12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt kwi 12, 2013 17:49 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

karoo.kp pisze:My mamy kotkę w rui na podwórku, bardzo fajna kicia, wygląda na to, że była z człowiekiem, ale jest przerażona i boi się podejść teraz. Chcę ją wysterylizować, ale w gminie usłyszałam, że oni teraz kasy nie mają, że mam pilnować kotki i jak będzie ślepy miot to uśpić :(
Ma ktoś pomysł, gdzie się zgłosić? Gmina Słupsk.

żadnej łaski nie robią żeby dać na sterylizację kotki, ja mieszkam w gminie Dębnica kaszubska, pisze pismo do wójta zawożę do weta, sterylizuje i przywożę rachunek do gminy, lepiej sterylizować niż zabijać

aniutap

Od: Pt kwi 12, 2013 16:22

Post » Pon kwi 15, 2013 0:45 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

Ale lepiej uśpić ślepy miot niż skazywać małe na niepewny los. Takie moje zdanie.

a ja ze swoim pytaniem - zgłosiła się do mnie pani z Sosnowca mająca kilka kotek do kastracji, niestety formalnie kotki są jej, nie wolno żyjące. Dlatego nie wiem, czy "podpadałaby" pod miejski program. Czytałam pod koniec zeszłego roku, że UM Sosnowiec miał w planach wprowadzenie dofinansowania także do zabiegów kotów mających właścicieli. Czy ktoś z Was ma informacje, jak to wygląda? Oczywiście nie zostawię pani Eli bez pomocy, chcę się zorientować w możliwościach :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro kwi 24, 2013 19:56 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

Fundacja Czarna Owca Pana Kota zwróciła kobiecie, która prosiła koleżankę o zawiezienie kotek na zabieg, kotki tylko dlatego, że były już w ciąży ! Nie wykonali sterylki, bo kotki były w ciąży ! Powiedzieli za to, że jak Pani zapłaci, to wykonają jej te zabiegi 8O :conf: Paranoja jakaś. Namówiłam kobietę do sterylek, ona zaangażowała się w łapanie i wożenie, a tu ze strony fundacji takie cyrki... No przepraszam, ale oni to chyba powinni jeszcze jej podziękować, że przywiozła im kotki, bo chciała zapobiec maluchom... tym samym oni mięliby mniej roboty... :roll: Na szczęście kobiecie udało się znaleźć rozwiązanie i przy pomocy prywatnych wolontariuszek wysterylizowała koteczki bez problemu.
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Nie maja 05, 2013 13:47 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

http://www.koty.pl/aktualnosci1/art458, ... zawie.html

M. St. Warszawa po raz kolejny z rzędu dofinansowuje kastrację psów i kotów prywatnym właścicielom. Brawo :D
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Nie maja 05, 2013 14:42 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

WARSZAWA POTRAFI, ŁÓDŹ NIESTETY NIE .
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Nie maja 05, 2013 16:19 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

Kochani, zwrócili się do mnie ludzie z prośbą o pomoc w obniżeniu kosztów kastracji kotek - kilku w Kamiennej Górze i jednej w Żaganiu. Macie może jakieś informacje? Z góry wielkie dzięki!
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie maja 05, 2013 16:55 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

VeganGirl85 pisze:Kochani, zwrócili się do mnie ludzie z prośbą o pomoc w obniżeniu kosztów kastracji kotek - kilku w Kamiennej Górze i jednej w Żaganiu. Macie może jakieś informacje? Z góry wielkie dzięki!

tyle znalazłam dla Żagania:
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /130409856
http://schronisko.avx.pl/aktualnosci/13 ... acja-kotek
a jeśli to ta Kamienna Góra, która w pobliżu Wałbrzycha, to:
http://www.um.walbrzych.pl/strony/nasze ... ierzat.htm
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Nie maja 05, 2013 17:05 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

ewa_mrau pisze:
VeganGirl85 pisze:Kochani, zwrócili się do mnie ludzie z prośbą o pomoc w obniżeniu kosztów kastracji kotek - kilku w Kamiennej Górze i jednej w Żaganiu. Macie może jakieś informacje? Z góry wielkie dzięki!

tyle znalazłam dla Żagania:
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /130409856
http://schronisko.avx.pl/aktualnosci/13 ... acja-kotek
a jeśli to ta Kamienna Góra, która w pobliżu Wałbrzycha, to:
http://www.um.walbrzych.pl/strony/nasze ... ierzat.htm
... mry!

DZIĘKI!!!!! :D :D :1luvu: :1luvu: :1luvu:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie maja 05, 2013 18:18 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

bordo pisze:WARSZAWA POTRAFI, ŁÓDŹ NIESTETY NIE .

Nie tylko Łódź, POZNAŃ też nie potrafi :evil:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Nie maja 05, 2013 18:32 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

itaka pisze:

Z tego co czytałam, oba miasta (z naciskiem na Poznań) chwalą się posiadaniem tzw. budżetu partycypacyjnego, gdzie o części przeznaczenia miejskiej kasy decydują mieszkańcy. Może warto żeby kociarze i psiarze wspólnie uderzyli w tej słusznej sprawie? :ok:

dodam, że nie wiem, jak to rozwiązanie funkcjonuje w praktyce, tak głośno myślę...
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie maja 05, 2013 19:04 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

VeganGirl85 pisze:
itaka pisze:

Z tego co czytałam, oba miasta (z naciskiem na Poznań) chwalą się posiadaniem tzw. budżetu partycypacyjnego, gdzie o części przeznaczenia miejskiej kasy decydują mieszkańcy. Może warto żeby kociarze i psiarze wspólnie uderzyli w tej słusznej sprawie? :ok:

dodam, że nie wiem, jak to rozwiązanie funkcjonuje w praktyce, tak głośno myślę...

