Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt sie 03, 2012 8:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na dno polecam kiryski panda, mam takie i uwielbiam je - są śliczne i fajne, a do tego długo żyją (miałam kiryska, który żył u mnie ponad 7 lat). Tylko jeśli chcesz kiryski, to weź pod uwagę odpowiednie podłoże, nie mogą być duże i ostre kamyki, bo kiryskom nie odpowiadają (ranią się).

Jeśli chodzi o rośliny, to życie weryfikuje nasze wybory :wink: Ja miałam wiele różnych, a została mi jedna (nazwy nie znam), którą dostałam jako gratis do zakupu :twisted: Za to ma się dobrze i rozrasta szalenie, co jakiś czas wycinam pełną miskę. Teraz jeszcze mam cabombę, nawet nie siedzi w podłożu (mój wielki zbrojnik mi wszystko i tak wykopuje, tylko roślinki na korzeniu siedzą) a rośnie pięknie i zaraz będę musiała ją ciąć. I ładnie wygląda. Ostrożnie z pływającymi po powierzchni, typu rzęsa wodna - ciężko się tego cholerstwa pozbyć, a jak się rozrośnie, to praktycznie codziennie trzeba wyjmować, żeby nie odcięło światła.
Ja pierwsze roślinki kupiłam na allegro, ale w moim mieście i z odbiorem osobistym - miałam opcję, żeby się wycofać gdybym zobaczyła coś nie halo.

Kosiarki rosną duże, nie? Małych zbrojników nie widziałam, ciekawam jak wyglądają i czy aby na pewno są małe :wink: :twisted: Zbrojniki lubią kokos, kup, zjedz, łupinę wygotuj i będzie :)

Uwaga na ślimaki! Nie daj się namówić na świderki, że pożyteczne i takie tam, przyniosłam kiedyś może pięć do akwa i teraz mam więcej świderków niż żwiru :evil: No i zatoczki, rozdętki i te inne ślimole, łatwo je przynieść (np. z roślinami), ciężko się ich pozbyć. Ostatnio kupiłam dwie helenki, ślimaki drapieżne. U mnie chyba złagodniały, bo świderków nadal zatrzęsienie :| Za to polecam ampularie, są śliczne i fajnie się je obserwuje :D

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt sie 03, 2012 14:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

yavien pisze:Planuję (chyba) łatwe rybki, jakieś stado małych (neonki, rasbory, bystrzyki, małe brzanki?), parkę lub małe stadko (maks 4) ciut większych (jeszcze nie wiem jakie, ale spokojne mają być i kolorowe) a na dno też coś drobnego: otoski, małe zbrojniki (widziałam dziś w akwarystycznym, podobno dorosłe, a 4-5 cm miały - są takie?), kosiarki, może piskorki, kilka sztuk. Na początek chcę jak najmniej gatunków, ale, by w akwarium się coś działo.

Polecam brzanki sumatrzańskie - mają bardzo ciekawe zachowanie, nigdy się nie nudzi patrzenie na nie.

"Małe zbrojniki" to mogły być raczej tylko otoski ( http://www.superakwarium.pl/otosek-id457.html ). Bardzo fajne rybki, ale szczęśliwe są tylko w sporym stadku (ja bym dała minimum 7 sztuk). Ze wszystkich "glonojadów" są najbardziej skuteczne w czyszczeniu szyb i liści roślin z glonów. Tylko trzeba uważać: ryby dostarczane do sklepów w niekorzystnej temperaturze (albo upał albo mróz) bardzo często chwilę później padają. Trzeba czekać na dostawy albo wiosną albo jesienią. One pochodzą w 90% z odłowu, ciężko je rozmnożyć w sztucznych warunkach. Dlatego też właśnie lepiej je kupić gdy temperatura powietrza jest dla nich dobra, skoro mają odbyć wcześniej tak długą podróż. Ewentualnie: próbować do skutku. Jak zakupione stadko padnie, to kupić kolejne...

Wielkopłetw wspaniały to kolorowa rybka, większa, trzyma się ją w haremie (3 samice i 1 samiec). Trochę charakterna, ale chyba bez przesady. Do brzanek sumatrzańskich pasuje.

Ewentualnie polecam parkę pielęgniczek ramireza. Bardzo ciekawe jest obserwowanie jak opiekują się złożoną ikrą (o ile akurat te dwie sztuki stworzą zgraną parę - nie zawsze tak się dzieje).

