ug@gmina-lubartow.pl
Moderator: Moderatorzy
VeganGirl85 pisze:1 CZERWCA 2011 godz. 10:00 UG LUBARTÓW konsultacja społeczna "Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi..." takie dostałam info. I wiem, że parę osób optujących niby za zwierzętami, ale przeciwnych kastracji na pewno napisało
ug@gmina-lubartow.pl
miluś pisze:VeganGirl85 pisze:1 CZERWCA 2011 godz. 10:00 UG LUBARTÓW konsultacja społeczna "Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi..." takie dostałam info. I wiem, że parę osób optujących niby za zwierzętami, ale przeciwnych kastracji na pewno napisało
ug@gmina-lubartow.pl
Zarządzenie Wójta : http://www.uglubartow.bip.e-zeto.eu/bip/59_uglubartow/fckeditor/file/Zarzadzenia/Zarzadzenia%20Wojta%20Gminy%20Lubartow/2012//Zarz%C4%85dzenie%20Nr%20053_12%20z%20dnia%2025-05-2012%20r.%20w%20sprawie%20przeprowadzenia%20konsultacji%20spo%C5%82ecznych%20projektu%20PROGRAMU%20OPIEKI%20NAD%20ZWIERZ%C4%98TAMI%20BEZDOMNYMI...pdf
Projekt Programu : http://www.gmina-lubartow.pl/files/2012-05-25/Program_opieki_nad_zwierzetami.pdf
I chwałą tym co przepchnęli nowelizację ustawy o ochronie zwierząt oraz tym co w oparciu o tę ustawę budują i realizują programu gminne.
CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.
VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.
ja w takich sytuacjach twierdzę, że kot jest z rejonu objętego akcją... tzw. mniejsze zło.
CatAngel pisze:VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.
ja w takich sytuacjach twierdzę, że kot jest z rejonu objętego akcją... tzw. mniejsze zło.
Chciałabym aby tak właśnie bylo, ale to nie przejdzie. Ciachaliśmy kota mieszańca syjama, wet wpisał że to syjami już telefon, że jak moglismy złapac czyjegoś kota i go wykastrowac na ich koszt
a na fakturze był tylko błąd rasy kota i imienia. Bo ja go nazywam syjam i wet zamiast dac takie imie dal taką rase.
U nas miasto raczej nie da na kastracje i sterylkiMamy czerwiec i nadal nic. Ludzie z innych rejonów w mieście pytają w UM a oni każą czekać. A raczej z tego czekania nic nie wyjdzie.
Problemem jest zapis art. 11a ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt (wprowadzony nowelizacją) który brzmi:"opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie" Większość z nas wie, co to jest opieka nad wolno żyjącymi kotami i że jednym z podstawowych elementów tej opieki jest ograniczanie rozmnażania kotów, tak aby na określonej powierzchni nie stanowiły dla siebie konkurencji w pozyskiwaniu pokarmu i miejsc do schronienia. Ale nie wszyscy urzędnicy mają tego świadomość i powinniśmy im pomóc w zrozumieniu tej sprawy. W 2008r. Główny Lekarz Weterynarii wypowiadał się pisemnie w kwestii kotów wolno żyjących, może to pismo komuś pomoże.VeganGirl85 pisze: fajnieczytałam niestety, że wiele miast rozważa odejście od pomocy w kastracjach kotów wolno żyjących z powodu cytowanej wcześniej w kontekście Opola interpretacji ministerstwa- nie znam się na prawie na tyle aby móc ocenić, czy to ralne zagrożenie, czy pretekst dla urzędników chcących chronić pustą kasę...
VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.
Chciałabym aby tak właśnie bylo, ale to nie przejdzie. Ciachaliśmy kota mieszańca syjama, wet wpisał że to syjami już telefon, że jak moglismy złapac czyjegoś kota i go wykastrowac na ich koszt
a na fakturze był tylko błąd rasy kota i imienia. Bo ja go nazywam syjam i wet zamiast dac takie imie dal taką rase.
U nas miasto raczej nie da na kastracje i sterylkiMamy czerwiec i nadal nic. Ludzie z innych rejonów w mieście pytają w UM a oni każą czekać. A raczej z tego czekania nic nie wyjdzie.
mimo wszystko bym próbowała... no chyba, że rasowe![]()
słyszałam, że miasto jest mocno zadłużone (choć Warszawa pewnie bardziej), może to z tego wynika.
Nie wiem, pod jakie schronisko podlegacie i czy tam da się uzyskać pomoc - Będzin?
CatAngel pisze:VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:VeganGirl85 pisze:CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.
mimo wszystko bym próbowała... no chyba, że rasowe![]()
słyszałam, że miasto jest mocno zadłużone (choć Warszawa pewnie bardziej), może to z tego wynika.
Nie wiem, pod jakie schronisko podlegacie i czy tam da się uzyskać pomoc - Będzin?
Dachowceale niestety nie mam takiej możliwości żeby z innych rejonów ciachac bo mam fundusze na konkretna ilość kotów
![]()
Weź ty mi nie pisz o schronisku, bo na samą myśl mam ochote komuś przyłożyćMiasto czyli Czeladź ma podpisaną umowę ze schronem z Mysłowic
![]()
![]()
Kasia D. pisze:A ja sie pochwalę, ze udało mi się zainteresować Urząd Miasta w Łecznej k/Lublina, tematem talonów na bezpłatne sterylizacje kotów. W tym roku jeszcze nie, ale w przyszłym ma juz być malutka pula pieniędzy na ten cel.
adeeniet pisze:Czy ktoś wie jak to wygląda w Toruniu?
Znam fundację, które się tym zajmują, ale nie wiem czy miasto wspiera ich działania!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość