Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie mar 06, 2011 8:59 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Witamy w niedzielny poranek, który w Emiratach jest początkiem pracuj.acego tygodnia :)
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Od: Sob mar 27, 2010 0:04

Post » Nie mar 06, 2011 10:10 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Witam Ciebie i pozdrawiam ze słonecznej Warszawy(na razie :lol: )Wczoraj było obrzydliwie wietrznie,ale na pewno wszystko wiesz,pewnie masz co dziennie relacje. :lol: Najbardziej denerwują mnie brązowe kwiatki na chodnikach :mrgreen: Rzeczywiście idzie wiosna. :flowerkitty:

welina

Od: Pon sty 25, 2010 15:17

Post » Nie mar 06, 2011 13:37 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

My na wiosnę (a właściwie lato, bo tu są dwie pory roku) wcale nie czekamy... robi się wtedy niemożliwie gorąco, 50 stopni to normalka i przy wilgotności 90-100%...
Ale na razie jest cudownie.
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Nie mar 06, 2011 13:45 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Super bazarek :ok:

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Nie mar 06, 2011 13:59 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

myrzapl pisze:My na wiosnę (a właściwie lato, bo tu są dwie pory roku) wcale nie czekamy... robi się wtedy niemożliwie gorąco, 50 stopni to normalka i przy wilgotności 90-100%...
Ale na razie jest cudownie.

Tam gdzie mieszkasz nigdy nie byłam,ale często bywałam w Brazylii.Takie same upały i wilgotność.Nawet pranie nie chciało schnąć.Teraz macie chyba wiosnę :?

welina

Post » Nie mar 06, 2011 14:01 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

grzanka.ch pisze:Super bazarek :ok:

i vice versa! :mrgreen:
ale Cię pognało do Chin! :D
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Nie mar 06, 2011 14:54 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Mnie ciągle nosi :ryk:

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Nie mar 06, 2011 18:53 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

grzanka.ch pisze:Mnie ciągle nosi :ryk:

...sama też coś o tym wiem :wink:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Nie mar 06, 2011 20:09 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Kochani, dzięki Wam zebraliśmy już 85 zł, a to jeszcze nie koniec, bo nie wszystkie kartki wysłane!
Szczególne dzięki dla Willow_ i Afatima za wielką hojność :1luvu: :1luvu:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Pon mar 07, 2011 9:00 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Witam porannie z Dubaju i zapraszam po słoneczną kartkę na szczecińskie bezdomniaczki! :kotek:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Pon mar 07, 2011 17:04 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.
Wędzona papryka jest przyprawą z Hiszpanii i Afryki Pn i jest całkiem nieobecna w kuchni arabskiej... Bo Marokańczycy, Algierczycy, Tunezyjczycy to etnicznie Berberowie, a nie Arabowie. Do zdobycia w Dubaju wędzona papryka jest bardzo ciężka. :( Tu w przyprawach króluje biryani i curry! :wink:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Wto mar 08, 2011 0:02 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

myrzapl pisze:Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.
Wędzona papryka jest przyprawą z Hiszpanii i Afryki Pn i jest całkiem nieobecna w kuchni arabskiej... Bo Marokańczycy, Algierczycy, Tunezyjczycy to etnicznie Berberowie, a nie Arabowie. Do zdobycia w Dubaju wędzona papryka jest bardzo ciężka. :( Tu w przyprawach króluje biryani i curry! :wink:

Dzięki za wiadomość :( ,a co to jest za przyprawa biryani :?:

welina

Post » Wto mar 08, 2011 14:49 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Biryani to raczej sposób przyrządzania - gotuje się mięso (albo rybę) w ryżu z przyprawami. Więc różnych biryani jest kilka. Podobnie jak przypraw masala.. masala do tego, masala do tamtego... zwykle przemykam obok półek (nie "półki" :wink: ) z tymi przyprawami, bo jak już stanę i popatrzę, to się po prostu w głowie kręci!
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Wto mar 08, 2011 21:10 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

myrzapl pisze:Męczyłam męczyłam i wymęczyłam. Wyjaśniła się sprawa z wędzoną papryką.

A przyprawę na bazie wędzonej ostrej papryczki można kupić na bazarku kociamysza - merken z Chile :!:
viewtopic.php?f=20&t=125126
"Merken jest tradycyjna mieszanka indianek Mapucze. Jej oryginalne proporcje do konca nie sa znane i kazda firma probuje mniej lub bardziej wiernie odtworzyc sklad. Specyficzny sklad merken zawdziecza specjalnej odmianie wedzonej ostrej papryczki. Smak dosc ostry ale da sie przezyc. Swietny do gulaszu, potraw z wolowiny, krewetek, sosow pomidorowych itp."

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Wto mar 08, 2011 21:45 Re: Słoneczne kartki z Dubaju i Abu Dhabi

Willow_ pisze:

A przyprawę na bazie wędzonej ostrej papryczki można kupić na bazarku kociamysza - merken z Chile :!:
viewtopic.php?f=20&t=125126
"Merken jest tradycyjna mieszanka indianek Mapucze. Jej oryginalne proporcje do konca nie sa znane i kazda firma probuje mniej lub bardziej wiernie odtworzyc sklad. Specyficzny sklad merken zawdziecza specjalnej odmianie wedzonej ostrej papryczki. Smak dosc ostry ale da sie przezyc. Swietny do gulaszu, potraw z wolowiny, krewetek, sosow pomidorowych itp."

Dzięki serdeczne za informację :lol: ,ale poszukuję tylko ostrej wędzonej papryki,bez dodatków innych przypraw.Może jak lepiej się poczuję pobiegam po egzotycznych sklepach z żywnością i znajdę :?

welina

[poprzednia][następna]