaria,jeszcze trochę wytrzymają.

Dzięki za chęci.

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

Post » Nie gru 09, 2012 21:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wiesz, jak wyślę w poniedziałek/wtorek priorytetem to na następny dzień powinnaś mieć ;) po środzie wole nie ryzykować wysyłki :roll:
mamuśka

Post » Pon gru 10, 2012 9:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka, w taką pogodę to rośliny długo nie pożyją, wymrozi je.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Pon gru 10, 2012 10:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tydzień temu wysłałam paczke roślin do łodzi, wysłałam w poniedziałek priorytetem a we wtorek były u odbiorcy :) mogę się wstrzymać ;)
mamuśka

Post » Pon gru 10, 2012 11:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Witam
tydzień temu nie było -6
do mnie idą 2 dni, taka wada tej wsi.
i okres przedświąteczny......szkoda roślin i zachodu.

Pozdrawiam.
Będę w kontakcie.

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

Post » Wto gru 11, 2012 17:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja zamiawiałam na allegro rosliny nawet przy mrozie, dobrze zapakowane dojeadą całe. Ale wtedy koszt wysyłki spory.
Mamuśka - to kabomba, czy limnofilia tak pięknie buja? Normalnie zazdraszczam. :P
A w temacie bojowników: Obrazek uwielbiam jego usta.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Śro gru 12, 2012 9:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bojownik śliczny!!!

Aktualnego zdjęcia nie widziałaś, ale już pokazuję ;) Robione przed chwilą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamień spadł mi z korzenia i korzeń się uniósł za bardzo do góry... Dziś może zrobię tam porządek, bo przecież te glony na szybie są okropne... ;/ Ta z tyłu widać odbijającego heńka.... Ale kiepsko mu idzie, przydałaby się dosadka...
No i myślę nad jakąś rośliną o czerwonawej barwie, bo jest strasznie zielono, nie ma żadnego odbicia...
mamuśka

Post » Śro gru 12, 2012 12:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tam gdzie jest ten mały głazik dałabym w podobnym kolorze tylko większy. Heńka konieznie bardziej do przodu i często przycinać. Dosadka czeka :oops: . Śliczna diformis. Szkoda, że tak mało cabomby, fajny efekt dawała. Z prawej strony powinen, nad tą dróżką przy trawie wyłazić do przodu jakiś konar. Z roślin dla kontrastu dałabym średniej wysokości cryptki o brązowych i czerwonawych liściach. A obok traw wysokich czerwonego lotosa. Ale to takie mojebzdurne widzimisie. XD Własnego akwarium nie umiem zrobić. O! Jeszcze można by wcisnąć łaciatego echonodorusa. :mrgreen:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Śro gru 12, 2012 13:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Lotos był ale padł. A z cebulki dopiero korzenie rosną...
Cabomba została rozdana, ale bardzo szybko rośnie, muszę ją przyciąć i dosadzić obok, żeby gęściej było.
Nurzańca dużo mi się zrobiło, a pełno tego już oddałam ostatnio :roll:
Z tymi konarami jest ciężko... Bo zdjęcia tego nie oddają, ale na ziemi nie ma gdzie już ustawiać...
Albo ja nie umiem nic już wsadzić...
mamuśka

Post » Nie gru 16, 2012 21:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja właśnie zrobiłam porządki w akwarium, nie obeszło się bez całkowitej zmiany wystroju.
Tak mieszkają moje bojowniki, jak już o nich mowa to zapraszam na http://betta-dragon.blogspot.com/
tam mam zdjęcia moich wychowanków, na razie mieszkają w 300 l, potem połowa przejdzie do 240 (zakładam kolejny zbiornik :roll: )

Moja Trzysetka ;)

Obrazek
ObrazekObrazek

Ewciia

Od: Pon mar 08, 2010 22:55

Post » Nie gru 16, 2012 22:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Cudne masz dragony! Ja mam teraz młodego samczyka black dragon z własnego chowu i zastanawiam się, jak go dalej łączyć.

Trzysetka śliczna! Jak wypada u Ciebie połączenie bojowniki+skalary? U mnie skalary wyrosły i niestety teraz to połączenie odpada. Skalary zrobiły się bardzo agresywne. Chętnie obejrzałabym dokładniej skalarki. :) Można prosić o zbliżenie? Śliczna aranżacja!
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Nie gru 16, 2012 23:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Skalary jakoś nie interesują się za bardzo bojownikami, jedynie jak wpuszczę jakieś nowe
ryby do akwarium to pierwszy dzień gonią, potem ignorują. Zdjęcie mam tylko perłowego,
ta odmiana powędruje do 240 l :)

Pochwal się swoim dragonem ;)

Obrazek
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Nie gru 16, 2012 23:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Moje skalary mieszkają w 240. Nic im wpuścić od pewnego czasu nie można. Ale to już wielkie krowy. :twisted:

Nie mam dobrego zdjęcia. Obrazek - jedynie takie słabiutkie, jeszcze nie był wtedy w pełni wybarwiony. To młody chłopczyk HMPK. Tutaj tez nie nastroszył się w pełni. No i płetewki jeszcze podrosły troszeczkę, chociaż grzbietowa i tak pozostawia wiele do życzenia.

Skalarek śliczny. Ja kiedyś chciałabym mieć Leopoldii.

edit: Wypatrzyłam na Twoim blogu cudnego dabelka. Z mojego tarła wyszedł taki: Obrazek
Ostatnio edytowano Nie gru 16, 2012 23:59 przez saintpaulia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Nie gru 16, 2012 23:56 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam takie pytanie:
Czy w wypadku wymiany połowy wody w akwarium można z płukaniem filtra czekać do około Nowego roku . Filtr czyszczony 5 tygodni temu. Działa na jakieś 50 procent mocy. W tym czasie wymieniłam jakieś dwie pojemności akwarium albo i więcej. Nie bardzo mam teraz czas , a i roboty nie chcę nadkładać gdyż gdzieś w domu siedzi nowy kubełek. :D :D

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto gru 18, 2012 23:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 - Ja kubła nie czyszczę nie raz kilka miesięcy, z tym że na wlot mam nałożoną
gąbkę jako pre - filtr - czyszczę ją maks 2 razy w tyg. Sama zadecyduj, najlepiej widzisz jak ciągnie :)

saintpaulia - a po jakich rodzicach masz maluchy, importowane ? masz ich zdjęcia ?
Ja miałam więcej DT ale żywy pokarm w tamtym okresie trafił mi się agresywny i pozabijał maluchy,
utrzymały się dwa, ale jeden nie dawno padł... taki słabszy był.
ObrazekObrazek

Ewciia

[poprzednia][następna]