Ostatnio chcieliśmy by ten budżet przeznaczyć po części na utwardzenie dróg osiedlowych. Odpowiedz padła, że ok ale mieszkańcy mają sami sobie zapłacić za utwardzenie .... a co dopiero sterylki.

Póki co trwa walka o sterylki za zeszły rok. W budżecie było ich 1000 w rzeczywistości coś ok. 300. Mało tego teraz to już za ten rok się skończyły i trzeba ciachać za własne pieniądze.
Poznać trudne miasto.
Obrazek

itaka

Post » Nie maja 12, 2013 14:08 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

miluś pisze:Szanowni Forumowicze,
Koalicja dla Zwierząt http://www.koalicja.org.pl uruchomiła akcję zbierania podpisów pod projektem ustawy o ochronie zwierząt, projekt w formie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej Koalicja zamierza skierować do Marszałka Sejmu. Koalicja dla Zwierząt powstała w 2008 roku, jedne organizacje do niej przystępowały, inne występowały, obecnie grupuje ona ponad 50 organizacji pro zwierzęcych. Projekt ustawy jest kompromisem, jaki udało się wspólnie osiągnąć po 2 latach dyskusji w gronie organizacji. Projekt zapewne nie jest idealny, ale jest konkretnym, wymiernym materiałem wyjściowym do pracy w Sejmie i Senacie. Wielką zaletą wybranej formy zgłoszenia projektu jako obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej jest to, że nawet, gdyby prace nad ustawą nie zostały zakończone w tej kadencji Sejmu (a jest to bardzo prawdopodobne), Sejm kolejnej kadencji ma obowiązek prace nad projektem ustawy kontynuować.

Wszystkim krytykom projektu ustawy pragnę wskazać, że w czasie pracy nad ustawą posłowie i senatorowie mają prawo wprowadzać zmiany do zgłoszonego projektu. Tak więc osoby niezadowolone z obecnych zapisów projektu mogą wnosić bezpośrednio do posłów i senatorów własne wnioski i uwagi. Najważniejszą rzeczą jest jednak, aby zebrać w ciągu 3 miesięcy ponad 100 tyś. podpisów, gdyż to umożliwi skierowanie projektu ustawy do Marszałka Sejmu. Jeśli nie uda się zabrać podpisów w wymaganym czasie, spraw zostanie odłożona na kolejny, trudny od przewidzenia okres, a zwierzaki nie powinny już dłużej czekać.

Każdego z nas szokują kolejne ujawnione przez media przypadki bestialstwa wobec zwierząt, spróbujmy razem zrobić coś, aby obecny stan stopniowo zmieniać przez zmianę obecnego prawa. Pomóżmy Koalicji dla Zwierząt zebrać wymagane 100 tyś. podpisów. Osoby pełnoletnie mogą podpisywać się pod projektem ustawy osobiście, osoby niepełnoletnie mogą przedstawić projekt swoim rodzicom, krewnym, pełnoletnim znajomym i od nich zebrać podpisy. Każdy głos jest ważny dla sprawy, zostały tylko 3 miesiące.

Jak możemy wspomóc Koalicję dla Zwierząt :
1. wejdź na stronę Koalicji dla Zwierząt http://www.koalicja.org.pl ,
2. pobierz projekt ustawy oraz druk na podpisy,
3. zapoznaj się z projektem ustawy, w przypadku akceptacji, jeśli jesteś pełnoletni złóż swój podpis na druku,
4. zapoznaj rodziców, znajomych, przyjaciół, współpracowników z projektem ustawy,
5. poproś ich o wsparcie projektu przez złożenie podpisu na druku,
6. wyślij listę z podpisami na adres Koalicji,S

przypadki bestialstwa wobec zwierząt -- przepraszam o jakim bestialstwie jest tu mowa - o konkrety proszę :)

agusia6

Od: Sob mar 02, 2013 8:49

Post » Nie maja 12, 2013 14:54 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

agusia6 pisze:
miluś pisze:Szanowni Forumowicze,
Koalicja dla Zwierząt http://www.koalicja.org.pl uruchomiła akcję zbierania podpisów pod projektem ustawy o ochronie zwierząt, projekt w formie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej Koalicja zamierza skierować do Marszałka Sejmu. Koalicja dla Zwierząt powstała w 2008 roku, jedne organizacje do niej przystępowały, inne występowały, obecnie grupuje ona ponad 50 organizacji pro zwierzęcych. Projekt ustawy jest kompromisem, jaki udało się wspólnie osiągnąć po 2 latach dyskusji w gronie organizacji. Projekt zapewne nie jest idealny, ale jest konkretnym, wymiernym materiałem wyjściowym do pracy w Sejmie i Senacie. Wielką zaletą wybranej formy zgłoszenia projektu jako obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej jest to, że nawet, gdyby prace nad ustawą nie zostały zakończone w tej kadencji Sejmu (a jest to bardzo prawdopodobne), Sejm kolejnej kadencji ma obowiązek prace nad projektem ustawy kontynuować.

Wszystkim krytykom projektu ustawy pragnę wskazać, że w czasie pracy nad ustawą posłowie i senatorowie mają prawo wprowadzać zmiany do zgłoszonego projektu. Tak więc osoby niezadowolone z obecnych zapisów projektu mogą wnosić bezpośrednio do posłów i senatorów własne wnioski i uwagi. Najważniejszą rzeczą jest jednak, aby zebrać w ciągu 3 miesięcy ponad 100 tyś. podpisów, gdyż to umożliwi skierowanie projektu ustawy do Marszałka Sejmu. Jeśli nie uda się zabrać podpisów w wymaganym czasie, spraw zostanie odłożona na kolejny, trudny od przewidzenia okres, a zwierzaki nie powinny już dłużej czekać.

