Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt mar 12, 2010 15:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No i uległam :roll: :lol: rybka ma duuuuży brzuszek :roll: ale chyba dobrze jej, bo szybko pływa i nie siedzi w roślince :lol:
Nie mogę się doczekać kiedy wsadzę do akwarium żywe roślinki :lol:
Tylko czytałam na forum bojowników, że przed wsadzeniem trzeba jakieś bakterie wpuścić :roll: Kompletnie się na tym nie znam i chyba muszę jakiegoś akwarystyka zaprosić do domu by zrobił coś z tym akwarium :lol: :wink:
mamuśka

Post » Pt mar 12, 2010 16:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Po co kombinować z tym ph . Nie lepij kupić Aquacid ph minus tropicala za ok 5 zeta i tak poradzić sobie z problemem? Pozatym wątpie by ph miało wpływ na wybarwienie neonów moje mają ph w okolicy 7,8 i piękne kolorki. Lepsze kolorki można uzyskać przez odpowiednie oświetlenie .

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Nie mar 14, 2010 0:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:No i uległam :roll: :lol: rybka ma duuuuży brzuszek :roll: ale chyba dobrze jej, bo szybko pływa i nie siedzi w roślince :lol:
Nie mogę się doczekać kiedy wsadzę do akwarium żywe roślinki :lol:
Tylko czytałam na forum bojowników, że przed wsadzeniem trzeba jakieś bakterie wpuścić :roll: Kompletnie się na tym nie znam i chyba muszę jakiegoś akwarystyka zaprosić do domu by zrobił coś z tym akwarium :lol: :wink:

nitryfikacyjne?

no, można 8)

ale czy trzeba to nie wiem :twisted:

Apsik77 pisze:Po co kombinować z tym ph . Nie lepij kupić Aquacid ph minus tropicala za ok 5 zeta i tak poradzić sobie z problemem? Pozatym wątpie by ph miało wpływ na wybarwienie neonów moje mają ph w okolicy 7,8 i piękne kolorki. Lepsze kolorki można uzyskać przez odpowiednie oświetlenie .

No toż właśnie mam Aquacid tyle że zooleka (nie wiem czy tropicala też jest, nie sprawdzałam). Ale nie bardzo wiem "co zacz"...
Nigdzie nie znalazłam dokładnej instrukcji co po kolei trzeba robić, co gdzie wlać, w jakich proporcjach, i jakie parametry trzeba osiągnąć.

A oświetlenie lepsze na nic się nie zda moim zdaniem - jeden neonek JEST wybarwiony i dobrze wygląda, reszta - nie. Po prostu nie mają na części ciała czerwonego barwnika (bliżej środka ciała, bo na dole ryby jest czerwone).

No dobrze: a jakie parametry wody muszę mieć, aby rośliny dobrze rosły? (i przy okazji glony nie rosły :twisted: )

PS: nowsze zdjęcie mojego zbiornika (chyba nie wstawiałam?)
http://img59.imageshack.us/img59/8370/dscn2310.jpg
i mojego bojownika:
http://img59.imageshack.us/img59/9889/dscn2313m.jpg
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie mar 14, 2010 8:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Taki wystrój bym chciała mieć w akwarium ... :roll:
Denerwuje mnie już ta roślinka sztuczna... :roll:

EDIT:
czytam na forum bojowników, że do roślin potrzebny jest CO2... No tak, to logiczne...
Ale czy wy używacie ?
Kurcze, nie chcę inwestować w jakieś dyfuzory... :roll:
mamuśka

Post » Nie mar 14, 2010 14:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jak roślin jest dużo, to trzeba. Ale ja tam się nie znam ;) Ja nic nie mam i "mniej więcej" rośliny rosną (no, chyba że padną :twisted: ale te co nie padną to rosną :mrgreen: ).
Na razie obsadę rybią mam malutką: 8 sztuk neonków - czekam aż na 200% ospa zejdzie, bo miałam niestety nawroty kilka razy i wolę nowych ryb nie wprowadzać. I tak już bojownika naraziłam na ospę :?

Pytanie do eksperta: czy do moich 72l (ilość dekoracji zabierających miejsce na kolejne litry wody widać) mogę dać:
2x pielęgniczka ramirezka, 15x neon innesa, 7x otosek, 8x razbora espei?

głównie chodzi mi o te ostatnie: czy już nie za ciasno i czy nie będą "w konflikcie" z innymi rybkami?

Razbory espei potrzebują pH 6,5 więc będę do takiego pH dążyć.

Co oznacza "woda miękka", "woda bardzo miękka", "woda średnio twarda", "woda twarda"? Jakie są przedziały twardości w których te określenia się mieszczą?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie mar 14, 2010 14:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Jak roślin jest dużo, to trzeba. Ale ja tam się nie znam ;) Ja nic nie mam i "mniej więcej" rośliny rosną (no, chyba że padną :twisted: ale te co nie padną to rosną :mrgreen: ).

