Coś dla maniaków potraw z kiszonej kapusty, pycha :))

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro lis 22, 2006 19:53 Coś dla maniaków potraw z kiszonej kapusty, pycha :))

Jak obiecywałam tak wystawiam :wink:

Ale najważniejsze, pieniążki z tej aukcji pójdą w całości na rozpoczęcie leczenia zębów u moich dwóch adoptowanych fretek.

Ticiol to prawie 4 letni samczyk po kastracji, przygarnięty przeze mnie w wieku 5 miesięcy z rąk przemiłego weterynarza, do którego maluch został oddany na uśpienie.
Ticiol zawsze miał problemy z zębami, przechodził już zabieg czyszczenia mechanicznego pod narkozą, regularnie męczę go czyszcząc w domu, niestety mimo prób, u Ticiola wywiązała się paradontoza, która postępuje bardzo szybko :(

Maja to samiczka w nieznanym wieku, przygarnięta z ulicy (dosłownie)
Trafiła do mnie krańcowo zagłodzona (500gram) z permanentna rują, była wyciszana, wdało się ropomacicze. Maja ledwo się wykaraskała, po chorobie przytyła do kilograma, wypiękniała i można by pomyśleć, że wszystko jest już dobrze, ale nie jest :(
Na pomorzu panuje zasada, że fretkom przycina się zęby, wtedy nie gryzą.
Jest to proceder niezwykle bezduszny, zwierze ma siłą ucinane (najczęściej obcinaczkami do paznokci) górne i dolne kły stałe.

Maja padła ofiarą tego zabobonu, ma obcięte dolne kły (1/2) i spiłowane górne, moja weterynarz awaryjnie załatała otwarte kanały dolnych kłów, ale są jak najszybciej potrzebne plomby w obu dolnych kłach a to kosztuje.
Ja początkiem miesiąca straciłam pracę, bez problemu utrzymuje wszystkie moje zwierzaki, ale jednorazowy wydatek 200-300zl. to nie na moje siły :(

Więc:

Na aukcję wystawiam potrawę sporządzoną według starego jak świat przepisu, potrawa ta nie posiada swej nazwy, ja nazywam ją Swojskim Jadłem
Wystawiam na początek, na próbę litrowy słoik wypełniony po brzegi :)

Czym jest "Swojskie Jadło"?
To tajemnica, ale mogę zdradzić, że w skład potrawy wchodzi ukiszona przeze mnie kapusta (z marchewką, bez kminku) świeże mięsko, kasza (tradycyjnie ma być to pęczak, ale nie dostałam więc użyłam zwykłej, grubej) oraz grzybki, okoliczne kupione od babci na targowisku (nie trują, ja żyje! :D ) oraz własnoręcznie zebrane w podwarszawskim lesie, ususzone w słońcu, pachnące oszałamiająco :D

Grzybków jest duuużo i w dużych kawałkach (nawet całe kapelusze)
Trochę się tylko pomyliłam i zamiast grzybków przygotowanych, wrzuciłam garść z torebki a tam były mieszane (miały iść same kapelusze a poszły z nóżkami, one są trochę twardawe ale do zjedzenia)
Mięska też nie trzeba szukać w słoiku, samo się pokazuje, dużo i często :D
To wieprzowina, czysta, bez kości (choć jakiś okruszek może się zdarzyć)
Ogólne wrażenie, coś, nie bigos z lekką ostrością, z nutką czosnku i wyraźnym smakiem grzybków, sycące (taka ilość na 2-3 osoby)

Słoik wygląda tak:
http://mioll.fretki.org.pl/upload/pliki ... c80d61.JPG

Aukcja trwa 7 dni od pierwszego zgłoszenia.
Może od 12zł. zacznijmy? :oops:
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Śro lis 22, 2006 20:05

DOOOROOOTAAAA!!!!!
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Śro lis 22, 2006 22:00

20 :lol:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw lis 23, 2006 8:08

bechet pisze:DOOOROOOTAAAA!!!!!

JEEEEESTEM! :D

22
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw lis 23, 2006 13:58

Dziękuje :1luvu:

Dodam, ze ten słoik jest pierwszy i ostatni bo rano udało mi się wywalczyć drugi - mniejszy niestety, dla margolci, reszta została pożarta a gary umyte nim zdążyłam pojąć co się stało 8O

Chyba zrobię następny słoik, tym razem klopsików z sosie chrzanowo - koperkowym ;)

harpia

Post » Czw lis 23, 2006 14:05

harpia pisze:Dziękuje :1luvu:

Dodam, ze ten słoik jest pierwszy i ostatni bo rano udało mi się wywalczyć drugi - mniejszy niestety, dla margolci, reszta została pożarta a gary umyte nim zdążyłam pojąć co się stało 8O

Chyba zrobię następny słoik, tym razem klopsików z sosie chrzanowo - koperkowym ;)

Harpio,
to moze ten jedyny sloik zdeponuj w jakiejs skrytce bankowej...
Tak dla bezpieczenstwa :wink:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw lis 23, 2006 14:54

Schowałam do lodówki, głęboko, głęboko z karteczką na gumek "Nie pożerać bo łeb ukręcę" :wink:

harpia

Post » Czw lis 23, 2006 19:20

30 :wink:
Obrazek

dorcia44

Post » Pt lis 24, 2006 14:04

Nie pisałam wcześniej, ale do wygranej paczuszki dodam gratisik (też domowej roboty, ale nie zdradzę co to ;) ) oraz dokładny przepis na wykonanie "Swojskiego Jadła" :D

harpia

Post » Sob lis 25, 2006 3:30

He, he, fajnie... Ale jak to będziesz pocztą wysyłać?
Słoik jest zawekowany czy jak?
ObrazekObrazek

Dobermania

Od: Pt lis 17, 2006 3:55

Post » Sob lis 25, 2006 7:52

DOOROOTAAA!

Dzisiaj sprobuję tego przysmaku i napiszę Ci pw czy masz dale licytować :D
"Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą"

margolcia

Od: Wto mar 08, 2005 9:57

Post » Sob lis 25, 2006 8:03

Dobermania pisze:He, he, fajnie... Ale jak to będziesz pocztą wysyłać?
Słoik jest zawekowany czy jak?

No jasne, słowik pięknie zassany bo wkładane było baaardzo gorące :D

Margolciu, my będziemy na drugim(?) poziomie, szukać tego Centrobusu, dwie blondyny, jedna w niebieskiej kurtce (to ja ;) ) O 12 tam będziemy (pewnie nawet wcześniej)

harpia

Post » Sob lis 25, 2006 9:09

kochane nie róbcie mi koło piór :evil: ja też chce :crying: a co do wysyłki,Harpia to potrafi zapakować,na 1000% dojdzie nieuszkodzone :lol:
Obrazek

dorcia44

Post » Sob lis 25, 2006 19:33

No i margolci na PKS'ie nie było :(
Czekaliśmy do pierwszej, męczyłam Pini1 a ona innych o nr. telefonu, ale nikt nie posiadał, nawet poszłam do dyżurnego ruchu i poprosiłam o informacje, że margolcia poszukiwana i niech się do dyżurki zgłosi.
I nikt nie przyszedł :(

Margolciowy słoik powędrował więc do rąk mojej przyjaciółki, bardzo się ucieszyła :D

harpia

Post » Sob lis 25, 2006 21:42

Mogłaś dac mi :cry: ja też mam Margolcie -w podpisie :wink:
Obrazek

dorcia44

[następna]