Każdego z nas szokują kolejne ujawnione przez media przypadki bestialstwa wobec zwierząt, spróbujmy razem zrobić coś, aby obecny stan stopniowo zmieniać przez zmianę obecnego prawa. Pomóżmy Koalicji dla Zwierząt zebrać wymagane 100 tyś. podpisów. Osoby pełnoletnie mogą podpisywać się pod projektem ustawy osobiście, osoby niepełnoletnie mogą przedstawić projekt swoim rodzicom, krewnym, pełnoletnim znajomym i od nich zebrać podpisy. Każdy głos jest ważny dla sprawy, zostały tylko 3 miesiące.

Jak możemy wspomóc Koalicję dla Zwierząt :
1. wejdź na stronę Koalicji dla Zwierząt http://www.koalicja.org.pl ,
2. pobierz projekt ustawy oraz druk na podpisy,
3. zapoznaj się z projektem ustawy, w przypadku akceptacji, jeśli jesteś pełnoletni złóż swój podpis na druku,
4. zapoznaj rodziców, znajomych, przyjaciół, współpracowników z projektem ustawy,
5. poproś ich o wsparcie projektu przez złożenie podpisu na druku,
6. wyślij listę z podpisami na adres Koalicji,S

przypadki bestialstwa wobec zwierząt -- przepraszam o jakim bestialstwie jest tu mowa - o konkrety proszę :)

Konkrety, setki spraw przemocy wobec zwierząt a Ty chcesz konkrety ..... ślepym trzeba być, żeby tego nie zauważyć :!:
Obrazek

itaka

Post » Nie maja 26, 2013 13:06 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

info od TOZu w Legnicy dotyczące gminy Chojnów (ok. Legnicy):

To znaczy, że gmina Chojnów nie przyjęła programu zapobiegającego bezdomności zwierząt. Art.11a, ust.1 nie narzuca gminom takiego programu: "rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności: 1) sterylizację albo kastrację zwierząt, 2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,3) usypiane ślepych miotów". W Art.11, ust.1 ustawy o ochronie zwierząt jest napisane: "zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom oraz ich wyłapywanie należy do zadań własnych gmin". Tańsza dla gmin jest sterylizacja/kastracja bezdomnych zwierząt niż wyłapywanie (robią to firmy wyspecjalizowane) i przekazywanie schroniskom. Jeśli urzędnicy nie mają uczuć wyższych to taki program powinni przyjąć z oszczędności. Prezes jest o tym poinformowany. Pozdrawiam

czy rzeczywiście gmina nie ma obowiązku przyjąć programu?

edit: potrzebuję informacji o możliwościach w Krapkowicach - państwo nie mają pieniędzy, a kotka rodzi :(

zwróciła się do mnie też karmicielka z Augustowa, nie będąca w stanie z własnych środków wykastrować 3 blokowych kotek. Szukałam w necie i niewiele znalazłam na temat wiadomego programu. Ktoś może ma jakieś informacje? Będziemy bardzo wdzięczne :)

potrzebuję też informacji o możliwościach w Sierpcu i okolicach

oraz w Bolesławcu - nie otrzymałam na razie odpowiedzi od stowarzyszenia na swojego maila...
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie maja 26, 2013 17:02 Re: Mobilizacja-akcja sterylizacji 2013 zagrożona !!! (str.7

VeganGirl85 pisze: [...] czy rzeczywiście gmina nie ma obowiązku przyjąć programu?

cześć Vegan!
moim zdaniem ma obowiązek uruchomić program i wdrożyć go do końca marca (tak wynika z ustawy)
VeganGirl85 pisze:edit: potrzebuję informacji o możliwościach w Krapkowicach - państwo nie mają pieniędzy, a kotka rodzi :(

