jako pomoc na koty trochę drobiazgów.
Może komuś z Was spodobają się fanty i uda sie za uzyskane pieniażki kupić karmę dla bezdomnych kotów, które znajdują schronienie w Hoteliku Sabiny:
viewtopic.php?f=1&t=137883" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.miauhotel.pl/adopcje.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=1&t=126621" onclick="window.open(this.href);return false;
Zasady bazarku:
* kup teraz
* koszty wysyłki fantów pokrywa kupujący wg kosztów podanych wg taryfy Poczty Polskiej,
* możliwy jest odbiór osobisty: od Gdynia Chylonia do Cisowa do Rumia i w Tczewie
(wtedy ja wpłacę pieniądze na konto Fundacji dla kotów u Sabiny)
Ważne! Wpłacamy pieniądze na konto Fundacji Viva:
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kawęczyńska 16 lok. 39
03-772 Warszawa
NIP 525-21-91-290
bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
81 1370 1109 0000 1706 4838 7309
Z dopiskiem:
bazarek Miau adopcje + nick z forum
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW
Po dokonaniu przelewu i poinformowaniu mnie o tym, potwierdzam wpłatę w Fundacji i wysyłam fant.

Zapraszam do zakupu 5 porcji „GRZYB HERBACIANY KOMBUCHA” z domowej hodowli grzyb namnaża sie z każdym dniem, jeśli będzie zainteresowanie to stopniowo będę go wysyłać o czym ustalimy na maila czy priwa
proszę nie zlecać samodzielnie zapłaty, gdyż tutaj jest istotne czy dany plaster jest gotowy w świat


wysyłka piorytet paczka 13zł
do poczytania:
http://grzyby.grzybnia.pl/ciekawostki
Ilość sprzedawana to 1 grzyb o średnicy 8-10cm który wystarczy
na 1 litr napoju + starter około 300 ml.
Kolor grzyba zmienia się w zależności od herbaty na jakiej jest hodowany.
cena kup teraz co łaska wysyłka 13zł
Hodowla
Poniżej podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):
- grzyb kombucha,
- ok. 200 ml starej cieczy z Kombuchy, tzw. Starter.
- 1 łyżeczka/torebka herbaty (ilość herbaty i rodzaj dowolny)
- 800 ml wody,
- 150g cukru,
- gaza i gumka (do nakrycia słoja).
Produkcja
1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,
2. Dodaj cukier. (ja daje zwykle mniej, tak na oko jak widzę, że odpiłam to robie herbatę słodką i dolewam i daje mu odpocząć)
3. Całość wychłodź do temperatury pokojowej.
4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.
5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.
6. Dolej resztkę starego napoju Kombucha
7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).
8. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).
9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.
10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.
(ja do herbaty i wody leje nie przefiltrowany i trzymam go cały czas w słoju na szafce w kuchni)
11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.
ZASTOSOWANIE:
Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowo-cytrynowy) posiada następujące właściwości:
-wzmacnia układ immunologiczny,
-pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
-pomaga w zapobieganiu przeziębień,
-mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
-reguluje przemianę materii,
-reguluje ciśnienie krwi,
-odtruwa organizm,
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
-zmniejsza objawy menopauzy,
-dodaje siły i poprawia koncentrację,
-wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
-łagodzi objawy reumatyzmu,
-zmniejsza ryzyko nowotworów,
-efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
-wpływa kojąco na układ nerwowy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-pomaga w leczeniu astmy,
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-łagodzi objawy migreny.
Co to jest Kombucha?
Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający do 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę).
Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.
Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy. Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.
Wiodące oddziaływanie Kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.
Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:
- kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla
Grzybek z bazarku dojedzie do mnie na dniach, odpowiem na pytania i dorobie fotki.
Koty dziękują za pomoc!