Strona 1 z 5

KONIEC! Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 20:59
przez jej siostra
Serdecznie zapraszam na zakupy

Dochód z bazarku przeznaczony jest (po połowie) dla dwóch kotek:
- bezuszki Aksamitki
Obrazek
którą opiekuje się Jola_K viewtopic.php?f=1&t=89077
"koteczka już u mnie
na razie w klatce w garażu
kompletnie nie wiem co z nią zrobić :(
uszka obcięte, sterczą malutkie kikutki
nie wyobrażam sobie jak teraz poradzi sobie na wolności, wątpliwość co do słuchu, całe wnętrze ucha odkryte. rachunek za pobyt i leczenie, w tym operacje i convenie, advocate itp masakryczny - 790zl
poprosiłam o rozbicie na raty dla niepracującej osoby taka kwota to koszmar, spać nie mogę, nie wiem jak sobie poradzę."
oraz dla ślicznej, neurologicznej Wenus z tego wątku viewtopic.php?f=1&t=138778

Podane ceny są cenami wywoławczymi, kupujący musi jeszcze doliczyć koszta wysyłki według cennika PP. Możliwy jest odbiór osobisty w Krakowie, w przypadku pasty z bakłażana - jedyny możliwy (bo jest zbyt wrażliwa na podróż z PP).
Bazarek potrwa do niedzieli 22 września, do godziny 16.00 czasu rzeczywistego.

Przedmiotem bazarku są moje domowe przetwory:
Tapenada z czarnych oliwek - pasta z czarnych oliwek z dodatkami rodem z Prowansji, używana głównie jako smarowidło do bagietek i grzanek, ale mogąca też być podstawą sosu do makaronu.
Wielkość słoiczka - 200 lub 300 gramów. Cena wywoławcza - odpowiednio 7 lub 10 zł.
:arrow: 300 g edit_f
:arrow: 300 gTiama
:arrow: 300 g bluette
:arrow: 300 g bluette
:arrow: 200 g wilhelm 170
:arrow: 200 g annkreft
:arrow: 300 g edit_f


Baba Ghanoush - pasta z bakłażanów i pasty sezamowej, pochodząca z Bliskiego Wschodu, podawana podobnie jak tapenada.
Wielkość słoiczka - 200 lub 300 gramów. Cena wywoławcza - odpowiednio 7 lub 10 zł.
:arrow: 300 g edit_f
:arrow: 3oo g pasibrzucha
:arrow: 300 g edit_f
:arrow: 3oo g pasibrzucha

Obie pasty są robione na zimno, więc niepasteryzowane, trzeba je przechowywać w lodówce. Można co najmniej przez tydzień.

Relish paprykowo pomidorowy - podobno przez Anglię przywędrował z Indii; pyszny, mniej lub bardziej pikantny, gęsty sos z papryki, pomidorów, cebuli i przypraw jest świetnym dodatkiem do mięs, ziemniaków, serów, itp. Występuje w trzech wersjach, po 5 słoiczków w każdej + 1, bo mam 16 słoików:
- łagodnej;
:arrow: izydorka :arrow: yogusia+2 zł :arrow: izydorka +1
:arrow: Tiama :arrow: yogusia+2 zł :arrow: Tiama+1
:arrow: Tiama
:arrow: edit_f
:arrow: pasibrzucha
:arrow: wilhelm170

- lekko pikantnej;
:arrow: lutra
:arrow: anna09
:arrow: anna09
:arrow: izydorka
:arrow: Tiama
:arrow: Tiama

z papryczką jalapeno, dla amatorów mocnych wrażeń
:arrow: izydorka
:arrow: Tiama
:arrow: Tiama
:arrow: kfiatek 1983
:arrow: kfiatek 1983

Wielkość słoiczka - 180 gramów, cena wywoławcza 5 zł.

Konfitury z cytryn, niesamowicie esencjonalne, średnio z kilograma owoców wychodzi dwa i pół słoiczka. Żadnych konserwantów poza cukrem nie ma:

A - konfitury z całych cytryn, krojonych w kosteczkę. Kwaśno-gorzkawo-słodki, dla smakoszy idealny do herbaty.
4 słoiczki po 200 gramów każdy. Cena wywoławcza 7 zł.
:arrow: bluette
:arrow: kfiatek 1983
:arrow: pasibrzucha
:arrow: wilhelm 170
:arrow: wilhelm 170

B - "Wykwintna konfitura z cytryn" (tytuł przepisu z lat sześćdziesiątych) - całe cytryny krojone w plasterki, dodatkowo konserwowane limetkową Finlandią. Wytrawne, gorzkawe, dla wybrednych.
3 słoiczki po 200 gramów każdy. Cena wywoławcza 7 zł.
:arrow: Tiama
:arrow: bluette
:arrow: annakreft
:arrow: wilhelm 170

C - dżem z cytryn, robiony metodą dżemu pomarańczowego z wyciśniętego soku, okrojonej skórki i miąższu. Zaniem tych, którzy go próbowali - bardzo dobry.
2 słoiczki po 200 gramów każdy. Cena wywoławcza 7 zł.
:arrow: Tiama
:arrow: bluette
:arrow: wilhelm 170
:arrow: wilhelm 170

Na zamówienie:
słodko - gorzki dżem pomarańczowy z pomarańczy i grapefruitów z dodatkiem skórki pomarańczowej -o specyficznym smaku z nutką goryczki, moja rodzina go kocha, ale może nie wszystkim smakować.
Wielkość słoiczka - 200 lub 300 gramów. Cena - odpowiednio 7 lub 10 zł.
:arrow: 300 g kfiatek 1983
:arrow: 300 g kfiatek 1983
:arrow: 300 g kfiatek 1983
:arrow: 300 g Szymkowa
:arrow: 300 g Szymkowa
:arrow: 200 g wilhelm 170
:arrow: 300 g pasibrzucha

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:06
przez jej siostra
Rozliczenia
Tiama :arrow: 57 zł +pp, wpłacone 82,50 - 11 pp- czyli 71,5, dziękuję bardzo za nadpłatę - wysłane
pasibrzucha :arrow: 22 zł, wpłacone 22, 17 zł, wpłacone 17, dziękuję - odebrane
edit_f :arrow: 25 zł, wpłacone 25, dziękuję - odebrane; 20 zł, wpłacone 20, dziękuję
lutra :arrow: 5 zł, WPŁACONE 20 zł, bardzo dziękuję za ogromną nadpłatę - odebrane
anna09 :arrow: 10 zł, wpłacone 10, dziękuję - odebrane
bluette :arrow: 41 zł, wpłacone 41, dziękuję - odebrane
wilhelm170 :arrow: 21zł +pp, wysłane, 19 zł + pp, wysłane, dostałam 55 zł - 15 wysyłka, razem 40, dziękuję bardzo
izydorka :arrow: 18 zł+pp, - wysłane, wpłacone 26 -7,50pp, czyli 18,5, dziękuję
kfiatek 1983 :arrow: 47 zł+pp, wpłacone 54,5 -7,50 pp- czyli 47, dziękuję - wysłane
Szymkowa :arrow: 20 zł+pp, wpłacone 30 -7,50 pp- czyli 22,5, dziękuję - wysłane
annakreft:arrow: 14 zł, odebrane, wpłacone, dziękuję

RAZEM - 368, 50 ZŁ. KOTY SERDECZNIE DZIĘKUJĄ :1luvu:
Troszkę zaokrąglę wpłacam na konta Joli_K i Annyzoo po 185 zł

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:20
przez edit_f
oj na noc zgłodniałam..
a ponieważ mam psychiczną alergię na cebulę, nieśmiało zapytam, czy w tych pomidorach cebula jest w kawałkach, czy taka na miazgę? :twisted:
no i muszem zkusić się na bakłażana i oliwki, 300 ml poproszę..

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:22
przez Tiama
To zaczynam:Tapenada,Relish,konfitury z cytryn B i C :D

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:27
przez jej siostra
edit_f pisze:oj na noc zgłodniałam..
a ponieważ mam psychiczną alergię na cebulę, nieśmiało zapytam, czy w tych pomidorach cebula jest w kawałkach, czy taka na miazgę? :twisted:
no i muszem zkusić się na bakłażana i oliwki, 300 ml poproszę..

Relish jest zmiksowany, więc cebuli nie odróżnisz :D

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:34
przez lutra
proszę pomidoro-paprykę w wersji lekko ostrej raz.

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:54
przez anna09
Poproszę relish paprykowo-pomidorowy w wersji lekko pikantnej dwa razy.

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 21:58
przez bluette
A ja poproszę Tapenadę 300g i po słoiczku każdej wersji cytrynowej konfitury :)

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:18
przez izydorka
Baba Ghanoush -
Wielkość słoiczka - 300 gramów.


Relish paprykowo pomidorowy każda wersja :mrgreen: czyli 3 sztuki

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:19
przez jej siostra
dziękuję, zaznaczone

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:20
przez jej siostra
Tiama pisze:To zaczynam:Tapenada,Relish,konfitury z cytryn B i C :D

dzięki :) tapenada jakiej wielkości i który relish?

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:23
przez jej siostra
izydorka pisze:Baba Ghanoush -
Wielkość słoiczka - 300 gramów.


Relish paprykowo pomidorowy każda wersja :mrgreen: czyli 3 sztuki

dzięki; z relishem nie ma problemów, ale bakłażan musi być do odbioru w Krakowie, bo poza lodówką krótko wytrzymuje. W lodówce nie zepsuła mi się jeszcze resztka z sierpnia.

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:26
przez Tiama
Relisk po dwa z kazdego smaku jak da rade :D
A Tapenada 300g

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Śro wrz 18, 2013 22:30
przez jej siostra
ok, notuję
co nie ma dać rady, jak da :wink:

Re: Przetwory domowe dla Aksamitki i Wenus

PostNapisane: Czw wrz 19, 2013 0:03
przez Pasibrzucha
Poproszę:
- 300 baba
- 300 relish łagodny
- konfiturę z cytryn A
:)