dla Krapkowic znalazłam:
----------
ZARZĄDZENIE NR 446/2013
BURMISTRZA KRAPKOWIC
z dnia 18 stycznia 2013 r.
w sprawie przeprowadzenia konsultacji „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania
bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013”.
Na podstawie art. 30 ust. 1 i ust.2 pkt 2 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r.
Nr 142, poz. 1591 ze zmianami) oraz uchwały Nr XXXIII/383/2010 z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie określenia
zasad i trybu przeprowadzenia konsultacji z organizacjami pozarządowymi i podmiotami wymienionymi w art.
3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie projektów aktów prawa miejscowego
w dziedzinach dotyczących działalności statutowej tych organizacji (Dz. U. Woj. Opolskiego z 2010 r. Nr 148, poz.
1755) zarządzam co następuje:
§ 1. 1. Ogłasza się przeprowadzenie konsultacji „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz
zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013”.
2. Konsultacje przeprowadza się w celu poznania opinii organizacji pozarządowych i podmiotów
wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w sprawie projektu,
o którym mowa w ust. 1.
3. Projekt programu, stanowiący załącznik nr 1 do zarządzenia, zamieszcza się:
1) w Biuletynie Informacji Publicznej http://www.bip.krapkowice.pl
2) na stronie internetowej Urzędu http://www.krapkowice.pl
3) na tablicy ogłoszeń w Urzędzie Miasta i Gminy w Krapkowicach.
§ 2. Konsultacje przeprowadza się w terminie od dnia 23 stycznia 2013 r. do dnia 13 lutego 2013 r.
§ 3. 1. Konsultacje przeprowadza się w formie pisemnego zgłaszania uwag i wniosków do projektu „Programu
opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy
Krapkowice na rok 2013”.
2. Uwagi i wnioski wraz z uzasadnieniem proponowanych zmian można składać na „formularzu konsultacji”,
stanowiącym załącznik nr 3 do niniejszego zarządzenia.
3. Wypełnione formularze należy, złożyć, w terminie określonym w § 2, w Urzędzie Miasta i Gminy
w Krapkowicach, 47-303 Krapkowice ul. 3 Maja 17 lub przesłać za pośrednictwem poczty elektronicznej na
adres: umig_srodowisko@krapkowice.pl
4. Niezgłoszenie uwag i wniosków w terminie (decyduje data wpływu do Urzędu) oznacza rezygnację z prawa
do ich wyrażenia.
§ 4. Podmiotami uprawnionymi do udziału w konsultacjach są organizacje pozarządowe i podmioty
wymienione w art. 3. ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego
i o wolontariacie (Dz. U. Nr 96, poz. 873 z późn. zm.) prowadzące działalność pożytku publicznego na terenie
Gminy Krapkowice.
§ 5. Ogłoszenie o przeprowadzeniu konsultacji, stanowiące załącznik nr 2, podaje się do publicznej
wiadomości w sposób określony w § 1 ust. 3.
§ 6. Informację o wynikach konsultacji podaje się do publicznej wiadomości w sposób określony
w § 1 ust. 3, w ciągu 10 dni od zakończenia konsultacji.
§ 7. Burmistrz Krapkowic przedłoży Radzie Miejskiej w Krapkowicach „Program opieki nad zwierzętami
bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013” wraz
z wynikami konsultacji.
§ 8. Wykonanie Zarządzenia powierza się Naczelnikowi Wydziału Gospodarki Gruntami, Rolnictwa
i Ochrony Środowiska.
§ 9. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.
—————————————————————————————————————————————————————————
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 1
Burmistrz Krapkowic
Andrzej Kasiura
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 2
Załącznik Nr 1 do Zarządzenia Nr 446/2013
Burmistrza Krapkowic z dnia 18 stycznia 2013 roku
UCHWAŁA NR…….
RADY MIEJSKIEJ W KRAPKOWICACH
z dnia ......................... r.
w sprawie przyjęcia „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi
oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie
Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013 roku”
Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie
gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz.1591 ze zm.) oraz art. 11a ust.1, ust.2 i ust.5 ustawy
z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.) Rada
Miejska w Krapkowicach uchwala, co następuje:
§ 1
Przyjmuje się „Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013” w brzmieniu określonym
w załączniku do niniejszej uchwały.
§ 2
Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Krapkowic.
§ 3
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym
Województwa Opolskiego.
———————————————————————————————————————————————————————————
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 3
WPROWADZENIE
„Zwierze jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek
jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.” (art. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o
ochronie zwierząt.)
Podstawą prawną do podjęcia przez Radę Miejską w Krapkowicach uchwały w sprawie
„Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na
terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013”, zwanego dalej Programem jest art. 11a ustawy
z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
Bezdomność zwierząt jest problemem na skalę ogólnokrajową a jej przyczyna tkwi
w ludziach, którzy nie potrafią wziąć odpowiedzialności za swoje zwierzęta. Głównymi
przyczynami bezdomności są:
porzucanie zwierząt przez właścicieli,
