Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob wrz 15, 2012 21:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

:ryk: :ryk: :ryk:
no tak :roll: :ryk: :ryk: :ryk:

Jeszcze mam czas ale pora coś poczytać o nich ;)
mamuśka

Post » Pt wrz 21, 2012 12:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Widok z przodu:
Obrazek

Lewa:
Obrazek
Obrazek

Prawa:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Myślę o tym, by zamienić rośliny miejscami - o na tym zdjęciu. Obrazek
Po lewej stronie tego zdjęcia, tam w głębi, rośnie nadwódka czy jak ona się tam nazywa - ostatnio przesadziłam ją bo rosła z prawej strony akwarium. A przed nią roślina o takim samym kolorze i prawie takim samym kształcie liści. I to się zlewa w jedno co mnie strasznie drażni.
Myślę o tym, by tą roślinę przed nadwódką zamienić miejscami z tą rośliną po prawej stronie zdjęcia - tą z ciemnymi liśćmi.
Co o tym myślicie?
mamuśka

Post » Wto paź 09, 2012 9:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Może ktoś chce rogatka do akwarium? Strasznie mi się rozrósł i muszę się go pozbyć. No i jak zwykle pistia mi się też panoszy a dopiero oddałam ze 40 sztuk.. :roll:
mamuśka

Post » Wto paź 09, 2012 17:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mnie pistia nie lubie od jakiegoś czasu. Za to rzęsa panoszy się potwornie.
Może ktoś miałby ochotę kupić kilka młodych ampulari (jeszcze malutkich 0,7-1cm) za grosze? Mam żółto i fioletowo stope. :oops:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Wto paź 09, 2012 17:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mogę Ci oddawać systematycznie jak chcesz ;)

strasznie szybko mi rośnie...
Chwilowo włożyłam pistię i rogatka do 100l gdzie praktycznie nie włączam światła więc zaraz zmarnieje...

Jeśli tu nikt nie będzie chciał to oddam na akwariowym forum :)
mamuśka

Post » Wto paź 09, 2012 18:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Szkoda jej u mnie. Jak skończę kiedyś robić box dla samic bojownika, to mam nadzieję, że jeszcze coś będziesz miła. Może tam się uda.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Wto paź 09, 2012 18:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ostatnio widziałam samicę double tail ale stwierdziłam że boję się wpuszczać znowu samice do akwarium :roll:
a teraz pluję sobie w brodę bo była piękna...
mamuśka

Post » Wto paź 09, 2012 18:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jedna samiczka to nie będzie dobry pomysł.
Ten Twój crown tail to jednak taka bida, może nie rób mu atrakcji. :oops:
A samiczkę DT będę prawdopodobnie miała - czekam, aż dorośnie i potwierdzi się płeć. :wink:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Wto paź 09, 2012 18:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Za dwa tygodnie dostanę skalary więc nic nowego do akwarium na razie nie wpuszczę, raczej będę musiała oddać danio...
mamuśka

Post » Wto paź 09, 2012 18:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Uważaj na skalary jeśli o bojka chodzi.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Wto paź 09, 2012 18:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W razie co przeniosę go do 100l ...
mamuśka

Post » Nie paź 21, 2012 8:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziś jadę po skalary :twisted:
mamuśka

Post » Nie paź 21, 2012 22:10 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Matko kochana.... Ja - doświadczona akwaryskta- nigdy bym nie podjęła rezyka trzymania skalarów i bojka razem.
1. Nie te wymagania. Oba gatunki mają odmianne
2. Oba gatunki zadziorne....
Rybki też przeżywają stres. Mają go wtedy, gdy warunki bytowe im nie odpowiadają. Tez wtedy, gdy im coś zagraza. Itd.
Tez bym chciała wszelakie rybki jakie mi w oko wpadły. Jednak nie mam wszelakich. Np teraz w 133l pływa parka ( wyłącznie) małych pielęgniczek Apistogramma agassiza dzika forma Flamenco. Marnotrastwo? Nie do konńca. Nie wpuszczę do nich nic bo na bank ze sklepu przyniosłabym problemy zdrowotne. Dostęp do pewnych ryb mam, ale nie są to rybki jakie mogą z tymi pielegniczkami pływać. Mam wiec dwie małe rybki w jednak sporym akwarium. Innych pielegniczek tam też nie wpuszczę bo.... No bo powierzchnia dna jest odpowiednia wyłącznie dla parki.
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Pon paź 22, 2012 6:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Spokojnie :) Bojownik zmienił lokum :) Jest w innym zbiorniczku, razem z gupikami, tymi które udało się odłowić...
mamuśka

Post » Pon paź 22, 2012 9:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bojownik plus skalary nie zawsze jest złym połączeniem. Jeśli decydujemy się na czarne wody, warunki będą odpowiadały obu gatunkom. Jeśli bojownika wpuszczamy do bardzo młodych skalarów, to doskonale sobie z nimi radzi. Jednak wtedy należy się ograniczyć do odmiany plakat, ponieważ przydługie płetwy mogą czasem sprowokować skalary do podskubywania.
Chociaż najlepiej jest łączyć ryby biorąc pod uwagę: biotop, charakter ryby, oraz wymagania żywieniowo-wodne.

Wbrew obiegowym opiniom bojowników nie należy trzymać stale w zbyt ciepłej wodzie, większe znaczenie ma ogrzanie powietrza nad zbiornikiem. Jeśli samiec nie ma mieć problemów z podchodzeniem do tarła, a samiczka z produkcją ikry w okresie rozrodczym, to optymalna jest temeratura 24-25C.

Bardziej martwiłabym się o połącznie bojownik-danio, ponieważ w takim układzie ryba musi się ostro napracować, by dobrać się do pokarmu.

Wśród bojowników mało jest egzemplarzy faktycznie zadziornych do innych gatunków ryb (oczywiście nie mam tu na myśli gatunków tak małych, by stanowiły przekąskę, lub szczególnie bojownika przypominających).
Oczywiście nie namawiam do łącznia bojownika ze skalarami, czy pielęgnicami - chodzi mi tylko o to, że jeśli bojownik już jest to można go połączyć i z większymi gatunkami przy zachowaniu pewnych zasad.
Bojowniki najpiękniej prezentują się same.

mamuśka - a jakie skalarki? Ja mam w tej chwili czarne, bicolor i marmur. Jak kiedyś przesiądę się do 600l planuję manacapuru i leopoldi.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

[poprzednia][następna]