LECZNICZY olejek z dziurawca - KONIEC

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lip 23, 2010 7:41 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

mały rudy będzie miał DT, podeślę DT olejek który został mi po Jasiu [*]
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pt lip 23, 2010 9:04 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

to poprosze o info o leczeniu dziąseł :mrgreen: :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Pt lip 23, 2010 9:26 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

nie wiem, jak inni weci w przypadku innych kotów, ale moja wetka ustaliła dawkę optymalną 2 razy dziennie po 1 ml. Powiedziała też, że 3 razy dziennie to jest absolutne maksimum.
Nie zapytałam jednak, czy wyciąg na zapalenie dziąseł należy podawać profilaktycznie czy jak znowu choroba się odezwie. No i raczej jako wspomożenie chyba leczenia właściwego (ale tu nie mam pewności).

Ale i tak każdy musi to skonsultować sam ze swoim wetem, bo każdy kot jest inny.

p.s.
moja wetka uprzedziła, żeby kot, któremu podaje się wyciąg, nie przebywał na słońcu.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt lip 23, 2010 9:45 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

iwona66 pisze:to poprosze o info o leczeniu dziąseł :mrgreen: :ok:

Iwona ja nie mam gotowych receptur jak stosować, tylko artykuły w leczeniu czego jest skuteczny albo pomocny. A nawet jeśli przy niektórych chorobach są podane dawkowania to tylko dla ludzi.
W przypadku dziąseł, gardła ma działanie wspomagające.
Myślę, że nawet pędzlowanie dziąseł powinno przynosić dobre efekty z uwagi na posiadane właściwości antyseptyczne i przeciwwirusowe.
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pt lip 23, 2010 10:48 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

Mozecie wyjasnic co to jest to "eozynofilowe zapalenie dziąseł" ? jeden z prawie moich kotow (mieszka z moja mama - ukradla mi go) z mocno zaawansowana choroba nerek ma nawracajace zapalenia dziasel ale nie wiem jakie bo nigdy u zadnego veta nie padla nazwa...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Sob lip 24, 2010 6:28 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

Wrzuć w google > eozynofilowe zapalenie dziąseł
Jest trochę artykułów.
Tu np. są opisy chorób ze zdjęciami one wyglądają
http://www.pzf.pl/lektura/weterynaria/c ... _kotow.pdf
Obrazek

Amika6

Post » Sob lip 24, 2010 7:16 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

Amiko6 droga, przypomnij mi proszę, jeśli stosuje się olejek na rany, to czy po posmarowaniu należy te rany czymś przykryć, czy mają być pozostawione na powietrzu że tak powiem?
Obrazek

magdaradek

Post » Sob lip 24, 2010 9:24 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

Najlepiej jak byłyby odkryte, ale jeśli kocio bardzo się nimi interesuje (liże) i są narażone kontakt z podłogą czy posłankiem to ze względu zanieczyszczanie rany albo stałe wycieranie olejku lepiej założyć cieniutki przewiewny i dokładnie (ale nie za mocno) nasączony olejkiem opatrunek.
Chodzi o to by nie przywarł do rany. Wystarczy nawet pojedycza warstwa bandaża, którą jeśli przeschnie to w ciągu dnia można nawilzyć z zewnątrz bez zdejmowania go, pod warunkiem, że jest czysta (tzn. z rany nie sączy się nic niepokojącego).
Kiedy na rance będzie już taki przezroczystaysuchy i łuszczący się naskórek opatrunków można już nie stosować, wystarczy tylko kilka razy dziennie dokładnie natłuścić.
I trzeba pamiętać o usuwaniu (po uprzednim odmoczeniu najlepiej przegotowaną wodą) ewentualnych strupków jeśli są lub się pojawią.
Obrazek

Amika6

Post » Sob lip 24, 2010 15:19 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

Amika6 pisze:Najlepiej jak byłyby odkryte, ale jeśli kocio bardzo się nimi interesuje (liże) i są narażone kontakt z podłogą czy posłankiem to ze względu zanieczyszczanie rany albo stałe wycieranie olejku lepiej założyć cieniutki przewiewny i dokładnie (ale nie za mocno) nasączony olejkiem opatrunek.
Chodzi o to by nie przywarł do rany. Wystarczy nawet pojedycza warstwa bandaża, którą jeśli przeschnie to w ciągu dnia można nawilzyć z zewnątrz bez zdejmowania go, pod warunkiem, że jest czysta (tzn. z rany nie sączy się nic niepokojącego).
Kiedy na rance będzie już taki przezroczystaysuchy i łuszczący się naskórek opatrunków można już nie stosować, wystarczy tylko kilka razy dziennie dokładnie natłuścić.
I trzeba pamiętać o usuwaniu (po uprzednim odmoczeniu najlepiej przegotowaną wodą) ewentualnych strupków jeśli są lub się pojawią.

Dziękuję Amiko.......niestety Zenuś nie doczekał, by olejek mógł mu pomóc :( :( :( [']
Obrazek

magdaradek

Post » Sob lip 24, 2010 16:28 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - na LT - ciekawe foto str.3

magdaradek pisze:
Amika6 pisze:Najlepiej jak byłyby odkryte, ale jeśli kocio bardzo się nimi interesuje (liże) i są narażone kontakt z podłogą czy posłankiem to ze względu zanieczyszczanie rany albo stałe wycieranie olejku lepiej założyć cieniutki przewiewny i dokładnie (ale nie za mocno) nasączony olejkiem opatrunek.

Dziękuję Amiko.......niestety Zenuś nie doczekał, by olejek mógł mu pomóc :( :( :( [']

Przeczytałam w wątku, biedny maluszek :cry:
Obrazek

Amika6

Post » Pon lip 26, 2010 11:21 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - Dzisiaj koniec o g.11-tej

Tak więc bazarek zakończony :D
Wszystkim licytującym pięknie dziękuję za piekną rywalizację i za hojność dla: EmSi i lubelskich maluszków :1luvu: :1luvu:
PW z danymi do przelewów wyślę później (przepraszam ale na razie nie mogę).

Licytację wygrywają:
1. Aparatka - za 40,- :D :1luvu:
2. iwona66 - za 40,- :D :1luvu:
3. Miodalik - za 40,- :D :1luvu:
4. Femka - za 40,- :D :1luvu:
5. Theodora - za 35,- :D :1luvu:
6. Sycul - za 30,- :D :1luvu:
Obrazek

Amika6

Post » Pon lip 26, 2010 18:49 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - KONIEC

Kurcze, spóźniłam się, Amika6, jak by był jeszcze w przyszłości taki bazarek proszę o link tutaj albo na PW.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Wto lip 27, 2010 7:54 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - KONIEC

PW już powysyłane :D
Proszę o dane do wysyłki.

gosiaa pisze:Kurcze, spóźniłam się, Amika6, jak by był jeszcze w przyszłości taki bazarek proszę o link tutaj albo na PW.

Będę o Tobie pamiętała
Obrazek

Amika6

Post » Wto lip 27, 2010 8:38 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - KONIEC

Dzięki.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Wto lip 27, 2010 9:47 Re: LECZNICZY olejek z dziurawca - KONIEC

dziękuję za fajny bazarek.
Przelew już zrobiłam na konto Amiki6. Dodam po kilku dniach podawania wyciągu mojej kotce, że z całą pewnością zmiękcza kupy.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

[poprzednia][następna]