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Czyli nie trzeba ;) to dobrze :)
Naczytałam się o własnej produkcji bimbrowni ale jakoś opis jest dla mnie za trudny :roll: :lol:
mamuśka

Post » Nie mar 14, 2010 21:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wiki89 pisze:Niedawno na SGGW w Warszawie odbył się konkurs wiedzy akwarystycznej. Drugie miejsce zajął Piotr Ubysz z Warszawy. Zdobył 82 punkty.

Dziewczyny dopiero doczytuję, ale... Pan Piotr Ubysz to "mój" Pan od rybek :mrgreen: Ten człowiek jest GENIALNY. W życiu w żadnym sklepie nie spotkałam takiego pasjonata. Zawsze chętny żeby doradzić, zawsze miły, uśmiechnięty. Chyba już nie pracuje tam, gdzie Go poznałam. A tylko dla niego odwiedzałam ten sklep. To On mi sprowadził wszystkie moje pielęgnice, z czego Meeka ślicznie mi się tarła i dawała piękne potomstwo. Polecam Go z całego serca :!:

A teraz idę dalej czytać :twisted: Podjęłam decyzję o likwidacji akwariów, ale jak czytam wątek tak chyba jednak jedno sobie zostawię a sprzedam drugie :twisted: Muszę się z tym przespać :twisted:

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Pon mar 15, 2010 8:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A ja polecam dużą, polską stronę akwarystyczną www.akwarium.info.pl
Fajba encyklopedia ryb i mozna zdjęcia do galerii dodawać

Blizniak2

Od: Śro cze 18, 2008 18:41

Post » Śro mar 17, 2010 23:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka rośliny wyślę w przyszłym tygodniu, już nie powinno być mrozów.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Czw mar 18, 2010 11:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zutor pisze:mamuśka rośliny wyślę w przyszłym tygodniu, już nie powinno być mrozów.

dziękuję :1luvu:
mamuśka

Post » Czw mar 18, 2010 20:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

dokupiłam dziś 12 sztuk neonków. Wyglądają teraz przepięknie :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 18, 2010 20:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:dokupiłam dziś 12 sztuk neonków. Wyglądają teraz przepięknie :)

zdjęcia 8) :twisted:
mamuśka

Post » Pt mar 19, 2010 7:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:
*anika* pisze:dokupiłam dziś 12 sztuk neonków. Wyglądają teraz przepięknie :)

zdjęcia 8) :twisted:

Hyhy, dobre :ryk: :twisted:

To dajcie mi normalny aparat, wtedy zrobię coś, na czym będzie widać w końcu ryby 8) :mrgreen:
Bo na razie moim aparatem wychodzi tylko to, co się nie rusza. A z fleszem, to w ogóle tragedia :roll:

A propos wybarwienia neonków i mojego wcześniej narzekania - i dobrze mówiłam :roll:
Wczoraj dokupione 12 sztuk wygląda bardzo ładnie i przy mojej świetlówce (Hagen, Life-Glo) także są mocno niebiesko-czerwone.
I nadal potrafię rozróżnić, po wymieszaniu, które są starsze a które młodsze, mimo takiej samej wielkości ryb :twisted:
Te moje 7 wcześniejszych (bo jedna od początku była wybarwiona tak jak te nowe) mają nadal za mało czerwonego pigmentu na skórze. I ja nie wiem czy to kwestia zbyt dużej twardości wody (z 15 st. twardości ogólnej jeszcze wczoraj zjechałam do 12,5 mniej więcej dolewając wodę RO) czy braku wybarwiającej karmy (tamtej nie chciały jeść) czy może kwestia przypadku - akurat ta seria ryb była jakaś porypana i nic się z tym nie da zrobić. :?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt mar 19, 2010 14:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na forum bojowników przeczytałam, żeby dawać rybą jako przysmak marchewkę, paprykę bo zawierają dużo pigmentu czy coś... Może to by pomogło?
http://www.bojownik.pl/index.php?showto ... entry87321
mamuśka

Post » Pt mar 19, 2010 16:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Witam,
wpadlam na wątek , no i ...wpadłam

zakochałam sie w akwarium.
Mam 20l, na początku to były welonki 3, neonki 20. Jedna welonka jest bardzo dominująca. Pzrez 3 lata wtgryzła wszystkie inne ryby. Teraz pływa samotna i dumna.

a wpadłam dlatego, ze zamarzył mi się bojownik. I prawdziwe roślinki, których mi ryba nie zezre.

no nic, jak sie skończy era welonek, to pomyśle. (Chociaz ten pomarańczowy stworek jest mało wzmagający, co jest zaleta)

Podziwiam Wasze akwaria, piękne są.
Musze się zabrać za to moje.

Pozdrawiam

gośka i zwierzyniec :)

Od: Sob cze 28, 2008 19:57

[poprzednia][następna]