Skromny kącik dla miłośników ptaków

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw maja 29, 2008 12:51

Ja miałam parę nimf. W zeszłym roku samiczka odeszła i Maciuś został sam.
Uważam, że też pięknie śpiewa, a głos ma donośny.

Wilga2006

Od: Wto sty 08, 2008 8:58

Post » Czw maja 29, 2008 18:12

dalia pisze:ale 10 lat temu miałam papugę Żako. Duże inteligetne ptaszysko, zresztą to dzięki niej rozpocżeła się moja przygoda z kotami rasowymi (persami)
Dzis jest w domu, który może poświęcic jej wystarczajaco dużo uwagi i czasu.

8O Czy możesz rozwinąc temat ? :)
dalia pisze:Bo pewnie trudno bedzie w to uwierzyć, ale Żako jest bardziej wymagająca w opiece i pielegnacji niż moje wszystkie długofutrzaste razem wzięte.

Akurat łatwo jest mi to sobie wyobrazić :)
Dopóki mieszkałam u rodziców miałam od lat papużki faliste. Najkochańszy był oswojony od malutkiego Kubuś, który był niesamowicie towarzyskim pieszczochem, najinteligentniejsza była Kiwi, która urządzała sobie niezwykle wymyślne zabawy moimi "durnostojkami". Gdy się wyprowadzałam ostatni z moich ptaków Ptysiek został u rodziców, u których mieszka i ma się świetnie do tej pory. A ja rozpoczęłam przygodę z kotami.

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Wto cze 10, 2008 8:00

Dozwolone od lat 18!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:lol: :lol: :lol:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Wto cze 10, 2008 8:04

Budka lęgowa. TZ znalazł rozwaloną w lesie, naprawił i przybił na ścianie naszego domku. Jak widać lokatorzy są. :D A gdy na zewnątrz spokój i cisza a ty podejdziesz cichutko, to ze środka dochodzi delikatne świergolenie maluchów. :D

Obrazek

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Wto cze 10, 2008 19:37

Pamiętajcie teraz latem o wystawianiu wody dla ptaków!

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Wto cze 10, 2008 21:42

A my mamy papuga falistego i 2 nierozlaczki, ktore halasuja tak, ze niektorzy czlonkowie rodziny maja mordercze fantazje ;)
Papug Bubi jest juz stary i nie lata, ale mysle ze dobrze sie czuje : uwielbia jesc salate i kolby prosa, dostaje bardzo dobre jedzenie i widac ze to mu sluzy.
Nierozlaczki (jedna rudoglowa, druga czarnoglowa) zajmuja sie glownie soba, z ludzmi nie chca miec duzego kontaktu.
Skubia wszystko co im podejdzie pod dzioby, dostaja co 2 dni swieze galezie i rolki po papierze toaletowym, zeby mialy chociaz przez chwilke zajecie i zamknely dzioby ;)
W rodzinie spodnie nosi samiczka, jest bardzo dominujaca i biedny samczyk dostaje czasem po lbie, gdy zrobi cos nie tak jak powinien ;)
Sa bardzo slodkie, lubie je ogladac, zwlaszcza gdy wisza glowa w dol, zeby dostac sie do najlepszych smakolykow :)
Mamy w planach budowe woliery dla nich, w ogrodzie.

Co do innych ptakow : w ogrodzie mamy wroble, sikorki, szpaki, sroki, golebie, sojki i rozne inne czarne ptaszyska, ktore sa atrakcja dla kotow obserwujacych je z okna :)
2 szpaki (pewnie rodzinka) czekaja czesto na podlanie przeze mnie ogrodu i zbieraja potem taka mokra ziemie, chyba do uszczelniania gniazda.
W zimie mielismy w ogrodzie cale zoo, karmnik musialam napelniac 3 razy dziennie :lol:

A w nocy slyszymy spiew slowika ! :)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Wto cze 17, 2008 16:19

Może ktoś wie, spotkał się z czymś takim.
To Pan Papug
http://upload.miau.pl/3/102157.jpg
http://upload.miau.pl/3/102159.jpg
http://upload.miau.pl/3/102161.jpg

Pani Papugowa jest ok, on robie robi takie kędziorki od 2-3 lat, wizyty u weta nic nie przyniosły, odrobaczanie, witaminki, zmiana diety na bardziej owocową (nauczyć nimfę jeść mokre, bardzo ambitne...) nawet dokupienie mu Pani Papugowej nic nie dało.
Lipa no :(
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

[poprzednia]