Ważne żeby wszystkim rybkom, które wybierzemy pasowała jednakowa, wspólna, temperatura wody oraz jej parametry (miękka, twarda, średnia oraz jej ph).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie sie 05, 2012 21:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Brzanka sumatrzańska rosnie wielka. Do akwarium 200l +. Do tego potrafi jak kazda brzanka uprzykrzyć życie innym rybkom.
Ryby dobiera sie do wielkości akwarium. Czyli malutkie i mało do 54l ( najlepiej bojownik) . Zreszta w du zym akwarium możnba stworzyc cudowny wycinek natury. Zasada jest taka że malutkie rybki, drobnolistne roślinki i nasze akwarium wydaje się optycznie większe. Do tego wybieramy ryby z jednego biotopu. Nie dajemy brzanek z neonkami itp. Patrzymy skąd pochodzą ryby i jakie mają wymagania. Nie dajemy dużych zbrojników do akwarii poniżej 300l bo to zasrańce po których trzeba non stop odkurzać dno. Nie męczymy ryb dajac do 54l 10 neonków bo to stadne rynbki rosnące wcale nie maleńkie takie a potrzebujace sporo miejsca do plywania.
Trzymamy się też zasady jedna ławica w jednej strefie. Tzn w wodzie występuje kilka stref których trzymaja się dane gatunki. Np tuż przy powierzchni wody występuje tzw górna strefa. Ja w niej miałam Pstrażenice Myersa 10 szt.. W środkowej strefie miałam 10 neonków czerwonych. Dolną strefe zajmował harem 1 + 2 Pielęgniczek Apistogramma Baenschi. Do tego czysciciele czyli 10 otosków. I plywajace wszędzie kiryski pigmeje 10 szt.
To wszystko występowało w 200l. i nie wchodziło sobie w drogę. A akwarium wyglądało tak:
http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... z1l166.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... z1l168.jpg

http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... z1l186.jpg

Dodam ze dzięki odpowiedniej obsadzie i dbałości moje ryby nigdy nie chorowały. Nigdy też nie kupiłam rybek w sklepie. Były od hodowców lub bezpośrednio od ludzi sprowadzajacych dane gatunki zakupowane.
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Pon sie 06, 2012 9:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No moje akwarium ma pewnie 240 (panorama dł. 120, wys. 50, gł. 30-40cm)
Chyba na razie odpuszczę do września,myślałam, że założę przed wyjazdem w ten piątek, ale wciąż jestem na etapie rozmyślań. A jednak przez kilka pierwszych dni wolałabym być, by ewentualnie zareagować na zmiany, bo osoba dozorująca w czasie mojego wyjazdu nie zna się i cierpliwości też nie ma ;) Byłam w sklepach akwarystycznych, by popatrzeć na roślinki i oczopląsu można dostać ;) Nie umiem się zdecydować :roll: Chyba wezmę jakiś zestaw na allegro z odbiorem osobistym w Wawie

O co chodzi z pompą Co2? Rzeczywiście warto to-to mieć?

Nie chcę brudzących - a brzanki to chyba sporo wydalają?
blackobsesion, zasady przytoczone przez Ciebie znam. Fajne to twoje akwarium, zarośnięte mocno - takie było na co dzień, czy przed przycinaniem?
Pozdrawiam, Magda

yavien

Od: Pt gru 11, 2009 17:14

Post » Pon sie 06, 2012 9:59 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jeśli jesteś z Wawy, to mogę się podzielić swoimi roślinkami (cabomba i microsorum narrow).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon sie 06, 2012 10:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jana - chętnie! :) Ale to zgłoszę się po wyjeździe. Na Mazurach dobry klimat do myślenia będę miała ;)
Pozdrawiam, Magda

yavien

Od: Pt gru 11, 2009 17:14

Post » Pon sie 06, 2012 10:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

yavien pisze:No moje akwarium ma pewnie 240 (panorama dł. 120, wys. 50, gł. 30-40cm)
Chyba na razie odpuszczę do września,myślałam, że założę przed wyjazdem w ten piątek, ale wciąż jestem na etapie rozmyślań. A jednak przez kilka pierwszych dni wolałabym być, by ewentualnie zareagować na zmiany, bo osoba dozorująca w czasie mojego wyjazdu nie zna się i cierpliwości też nie ma ;) Byłam w sklepach akwarystycznych, by popatrzeć na roślinki i oczopląsu można dostać ;) Nie umiem się zdecydować :roll: Chyba wezmę jakiś zestaw na allegro z odbiorem osobistym w Wawie

O co chodzi z pompą Co2? Rzeczywiście warto to-to mieć?

