Dwie bidy z Mamy Kota - bazarek przetworowy. Przedłużenie.

Dla wszystkich, którzy się stęsknili albo jeszcze nie posmakowali - domowe przetwory.
Serdecznie zapraszam na zakupy!
Dochód przeznaczony jest dla kotów pod opieką grupy Mamy Kota http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=142460, szczególnie dla dwóch bied - Adolfiny -
"Adolfinka jest u forumowej mb, która prowadzi swój wątek.
Adolfinkę zabraliśmy w tym roku ze schodów kamienicy, gdzie mieszkała kilka lat po tym, jak mieszkańcy / jej opiekunowie zostali eksmitowani, i ją zostawili.. ma ponoć ponad 16 lat.. cały czas problemy z zębami.. była sanacja.. cały czas w leczeniu, koszt miesięczny czasami to ponad 300 zł.. Adolfinka jest super, na schodach zawsze się miziała o wszystkich.. teraz ma bezpieczny kąt, ale domkowi tymczasowemu musimy pomagać.. przez długi czas, jak tam się wprowadziła, jej ulubionym miejscem do spania w mieszkaniu, była wewnętrzna wycieraczka.. "
i Dorsza https://www.facebook.com/events/2160467780860977/
Bazarek potrwa do środy 30 września, do godziny 22.00 czasu rzeczywistego.
Wielkość słoiczka tapenady lub dżemu to 200 lub 300 gramów. Cena odpowiednio 8 lub 12 zł.
Hummus w słoiczkach 200 g kosztuje 11 zł za sztukę. Pietruszkowe pesto też.
Podane ceny są cenami za produkt, kupujący musi jeszcze doliczyć koszta wysyłki według cennika PP. Możliwy jest odbiór osobisty w Krakowie.
Przedmiotem bazarku są moje domowe przetwory:
tapenada z czarnych oliwek - pasta z czarnych oliwek z dodatkami rodem z Prowansji, używana głównie jako smarowidło do bagietek i grzanek, ale mogąca też być podstawą sosu do makaronu.


tapenada z zielonych oliwek - z ziołami, nieco delikatniejsza niż z czarnych.
Na życzenie obie pasty w wersji wege, bez anchois.
hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.

Oferuję w trzech wariantach, a nawet czterech:
czystą, tylko z kuminem;
ziołową, z bazylią i pietruszką
paprykową, z mieloną papryką i harissą w wersji łagodnej i ostrej.
pesto pietruszkowe - smaczne i zdrowe (witamina C w dużych ilościach). Do makaronów, dań z grilla, sałatek, ciasta francuskiego.

Pasty i pestos są robione na zimno, więc niepasteryzowane, trzeba je przechowywać w lodówce. Można co najmniej przez dwa tygodnie.
słodko - gorzki dżem pomarańczowy z pomarańczy i grapefruitów z dodatkiem skórki pomarańczowej - bardziej właściwie konfitura, niż dżem, tylko owoce i cukier. Ma specyficzny smak z nutką goryczki, moja rodzina go kocha, ale może nie wszystkim smakować.

Zrobię dowolną ilość, dla tylu chętnych, ilu się znajdzie.
Źródłem zdjęć jest oczywiście nieoceniona Wikipedia.
Serdecznie zapraszam na zakupy!
Dochód przeznaczony jest dla kotów pod opieką grupy Mamy Kota http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=142460, szczególnie dla dwóch bied - Adolfiny -
"Adolfinka jest u forumowej mb, która prowadzi swój wątek.
Adolfinkę zabraliśmy w tym roku ze schodów kamienicy, gdzie mieszkała kilka lat po tym, jak mieszkańcy / jej opiekunowie zostali eksmitowani, i ją zostawili.. ma ponoć ponad 16 lat.. cały czas problemy z zębami.. była sanacja.. cały czas w leczeniu, koszt miesięczny czasami to ponad 300 zł.. Adolfinka jest super, na schodach zawsze się miziała o wszystkich.. teraz ma bezpieczny kąt, ale domkowi tymczasowemu musimy pomagać.. przez długi czas, jak tam się wprowadziła, jej ulubionym miejscem do spania w mieszkaniu, była wewnętrzna wycieraczka.. "
i Dorsza https://www.facebook.com/events/2160467780860977/
Bazarek potrwa do środy 30 września, do godziny 22.00 czasu rzeczywistego.
Wielkość słoiczka tapenady lub dżemu to 200 lub 300 gramów. Cena odpowiednio 8 lub 12 zł.
Hummus w słoiczkach 200 g kosztuje 11 zł za sztukę. Pietruszkowe pesto też.
Podane ceny są cenami za produkt, kupujący musi jeszcze doliczyć koszta wysyłki według cennika PP. Możliwy jest odbiór osobisty w Krakowie.
Przedmiotem bazarku są moje domowe przetwory:
tapenada z czarnych oliwek - pasta z czarnych oliwek z dodatkami rodem z Prowansji, używana głównie jako smarowidło do bagietek i grzanek, ale mogąca też być podstawą sosu do makaronu.


tapenada z zielonych oliwek - z ziołami, nieco delikatniejsza niż z czarnych.
Na życzenie obie pasty w wersji wege, bez anchois.
hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.
Oferuję w trzech wariantach, a nawet czterech:
czystą, tylko z kuminem;
ziołową, z bazylią i pietruszką
paprykową, z mieloną papryką i harissą w wersji łagodnej i ostrej.
pesto pietruszkowe - smaczne i zdrowe (witamina C w dużych ilościach). Do makaronów, dań z grilla, sałatek, ciasta francuskiego.

Pasty i pestos są robione na zimno, więc niepasteryzowane, trzeba je przechowywać w lodówce. Można co najmniej przez dwa tygodnie.
słodko - gorzki dżem pomarańczowy z pomarańczy i grapefruitów z dodatkiem skórki pomarańczowej - bardziej właściwie konfitura, niż dżem, tylko owoce i cukier. Ma specyficzny smak z nutką goryczki, moja rodzina go kocha, ale może nie wszystkim smakować.

Zrobię dowolną ilość, dla tylu chętnych, ilu się znajdzie.
Źródłem zdjęć jest oczywiście nieoceniona Wikipedia.