Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob maja 22, 2010 0:48 Re: Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To jest dobra książka o wychowaniu psa.
http://merlin.pl/Zapomniany-jezyk-psow- ... ZgodTA86zQ
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob maja 22, 2010 8:12 Re: Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mziel52 pisze:To jest dobra książka o wychowaniu psa.

:roll:

to jest najgorsza ksiązka o psach :roll:
Fennell i ta jej teoria domnacji zrobily dużo zlego
u niej każde zachowanie to dominacja :roll:
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Sob maja 22, 2010 11:50 Re: Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

enigma pisze:
mziel52 pisze:To jest dobra książka o wychowaniu psa.

:roll:

to jest najgorsza ksiązka o psach :roll:
Fennell i ta jej teoria domnacji zrobily dużo zlego
u niej każde zachowanie to dominacja :roll:

Enigma, myślę, że ilu psiarzy, tyle opinii ;-) . Mnie akurat teoria dominacji całkiem pasuje i nie zauważyłam, aby mojemu psu zrobiła jakąś krzywdę, wręcz przeciwnie. Natomiast do klikera nie umiem się przekonać, ale to dlatego, że jestem gapa i nie umiem skoordynować klikania, podawania nagrody i nie zaplątać się przy tym we własne nogi :lol: . Za to moja córka "klikerowo" pracuje ze swoim koniem i ma świetne rezultaty :-).
Nie ma się tu co spierać o to, które teorie są teraz na topie, a które są passe, najważniejsze, aby Karolina zaczęła coś robić, zamiast kazać psu siedzieć w kojcu na uwięzi.

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Sob maja 22, 2010 16:59 Re: Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

teoria dominacji narobiła dużo zlego - bo wg Fennell każde zachowanie da się podciągnąć pod dominację :roll:

nie wiem, ile masz psów

ale teoria dominacji Fennell zasadza się na -rzekomo - obserwacji wilczego stada
już pomijam, że pies to nie wilk i ma inne zachowania
ale pies nie jest głupi - on wie, że nie jest czlowiekiem i że czlowiek nie jest psem

to, że coś się sprawdza w szkoleniu Twojego psa, to nie znaczy, że sprawdzi się przy innym psie

**
akurat w tym przypadku - czyli dość dużego, dorastającego i prawdopodobnie niekastrowanego psa bazowanie na "dominacji" może się źle skończyć
do tego osoba, która ten wątek założyła, nie jest doświadczona w układaniu psów

dlatego zdecydowanie odradzam książke Fennell i odradzam bawienie się w dominowanie psa

już wcześniej podałam link do filmikow o szkoleniu klikerowym
polecam tez kiazki Karek Pryor o szkoleniu klikerym
jest tez dobra ksiazka o szkoleniu klikerowym polskiej autorki, ale wylecialo mi z glowy, jak sie ona nazywa,, musze poszukac
kliker kosztuje kilka zl, obejrzenie filmikow nic nie kosztuje
trzeba zakasac rekawy, przygotowac duzo smakolykow i wziac sie za szkolenie :)
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Sob maja 22, 2010 21:23 Re: Pomóżcie mi uratować mojego psa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ale teoria dominacji Fennell zasadza się na -rzekomo - obserwacji wilczego stada
już pomijam, że pies to nie wilk i ma inne zachowania

kazde zachowanie psa mozna znalezc w wilku, jednak nie kazde wilcze - w psie. Podciaganie WSZYSTKIEGO pod dominacje jest bledem, jednak tu pojawia sie tez kwestia, ze trzeba umiec rozpoznawac co jest objawem dominacji, a co nie.

Po wypowiedziach autora watku widac tu wyraznie - totalny brak wychowania. Rasowosc, nirasowosc nie ma tu znaczenia. Pies od szczeniaka zamkniety w kojcu, brak ruchu, brak wychowania nie wie co mu wolno a co nie.

Nie mówię oczywiście o trzymaniu Berneńczyka w mieszkanku z 2ma pokojami po 20m2, proszę mnie źle nie zrozumieć :ok:

jesli wlasciciele beda poswiecac po kilka ladnych godzin na wybieganie owego bernenczyka, to bedzie mial lepiej niz pies zostawiany amopas na podworku, ktore ma kilka k metrow kwadratowych. Na spacer trzeba chodzic z kazdym psem i kazdego trzeba wybiegac - i tu nie ma znaczenia czy ma sie duzy teren, czy mieszka w mieszkaniu na duzym terenie pies wypuszczony sam "zeby sobie pobiegal" bedzie sterczal przed drzwiami i czekal na wpuszczenie.

Iras

Od: Śro wrz 13, 2006 11:32

[poprzednia]