12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro cze 13, 2012 18:13 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Filomen pisze:dziewczyny trochę nie w temacie - czy wiecie jak gminy rozwiązują temat dokarmiania kotów - karmiciele muszą sie rejestrować w Urzędzie ? zostawiają jakieś sprawozdania ? W Sosnowcu nie ma na to pomysłu jeszcze i chciałam coś doradzić

Chciałem zapytać, czy udało się uruchomić w Sosnowcu akcji sterylizacji/kastracji kotów wolno żyjących, bo z tego co mi wiadomo uchwałę Rady Miasta zakwestionował organ nadzorczy stwierdzając jej nieważność. 8O
http://www.bip.um.sosnowiec.pl/dokument.php?iddok=30100&idmp=5870&r=r
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Śro cze 13, 2012 21:04 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

nie, jeszcze nie. W projekcie było na to przeznaczone aż 5 tys :? jakaś kpina ale w zwiazku z odrzuceniem, kończą teraz poprawki i ma to wejść na kolejną sesję RM do uchwalenia. Jedyne co było w projekcie ponad ustawę to obowiązek chipowania zwierzat w schronisku, zobaczymy czy w poprawce tego nie usunęli

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Czw cze 14, 2012 11:59 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

cześć dziewczyny (co prawda na miau nie było mnie bardzo dawno, ale nie znaczy to, że nie jestem nadal kociarą ;)).
chciałabym zapytać się jak jest z Poznaniem (przepraszam, że nie czytam całego wątku, ale piszę to na gorąco..)?
Mamy na podwórku dwa bezdomniaki - mamę i kociątko, które dokarmiam w miarę możliwości finansowych (chociaż raz dziennie staram się im coś zanieść) i starszy pan mieszkający w suterenie uchylił im okno do swojego mieszkania, że sobie do niego wchodzą kiedy chcą.
Mama jednak wymaga sterylki, na którą nie stać ani mnie ani starszego pana.. Mały kociak je już z miski, wydaje mi się, że kotka nie karmi go już piersią.
Kotka jest bardzo drobna i mała, pewnie ma pasożyty, spróbuję załatwić jakieś tabletki na odrobaczenie i małego i jej, myślę, że jest też bardzo młoda i kociak jest efektem ciąży z pierwszej rui. Dlatego tak zależy mi żeby ją wysterylizować. Obydwa koty są przyjazne i proludzkie, sąsiedzi którzy mają psy trzymają je na smyczy żeby kotom nic się nie stało, na podwórku są bezpieczne + mają to uchylone okno...

czy kotka nadaje się na program sterylki?
jeśli tak, to i tak potrzebowałabym pomocy bo na czas odpoczynku po zabiegu nie mogę wziąć kotki do siebie - niestety wynajmuję pokój w mieszkaniu studenckim i mamy zabronione trzymanie zwierząt :( koty są w Poznaniu na podwórku kamienic przy ul. wierzbięcice 43 (wilda) i są odizolowane od bezpośredniego kontaktu z ulicą.
Moi 2 chłopcy <3 - wkrótce powstanie ich blog ;)) || Moje miejsce w sieci - mój blog

banshie

Od: Sob paź 17, 2009 17:27

Post » Czw cze 14, 2012 16:42 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Są talony. Dzwoń koniecznie do Kociego Pazura, Agape lub Animali oni się tym zajmują. Może starszy pan by kotkę przetrzymał. To tylko kilka dni, a może już być w kolejnej ciąży. Jeżeli kociak i mama są oswojone dobrze by go odrobaczyć to koszt kilku zł i małego zaszczepić, żeby nie złapał KK. Bo później tragedia i lament, że kot traci oczy.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Sob cze 16, 2012 13:21 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Czy ktoś wie, jak sytuacja wygląda w pomorskim? Mam na myśli konkretnie Jastarnię lub okolice. Na terenie Osrodka Wypoczynkowego, w którym się wakacjuję są 2-3 kotki dokarmiane przez personel. Jedna zupełnie dzika, więc potrzebna klatka łapka. Personel obawia się, że koty zostaną zabrane do schroniska, jak pójdą do UM w ich sprawie (podobno jakiś czas temu była akcja wyłapywania kotów i nie wiadomo, gdzie trafiły). Ja jestem spod Warszawy, więc w ogóle nie znam tematu w tej okolicy.