Nie chcę brudzących - a brzanki to chyba sporo wydalają?
blackobsesion, zasady przytoczone przez Ciebie znam. Fajne to twoje akwarium, zarośnięte mocno - takie było na co dzień, czy przed przycinaniem?

Brzanki rosna szybko to i wydalają sporo ;) Ale największymi brudasami są żyworódki i wszelakie zbrojniki. Do tego paletki i inne tego typu ryby.
Te zdjecia akwarium są jakieś 3 tyg. po restarcie wiec przyrost roslin jest nieduży. To zdjęcie jakieś 2 m-ce po tym:
http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... z1l105.jpg
Przycinki były dwa razy w tygodniu.
Tak też było:
http://i180.photobucket.com/albums/x1/Z ... z1l-26.jpg
A tak w dzień restartu:
http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... cz1l11.jpg - czyli baniak od nowa ;)
Tak 4 tyg. później:
http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... cz1l13.jpg
A tak znowu 2 tyg. później ;)
http://i869.photobucket.com/albums/ab25 ... cz1l59.jpg

Oczywiście aby takie zielsko rosło musiałam dać odpowiednie podłoże ( ADA Amazonia II), wlewać nawozy i podawać CO2. Woda była nalewana wyłącznie RO i uzdatniana solami. Wszystkie ryby i rośliny były dobrane w/g wód miękkich bo pH w tym akwarium było góra 6,2.

Zielska nie kupuj w zestawach. Lepiej kupić 50 szt. jednego gatunku niż zestaw. I na początek jako ze na pewno nie stworzysz warunków jako początkujaca super dla wzrostu zielska delikatnego to bierz proste, szybkorosnace rożliny. Zwartki w cień, nurzaniec, itp. Wszelkie rodzaje microzioriów. Na trawnik sagitare subulate. Do tego mchy na korzenie.
Panorame cieżko urządzić dobrze bo przekłamuje potem obraz. Lepsze akwaria są proste.

blackobsession

Post » Sob sie 25, 2012 7:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jutro przyjedzie do mnie 200l :1luvu:
Czeka mnie przeprowadzka z mojej setki 8O
Jak to zrobić, z głową ?
mamuśka

Post » Sob sie 25, 2012 7:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No proszę, jak się szybko rozwinęłaś.Gratuluje i czekam na zdjęcia.
ja nadal trwam przy 25 l .

po prostu to zrób...

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

Post » Sob sie 25, 2012 7:42 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wczoraj znajoma mówi że jej ktoś tam - musi zlikwidować do dzisiaj akwarium... 200l. No to zrobiłam maślane oczy do tża... :roll: Nie chciał się zgodzić... A że jutro mam urodziny... :twisted:
Tylko nie bardzo mam gdzie je postawić :lol:
Ale... poradzę sobie :mrgreen:
mamuśka

Post » Sob sie 25, 2012 9:29 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarium dzisiaj jednak przyjeżdża :roll: Myślałam że zdążę sobie coś zaplanować... A tu niespodzianka...
mamuśka

Post » Sob sie 25, 2012 11:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak? Do tego musisz powiedzieć czy akwarium ma podłoże czy nie. I jakie. Itd ;)

blackobsession

Post » Sob sie 25, 2012 11:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Do akwarium przesypię swój żwirek z 96l. Muszę dokupić bo nie wystarczy a to nowe pewnie nie będzie miał żwirku. Ryby i krewetki wyłowione, woda zlana, zostało 5 cm wysokości wody, nie mam do czego tego zlać więc trudno. Zastanawiam się jak wypłukać żwirek :roll:
mamuśka

Post » Sob sie 25, 2012 12:10 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Żwirku nie plukaj. Dokup nowy i stary niewypłukany daj na dno a na wierzch nowy. W ten sposób zostawisz " dobre" bakterie w zwirku i pomogą szybko dojrzec nowemu baniakowi.
Filtr też by dobrze było ab y chodził cały czas. Nie myj go czasami!!!!!! Ma byc brudny dany do nowego akwarium. Znowu zapewnisz szybsze dojrzewanie ;) Bakterie nitrifikacyjne są konieczne bo inaczej NO2 podniesię się tak mocno że popadają najpierw krewetki.
Wodę oczywiscie wiesz że masz nalać tą wylaną ze starego akwarium?

blackobsession

Post » Sob sie 25, 2012 12:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Pewnie że wiem :)
Dobrze, że powiedziałaś o tym żwirku bo bym go głupia wypłukała...
Akwarium jest używane, filtr dostanę więc też będzie "używany" ale wsadzę najpierw swój.
mamuśka

[poprzednia][następna]