niekontrolowane rozmnażanie,
ucieczki zwierząt,
łatwość pozyskiwania zwierząt,
panujące mody na dane rasy zwierząt,
brak edukacji i wiedzy społeczeństwa w zakresie metod zapobiegania bezdomności,
ze szczególnym uwzględnieniem sterylizacji i kastracji.
Według raportu Najwyższej Izby Kontroli w sprawie przestrzegania praw zwierząt z dnia
23 sierpnia 2011 r., zjawisko bezdomności zwierząt utrzymuje się na wysokim poziomie i ma
tendencję wzrostową.
Koty wolno żyjące bytujące głównie na ogrodach działkowych, w piwnicach budynków
mieszkalnych oraz w budynkach gospodarczych są elementem ekosystemu miejskiego
i wiejskiego, a ich obecność zapobiega rozprzestrzenianiu się gryzoni. Kotów tych nie należy
wyłapywać ani wywozić, lecz stwarzać warunki bytowania w miejscach ich dotychczasowego
schronienia. W celu kontroli populacji kotów wolno żyjących, w tym ich zdrowotności, Gmina
Krapkowice finansuje zabiegi sterylizacji i kastracji oraz leczenie tych zwierząt oraz zabiegi
sterylizacji. Ponadto wspiera osoby społecznie opiekujące się tymi zwierzętami (karmicieli)
poprzez zapewnienie karmy, w celu dokarmiania kotów.
Sterylizacja i kastracja (pozbawienie możliwości rozmnażania) zwierząt bezdomnych oraz
domowych to norma we wszystkich cywilizowanych krajach oraz najskuteczniejsza metoda
unikania niekontrolowanej rozrodczości zwierząt. Program zakłada zachęcanie właścicieli
zwierząt do ich sterylizacji i kastracji, poprzez prowadzenie działań edukacyjno- informacyjnych.
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety
Strona 4
Rozdział 1
Postanowienia ogólne
§ 1
Przyjmuje się do realizacji „Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania
bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013” zwany dalej
„Programem”.
Rozdział 2
Cel i zadania programu
§ 2
Celem Programu jest zapobieganie bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy
Krapkowice oraz opieka nad zwierzętami bezdomnymi w rozumieniu art. 4 pkt 16 ustawy
z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt.
Rozdział 3
Zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt
§ 3
Zapewnienie bezdomnym zwierzętom domowym z terenu Miasta i Gminy Krapkowice miejsca
w schronisku dla zwierząt realizuje schronisko prowadzone przez Fundację „Mali Bracia św.
Franciszka” w Opolu, poprzez przyjmowanie zwierząt bezdomnych domowych dostarczonych
do Schroniska przez osobę lub podmiot, który na zlecenie gminy wyłapie te zwierzęta.
Rozdział 4
Opieka nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie
§ 4
Sprawowanie opieki nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie realizowane jest
poprzez zakup i wydawanie karmy społecznym opiekunom (karmicielom) kotów wolno żyjących
oraz współdziałanie w miarę możliwości z organizacjami społecznymi, których celem statutowym
jest ochrona zwierząt.
Rozdział 5
Odławianie bezdomnych zwierząt
§ 5
Odławianie bezdomnych zwierząt na terenie Miasta i Gminy będzie realizowane interwencyjnie.
Odławianiem będą objęte bezdomne zwierzęta pozostawione bez opieki, w stosunku do których
nie istnieje możliwość ustalenia ich właściciela lub innej osoby, pod której opieką dotychczas
pozostawały, a w szczególności chore lub zagrażające życiu, zdrowiu i bezpieczeństwu ludzi.
Rozdział 6
Obligatoryjna sterylizacja albo kastracja zwierząt w schronisku dla zwierząt
§ 6
Ograniczanie populacji bezdomnych zwierząt poprzez sterylizację i kastrację zwierząt
domowych, w szczególności psów i kotów, realizuje schronisko dla bezdomnych zwierząt
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 5
działające przy Fundacji „Mali Bracia św. Franciszka” w Opolu, poprzez obligatoryjne
przeprowadzenie zabiegów sterylizacji i kastracji zwierząt przyjętych do schroniska oraz zakłady
lecznicze dla zwierząt, z którymi Gmina zawarła umowę na świadczenie usług sterylizacji
i kastracji z wyjątkiem zwierząt, u których istnieją przeciwwskazania do wykonywania zabiegów
z uwagi na stan zdrowia lub wiek. Sterylizacja i kastracja zwierząt w zakładach leczniczych
prowadzona będzie w systemie akcyjnym, co najmniej dwa razy w roku. Informacja o terminach
sterylizacji i kastracji bezdomnych zwierząt zostanie podana do publicznej wiadomości poprzez
zamieszczenie na tablicy ogłoszeń i na stronie internetowej Urzędu Miasta i Gminy
w Krapkowicach.
Rozdział 7
Poszukiwanie właścicieli dla bezdomnych zwierząt
§ 7
Poszukiwanie nowych właścicieli dla bezdomnych zwierząt realizowane jest poprzez
informowanie o możliwości adopcji zwierząt bezdomnych w sposób zwyczajowo przyjęty na
terenie gminy, na stronach internetowych urzędu i portalach społecznościowych.
Rozdział 8
Usypianie ślepych miotów
§ 8
1. Usypianie ślepych miotów zwierząt, zgodnie z art. 11a ust. 2 pkt 6 ustawy z dnia 21
sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt realizowane jest wyłącznie poprzez zakłady
lecznicze dla zwierząt, z którymi Gmina zawarła umowę na świadczenie usługi usypiania
ślepych miotów zwierząt.
2. Uśpieniu mogą podlegać wyłącznie zwierzęta, które są jeszcze ślepe po uprzednim
zgłoszeniu takiego przypadku w Urzędzie Miasta i Gminy w Krapkowicach.
3. Na warunkach określonych w umowie, o której mowa w ust. 1 Gmina finansuje 100%
kosztów wykonania czynności zabiegu lekarzowi weterynarii na podstawie wystawionego
rachunku lub faktury VAT.
4. Informacja o zakładach leczniczych realizujących usypianie ślepych miotów zostanie
podana do publicznej wiadomości poprzez zamieszczenie na tablicy ogłoszeń i na
stronie internetowej Urzędu Miasta i Gminy w Krapkowicach.
Rozdział 9
Wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla zwierząt
gospodarskich
§ 9
Zapewnienie opieki zwierzętom gospodarskim realizowane jest poprzez gospodarstwo rolne
w Żywocicach przy ul. Kozielskiej 50.
Rozdział 10
Zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach
zdarzeń drogowych z udziałem zwierząt
§ 10
Zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych
z udziałem zwierząt realizowane jest poprzez zawarcie umów z zakładami leczniczymi
Strona 6
w zakresie opieki weterynaryjnej, udzielanej zwierzętom bezdomnym i kotom wolno żyjącym
z terenu Miasta i Gminy Krapkowice.
Rozdział 11
Wysokość środków finansowych przeznaczona na realizację programu
oraz sposób wydatkowania tych środków
§ 11
Środki finansowe na realizację zadań wynikających z Programu zabezpieczone są
w budżecie Gminy Krapkowice na 2013 rok w kwocie 40.000,00 zł i zostaną przeznaczone na:
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt,
2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie,
3) odławianie bezdomnych zwierząt,
4) obligatoryjną sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierząt,
5) usypianie ślepych miotów,
6) zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z
udziałem zwierząt.
§ 12
Środki finansowe wydatkowane będą poprzez powierzenie realizacji usług i dostaw zgodnie
z ustawą z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r., Nr 113,
poz. 759 ze zm.).
Strona 7 Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety
Załącznik Nr 2 do Zarządzenia Nr 446/2013
Burmistrza Krapkowic z dnia 18.01.2013 r.
OGŁOSZENIE
Burmistrz Krapkowic ogłasza konsultacje społeczne
„Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013”.
Przedmiot konsultacji
Przedmiotem konsultacji jest projekt „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi
oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na
rok 2013” stanowiący akt prawa miejscowego.
Cel konsultacji
Konsultacje przeprowadza się w celu poznania opinii organizacji pozarządowych
i podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego
i o wolontariacie dotyczących projektu uchwały Rady Miejskiej w Krapkowicach w
sprawie „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania
bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na rok 2013”
Termin konsultacji
- Termin rozpoczęcia konsultacji: 23 stycznia 2013 r.
- Termin zakończenia konsultacji: 13 lutego 2013 r.
Forma konsultacji
Konsultacje przeprowadza się w formie pisemnej. Uwagi i wnioski wraz z uzasadnieniem
proponowanych zmian można zgłaszać na „ formularzu konsultacji" w terminie od 23
stycznia 2013 r. do 13 lutego 2013 r.
Wypełnione formularze należy złożyć w Urzędzie Miasta i Gminy w Krapkowicach, 47-303
Krapkowice ul. 3 Maja 17 lub przesłać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres:
umig_srodowisko@krapkowice.pl.
Niezgłoszenie uwag i wniosków w terminie (decyduje data wpływu do Urzędu) oznacza
rezygnację z prawa do ich wyrażenia.
Zasięg terytorialny konsultacji:
Podmiotami uprawnionymi do udziału w konsultacjach są organizacje pozarządowe
i podmioty wymienione w art.3 ust.3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku
publicznego i o wolontariacie (DZ. U. Nr 96, póz. 873 z późn. zm.) prowadzące działalność
pożytku publicznego na terenie Gminy Krapkowice.
Komórka odpowiedzialna za przeprowadzenie konsultacji:
Wydział Gospodarki Gruntami, Rolnictwa i Ochrony Środowiska - Urząd Miasta i Gminy
Krapkowice tel. 77 44 66 805
Projekt uchwały w sprawie projekt „Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi
oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i Gminy Krapkowice na
rok 2013” wraz z formularzem konsultacji dostępny jest na stronach internetowych Urzędu
Miasta i Gminy Krapkowice: http://www.bip.krapkowice.pl; http://www.krapkowice.pl oraz
na tablicy ogłoszeń Urzędu.
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 8
Strona 9
Załącznik Nr 3 do Zarządzenia Nr 446/2013
Burmistrza Krapkowic z dnia 18.01.2013 r.
FORMULARZ KONSULTACJI
projektu uchwały Rady Miejskiej w Krapkowicach w sprawie „Programu opieki nad
zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Miasta i
Gminy Krapkowice na rok 2013”.
Termin zgłaszania opinii: od 23 stycznia 2013 r. do 13 lutego
2013 r. Dane podmiotu zgłaszającego uwagi i wnioski:
Nazwa podmiot
………………………………………………………………………………………
Imię i nazwisko osoby do
kontaktu:………………………………………………………………..
Dane teleadresowe (adres do korespondencji, telefon, e-mail)
…………………………………………………………………………………………………
Opinie/uwagi/propozycje zmian zapisów:
Krapkowice, dnia:……………………………..
………………………………………
Imię i nazwisko osoby zgłaszającej opinię
Uwaga!
Formularz konsultacji należy przesłać na adres Urząd Miasta i Gminy w Krapkowicach ul. 3 Mja 17, 47-303 Krapkowice
lub za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail:umig_srodowisko@krapkowice.pl
Id: A20F2D0D-4DDB-48E8-A1FB-23E7296EA504. Przyjety Strona 10
———————————————————————————————————————————————————

VeganGirl85 pisze:zwróciła się do mnie też karmicielka z Augustowa[...]

o tamtych terenach mam tylko to:
---------
http://www.radio5.com.pl/?id=23&ia=42477
http://kurierostrolecki.pl/139641,Ostro ... z2UPaeXzxt
VeganGirl85 pisze:potrzebuję też informacji o możliwościach w Sierpcu i okolicach

sorry, nie udało mi się zedytować tekstu... musisz sobie poradzić z robalami tu i tam
---------
UCHWAŁA Nr 305/XL/2013
RADY MIEJSKIEJ SIERPCA
z dnia 27 marca2O13r.
w sprawie: przyjęcia,,Programu zapoblegania bezdomności
zwierząt na terenie Gminy - Miasto Sierpc na rok
2013"
Na podstawie ań' 18 ust' 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca'1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U'
z2001 r. Nr 142,po2.1591,22002r. Nr23, poz.220, Nr62, poz.558, Nr113, poZ.984, Nr'153, poz.
1271 iNr214,poz. 1806, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nt 162, poz. 1568,22004t. Nr'102,poz. 1055,
Nr 116, poz. 1203 i Nr 167, poz. 1759, z 2005 r. Nr 172, poz. 1441 i Nr 175, poz. '1457, z 2006 r.
Nr17, poz. 128 iNr 181, poz. 1337,22007r. Nr48, po2.327, Nr 138, poz.974 iNr 173, poz. 1218,
z 2008 r. Nr '180, poz. 111 i Nr 223, poz. 1458, z 2009 r. Nr 52, poz.420 i N|157, poz. 1241,22010 (.
Nr 28, poz. '142 i '146, Nr 40, poz. 230 i Nr 106, poz. 675 oraz z 201'l r. Nr 2'1, poz. 113), art. 11a
iań'27 ust. 1 ustawy z dn|a 21 sierpnia 1997 r' o ochronie zwierząt (Dz' U. z 2003r. Nr '106,
po2j002, z 2004 r. Nr 69, poz. 625, Nr 92, poz. 880, Nr 96, poz. 959, z 2005 r. Nr 33, poz. 289,
Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 249, poz. '1830, z 2008 r. Nr 199, poz. 1227, z 2009 r. Nr 18, poz. 97,
Nr 92, poz. 753' z2010 r. Nr 47, poz. 278 oraz z 2011 Nr 230 poz. 1373 z pÓŹ' zm.) Rada Miejska
sierpca uchwala, co następuje:
s1
Przyjmuje się ,,Program opieki nad zwierzętami
bezdomnoŚci zwierząt na terenie Gminy - Miasto
załącznik do uchwały.
s2
Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta sierpc.
s3
Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego
i wchodzi W życie z upływem 14 dni od daty jej publikacji.
bezdomnymi oraz zapobiegania
Sierpc na rok 20'13'', stanowiący
PRZEWODT.IICZAPY
RADY MIEJSKIEJ
Mo,,,!,knrnurk,
\
,/
Program
opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt
na terenie Gminy - Miasto Sierpc na rok 2013
Rozdział l
Postanowienia ogólne
s 1.
Programem opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwielząt na terenie Gminy - Miasto Sierpc, zwanym dalej "Programem", są objęte
zwierzęta bezdomne olaz koty wolno Żyjące, przebywające w granicach
ad m in istracyjnych Gminy - Miasto Sierpc.
s2.
llekroć w Programie jest mowa o:
1) ustawie - naleŻy przez to rozumieć ustawę z dnia 21 sierpnia 1997 r.
o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm'),
2) Właścicielu _ należy przez to rozumieć osobę będącą mieszkańcem sierpc,
posiadającą zwierzę lub zwierzęta, o których mowa w Programie,
3) opiekunie _ naleŻy przez to rozumieć pracownika Urzędu Miejskiego, ktÓra
sprawuje nadzór i opiekę nad zwierzęciem lub zwierzętami na terenie
m. Sierpca,
4) schronisku _ nalezy przez to rozumieć Schronisko dla Zwierząt w Grudziądzu
przy ul. Nad Torem, prowadzone przez przedsiębiorstwo Zakład Usług
leśnych,,Daniel'' Ańur Zielaskowski
s3.
Program ma na celu:
1) zapobieganie wzrostowi populacji zwierząt bezdomnych oraz kotóW Wolno
żyjących, w szczegÓlności popŻez ich sterylizację lub kastrację, a także
usypianie ślepych miotóW W uzasadnionych przypadkach'
2) zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom, w szczególności poprzez
poszukiwanie dla nich nowych właścicieli,
3) promowanie prawidłowych postaw i zachowań człowieka w stosunku do
zwierząt oraz edukację społeczeństwa W zakresie obowiązkóW
Spoczywających na Właścicielachi opiekunach zwierząt'
s4.
Realizację działań w zakresie przeciwdziałania bezdomności zwierząt prowadzą
przy wzajem nej współpracy:
1) Towarzystwo opieki nad Zwierzętami w Polsce - Koło w Płocku, poprzez
ochronę zwierząt, We Współpracy z organami lnspekcji Weterynaryjnej
i samorządem lekarsko - Weterynaryjnym,
2) schronisko dla Zwierząt w Grudziądzu, powzez zapewnienie opieki
zwierzętom bezdomnym,
3) placóWki oświatowe, poprzez aktywne uczestniczenie w działaniach
informacyjnych i edukacyjnych mieszkańców,
4) straŹ Miejska w Sierpcu'
5) U rząd Miejski w sierpcu Wydział spraw społecznych i Komunalnych, poprzez
pełnienie funkcji kootdynatora działań dotyczących ograniczania populacji
zwierząt bezdomnych i kotów wolno Żyjących.
Rozdział ll
Formy przeciwdziałania bezdomności zwierząt
s5.
Zapobieganie bezdomności zwierząt na terenie Gminy - Miasto Sierpc polega na:
'l ) zmniejszaniu populacji bezdomnych zwierząt i kotów wolno Żyjących poprzez
sterylizację lub kastrację'
2) dokonywaniu w uzasadnionych przypadkach usypiania ślepych miotów
bezdomnych zwierząt i kotów wolno zyjących,
3) edukacji mieszkańców Gminy - Miasto Sierpc w zakresie kształtowania
prawidłowych postaw i zachowań człowieka w stosunku do zwierząt oraz
W zakresie obowiązków spoczywających na właŚcicielach i opiekunach
zwiefząt,
4) poszukiwaniu dla zwierząt nowych właŚcicieli poprzez ogłoszenia na stronach
internetowych Urzędu MiaSta Sierpca, organizacji społecznych ofaz
schroniska dla zwierząt.
s6.
1' zabiegi sterylizacji i kastracji oraz usypiania ślepych miotów wykonywane będą na
następujących zasadach:
1) Gmina - Miasto Sierpc pokrywa całkowity koszt sterylizacji, kastracji (Wraz
z podaniem niezbędnych leków Weterynaryjnych) lub usypiania ślepych
miotów' a takŻe zabiegów sanitarnych, jak odrobaczanie i odpchlanie oraz
koszt czasu niezbędnego przetrzymywania zwierzęcia po zabiegu