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Sob cze 16, 2012 14:28 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

W woj. lubelskim w Bełżycach są skierowania z urzędu miasta na sterylizacje, kastracje i (jak dla mnie -niestety) usypianie ślepych miotów.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Sob cze 16, 2012 15:50 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Kasia D. pisze:...(jak dla mnie -niestety) usypianie ślepych miotów.

Masz rację niestety, ale niechciane ślepe mioty to zawsze efekt tego, że nie zdążyliśmy ze sterylkami :(
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

miluś

Post » Sob cze 16, 2012 16:05 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Mimisia pisze:Czy ktoś wie, jak sytuacja wygląda w pomorskim? Mam na myśli konkretnie Jastarnię lub okolice. Na terenie Osrodka Wypoczynkowego, w którym się wakacjuję są 2-3 kotki dokarmiane przez personel. Jedna zupełnie dzika, więc potrzebna klatka łapka. Personel obawia się, że koty zostaną zabrane do schroniska, jak pójdą do UM w ich sprawie (podobno jakiś czas temu była akcja wyłapywania kotów i nie wiadomo, gdzie trafiły). Ja jestem spod Warszawy, więc w ogóle nie znam tematu w tej okolicy.

W Jastarni akcja sterylizacji ujęta jest w Uchwale nr XVIII/137/2012 Rady Miasta Jastarni z dnia 26.03.2012 r. w sprawie przyjęcia: Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie Gminy Jastarnia w roku 2012 http://bip.jastarnia.pl/dokumenty/315 W linku tym masz też namiary na Urząd Miasta Jastarnia, tam powinni udzielić Ci informacji. Myślę, że podzielisz się z nami informacjami jak to jest praktycznie realizowane w Jastarni oraz czy udało Ci się sfinalizować sterylki dla tych kotek. Jeśli kotki mają schronienie i dożywianie w ośrodku, to nie ma żadnego powodu, aby tam nie wróciły. :ok:

miluś

Post » Sob cze 16, 2012 16:23 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

itaka pisze:Są talony. Dzwoń koniecznie do Kociego Pazura, Agape lub Animali oni się tym zajmują. Może starszy pan by kotkę przetrzymał. To tylko kilka dni, a może już być w kolejnej ciąży. Jeżeli kociak i mama są oswojone dobrze by go odrobaczyć to koszt kilku zł i małego zaszczepić, żeby nie złapał KK. Bo później tragedia i lament, że kot traci oczy.

dzięki itaka, mam już kontakt z agape, ma wpaść wolontariusz w przeciągu tygodnia i 'obadać sytuację', niestety reszta fundacji powiedziała tylko "proszę czekać, teraz nie mamy możliwości" więc całą nadzieję pokładam w agape, że pomogą mi i temu panu, może z nim porozmawiają i go przekonają :)
Moi 2 chłopcy <3 - wkrótce powstanie ich blog ;)) || Moje miejsce w sieci - mój blog

banshie

Od: Sob paź 17, 2009 17:27

Post » Nie cze 17, 2012 7:11 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

