12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lip 08, 2012 7:41 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

olafen pisze:Tylko prawda jest taka, że nawet ta uchwała to pic na wodę. Nigdy koty wolno żyjące nie dostały z gminy nic do jedzenia. Wręcz są przeganiane i źle traktowane. Ale, skoro jest taki zapis, czy możemy ubiegać się w jakiś sposób o tą karmę dla kotów, bo jeśli dostalibyśmy karmę, to te pieniądze, które wydajemy na to jedzenie można by przeznaczyć na sterylki. I w jaki sposób można się o to jedzenie dla wolno żyjących ubiegać ?
Może to jest rozwiązanie dobre na ten rok :ryk: , mamy już lipiec i wakacje i nikt nie będzie zmieniał uchwały. Ale uważam, że należy podjąc działania, aby w przyszłym roku sterylizacja kotów wolno zyjących była wpisana do uchwały RM. Wpisanie sterylizacji do programu jest ważne nie tylko dlatego, aby wspomóc karmicieli, ale również dlatego aby samą ideę sterylizacji rozpropagować wśród mieszkańców (i karmicieli). Skora urząd takie działania wspiera to dla przeciętnego Kowalskiego sygnał, że to postępowanie racjonalne, a nie fanaberie "nawiedzonych" i może swoje zwierzaki również wysterylizuje. Przed wakacjami ogladałem jeden z odcinków serialu Ranczo, w fimowych Wilkowyjach wójt (Lucy) widząc problem ekonomiczny z zapewnieniem opieki dla zwierząt bezdomnych funduje dla wszystkich psów bezpłatne sterylki. :lol:

Wydrukuj sobie tekst uchwały RM z programem, wydrukuj pismo Głównego Lekarza Wet. o kotach wolno zyjących i na początek udaj się do Referat Nadzoru Komunalnego, Gospodarowania Nieruchomościami Gminy, Ochrony Środowiska i Rolnictwa Urzędu Gminy i Miasta w Pajęcznie i "chowając pazurki" postaraj sie porozmawiać. Przede wszystkim ze względu na treść uchwały należałało by się pogodzić z tym, że w tym roku sterylek nie będzie, ale to nie do końca wina urzędników, skora ustawa o ochronie zwierząt nie nakazuje wprost sterylizacji kotów wolno zyjących. Ustawa nakazuje "opiekę", które jest co prawda pojęciem szerszym, ale nie wszyscy urzędnicy muszą wiedzieć, że w przypadku kotów wolno zyjących podstawową formą opieki jest przeciwdziałanie rozmnażaniu, tak aby na określonym terytorum koty nie stanowiły dla siebie konkurencji w pozyskiwaniu pożywienia i miejsc do schronienia oraz aby nie stanowiły utrudnienia dla mieszkańców. Kontakt osobisty byłby bardzo wartościowy, ale jeśli nie możesz to zostaje droga pocztowa. Jeśli nie będą chcieli z tobą rozmawiać możesz przygotować pismo do burmistrza z prośbą o informację w sprawie praktycznej realizacji uchwały RM.

Proszę o trochę optymizmu, w ubiegłym roku najprawdopodobniej żadnego programu w Pajęcznie nie było, w tym roku program powstał, za rok program ten powinien być lepszy (może i Twoja bedzie w tym zasługa). Zgodnie z ustawa projekt tego programu powinien być konsultowany z organizacją pozarządową działającą na danym terenie oraz z Powiatowym Lekarzem Weterynarii. Będąc w urzędzie zapytaj (oczywiście grzecznie) do jakiej organizacji wysyłali projekt programu. Może ta organizacja udzieli Ci wsparcia w staraniach o sterylki dla kotów wolno zyjących. :ok:
Ostatnio edytowano Nie lip 08, 2012 16:15 przez miluś, łącznie edytowano 1 raz
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Nie lip 08, 2012 8:29 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

miluś pisze:
Axa76 pisze:... I co zrobić, jeśli koty mieszkają na terenie w połowie prywatnym, w połowie publicznym (nad rzeką, rzeka jak mniemam nie należy do hipermarketu). Czy one w ogóle "mają prawo" tam przebywać (mieszkają tam od kilku lat i właśnie zniszczono im miejsce zamieszkania)?
Napisz w jakim mieście występuje ten problem i jaki hipermarket "zainteresował się" kotami wolno żyjącymi. Nie znam sprawy, ale czasami ochroniarze z firmy zewnętrznej wykonującej usługę dla marketu samowolnie podejmują działania, które nie tylko są sprzeczne z prawem, ale również budują negatywny obraz sieci handlowej, która ich zatrudnia. Napisz więc pilnie na forum jakie to miasto i jakim market. :ok:

Cieszyn i Kaufland, Castorama, a sama budowa jest obok Avansu, więc nie wiem, do kogo dokładnie ten teren należy... Ale ja nie zamierzam walczyć o odbudowanie im schronień, tylko chcę mieć argument, gdyby się ktoś czepił, że koty tam nie mają prawa być. W tej chwili koty łażą wieczorem po placu budowy, a w dzień chowają się gdzieś w krzakach, z tym że niedługo tam pewnie powstaną fundamenty i już tam koty nie wejdą. chcemy zabrać kotkę na sterylizację, jej dziecko pójdzie do adopcji, pozostałe 2 dzikie kocurki będą tam musiały zostać, problem jest z tym, że nie mam gdzie kotki po sterylce przetrzymać :/ No ale szukam dalej...
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Nie lip 08, 2012 17:06 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Axa76 pisze: Cieszyn i Kaufland, Castorama, a sama budowa jest obok Avansu, więc nie wiem, do kogo dokładnie ten teren należy... Ale ja nie zamierzam walczyć o odbudowanie im schronień, tylko chcę mieć argument, gdyby się ktoś czepił, że koty tam nie mają prawa być. W tej chwili koty łażą wieczorem po placu budowy, a w dzień chowają się gdzieś w krzakach, z tym że niedługo tam pewnie powstaną fundamenty i już tam koty nie wejdą. chcemy zabrać kotkę na sterylizację, jej dziecko pójdzie do adopcji, pozostałe 2 dzikie kocurki będą tam musiały zostać, problem jest z tym, że nie mam gdzie kotki po sterylce przetrzymać :/ No ale szukam dalej...
Przykre to co opisujesz, ale to jest niestety częsty scenariusz w miastach. Miasta zmieniają swoje oblicze, znika stara zabudowa szopy chlewiki, znika "dzika zieleń" . W nowych domach okienka piwniczne i drzwi wejściowe do piwnic są dla kotów zamknięte, a utwardzone i skanalizowane nawierzchnie miast nie zatrzymują wody, aby koty miały możliwośc zaspokojenia pragnienia. Człowiek, który zmienia kotom ich dotychczasowe warunki bytowania zobowiazany jest więc do udzielenia im pomocy, głównie przez ograniczenie rozmnażania oraz dokarmianie i zabezpieczenie miejsc do schronienia.

To co zaplanowałaś moim zdaniem jest jak najbardziej racjonalne, kotka na sterylkę i do wypuszczenia, maluch do adopcji, a dzikie kocurki zostają i będą musiały sobie jakoś poradzić. Opinia prawna do której link zamieściłaś na wątku w dniu 6.07.2012 potwierdza, że złośliwe niszczenie i płoszenie zwierząt jest łamaniem ustawy. Może koty znajdą wśród budowlańców, a potem wśród przyszłych użytkowników obiektu bratnią duszę.Trzymam kciuki za sterylkę i adopcję. :ok:
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Pon lip 09, 2012 19:32 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Małe już zabrane, bo matka wczoraj się nie pojawiła, dziś też nie, a teraz mam wiadomość od karmicielki, że przyszła, dziwnie się zachowuje, nie chce jeść i chodzą za nią 3 kocury - ruja, prawda? Trzeba ja szybko złapać :evil:
A budowa coraz bardziej zaawansowana...
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Czw lip 12, 2012 19:19 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Czy wiecie może coś nt. bezpłatnych sterylek w Łodzi? I na jakich zasadach są one przeprowadzane? Chodzi o to, że niedawno byłam z kolegą i jego kotkiem u mojej pani weterynarz i po długiej rozmowie udało nam się przekonać go do kastracji kocurka. Niestety kolega nie ma na ten cel środków finansowych (ma naprawdę trudną sytuację finansową), a mieszka w domu na obrzeżach Łodzi i jego kotek często chodzi sobie wolno. Zależy nam na tym, żeby nie był potencjalnym tatusiem. Czy jest jakaś szansa na bezpłatną sterylkę, czy dotyczy ona tylko bezdomnych kociaków?

