Pomóżmy zwierzętą przetrwać zimę

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 07, 2009 17:42 Pomóżmy zwierzętą przetrwać zimę

Zima opanowała całą Polskę. Ujemne temperatury dają się we znaki nie tylko ludziom, ale przede wszystkim bezdomnym zwierzętom. Nawet te, które przebywają w schroniskach, potrzebują nieustającej pomocy. Podziel się z nimi tym, co masz.
Fundacja Pro Animals wspiera zwierzaki z olkuskiego schroniska. Warunki życia tych zwierząt są zbyt złe, aby bez problemu mogły przeżyć zimę, zwłaszcza przy tak dużych mrozach. Dlatego właśnie fundacja zwraca się z prośbą do wszystkich, którzy mają w domu ciepłe, nieprzemakalne kurtki, spodnie narciarskie itp. o przesłanie im tych ubrań. Ze zgromadzonych rzeczy wolontariusze uszyją kubraczki dla psów. Takie ubranka mogą być dla psów ostatnią szansą na przeżycie zimy.

Warunki, jakie musi spełnić ubranie, którego potrzebują wolontariusze:

1. Kurtka z wierzchu musi być pokryta w 100% nieprzemakalnym
materiałem
2. Absolutnie nie może być to kurtka puchowa
3. Kurtka nie może być szczególnie gruba: bardzo grube kurtki nie
nadają sie na kubraki. Im kurtka cieńsza, tym lepiej
4. Nieprzemakalne cienkie śpiwory także są mile widziane
5. Można przesłać nieprzemakalny ortalion
6. Można przesłać bluzy polarowe, koce polarowe itp.
7. Można przesłać kurtki lub spodnie narciarskie

Popytajcie znajomych – może w ich szafach zalegają takie rzeczy? Warto też kupić takie ubrania w najbliższym ciuchlandzie – psy nie potrzebują markowych rzeczy.

Zainteresowanym osobom adres na który trzeba wysłać ubrania prześlę na PW

Molli

Od: Wto gru 23, 2008 11:28

Post » Śro sty 07, 2009 18:07

Cio to je zwieżont? :)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro sty 07, 2009 18:19

Mam pewne wątpliwości.
Czy nie lepiej skupić się na ociepleniu bud? Nie znam tego schroniska, ale zakładam, że psy jakieś budy tam mają.
Chodzi mi o te kubraczki, mam trzy psy, jednego z nich zdarzało mi się przyodziewać w kubraczek i ten kubraczek powoduje u niego "paraliż" - coś podobnego do reakcji kotów na ubranka.
Pies nieprzyzwyczajony do takiego kubraka będzie nieszczęśliwy i zestresowany. Ja nie wiem, czy to dobry pomysł :roll:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Śro sty 07, 2009 18:32

Ja też nie wiem czy to jest dobry pomysł.
To chyba wymyślili wolontariusze.
A i jeszcze są na dogomanii osoby które szyją kubraczki i dają psom w potrzebie.
Na pierwszej stronie jest kilka gotowych kubraczków.
A oto link:
www.dogomania.pl/forum/f938/cieple-zimo ... ny-126514/

Molli

Post » Śro sty 07, 2009 18:40

Dzięki, obejrzałam, najwyraźniej mój pies grymasi.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw sty 08, 2009 9:22

Podobno już 30 psów ma kubraczki a w schroniskach jest ponad ... 70 tysięcy psów
Podobno jeden pies gdy nie miał kubraczku to marzł z zimna i nie chciał wychodzić na dwór, a teraz chce przebywać cały czas na dworze.

Molli