Na dno polecam kiryski panda, mam takie i uwielbiam je - są śliczne i fajne, a do tego długo żyją (miałam kiryska, który żył u mnie ponad 7 lat). Tylko jeśli chcesz kiryski, to weź pod uwagę odpowiednie podłoże, nie mogą być duże i ostre kamyki, bo kiryskom nie odpowiadają (ranią się).
Jeśli chodzi o rośliny, to życie weryfikuje nasze wybory

Ja miałam wiele różnych, a została mi jedna (nazwy nie znam), którą dostałam jako gratis do zakupu

Za to ma się dobrze i rozrasta szalenie, co jakiś czas wycinam pełną miskę. Teraz jeszcze mam cabombę, nawet nie siedzi w podłożu (mój wielki zbrojnik mi wszystko i tak wykopuje, tylko roślinki na korzeniu siedzą) a rośnie pięknie i zaraz będę musiała ją ciąć. I ładnie wygląda. Ostrożnie z pływającymi po powierzchni, typu rzęsa wodna - ciężko się tego cholerstwa pozbyć, a jak się rozrośnie, to praktycznie codziennie trzeba wyjmować, żeby nie odcięło światła.
Ja pierwsze roślinki kupiłam na allegro, ale w moim mieście i z odbiorem osobistym - miałam opcję, żeby się wycofać gdybym zobaczyła coś nie halo.
Kosiarki rosną duże, nie? Małych zbrojników nie widziałam, ciekawam jak wyglądają i czy aby na pewno są małe

Zbrojniki lubią kokos, kup, zjedz, łupinę wygotuj i będzie
Uwaga na ślimaki! Nie daj się namówić na świderki, że pożyteczne i takie tam, przyniosłam kiedyś może pięć do akwa i teraz mam więcej świderków niż żwiru

No i zatoczki, rozdętki i te inne ślimole, łatwo je przynieść (np. z roślinami), ciężko się ich pozbyć. Ostatnio kupiłam dwie helenki, ślimaki drapieżne. U mnie chyba złagodniały, bo świderków nadal zatrzęsienie

Za to polecam ampularie, są śliczne i fajnie się je obserwuje