Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob paź 29, 2011 15:36 Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Witam!
Od 7 lat mam zolwia czerwonolicego. Nigdy nie chorowal, ale teraz niestety choruje i to ciezko.
Czy ktos z posiadaczy zolwi tej rasy spodkal sie z takimi objawami:
Wczoraj byl nadpobudliwy, wpuscilam go na podloge zeby troche sobie lapki rosprostowal, potem wieczorem wlozylam go do akwarium i poszlam spac. Dzis rano znalazlam go z lebkiem wyciagnietym na bok opieral sie o kamien. Jest okropnie slaby, ledwo oddycha. Czy jest mozliwe zeby sie przeziebil?
Nie chce jesc, dalam mu kawalek jablka i pomaranczy jak zwykle zreszta, ale nie jest zainteresewony. Jak go podnosze to lapki i glowa zwisala, jest prawie jak niezywy.
O weterynarza raczej bedzie mi ciezko sie postarac. Niestety nie mieszkam w Polsce. To mala miejscowosc tu raczej weterynarze znaja sie na krowach, koniach ewentualnie na psach i kotach ale o gadach raczej moge zapomniec. :cry:

Siebaska

Od: Pt lip 09, 2004 23:45

Post » Sob paź 29, 2011 16:26 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

http://www.silesia-vet.pl/

BYTOM (32) 282 04 45 jutro od 10-12 Katarzyna Wilk

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/kato ... y-683.html

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/chor ... i-679.html

CHORZÓW (32) 241 95 92 jutro 8-11 Wojciech Nowakowski

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/kato ... y-683.html

KATOWICE 504 013 255 Michał Polok

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/kato ... -2065.html

KATOWICE 509 025 648 Michał Załuski

Dwóch ostatnich weterynarzy podało komórki, spróbuj zadzwonić do nich.

Ewentualnie na terrarium.com może ci udzielą porady.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Sob paź 29, 2011 22:14 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Juz po wszystkim!
Znalazlam weta, niestety nie zdazylismy dojechac. Wacek, (tak mial na imie) odszedl.
Ja go mialam 7 lat, wszesniej moja ciocia razem prawie 14 w mojej rodzinie. przykro mi strasznie. :cry:

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:16 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Siebaska pisze:Juz po wszystkim!
Znalazlam weta, niestety nie zdazylismy dojechac. Wacek, (tak mial na imie) odszedl.
Ja go mialam 7 lat, wszesniej moja ciocia razem prawie 14 w mojej rodzinie. przykro mi strasznie. :cry:

:( czy wiadomo co bylo przyczyną?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob paź 29, 2011 22:28 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Niestety nie. Mozliwe ze cos bylo w jedzeniu, wygladalo to tak jakby cos uszkodzilo mu uklad pokarmowy. Znalezlismy w wodzie dzisiaj cos co przypominalo galaretke w kolorze rozowo czerwonym, mysle ze to zwymiotowal (sama nie wiem). Zawsze sprawdzalam jedzonko, nic tam nie bylo. Siedze i mysle gdzie przyczyna ale naprawde nic nie moge logicznego wymyslec.

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:29 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Siebaska pisze:Niestety nie. Mozliwe ze cos bylo w jedzeniu, wygladalo to tak jakby cos uszkodzilo mu uklad pokarmowy. Znalezlismy w wodzie dzisiaj cos co przypominalo galaretke w kolorze rozowo czerwonym, mysle ze to zwymiotowal (sama nie wiem). Zawsze sprawdzalam jedzonko, nic tam nie bylo. Siedze i mysle gdzie przyczyna ale naprawde nic nie moge logicznego wymyslec.

a czym karmiłaś?

kotx2

Post » Sob paź 29, 2011 22:31 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Dostawal mieszanke warzywno- miesna sucha, taka ktora mozna kupic, swierze jablka, czasem inne owoce i od czasu do czasu suszone krewetki, rowniez kupne.

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:35 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

może ze starosci :( :?:

kotx2

Post » Sob paź 29, 2011 22:39 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

eee... Nie wiem czytalam ze ten typ zyje nawet 30 lat, biorac pod uwage ze w mojej rodzinie byl 14, kupiony zostal wielkosciowo jakos trzy letni. Nie wiem malo troche na starosc.
Piekny byl. Teraz juz takiego nie znajde, juz ich nie sprzedaja.
A ten mial osobowosc jadl mi z reki, podplywal jak mnie widzial, dotykal nosem mojego nosa. Nigdy nie przejawial agresi, chociaz sie mowi ze to drapiezniki.

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:42 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Siebaska pisze:eee... Nie wiem czytalam ze ten typ zyje nawet 30 lat, biorac pod uwage ze w mojej rodzinie byl 14, kupiony zostal wielkosciowo jakos trzy letni. Nie wiem malo troche na starosc.
Piekny byl. Teraz juz takiego nie znajde, juz ich nie sprzedaja.
A ten mial osobowosc jadl mi z reki, podplywal jak mnie widzial, dotykal nosem mojego nosa. Nigdy nie przejawial agresi, chociaz sie mowi ze to drapiezniki.

8O dzis byłam w Platanie ,żółwie są ,co prawda małe około 5 cm -we ale są

kotx2

Post » Sob paź 29, 2011 22:43 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Czerwonolice nie sa przypadkiem wycofane ze sprzedazy?
Dlaczego czasem zmuszani jestesmy do robienia rzeczy których nie chcemy robić. :(

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:48 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Siebaska pisze:Czerwonolice nie sa przypadkiem wycofane ze sprzedazy?

nie ,musza miec certyfikat,czy cóś :roll:

kotx2

Post » Sob paź 29, 2011 22:53 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Ze rejstrowac trzeba to wiem ale myslalam ze tylko te co sie juz ma, nie wiedzielam ze mozna je jeszcze kupic.

Siebaska

Post » Sob paź 29, 2011 22:55 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

Siebaska pisze:Ze rejstrowac trzeba to wiem ale myslalam ze tylko te co sie juz ma, nie wiedzielam ze mozna je jeszcze kupic.

ano mozna

kotx2

Post » Nie paź 30, 2011 11:43 Re: Zolw czerwonolicy. POMOCY!!!

"Żółw czerwonolicy jest w UE gatunkiem objętym ograniczeniami w handlu na podstawie rozporządzenia WE nr 338/97. Nie można go importować do Europy. Handel wewnątrz Unii nie jest zakazany, więc i w Polsce można nimi handlować. Problem w tym, że w Polsce większość żółwi czerwonolicych nie jest zgłoszonych do rejestru (wykroczenie), a handel takimi zwierzakami jest przestępstwem zagrożonym karą do lat 5 odsiadki.Te, które są zgłoszone najczęściej są zgłoszone na oświadczenie woli, więc w praktyce ich pochodzenie nie jest udokumentowane i takimi osobnikami również handlować nie można, choć w praktyce jak żółw czerwonolicy ma jakikolwiek papier to jest cud nad Wisłą(widziałem takie 4 okazy w tym 2 moje:P)... " cyt. z netu

http://www.bravareptiles.yoyo.pl/cites.html

Ja widuję żółtolice w zoologicznych. Czerwonolice najczęściej oddają.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

[następna]