Wyjazd psa za granicę

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt sty 01, 2010 17:20 Wyjazd psa za granicę

mam takie pytanie chcę zabrać psa do Anglii i co muszę w związku z tym poczynić?
i czy pies jest przewozony w samolocie czy w luku bagazowym czy jak?
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

asiulka

Od: Czw sie 12, 2004 9:18

Post » Pt sty 01, 2010 23:11 Re: Wyjazd psa za granicę

Co do przygotowania psa, wygląda to mniej więcej tak :
Potrzebny jest chip - jeżeli pies go nie ma, idziesz do weta zachipować, potem po kilku dniach szczepisz psa na wściekliznę (ważne jest dopiero szczepienie po zachipowaniu - nie ma znaczenia że pies był np szczepiony miesiąc wcześniej) i zakładasz paszport. Po 30 dniach od szczepienia idziesz do weta ponownie aby pobrać krew do badań na poziom przeciwciał wściekliznowych - koszt ok 250zł. Od tego momentu czeka się 6 miesięcy (tzw kwarantanna w kraju pochodzenia - oczywiście jeżeli miano przeciwciał jest wyższe od 0,5) i dopiero wtedy możesz wywieźć zwierzaka.
Nie wcześniej niż 48h i nie później niż 24h przed wyjazdem (chodzi tu o godzinę przekraczania granicy!!!) idziesz do weta i odrobaczasz na tasiemca (prazikwantel - np drontal) i dajesz na kleszcze (fipronil - frontline najczęściej).

Przelot samolotem - tu nie wiem - raz obiło mi się o uszy że pies do 5kg a raz że do 10kg może być przewożony w kabinie pasażerskiej. Reszta w luku bagażowym w specjalnej klatce, i też nie każdy przewoźnik to robi.

Poszukaj bo na Miau były już wątki na ten temat.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Nie sty 03, 2010 15:02 Re: Wyjazd psa za granicę

w samolocie do 5 kg razem z klatka, i leci w luku bagazowym. te tansze linie, np wizzair, nie przewoza zwierzat, a te drozsze maja bardzo wysokie stawki za ich przelot

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Nie sty 03, 2010 16:22 Re: Wyjazd psa za granicę

czy jechal ktos ze zwierzetami eurotunelem? jak one to znosza?

zyta555

Post » Nie sty 03, 2010 17:01 Re: Wyjazd psa za granicę

Płynęliśmy z psem promem. Płynął oddzielnie, ale zniósł to dobrze.
Wiesz o konieczności badań krwi załatwiania formalności an co najmniej 6 miesięcy przed wyjazdem?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 03, 2010 22:35 Re: Wyjazd psa za granicę

Płynęłam promem z kotami i psem we wrześniu. Co najmniej 7 miesięcy przed wyjazdem robimy tak: zakładamy paszport, szczepimy i czipujemy. W paszporcie daty czipa i szczepień muszą być takie same, albo najpierw data czipa, potem szczepień, jeśli nie jest to robione w jednym dniu. Nigdy odwrotnie! Co najmniej 3 tygodnie po szczepieniu wet pobiera krew na poziom przeciwciał. Wysyła do laboratorium, ktore posiada akredytację, w PL to są Puławy. Wynik jest w przeciągu kilku dni. Poziom przeciwcial musi być co najmniej 0.5 jednostek. Od daty wyniku badania i poprawnym wpisaniu wszystkiego w paszport, można już jechać do UK. 24- 48 godzin przed przekroczeniem granicy trzeba odrobaczyć i "odkleszczyć". Wszystkie wyniki, wszystkie szczepienia musza być wpisane w paszport, szczepienie dodatkowo na osobnym certyfikacie, aprobowaną szczepionką, np. Rabisin. Wszystkie papiery musimy mieć ze sobą. Płynąć promem najprościej. Bilet nie jest drogi, bilet dla zwierzaka to kwota ok 30 funtów. Musi być w klatce/transporterku i nie może wysiadać z auta. Uchylamy okno i zostawiamy.

4 koty i pies przeżyly podróż bez żadnych problemów z kupą śmiechu, bo zwierzaki sie podobały celniczkom.
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Śro cze 09, 2010 22:48 Re: Wyjazd psa za granicę

odswieze watek :D

mam pytanie odnosnie do przejazdu zwierzaka eurotunelem lub transportu promem: jak to jest z tymi klatkami? czy pies musi byc w klatce czy wystarczy, ze bedzie zamkniety w samochodzie? a kot: musi byc specjalna klatka czy zwykly transporter sie sprawdzi? bo od czytania tych przepisow i zapisow juz calkiem zglupialam :roll:

i jeszcze jak to jest z probka krwi do badan: bo moje lazjy juz dowano zrobione maja, a tu nagle znajduje takie cos:

"w przypadku wyjazdu do Wielkiej Brytanii, Szwecji, Irlandii lub na Maltę należy przeprowadzić dodatkowe badanie krwi celem określenia poziomu przeciwciał neutralizujących wirus wścieklizny z wynikiem pozytywnym w laboratorium zatwierdzonym przez Komisję Europejską na próbce krwi pobranej na 120-365 dni po ostatnim szczepieniu przeciw wściekliźnie."
(http://www.promy.pl/?ac=ViewPage&iId=9)
:|

zyta555