Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sie 25, 2012 12:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wsadx oba. Twój dojrzały a ten co dostaniesz dojrzeje z Twoim ;) Potem wyciągniesz tak za nmiesiac jeden i juz będzie mniejszy klopot ;) To takie eliminowanie możliwych problemów ;)
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Sob sie 25, 2012 12:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tylko czy od nadmiernej filtracji coś złego się nie stanie? :|
mamuśka

Post » Sob sie 25, 2012 13:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie istnieje coś takiego jak nadmierna filtracja :lol: Chyba że wsadzisz filtr basenowy do akwariumu :mrgreen: Ale wtedy bakterie zabijałby zbyt szybki przepływ a nie sama filtracja ;)
Ja w 54 l mam dwa filtry. Jeden przeznaczony do...200l - zewnętrzny kubełkowy- a drugi do 100l - wewnętrzny Eheim.;) W 200l miałam filtr przeznaczony do 500l jeden a drugi wspomagający rozrzucanie CO2 po baniaku - do 200l wewnętrzny. W kolejnym baniaku 54l krewetkarium mam filtr tylko kaskadowy do 180l - też Eheima.
Filtry nie daje sie o mocy w/g producentów tylko przynajmniej 2x takie. Czyli do 200l najlepszy filtr przeznaczony od 400 w górę ;) W ten sposób zapobiega sie sinicom i krasnorostom. Jedno jest zabójcze a drugie paskudne ;)
Ale mocny filtr nadal nie wyklucza cotygodniowych podmian wody ;) Jedynie daje nam większe poczucie bezpieczeństwa a zwierzakom w akwarium czystość od podmiany do podmany ;)

blackobsession

Post » Sob sie 25, 2012 22:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarium okazało się 240l wanną 8O
mamuśka

Post » Nie sie 26, 2012 9:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Uwierz, że akwarium 240l wcale nie jest duże ;)

blackobsession

Post » Nie sie 26, 2012 9:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W porównaniu z moją 96.... Jest :mrgreen:
I dostałam w zestawie 15-17 cm zbrojnika weloniastego... Paskuda żółta :? :twisted:
mamuśka

Post » Nie sie 26, 2012 9:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No to masz srajde. To produkuje niesamowite ilości odchodów i absolutnie nie nadaje sie do baniaka 240 l. Spróbuj gdzies w zoologu wydać ;)

blackobsession

Post » Nie sie 26, 2012 10:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Będę szukać mu nowego domu. Małe zbrojniki są fajne, ale taki olbrzymek .... Nie bardzo ;)
mamuśka

Post » Nie sie 26, 2012 10:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

blackobsession pisze:Spróbuj gdzies w zoologu wydać
Jakie macie doświadczenia? Czy wydanie do sklepu zoologicznego daje gwarancję, że rybka trafi do odpowiedniego domu i zbiornika? Nie wiem jakie są zasady sprzedaży ryb przez sklepy, ale byłam świadkiem kupowania papugi (akurat do dobrego, świadomego i przygotowanego domu - siostra TŻta), ale Pan po prostu spytał "która", wpakował papugę do pudełka i nawet nie zagaił na temat niezbędnych warunków bytowania. Przepraszam, zadał jedno pytanie "czy coś jeszcze chce Pani dokupić do papugi".

dite

Od: Pt maja 14, 2010 18:19

Post » Nie sie 26, 2012 10:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Oczywiście że nikt w sklepie nie będzie pytał o warunki. Co ich to obchodzi ? Mają sprzedać, jest chętny - sprzedają. Koniec ;)
Gdyby każdy uważał na to, pytał o warunki do jakich trafiają zwierzęta - bojowniki nigdy by nie trafiły do kuli, papugi do mikroklatek a żółwie na podłogę a nie terrarium.
Zdarzają się sprzedawcy którzy pytają gdzie ryba trafi - wtedy doradzają, odradzają. Znałam faceta który po prostu nie sprzedał ryby jak wiedział gdzie idzie. Ale to jest rzadkość....
A szkoda.

Do sklepu ze zbrojnikiem nie pójdę - nie wiadomo ile by siedział w małym akwarium w sklepie. Popytam na forach.
mamuśka

Post » Wto sie 28, 2012 15:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zgubiłam wątek, a tu tyle się działo.
240 to już całkiem fajne szkiełko. Zresztą, jak zadbane, to rozmiar nie ważny.
A jaki to gatunek "glonojada" ten blondas? Bo przy tej wielkości, to może skarlały plektostomus?

Podziwiam bojowniki dragony - zresztą wszystkie bojowniki są dla mnie piękne.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Wto sie 28, 2012 15:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Oj 240 litrów pycha sprawa. :D Ja na kilka tygodni mam zakaz moczenia łapek w moich szkiełkach. Ale to inna sprawa. Ja mam teraz fazę na testowanie nowych pokarmów i preparatów. Ale częściej pokarmów. Gupikowo do obłędu. Glonojadów nie mam obecnie , ale to drobiazg. O rety masz zbrojnika weloniastego żółtego czyli albinosa piękna ryba. Miałam kiedyś 2 sztuki 16 centymetrowe.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto sie 28, 2012 17:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ten koleś który dał mi to akwarium z dobytkiem, czyli m.in. tego zbrojnika, powiedział, że to zbrojnik L 40 coś tam. Sam nie wiedział co to tak na prawdę. Zmierzyłam go wczoraj to ma 13.5 cm dokładnie. Paskud taki :mrgreen:

na razie zbiornik nie jest zadbany ani nic. Nie mogę w niego ładować dużo kasy bo nie mam skąd, więc wszystko z małego przeniesione do dużego.
Na razie czekam na rozwój.
Później będę zastanawiać się nad obsadą bo jest na razie totalny mix
mamuśka

Post » Wto sie 28, 2012 17:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

blackobsession pisze:Uwierz, że akwarium 240l wcale nie jest duże ;)

8O
Ot ,mydelniczka :mrgreen: Przy mojej 25 - ce to kolos :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto sie 28, 2012 17:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ciekawa jestem co to za cudak :) Jakaś fotka?
Po mału wszystko się da zrobić :) Jak akwa, ogrzewanie i filtracja są OK, to najpierw bym szukała korzeni. Dają szkłu charakter. :)
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

[poprzednia][następna]