Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu. Zazwyczaj.

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Post » Sob gru 22, 2012 9:46 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

No nie do końca się zgodzę z tym nie używaniem chemii bo ja akurat używam. Tylko tej bezpiecznej. Duża część firm polskich nie testuje i w żaden inny sposób nie jest zaangażowana w ten okrutny proceder. Domestosa też da się wymienić na coś bardzo dobrego a nie testowanego ;)
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob gru 22, 2012 9:50 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Boo, to napisz co można, albo gdzie sie tego dowiedzieć. Nigdy się nad tym tematem nie zastanawiałam :oops:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Sob gru 22, 2012 9:54 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

pozytywka pisze:a, widzę, że zielona żabka jest ok
to idę sprzątać
a jeszcze takie pytanie
w5 eco toilet cleaner, nie wiem jak znaleźć producenta, bo to marka własna Lidla, nic nie piszą o nietestowaniu :|

Niestety chemia i kosmetyki robione dla Lidla, czyli tzw. marki lidlowskie są testowane :( Bardzo nad tym ubolewam ale wyeliminowałam. Ale spokojnie można używać zielonej żabki, jak piszesz, czyli marki Frosch czy produktów rossmannowskich, czyli także marki Domol. Ale ja z całym sercem polecam nasze, polskie firmy - Lakma i ich seria środków Sidolux, firma Dramers i ich produkty z serii Brait. Dla mnie hitem są Zakłady Chemiczne Unia i ich środki Tytan - do kamienia i rdzy oraz ekspert w kuchni do tłuszczu to dosłownie magia do sprzątania :) Mają też płyn do kibelka WC Tytan, równie dobry. Mocno ekologiczni i bezpieczni są Gold Drops.
Obrazek

Boo

Post » Sob gru 22, 2012 10:05 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

kamari pisze:Boo, to napisz co można, albo gdzie sie tego dowiedzieć. Nigdy się nad tym tematem nie zastanawiałam :oops:

Ja też nie. FB w sumie uświadomił mi skalę problemu i unaocznił cierpienie, które jest po prostu nie do opisania, nie do ogarnięcia. Ludzie robią w tej chwili ze zwierzętami w laboratoriach wiwisekcyjnych dokładnie to, co robili hitlerowcy w obozach :( Testy, doświadczenia a później właśnie wiwisekcje czyli sekcję na żywym organizmie :( A przodują w tym znane i cenione marki typu L'oreal, Procter&Gamble, Colgate&Palmolive itd itp :(

Ja korzystam z aktualnej listy Wizażanek:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600483

Dziewczyny odwaliły kawał doskonałej roboty bo każda z firm została sprawdzona. Nie posłużyły się już istniejącymi, mało wiarygodnymi listami, tylko np. listą PETA i podobnymi wiarygodnymi a jak miały wątpliwości to same pisały dogłębne i szczegółowe maile pytające. Mnie na tej liście zabrakło właśnie produktów chemii gospodarczej i po wycieczce do sklepu zaczęłam sama pisać maile do polskich firm. I stąd wiem o Lakimie, Unii czy Brait'cie.

W domu udało mi się chyba naprawdę wymienić wszystkie kosmetyki i chemię. Trochę prób i błędów by wybrać te najlepsze ale się udało. Z różnych względów nie mogę być wegetarianką, nad czym bardzo, bardzo ubolewam ale spożycie mięsa też mocno ograniczyłam. Natomiast wydaje mi się, że skala cierpienia zwierząt w rzeźni czy labie wiwisekcyjnym jest dokładnie taka sama, choć w rzeźni chyba śmierć przychodzi szybciej i nie jest okupiona aż takim bólem i poziomem stresu :(

Meg wybacz za bardzo OT na Twoim wątku ale myślę, że temat ważny i godny opieki Filozofa.

edit: a straszne jest w tym wszystkim jeszcze to, że te firmy robią to za naszą kasę. Kupując ich produkty dajemy im kasę na ten okrutny proceder. I być może jedna Boo czy druga morelowa dla takich koncernów to wypierdki ale ja po prostu nie chcę dokładać się nawet pół groszem do tego, co oni robią. Nasze oburzenie nie będzie dla nich słyszalne ale jeśli więcej i więcej osób zaprzestanie kupowania ich produktów to może w końcu ta ilość zrobi się znacząca nawet dla takich potentatów. Tak czy siak ode mnie kasy już nie dostaną.
Obrazek

Boo

Post » Sob gru 22, 2012 10:21 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

A jeśli chodzi o proszki i płyny do prania to polecam firmę Clovin :)
http://washexpert.pl/

Ich mydło w płynie czy płyn do mycia naczyń nie są rewelacyjne i ich nie polecam ale różne proszki i płyny do prania sprawdziłam i są bardzo, bardzo ok! A ceny? Marzenie ;)
Obrazek

Boo

Post » Sob gru 22, 2012 10:30 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Środki naturalne
http://zdrowylink.pl/ekologia/dom/ekolo ... sprzatanie

Do listy wizażu Boo już podała link :D
Naprawdę - jest taka masa produktów nie testowanych, że nie ma cudów, żeby czegoś nie znaleźć.

Nie, nie, ja nie nawołuję do wyrzucenia całej chemii nietestowanej. Pisze tylko co ja robię. Po prostu nie lubię i mam takie poczucie, że jak koty sie tarzają po podłodze umytej wywarem z orzechów piorących to dla nich lepiej. Ale to moje prywatne poczucie :mrgreen: Piorę tylko od lat w orzechach.
Domestos też zmienię - po prostu mi zalegał w łazience. A nie wyrzucę do śmietnika, tym bardziej, że właśnie jest okupiony cierpieniem - nie będę marnować.

Myślę, po tym jak czytałam [i wklejałam] reportaże, relacje z labów itp. że hitlerowcy mieli dużo mniejsza wyobraźnię niż współcześni 'naukowcy'. Ostatnich doniesień już nawet nie czytałam, wystarczył mi tytuł, którego nawet nie powtórzę - nie przechodzi mi przez klawiaturę. Testowanie nawet nie dla celów komercyjnych, tylko po prostu :twisted: dla badania reakcji... :cry:

Dobra. Meg, sorry.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob gru 22, 2012 10:55 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Boo pisze:Meg wybacz za bardzo OT na Twoim wątku ale myślę, że temat ważny i godny opieki Filozofa.

Moje drogie, ja wam wręcz dziękuję za te posty. Czuję się zawstydzona, że ostatnio się opuściłam w szukaniu produktów z króliczkiem. Na forum wege też mamy cały dział nie tylko o środkach do czyszczenia, ale też kosmetykach. Zazwyczaj kupuję domol z Rossmanna, ale jak widać - przestałam się pilnować, jak Junior przejął sprzątanie.
A do czyszczenia brodzika itp mam sodę oczyszczaną i daje radę. Natomiast orzechy nie dają, więc piorę w domolu (też czasem nie daje, jak Junior silnie przepocone koszulki wrzuci)
Niemniej - wstyd mi. :oops:

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Sob gru 22, 2012 13:05 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Przepraszam, że jeszcze pociągnę temat. Rozumiem, że rossmanowe produkty są dobre? bo często kupuję dla kotów.
Dzięki za linki, zacznę eliminować chemię.
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Sob gru 22, 2012 14:08 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

No, tak - takim koszulkom to mało kto da radę :mrgreen: Orzechy na pewno nie :mrgreen: Dwa koty + ja to spoko orzechy sobie radzą.

Rossman sprzedaje różne - swoje, ale i róznych nie testujących firm. W tym sporo takich kosmetyków.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob gru 22, 2012 19:50 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Obrazek
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob gru 22, 2012 22:16 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Dziś praca, jutro do roboty - wiem, że mnie to nie tłumaczy, ale zaraz padnę na ryjek.
:?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Sob gru 22, 2012 22:30 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Normalnie bym ci współczuła, ale dzisiaj ci zazdraszczam wielce :roll:

Wygłaszcz ode mnie wszystkie szczurki w pracy. Czym ty się dokładnie opiekujesz?
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Sob gru 22, 2012 22:31 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

Dziewczyny, niestety muszę Was zmartwić... to, że konkretne produkty nie były testowane na zwierzętach (chodzi mi o kosmetyki) nie znaczy, że poszczególne składniki nie były testowane... niestety były... inaczej nie zostałyby dopuszczone do użycia przez ludzi :evil: Dowiedziałam się o tym niedawno od pani doktor wykładającej u nas na uczelni "Podstawy etyki ochrony zwierząt". Osoba ta jest też członkiem komisji etyki, która wydaje zgodę na konkretne doświadczenia na zwierzętach.
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Sob gru 22, 2012 22:35 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

O cholera. Czyli że co? i tak wszystko testują na zwierzętach?
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Sob gru 22, 2012 23:14 Re: Filozof i reszta futer/głosujcie na KAN z Radomska w Kra

kamari pisze:O cholera. Czyli że co? i tak wszystko testują na zwierzętach?

Niestety
W Europie już niewiele firm testuje gotowe produkty na zwierzętach (w Polsce żadna ze względu na finanse). Wszystkie składniki tych produktów już zostały przetestowane... jeżeli jakaś firma wymyśli coś nowego to testy wykonywane są w krajach, gdzie prawodawstwo na to zezwala
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

[poprzednia][następna]