Ebiana

Od: Śro lip 04, 2012 14:58

Post » Czw lip 12, 2012 21:04 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Ebiana pisze:Czy wiecie może coś nt. bezpłatnych sterylek w Łodzi? I na jakich zasadach są one przeprowadzane? Chodzi o to, że niedawno byłam z kolegą i jego kotkiem u mojej pani weterynarz i po długiej rozmowie udało nam się przekonać go do kastracji kocurka. Niestety kolega nie ma na ten cel środków finansowych (ma naprawdę trudną sytuację finansową), a mieszka w domu na obrzeżach Łodzi i jego kotek często chodzi sobie wolno. Zależy nam na tym, żeby nie był potencjalnym tatusiem. Czy jest jakaś szansa na bezpłatną sterylkę, czy dotyczy ona tylko bezdomnych kociaków?

Są talony. Napisz do annskr to pewnie napisze Ci co zrobić by dostać talon.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Śro lip 18, 2012 21:37 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

A wie ktoś może jak wygląda sprawa sterylek w Poznaniu?Na działce mojego taty kotka urodziła 4małe.Kociaki maja 4tygodnie.Kotka może zostać bo już jest oswojona ale pod warunkiem ze będzie wysterylizowana-ojcu zal kociąt i tego ze nie moze znaleść im domu

marysienka82

Od: Śro lip 18, 2012 20:32

Post » Czw lip 19, 2012 9:59 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

marysienka82 pisze:A wie ktoś może jak wygląda sprawa sterylek w Poznaniu?Na działce mojego taty kotka urodziła 4małe.Kociaki maja 4tygodnie.Kotka może zostać bo już jest oswojona ale pod warunkiem ze będzie wysterylizowana-ojcu zal kociąt i tego ze nie moze znaleść im domu

Są miejskie sterylki. Napisałam Ci prywatną wiadomość. Jak co to dzwoń to AgapeAnimali, Animali lub Kociego Pazura bo to oni nimi rozporządzają.
Obrazek

itaka

Post » Czw lip 19, 2012 16:00 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

piszę tu bo nie potrafię odpisać na pw.Mogła bym prosić o ten numer?i na czym polega ta sterylka z talonem?

marysienka82

Post » Czw lip 19, 2012 21:05 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Sterylka z talonem jest darmowa. Jutro Ci napiszę PW z numerem telefonu. A gdzie są te działki na których jest kotka ??
Obrazek

itaka

Post » Czw lip 19, 2012 23:08 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

To są działki Rod Relaks-jedno wejscie jest od Lutyckiej a drugie od Dojazdu czy tak jakoś.Wiem też ze jest tam dziki kocur bez ogona,on jednak do działki mojego ojca rzadko podchodzi bo pies go przegania.Mój ojciec tam mieszka-nie w altanie tylko ma normalny domek hehe.Kotka przyszła któregoś dnia i o dziwo pies jej nie pogonił.Zaczeła wchodzić do pokoju,chodzić po domu.No i urodziła na tapczanie pod kołdrą,4czarne diabełki.Z tego co się oriętuję to3chłopaków i jedna dziewucha

marysienka82

Post » Pt lip 20, 2012 12:39 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

A kiedy się urodziły kociaki ??
Obrazek

itaka

Post » Pt lip 20, 2012 13:01 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

w telefonie mam zdięcie od ojca z datą z konca maja wiec maja wiecej niz 4tyg.-zle napisałam.chyba28maj jak dobrze widze

marysienka82

Post » Pon lip 30, 2012 18:58 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Czy macie informacje nt bezpłatnej sterylizacji w RADOMIU?? :D

rmagda

Od: Pon lip 30, 2012 18:51

Post » Pon lip 30, 2012 20:38 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

O ile się dobrze orientuję Ostróda ma teraz bezpłatne sterylki :D
Ogonek wraca ....starości dożyje u mnie - ma DS[*] NA ZAWSZE W MOIM SERCU KOCHANIE
viewtopic.php?f=13&t=129691

Obrazek

iza.73

Od: Pon cze 15, 2009 13:26

[poprzednia][następna]