Moderator: Moderatorzy
myrzapl pisze:My na wiosnę (a właściwie lato, bo tu są dwie pory roku) wcale nie czekamy... robi się wtedy niemożliwie gorąco, 50 stopni to normalka i przy wilgotności 90-100%...
Ale na razie jest cudownie.
grzanka.ch pisze:Super bazarek
grzanka.ch pisze:Mnie ciągle nosi
myrzapl pisze:Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.
Wędzona papryka jest przyprawą z Hiszpanii i Afryki Pn i jest całkiem nieobecna w kuchni arabskiej... Bo Marokańczycy, Algierczycy, Tunezyjczycy to etnicznie Berberowie, a nie Arabowie. Do zdobycia w Dubaju wędzona papryka jest bardzo ciężka.Tu w przyprawach króluje biryani i curry!
myrzapl pisze:Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.
Willow_ pisze:myrzapl pisze:Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.
A przyprawę na bazie wędzonej ostrej papryczki można kupić na bazarku kociamysza - merken z Chile![]()
viewtopic.php?f=20&t=125126
"Merken jest tradycyjna mieszanka indianek Mapucze. Jej oryginalne proporcje do konca nie sa znane i kazda firma probuje mniej lub bardziej wiernie odtworzyc sklad. Specyficzny sklad merken zawdziecza specjalnej odmianie wedzonej ostrej papryczki. Smak dosc ostry ale da sie przezyc. Swietny do gulaszu, potraw z wolowiny, krewetek, sosow pomidorowych itp."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości