
Mam do sprzedania grzybek tybetański.



Ewentualny dochód, przeznaczyłabym na karmę, bo widać dno ... Suchej mam już ok 400 gr, a mokrą, dokupuję na sztuki.
Kurczę, no nie jest dobrze ...
Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.
Ziarna zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.
Produkowanie tego smacznego i zdrowego napoju jest bardzo proste i możliwe do wykonania w domu. Wszystko, co do tego potrzebne, to trochę mleka, ziarna kefirowe oraz sitko, łyżka i słoik lub inne szklane naczynie.
Ja robię z niego też twaróg, baaardzo smaczny

W skrócie :
O zdrowotnych właściwościach kefiru z grzybka tybetańskiego – Informacje w pigułce
Napój z grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.
Witaminy zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego są ponadto łatwo przyswajalne przez organizm, bo są składnikami naturalnie otrzymanego produktu.
Podkreśla się następujące właściwości kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:
antybakteryjne,
antygrzybiczne,
antynowotworowe,
przeciwzapalne,
podnoszące odporność.
Jak pisze dr. Susanne Ehlers o terapii grzybami leczniczymi w tym również grzybkiem tybetańskim: (…) w przeciwieństwie do medycyny konwencjonalnej, terapia grzybami leczniczymi jest ukierunkowana na przywrócenie zdrowia poprzez tak zwaną homeostazę. Pojęcie to oznacza równowagę wszystkich stale przebiegających procesów w organizmie, np. równowagę mineralną, enzymatyczną, hormonalną, wodną, elektrolityczną i immunologiczną. Grzyby witalne mają zatem właściwości regulujące, tzn. u ludzi z wysokim ciśnieniem powodują wyrównujące obniżenie ciśnienia, u tych ze skrajnie niskim ciśnieniem krwi – podwyższenie ciśnienia. To samo odnosi się do stanu psychicznego, trawienia, cholesterolu, alergii, nowotworów…!
Regularne spożywanie kefiru:
reguluje przemianę materii,
hamuje wzrost komórek nowotworowych,
wytwarza interferon zwalczający wirusy,
leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,
wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki,
stymuluje działanie układu odpornościowego,
zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe,
leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym,
leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,
hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,
wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,
eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
łagodzi skutki stresu,
pomaga walczyć z bezsennością,
zwiększa libido,
hamuje proces starzenia się komórek,
przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).
Kefir może również pomóc wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakości żywności, jaką czasem (rzadziej lub częściej, świadomie lub nieświadomie) dostarczamy swojemu organizmowi – myślę tu o nie tylko o „fast food-ach”, ale również o wysokoprzetworzonej żywności o niskich wartościach odżywczych oraz wysokim nasyceniu konserwantami i sztucznymi dodatkami barwiącymi, czy smakowymi. Przez regularne picie kefiru organizm staje się lepiej odżywiony i zrównoważony.
Jego doskonałe wartości odżywcze stanowią o leczniczych i zdrowotnych korzyściach dla ludzi w każdym stanie zdrowia – i chorych, i w okresie leczenia, czy rekonwalescencji, i profilaktycznie starających się zapobiegać różnorakim schorzeniom.
Cena KT 5 zł _ duża porcja

Doliczyć należy koszt wysyłki - koperta bąbelkowa i pojemniczek sterylny taki apteczny jak do analizy

Wysyłka tylko od poniedziałku do środy i tylko priorytetem - żeby grzybek nie leżał na poczcie i nie umarł

Wysyłany jest w hermetycznym opakowaniu, pływając w mleczku.
Zapraszam



Grzybek tybetański - przeciwwskazania
nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
nadużywanie alkoholu
stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
ciąża - nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!
Powiem tak, qg badan , miałam uczulenie znaczne na nabiał i jego przetwory. Jednak stosowałam kefir ( z grzybka ) i ser , bez żadnych widocznych szkód
