» Pon paź 22, 2012 9:00
Re: Porady dla początkującej akwarystki :)
Bojownik plus skalary nie zawsze jest złym połączeniem. Jeśli decydujemy się na czarne wody, warunki będą odpowiadały obu gatunkom. Jeśli bojownika wpuszczamy do bardzo młodych skalarów, to doskonale sobie z nimi radzi. Jednak wtedy należy się ograniczyć do odmiany plakat, ponieważ przydługie płetwy mogą czasem sprowokować skalary do podskubywania.
Chociaż najlepiej jest łączyć ryby biorąc pod uwagę: biotop, charakter ryby, oraz wymagania żywieniowo-wodne.
Wbrew obiegowym opiniom bojowników nie należy trzymać stale w zbyt ciepłej wodzie, większe znaczenie ma ogrzanie powietrza nad zbiornikiem. Jeśli samiec nie ma mieć problemów z podchodzeniem do tarła, a samiczka z produkcją ikry w okresie rozrodczym, to optymalna jest temeratura 24-25C.
Bardziej martwiłabym się o połącznie bojownik-danio, ponieważ w takim układzie ryba musi się ostro napracować, by dobrać się do pokarmu.
Wśród bojowników mało jest egzemplarzy faktycznie zadziornych do innych gatunków ryb (oczywiście nie mam tu na myśli gatunków tak małych, by stanowiły przekąskę, lub szczególnie bojownika przypominających).
Oczywiście nie namawiam do łącznia bojownika ze skalarami, czy pielęgnicami - chodzi mi tylko o to, że jeśli bojownik już jest to można go połączyć i z większymi gatunkami przy zachowaniu pewnych zasad.
Bojowniki najpiękniej prezentują się same.
mamuśka - a jakie skalarki? Ja mam w tej chwili czarne, bicolor i marmur. Jak kiedyś przesiądę się do 600l planuję manacapuru i leopoldi.