Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt wrz 07, 2012 18:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No dobra, to zrezygnuję z neonów ;)
mamuśka

Post » Pt wrz 07, 2012 18:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

240 l spokojnie mozesz zasiedlić 20 szt. danio. Nawet na początek możesz dać 30 szt., bo i tak będą straty skoro kupujesz na raty. Coś przywleczesz ze sklepu bo to norma ;)
Z tego co widzę to masz podłoże totalnie nie nadajace się dla kopiących ryb, wiec tego unikaj. To rani do krwi podczas grzebania. Zbrojniki tam też nie powinny raczej być. Jako czyscicieli polecam nawet i 100 krewetek. Najlepiej RC. Są najtwardsze. Poradzą sobie ;)
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Pt wrz 07, 2012 18:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Miklosz :mrgreen: (zbrojnik albinos) idzie do saintpauli, i kirysek też. Drugiemu zbrojnikowi też poszukam nowego lokum. Zostaną otoski i krewetki red cherry i babulti których jest dużo.
mamuśka

Post » Sob wrz 08, 2012 7:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Coraz bliższa staje się koncepcja skalarów które były na szarym końcu listy 8O :twisted:
mamuśka

Post » Sob wrz 08, 2012 11:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak skalary, to nie danio. Znowu inne wymagania ;) Trzeba było najpierw sobie koncepcje co tam ma pływać zrobić, potem urządzic pod to akwarium wraz z warunkami a na końcu zarybiać. Tak to sie robi.
Jak będzie misz-masz to same problemy. Zejścia, choroby i glony. Jak sie robi jak należy to wtedy problemów nie ma ;)
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Sob wrz 08, 2012 11:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja nie lubię skalarów. Mam z nimi złe wspomnienia. Małe rybki to jest to. :D :D

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Sob wrz 08, 2012 12:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wiem jak powinno sie zakladac akwarium, najpierw koncepca a pozniej wpuszczanie ryb. a ze u mnie jest tak ad hoc to juz trudno ;) i wiem ze jak skalary to nie danio ;) na razie skalary musza podrosnac wiec mam czas na obdarowanie kogos obsada i dokladniejsze zaplanowanie obsady i wystroju :)
mamuśka

Post » Sob wrz 15, 2012 18:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Mam do oddania ok 15 pistii. Różnej wielkości. Zasłaniają mi światło, a rybom przeszkadzają. ktoś chętny?

Nikt nie chce?
mamuśka

Post » Sob wrz 15, 2012 20:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Skalary to piękne ryby. Jak moje wreszcie dorosną i dobiorą się w pary, to coś będzie na wydaniu. Do tego czasu możesz część roślinną dopracować. :P Pistie chętnie przygarnę.
A co do łączenia ławic, to się nie zgodzę. Czasem połączone dają zaje - fajny efekt. Np. 3 gatunki brzanek w 375 litrach moim zdaniem miodzio.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Sob wrz 15, 2012 21:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No właśnie kurcze...
Z tą ławicą mam problem...

Nie wiem czy chcę neony... Chyba nie bardzo....
Zastanawiam się nad razborami klinowymi...
Ale też takie jakieś....
Potrzebuję jakiegoś bodźca, propozycji...

Skalary dostanę za miesiąc - półtora od naszego kolegi z fawy ;)
Do tej pory muszę się rozprawić z obsadą, tzn. pooddawać ryby co mam i wymyślić w końcu co i jak...

Z roślin niestety musi być na razie co jest, nie mam możliwości nic zmienić... A poza tym raczej nic innego u mnie rosnąć nie będzie chciało bo kiepskie światło..
mamuśka

Post » Sob wrz 15, 2012 21:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja też mam skalary od niego. :mrgreen:
Ja bym zrobiła tak -skalary + jakieś zbrojniki + kirysy.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Sob wrz 15, 2012 21:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Myślałam o skalarach - (ile ich może być w 240l? dwie pary?)
I o ok 30 razborach a na dół stado kirysków

Ale mam coraz więcej wątpliwości...
I pewnie za dużo ryb...
mamuśka

Post » Sob wrz 15, 2012 21:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Co do skalarów w 240 - to dałabym albo jedną parę, albo świadome przerybienie. Dużo zależy od charakteru konkretnych sztuk i wystroju szkła.
Przerybienie - mam na myśli 6-7 skalarów. Mi się nigdy dwie pary nie udawały - za duża agresja.
Może bez razborek?
Obejrzyj aranżacje w necie ze skalarami - obacz co Ci się podoba. Jakieś filmiki. Łatwiej się zainspirować.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Sob wrz 15, 2012 21:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Myślałam o tym by na początek zrobić świadome przerybienie, czyli wpuścić 6 skalarów , najlepiej z różnych źródeł :roll: a później dwie niedobrane ryby oddać. Skalarów nigdy nie miałam i się boję... :roll:
mamuśka

Post » Sob wrz 15, 2012 21:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie ma się czego bać. Pytaj kolegę z Fawy, ma doświadczenie duże. Ja zostanę przy grupce skalarów raczej. Nawet, jak się zaczną dobierać. Z nimi nigdy nie wiadomo. Miałam kiedyś parę regularnie się trącą. Tylko obie ryby były paniami. :twisted:
Obrazek Obrazek

saintpaulia

[poprzednia][następna]