w |eczn icy/gabinecie, a w szczegÓlnych przypadkach koszt wykonania innych
zabiegóW lekarsko - Weterynaryjnych'
2) zabiegi sterylizacji, kastracji i usypiania Ślepych miotów oraz inne zabiegi
lekarsko - weterynaryjne wykonywane będą przez pracowników lecznicy
weterynaryjnej/gabinetu weterynaryjnego, na podstawie zawartej przez
Gminę - Miasto Sierpc z lecznic/gabinetem umowy o śWiadczenie tych
usług,
bezdomne zwierzęta będą doprowadzane do |ecznicy
weterynaryjnej/gabinetu Weterynaryjnego plzez Zakład Gospodarki
Mieszkaniowej na podstawie zawańego porozumienia po Uprzednim
zgłoszeniu do Urzędu Miejskiego W sierpcu Wydziału Spraw Społecznych
i Kom u na lnych koniecznoŚci zabran ia bezdom nego zwierzęcia.
po Wykonaniu zabiegu zwierzęta będą wypuszczane w miejscu ich
wcześniejszego pochwycenia lub w uzasadnionych przypadkach
umieszczane W schronisku dla Zwierząt w Grudziądzu.
2. Wysokość środków finansowych na realizację Programu jest ustalana na każdy
rok w budżecie miasta sierpca. Na rok 2013 szacuje się koszty w wysokoŚci
ok. 180 tys złotych.
3)
4)
Rozdział lll
Działania edukacyjne
s7
Gmina - Miasto Sierpc poprzez Urząd Miejski w Sierpcu Wydział Promocji
iPozyskiwania Funduszy Zewnętrznych i oraz Wydział Spraw społecznych
iKomunalnych będzie prowadzić działania edukacyjne mające na celu podniesienie
śWiadomoścmi ieszkańców wzakresie kształtowania prawidłowych postaw
izachowań człowieka W stosunku do zwierząt oraz w zakresie obowiązków
spoczywających na właścicielach i opiekunach zwierząt poprzez kolpońaż ulotek,
plakatóW, rozpowszechnianie informacji w środkach masowego przekazu oraz na
stronie internetowej Urzędu Miejskiego w Sierpcu, organizowanie konkursów oraz
udzielanie wsparcia przy organizowaniu zajęć edukacyjnych przez inne podmioty.
Rozdział lV
Postanowienia końcowe
s8.
1' zabieg sterylizacji, kaskacji lub uŚpienia ślepego miotu odbywa Się na podstawie
skierowania Urzędu Miejskiego w Sierpcu Wydziału Spraw społecznych
iKomunalnych Wydziału Gospodarki' Wydawanego na podstawie Wniosku,
o którym mowa W ust. 2.
2' \NzÓr wniosku o udzielenie skierowania na zabieg, o którym mowa w ust.1 ,
stanowi załącznik nr 1 do Programu.
3' Do wniosku naleŻy dołączyÓ zaśWiadczenie potwierdzające, Że zwiezęta
kierowane do zabiegu są bezdomne, wydane przez zalządcę lub administratora
nieruchomości lub straŻ Miejską.
4. W przypadku zgłoszenia do uśpienia ślepego miotu naleŻy uzasadnić przyczynę
wykonania zabiegu - usypianie ślepych miotów dokonywane będzie
w sytuacjach wyjątkowych' np. W przypadku choroby zwierząt' Uzasadnienie
należy podać We Wniosku, o którym mowa w ust. 2'
5' W przypadkach odłowienia bezpańskich zwierząt na zlecenie Gminy - Miasto
Sierpc (Urzędu Miejskiego w sierpcu Wydziału Spraw Społecznych
iKomunalnych) decyzja o dokonaniu sterylizacji czy kastracji a także uŚpienia
Ślepych miotów podejmowana będzie na podstawie opinii wydanej przez lecznicę
weterynaryjnąigabinet Weteryn aryjny, z którym Gmina Miasto Sierpc posiada
podpisana umoWę na świadczenie tych usług'
6' Wzór skierowania na zabieg' o którym mowa w ust. 1, stanowi załącznik nr 2 do
P rog ram u.
PRZtW(ji..}N1CZĄCY
zalącznik nl 1
do P.ogramu opieki nad zwierzętami
bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwierząt na terenie Gminy _ Miasto Sierpc
na rok 2013
Sierpc, dnia
U rząd Miejski w sierpcu
Wydział spraw społecznych i Komunalnych
Ul. Piastowska 11a
09-200 Sierpc
WNIOSEK O UZYSKANIE SKIEROWANIA NA ZABIEG
STERYLIZACJI/KASTRACJT
LUB uŚPlENlE ŚLEPEGo MloTuw
ramach " Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania
bezdomności zwierząt na terenie Gminy - Miasto Sierpc na rok 2013''
Wyrażam zgodę na przetwazanie moich danych osobowych zawarlych We wniosku dla potlzeb Wynikaiących
z realizacji programu zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy _ Miasto sierpc na rok 2013 zgodnie
z ustawąz dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz.U' z 2002r' Nr 101, poz' 926 ze zm.)
Sierpc, dnia
podpis Wnioskodawcy
PRZEWoDNlcŻĄcY
RADYI",ItEJSKtEJ
.,.ć -(-.//
l'lo,ł'k e h /łt ą olvs ki
lmię i nazwisko lub nazwa
jednostki zgłaszającej
Adres zamieszkania lub siedziby
numer telefonu
llość zwierząt zgłoszonych do zabiegu
(szt.)
Rodzaj zabiegu: sterylizacja *(szt.)
kastracja" (szt.) uŚpienie ślepego
miotu* (szt.)
Miejsce przebywania zwierząt
lnformacje dodatkowe - gatunek zwierzęcia
"niepotrzebne skreślió
załączaik N 2
do Programu opiekinad zwierzętami
bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwieŻąt na terenie Gminy - Miasto sierpc
na rok 2013
Sierpc, dnia
**'':i *::::::'l::1"
::.::
weterynaryinv
SKIEROWANIE
NA zABlEG sTERYLlzAcJuKAsTRAcJr LUB UŚPlENlE śLEPEGo MloTUw
ramach " Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności
zwierząt na terenie Gminy _ Miasto sierpc na rok 2013''
'-:::T:: :: :i::n- 1"0':*":1::: Tli:: ::'li
Po Wykonaniu zabiegu i okresie rekonwalescencji zwierzęta zostaną odebrane
pŻez: '' ' ''' '. '.'.' '' '
podpis przedstawiciela
Gminy - Miasto Sierpc
wydającego skierowanie
ośWiadczam, Że zgłoszone przeze mnie do zabiegu bezpłatnej sterylizacji/kastracji* lub
:::::i': :::::: ::::: 1i::T:1 l' illllTll 1::::::: :::-'::::::::'
Sierpc, dnia
podpis osoby zgłaszającej zwierzęta do zabiegu
PRŻEWODNlezAcY
R^DY yT,sKtEi
Matek Cftrjou:ski (Marek Chrzanowski)
-niepotrzebne skreślió

VeganGirl85 pisze:oraz w Bolesławcu - nie otrzymałam na razie odpowiedzi od stowarzyszenia na swojego maila...

http://www.bolec.info/index.php?op=informacje&news=6998

... mry niedzielne!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

[poprzednia][następna]