12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt cze 01, 2012 0:08 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

1 CZERWCA 2011 godz. 10:00 UG LUBARTÓW konsultacja społeczna "Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi..." takie dostałam info. I wiem, że parę osób optujących niby za zwierzętami, ale przeciwnych kastracji na pewno napisało :(

ug@gmina-lubartow.pl
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob cze 02, 2012 18:23 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze:1 CZERWCA 2011 godz. 10:00 UG LUBARTÓW konsultacja społeczna "Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi..." takie dostałam info. I wiem, że parę osób optujących niby za zwierzętami, ale przeciwnych kastracji na pewno napisało :(
ug@gmina-lubartow.pl

Zarządzenie Wójta : http://www.uglubartow.bip.e-zeto.eu/bip/59_uglubartow/fckeditor/file/Zarzadzenia/Zarzadzenia%20Wojta%20Gminy%20Lubartow/2012//Zarz%C4%85dzenie%20Nr%20053_12%20z%20dnia%2025-05-2012%20r.%20w%20sprawie%20przeprowadzenia%20konsultacji%20spo%C5%82ecznych%20projektu%20PROGRAMU%20OPIEKI%20NAD%20ZWIERZ%C4%98TAMI%20BEZDOMNYMI...pdf
Projekt Programu : http://www.gmina-lubartow.pl/files/2012-05-25/Program_opieki_nad_zwierzetami.pdf
I chwałą tym co przepchnęli nowelizację ustawy o ochronie zwierząt oraz tym co w oparciu o tę ustawę budują i realizują programu gminne.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Nie cze 03, 2012 0:27 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

miluś pisze:
VeganGirl85 pisze:1 CZERWCA 2011 godz. 10:00 UG LUBARTÓW konsultacja społeczna "Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi..." takie dostałam info. I wiem, że parę osób optujących niby za zwierzętami, ale przeciwnych kastracji na pewno napisało :(
ug@gmina-lubartow.pl

Zarządzenie Wójta : http://www.uglubartow.bip.e-zeto.eu/bip/59_uglubartow/fckeditor/file/Zarzadzenia/Zarzadzenia%20Wojta%20Gminy%20Lubartow/2012//Zarz%C4%85dzenie%20Nr%20053_12%20z%20dnia%2025-05-2012%20r.%20w%20sprawie%20przeprowadzenia%20konsultacji%20spo%C5%82ecznych%20projektu%20PROGRAMU%20OPIEKI%20NAD%20ZWIERZ%C4%98TAMI%20BEZDOMNYMI...pdf
Projekt Programu : http://www.gmina-lubartow.pl/files/2012-05-25/Program_opieki_nad_zwierzetami.pdf
I chwałą tym co przepchnęli nowelizację ustawy o ochronie zwierząt oraz tym co w oparciu o tę ustawę budują i realizują programu gminne.

fajnie :)

czytałam niestety, że wiele miast rozważa odejście od pomocy w kastracjach kotów wolno żyjących z powodu cytowanej wcześniej w kontekście Opola interpretacji ministerstwa- nie znam się na prawie na tyle aby móc ocenić, czy to ralne zagrożenie, czy pretekst dla urzędników chcących chronić pustą kasę...
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Nie cze 03, 2012 0:39 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

U nas nadal nie ma żadnej ostatecznej informacji odnośnie tego co miasto zadecydowalo w sprawie ustawy :? Ględzą że karma niby ma byc w grudniu, ale sterylek nie bedzie :?
Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Nie cze 03, 2012 0:42 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.

ja w takich sytuacjach twierdzę, że kot jest z rejonu objętego akcją... tzw. mniejsze zło.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie cze 03, 2012 0:49 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze:
CatAngel pisze:Na szczęście mam chwilowo mozliwość ciachania kotów bez problemu. Ale to tylko na mój rejon, a co z innymi miejscami w mieście przeciez tam też są koty.

ja w takich sytuacjach twierdzę, że kot jest z rejonu objętego akcją... tzw. mniejsze zło.

