Królik miniaturka - gdzie kupić zdrowego?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw maja 08, 2008 18:04

Przepraszam - muszę napisać:
"Nie znam się na królikach, dopiero zaczynam hodowlę kotów, ale obiecałam pomóc koledze. Królik ma być prezentem dla 6 letniej córki, jej pierwszym zwierzakiem.
Gdzie najlepiej kupić królika, czy sklep zoologiczny to dobre miejsce, czy może są jakieś hodowle? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, żeby wybrać zdrowego?

- jak można w zaledwie 2 zdaniach zawrzeć tyle NIEWIEDZY i DYLETANCTWA na temat dwóch gatunków zwierząt domowych???!!!
- "nie znam się na królikach" - to po licho podjęłaś się szukania tego zwierzęcia jako pośrednik, w dodatku w Zwierzyńcu ogólnym miłośników (czytaj: ratowników) porzuconych i niechcianych zwierząt - w tym również chorych, któych ty i kolega nie szukasz. Gratuluję również koledze - to bardzo odpowiedzialne - zlecić dyletantowi znalezienie "produktu" - i nie chcieć niczego o nim wiedzieć, bo to przecież "prezent dla dziecka" (czytaj: kaprys), a nie odpowiedzialna decyzja rodziaca o podjęciu się wspólnej opieki i edukacji dziecka w zakresie szacunku dla żywego organizmu, troski i właściwej pielęgnacji. A swoją drogą ciekawe co kolega zrobi, kiedy królik (łobuz) jednak będzie chory?

"dopiero zaczynam hodowlę kotów - chrońcie biedne koty przed takimi hodowcami. Jestem pewna, że pomyliłaś pojęcia - chodziło ci z pewnością o słowo "rozmnażalnia" lub "pseudohodowla" , bo nie wątpię, że masz takie pojęcie o hodowli kotów, jak ja o krokodylach znad Nilu.

- pośrednictwo i prezent dla 6 latki - patrz wyżej. Jak się królik "nie sprawdzi" albo się "znudzi zabawka" - zawsze możecie dać z kolegą ogłoszenie tutaj;))))) - wystarcza magiczne słowo: ALERGIA dziecka.

" Gdzie najlepiej kupić królika, czy sklep zoologiczny to dobre miejsceczy może są jakieś hodowle? " - szkoda, że się nie da żywego królika w sklepie z zabawkami kupić, albo powinni przesyłać kurierem do domu.
Te pytania utwierdzają mnie w przekonaniu o "rozmnażalni" lub "pseudohodowli" w twoim wykonaniu.

"Na co zwrócić uwagę przy zakupie, żeby wybrać zdrowego? " - jak wyżej + najlepiej sprawdź w zoologu, czy królik jeszcze żyje.

Mam bardzo nikłą nadzieję, że ten kubeł zimnej wody spowoduje, że się ockniesz i zaczniesz ZDOBYWAĆ WIEDZĘ - internet i ksiązki są studnią bez dna w tym zakresie.
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Od: Pt gru 22, 2006 18:20

Post » Nie maja 11, 2008 21:40

Przepraszam - ja też muszę napisać ! :
Wydra, twoja wypowiedź jest tak nasycona jadem, że więcej chyba nie mogłaby pomieścić (a może tylko masz zły dzień ?) ! A może, w odróżnieniu od zwykłych śmiertelników, urodziłaś się za tą całą wiedzą na wszystkie tematy ( i z zapasem jadu).
Kobieta zadaje pytania - inne forumowiczki potrafią odpowiedzieć konstruktywnie i bez arogancji. Twoja wypowiedź może co najwyżej spowodować, że Iballa więcej w necie nie spyta. Pójdzie do pierwszego sklepu zoologicznego, gdzie miły sprzedawca sprzeda jej króliczka w wieku niemowlęcym, wyliczając litanię samych plusów posiadania tego zwierzaczka i pomijając wszelkie negatywy. I z pewnością nie będzie jej zarzucał dyletanctwa i niewiedzy. A ty przecież miałaś szansę na spokojnie uzupełnić braki w jej wiedzy - gdybyś tylko zachowała odrobinę umiaru. Liczy się nie tylko to, jak mądre i ważne informacje masz do przekazania ale też - w jaki sposób je przekazujesz. Ważne jest, żeby "rozmówca" przeczytał do końca, co masz do przekazania i chciał przyjąć lub przynajmniej przemyśleć twoje argumenty. Nie wątpię, że "chciałaś dobrze". Możliwe, że mój styl wypowiedzi jest podobny do twojego. Przykro mi. Ma nadzieję, że tobie trochę też.

jola_pik

Od: Sob kwi 16, 2005 23:20

Post » Sob maja 17, 2008 18:34 królik

Mam nadzieję, że zauważyłaś I zdanie mojego postu:
Przepraszam - muszę napisać:
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Od: Pt gru 22, 2006 18:20

Post » Pon maja 19, 2008 1:08

Wydra, nie ładnie :?
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Pon maja 19, 2008 8:33

Wyzwiska to nie jest sposób na to, żeby kogoś czegoś nauczyć.
Czy jeśli zadaję pytanie, to znaczy, że jestem dyletantem?

Akurat w pragnieniu posiadania zwierzaka zdrowego nie widzę nic złego - właściciel chce, żeby zwierzę żyło jak najdłużej. A opieka nad chorym zwierzęciem jest trudna i potrzebne jest do tego doświadczenie. Nie wyadoptowałabym kota z problemami zdrowotnymi do początkującego domu, nawet bardzo dobrego. To samo dotyczy innych zwierząt.
Przyjaźń dziecka ze zwierzakiem nie tylko jest możliwa, ale jest też wspaniałą rzeczą - trzeba tylko odpowiedniego podejścia.
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Pt cze 06, 2008 13:57

W przypadku zamiaru kupna królika, szukajcie w internecie hodowli królików i nie kupujcie ich w sklepie zoologicznym.
Przy zakupie powinno się zwrócić uwagę na zachowanie królika - czy nie jest osowiały lub wręcz przeciwnie - nadpobudliwy. Ważny jest wygląd okolicy oczu - nie mogą być zaropiałe a także podbrzusze - nie może być śladów kału w okolicy odbytu ani na sierści. Istotne jest miejsce, w którym przebywał - czyli duża przestrzeń, króliki to bardzo ruchliwe zwierzęta; pełny pojemnik z wodą, jedzenie i bardzo duża ilość świeżego siana (nie może być ubrudzone moczem). I jeszcze wiek oraz wielkość - króliki można odstawić od matki dopiero po 2-im miesiącu życia, niedopilnowanie tego grozi licznymi powikłaniami. Królik nie może mieć niedowagi (uwaga na długą sierść, która jest bardzo myląca).
I jeszcze jedna uwaga - królik nie jest odpowiednim zwierzęciem dla 6-letniego dziecka! Dziecko w tym wieku nie wie że może zrobić mu krzywdę, za mocno złapać, czy upuścić. Przy delikatnej budowie nietrudno jest skręcić czy złamać kręgosłup tego futrzaka. Króliki nie są pieszczochami, z reguły nie lubią przytulania a mogą za to mocno ugryźć jeśli ktoś będzie próbował zmusić je do czegoś.
Dlatego Twój kolega powinien zaczekać kilka lat z podarowaniem zwierzątka dziewczynce, aby miła niespodzianka nie zakończyła się tragedią. Mam nadzieję, że podejmie rozsądną decyzję i kupi prezent odpowiedni do wieku małej.

Nauzykaa

Od: Nie maja 25, 2008 11:56

Post » Sob cze 07, 2008 21:04

Aniada pisze:Króliczki są w moim domu od 4 lat i zastanawiam się, czy ci państwo wiedzą, że:

1. Króliś uwielbia siusiać na łóżko. Chyba każdy właściciel króliczka potwierdzi, że królisiowi na miękkim puszczają zwieracze.

ważne, że po kastracji króliki zazwyczaj przestają znaczyć i mogą normalnie załatwiać się do kuwety

zwieracze jak najbardziej kontrolują :wink: ale to wymaga wychowania
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Nie cze 08, 2008 10:44

Tu nie chodzi o kastrację i znaczenie. Obydwie moje wysterylizowane królice siusiały i siusiają na łóżko, podobnie jak setki innych króliczków, gdy tylko mają okazję (czyt. gdy nikt nie widzi). Wychowanie wychowaniem, czasem odnosi skutek, innym razem - nie, jak w życiu. Ale właściciele, którzy mają w swej wyobraźni obraz rozkosznej i grzecznej przytulanki mogą się srodze rozczarować. Mogą w ogóle nie dopuszczać do siebie myśli, że to rozkoszne zwierzątko trzeba wychowywać.
Aniada

[poprzednia]