banshie pisze: Mamy na podwórku dwa bezdomniaki - mamę i kociątko, które dokarmiam w miarę możliwości finansowych (chociaż raz dziennie staram się im coś zanieść) i starszy pan mieszkający w suterenie uchylił im okno do swojego mieszkania, że sobie do niego wchodzą kiedy chcą.Mama jednak wymaga sterylki, na którą nie stać ani mnie ani starszego pana.. .... Dlatego tak zależy mi żeby ją wysterylizować. Obydwa koty są przyjazne i proludzkie, sąsiedzi którzy mają psy trzymają je na smyczy żeby kotom nic się nie stało, na podwórku są bezpieczne + mają to uchylone okno...
banshie pisze: dzięki itaka, mam już kontakt z agape, ma wpaść wolontariusz w przeciągu tygodnia i 'obadać sytuację', niestety reszta fundacji powiedziała tylko "proszę czekać, teraz nie mamy możliwości" więc całą nadzieję pokładam w agape, że pomogą mi i temu panu, może z nim porozmawiają i go przekonają :)
Super, że udało Ci się pozyskać pomoc :lol: , ale w wielu miejscowościach jeszcze nie można korzystać z darmowych, gminnych sterylek. Myślę, że będąc w takiej sytuacji, jeśli to dotyczy kotki z własnego podwórka to nawet za cenę jakiś wyrzeczeń czy organizacji zbiórki warto takiej kotce zafundować sterylkę. Jeśli urodzą się niechciane kociaki na twoim podwórku to koszt ich wyżywienia, pomocy wet. i opieki, której takie maluchy często potrzebują + praca w wyszukaniu im odpowiedzialnych domów często przewyższają koszt sterylki, a musimy pamiętać, że za rok, albo jeszcze w tym samym będzie następny miot. Oczywiście moją wypowiedź proszę nie traktować jako zachęty dla finansowania sterylek, gdyż program powinien być finansowany ze środków gmin, ale jeśli jeszcze mieszkańcy programu takiego nie "wywalczyli" to lepiej samemu jakąś kotkę z "sąsiedztwa" ciachnąć niż obserwować jak powiększa się stadko i dokarmiać coraz większą liczbę kotów.
A co wy o tym myślicie :?:
Ostatnio edytowano Wto cze 19, 2012 5:14 przez miluś, łącznie edytowano 1 raz

miluś

Post » Nie cze 17, 2012 21:36 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

miluś pisze:
banshie pisze: Mamy na podwórku dwa bezdomniaki - mamę i kociątko, które dokarmiam w miarę możliwości finansowych (chociaż raz dziennie staram się im coś zanieść) i starszy pan mieszkający w suterenie uchylił im okno do swojego mieszkania, że sobie do niego wchodzą kiedy chcą.Mama jednak wymaga sterylki, na którą nie stać ani mnie ani starszego pana.. .... Dlatego tak zależy mi żeby ją wysterylizować. Obydwa koty są przyjazne i proludzkie, sąsiedzi którzy mają psy trzymają je na smyczy żeby kotom nic się nie stało, na podwórku są bezpieczne + mają to uchylone okno...
banshie pisze: dzięki itaka, mam już kontakt z agape, ma wpaść wolontariusz w przeciągu tygodnia i 'obadać sytuację', niestety reszta fundacji powiedziała tylko "proszę czekać, teraz nie mamy możliwości" więc całą nadzieję pokładam w agape, że pomogą mi i temu panu, może z nim porozmawiają i go przekonają :)
Super, że udało Ci się pozyskać pomoc :lol: , ale w wielu miejscowościach jeszcze nie można korzystać z darmowych, gminnych sterylek. Myślę, że będąc w takiej sytuacji, jeśli to dotyczy kotki z własnego podwórka to nawet za cenę jakiś wyrzeczeń czy organizacji zbiórki warto takiej kotce zafundować sterylkę. Jeśli urodzą się kociaki na twoim podwórku to koszt ich wyżywienia, pomocy wet. i opieki, której takie maluchy często potrzebują + praca w wyszukaniu im odpowiedzialnych domów często przewyższają koszt sterylki, a musimy pamiętać, że za rok, albo jeszcze w tym samym będzie następny miot. Oczywiście moją wypowiedź proszę nie traktować jako zachęty dla finansowania sterylek, gdyż program powinien być finansowany ze środków gmin, ale jeśli jeszcze mieszkańcy programu takiego nie "wywalczyli" to lepiej samemu jakąś kotkę z "sąsiedztwa" ciachnąć niż obserwować jak powiększa się stadko i dokarmiać coraz większą liczbę kotów.
A co wy o tym myślicie :?:

Większość fundacji nie finansuje kastracji zwierzaków niezamożnych właścicieli, dlatego co miesiąc staram się przekazać kasę na co najmniej 1 potrzebującą kotkę. Dla wielu osób 150 czy 200 zł to cena zaporowa. Moim zdaniem powinno się wprowadzić dopłaty do zabiegów dla osób niezamożnych, a zniknęłaby większość ogłoszeń maluchów na portalach.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon cze 18, 2012 5:42 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze: Większość fundacji nie finansuje kastracji zwierzaków niezamożnych właścicieli, dlatego co miesiąc staram się przekazać kasę na co najmniej 1 potrzebującą kotkę. Dla wielu osób 150 czy 200 zł to cena zaporowa. Moim zdaniem powinno się wprowadzić dopłaty do zabiegów dla osób niezamożnych, a zniknęłaby większość ogłoszeń maluchów na portalach.
Zgadzam się z Tobą w 100% , ale nie wszyscy urzędnicy rozumieją ten problem. Co roku gminy w całej Polsce przeznaczają ogromne kwoty na "wyłapywanie i pobyt w schronisku zwierząt bezdomnych" , ale tylko niektóre rozumieją, że sterylizacja zwierząt to prewencja i działanie, które docelowo zmniejszy im te wydatki w przyszłości. Uważam, że na sterylizację psów powiny iść opłaty za posiadanie psa, opłata za posiadane psa już obowiązuje, ale dziś nie jest ona nijak zdefiniowana i dlatego wiele gmin odchodzi od pobierania tej opłaty. Część mieszkańców uważa, że to swoisty podatek od "luksusu" posiadania psa, a część, że to na sprzątanie psich kup, Jeśli doprecyzowałoby się tę opłatę ustalając, że jest ona przeznaczona w pierwszej kolejności na zapobieganie bezdomności zwierzat czyli bezpłatne czipowanie i bezpłatną sterylizację czy kastrację to byłby krok w dobrym kierunku. Oczywiście dla osób w trudnej sytuacji materialnej powinny być zniżki.

miluś

Post » Pon cze 18, 2012 8:09 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

W Poznaniu jest podatek od posiadania psa. Jeżeli jest on adoptowany ze schroniska, wykastrowany lub wysterylizowany, albo właściciel jest niepełnosprawny lub jest emerytem to jest się zwolnionym z tego podatku. I w Poznaniu jest obowiązek czipowania psów. Za DARMO. Jeśli pies nie ma czipa to można dostać mandat w kwocie 500 zł :ok: Ale i tak uważam, że to za mało. Bo nikt nie wyciąga konsekwencji z nie płacenia owego podatku ... więc jest mała mobilizacja.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pon cze 18, 2012 11:20 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Była tu dyskusja na temat zbiórek publicznych. Przeczytajcie, bo ważne (szczególnie punkt 6 i następne):
http://dobrowol.org/blog/2012/06/gupek_czy_sabotaysta.html
Obrazek

Mumino

Od: Śro lis 23, 2011 15:19

Post » Wto cze 19, 2012 5:17 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Mumino pisze:Była tu dyskusja na temat zbiórek publicznych. Przeczytajcie, bo ważne (szczególnie punkt 6 i następne):
http://dobrowol.org/blog/2012/06/gupek_czy_sabotaysta.html
Nie miałem na myśli zbiórki publicznej, ale zwyczajne umówienie się kilku sąsiadów, że wspólnie sfinansują sterylkę kotki, która np. wybrała sobie ich podwórko jako miejsce bytowania. :D

miluś

[poprzednia][następna]