Chciałabym aby tak właśnie bylo, ale to nie przejdzie. Ciachaliśmy kota mieszańca syjama, wet wpisał że to syjam :| i już telefon, że jak moglismy złapac czyjegoś kota i go wykastrowac na ich koszt :? a na fakturze był tylko błąd rasy kota i imienia. Bo ja go nazywam syjam i wet zamiast dac takie imie dal taką rase.

U nas miasto raczej nie da na kastracje i sterylki :? Mamy czerwiec i nadal nic. Ludzie z innych rejonów w mieście pytają w UM a oni każą czekać. A raczej z tego czekania nic nie wyjdzie.

CatAngel

Post » Nie cze 03, 2012 0:52 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

CatAngel pisze:
VeganGirl85 pisze:

Chciałabym aby tak właśnie bylo, ale to nie przejdzie. Ciachaliśmy kota mieszańca syjama, wet wpisał że to syjam :| i już telefon, że jak moglismy złapac czyjegoś kota i go wykastrowac na ich koszt :? a na fakturze był tylko błąd rasy kota i imienia. Bo ja go nazywam syjam i wet zamiast dac takie imie dal taką rase.

U nas miasto raczej nie da na kastracje i sterylki :? Mamy czerwiec i nadal nic. Ludzie z innych rejonów w mieście pytają w UM a oni każą czekać. A raczej z tego czekania nic nie wyjdzie.

mimo wszystko bym próbowała... no chyba, że rasowe ;)

słyszałam, że miasto jest mocno zadłużone (choć Warszawa pewnie bardziej), może to z tego wynika.

Nie wiem, pod jakie schronisko podlegacie i czy tam da się uzyskać pomoc - Będzin?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie cze 03, 2012 5:36 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze: fajnie :) czytałam niestety, że wiele miast rozważa odejście od pomocy w kastracjach kotów wolno żyjących z powodu cytowanej wcześniej w kontekście Opola interpretacji ministerstwa- nie znam się na prawie na tyle aby móc ocenić, czy to ralne zagrożenie, czy pretekst dla urzędników chcących chronić pustą kasę...
Problemem jest zapis art. 11a ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt (wprowadzony nowelizacją) który brzmi:"opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie" Większość z nas wie, co to jest opieka nad wolno żyjącymi kotami i że jednym z podstawowych elementów tej opieki jest ograniczanie rozmnażania kotów, tak aby na określonej powierzchni nie stanowiły dla siebie konkurencji w pozyskiwaniu pokarmu i miejsc do schronienia. Ale nie wszyscy urzędnicy mają tego świadomość i powinniśmy im pomóc w zrozumieniu tej sprawy. W 2008r. Główny Lekarz Weterynarii wypowiadał się pisemnie w kwestii kotów wolno żyjących, może to pismo komuś pomoże.

"z powodu cytowanej wcześniej w kontekście Opola interpretacji ministerstwa"
co to jest za pismo czy ktoś może je tu zamieścić lub przesłać mi na PW.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

miluś

Post » Nie cze 03, 2012 11:33 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

VeganGirl85 pisze:
CatAngel pisze:
VeganGirl85 pisze:

słyszałam, że miasto jest mocno zadłużone (choć Warszawa pewnie bardziej), może to z tego wynika.

Nie wiem, pod jakie schronisko podlegacie i czy tam da się uzyskać pomoc - Będzin?

Dachowce :) ale niestety nie mam takiej możliwości żeby z innych rejonów ciachac bo mam fundusze na konkretna ilość kotów :evil:

Weź ty mi nie pisz o schronisku, bo na samą myśl mam ochote komuś przyłożyć :roll: Miasto czyli Czeladź ma podpisaną umowę ze schronem z Mysłowic :evil: :evil: :evil:

CatAngel

Post » Wto cze 05, 2012 21:13 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

CatAngel pisze:
VeganGirl85 pisze:
CatAngel pisze:
VeganGirl85 pisze:

Dachowce :) ale niestety nie mam takiej możliwości żeby z innych rejonów ciachac bo mam fundusze na konkretna ilość kotów :evil:

Weź ty mi nie pisz o schronisku, bo na samą myśl mam ochote komuś przyłożyć :roll: Miasto czyli Czeladź ma podpisaną umowę ze schronem z Mysłowic :evil: :evil: :evil:

nie znam tego schronu, nie wiem, jakie warunki, jakie podejście i jakie możliwości. Wiem, że to dość daleko (dla niewtajemniczonych, którym może wydawać się, że ględzę głupoty - jestem warszawianką, która ma narzeczonego z Czeladzi i która była tam kilka dosłownie razy...), że schronisko Katowice jest znacznie bliżej przynajmniej od tej TŻ części miasta.

jak będzie trzeba, pomogę w zbieraniu funduszy, tylko się zgłoś :)

pisma ministra poszukam, chyba, że dziewczyny z Opola wiedzą.

edit: a co z tym? schronisko ma chyba obowiązek kastrować?

http://poznan.gumtree.pl/c-Zwierzaki-ps ... Z385130840 725166529

Mam do zaoferowania prześliczne pieski urodzone w Koszanowskim przytulisku , znajdującym się na terenie oczyszczalni ścieków . Są bardzo energiczne i chętne do zabawy . Mają około miesiąca i zostały już odrobaczone . Do adopcji mamy 4 szczeniaki ; 1 pieska i 3 suczki - wszystkie do odbioru będą za dwa tygodnie . Na pierwszym zdjęciu jest matka , ojciec jest podobnej wielkości wiec nie urosną duże . Na drugim zdjęciu piesek , reszta to suczki . Po wszelkie informacje dotyczące psów i ich adopcji , proszę dzwonić pod numer podany w ogłoszeniu , najlepiej w godzinach popołudniowych lub wieczornych
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro cze 06, 2012 9:23 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

A ja sie pochwalę, ze udało mi się zainteresować Urząd Miasta w Łecznej k/Lublina, tematem talonów na bezpłatne sterylizacje kotów. W tym roku jeszcze nie, ale w przyszłym ma juz być malutka pula pieniędzy na ten cel.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro cze 06, 2012 17:40 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Czy ktoś wie jak to wygląda w Toruniu?

Znam fundację, które się tym zajmują, ale nie wiem czy miasto wspiera ich działania!
adeeniet

Post » Śro cze 06, 2012 22:48 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

Kasia D. pisze:A ja sie pochwalę, ze udało mi się zainteresować Urząd Miasta w Łecznej k/Lublina, tematem talonów na bezpłatne sterylizacje kotów. W tym roku jeszcze nie, ale w przyszłym ma juz być malutka pula pieniędzy na ten cel.

gratuluję :D :ok: :ok:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Czw cze 07, 2012 12:30 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

adeeniet pisze:Czy ktoś wie jak to wygląda w Toruniu?
Znam fundację, które się tym zajmują, ale nie wiem czy miasto wspiera ich działania!

W Toruniu uchwałą nr 291/12 z dnia 29 marca 2012 r. Rady Miasta Torunia wprowadzono Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Toruniu na rok 2012 http://www.bip.torun.pl/files/doc/291_12_01.pdf
W programie ujęta jest również sterylizacja kotek, nadzór nad realizacją programu pełni Wydział Środowiska i Zieleni Urzędu Miasta Torunia tel. 56 611 86 93, e-mail: wsiz@um.torun.pl i tam proszę pytać o szczegóły.
Może ktoś z Torunia zapyta w UM, a najlepiej sprawdzi praktycznie jak wygląda realizacja § 5 Programu i podzieli się na wątku dobrymi, mam nadzieję informacjami :lol:

miluś

Post » Śro cze 13, 2012 15:10 Re: Kolejne miasta uruchamiają bezpł. sterylki :) (str.67)

dziewczyny trochę nie w temacie - czy wiecie jak gminy rozwiązują temat dokarmiania kotów - karmiciele muszą sie rejestrować w Urzędzie ? zostawiają jakieś sprawozdania ? W Sosnowcu nie ma na to pomysłu jeszcze i chciałam coś doradzić

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

[poprzednia][następna]