Moderator: Moderatorzy
W imieniu ślepaczków bardzo dziękujęBianka 4 pisze:Obiecywałam sobie, że sama zrobię zapas olejku, ale niestety nie mam okazji ani możliwości wyruszenia na poszukiwania dziurawca, więc z przyjemnością wspomogę Ślepaczki
Mammorelowa pisze:Amika, a masz namiar/link na przepis na olejek? Taki dla analfabetów - krok po kroku. Bo żeby napisać to pewnie nie masz czasu?
Olejek z kwiatu dziurawca – przepis.
Rozwinięte, świeże kwiaty dziurawca ułożyć dość ciasno w słoiczku. Jak największą ilość, ale ugniatać delikatnie. Zalać olejem lub oliwą (ja używam „kujawskiego") tak by je tylko przykryć. Zakręcić słoik i postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Po 2-3 tygodniach olej nabierze czerwonej barwy i jest gotowy do zlewania (i do stosowania). Kwiaty też odciskam na gęstym plastikowym sitku, bo każda kropelka jest cenna. Drobinkami pyłku można się nie przejmować, i tak opadną na dno. Przechowywać w szklanym pojemniku (najlepiej w ciemnym), w chłodnym zacienionym miejscu (lodówka na dole będzie w sam raz).
Tak przechowywany nie zjełczeje i nie straci swoich leczniczych wartości przez kilka lat.
Kwiatów trzeba sporo, a że są małe (średnica ok. 1,5 cm), więc nazbieranie większej ilości jest bardzo czasochłonne, no i nie łatwo trafić na właściwy ugorek (daleko od szosy). Ja przynoszę do domu całe gałązki, robię z nich bukiety i stawiam w słonecznych miejscach. Potem tylko codziennie ścinam świeżo otwarte kwiaty, dokładam do słoiczków i uzupełniam olej.
Zastosowanie olejku:
Stosuje się go do leczenia oparzeń i odparzeń (nawet tych bardzo głębokich), ropni (oczywiście ranę należy oczyszczać z wydzieliny) , otarć i wszelkich trudno gojących się ran, na krostki trądzikowe i po ugryzieniach owadów, na skaleczenia, na rany po pazurach czy zębach zwierząt. Ma działanie antyseptyczne.
Dodam jeszcze, że podobno jest skuteczny w leczeniu zmian skórnych typu liszaje, grzybice, wysypka przy półpaśćcu. Stosuje się go w bólach reaumatycznych i podobnych.
Działa wspomagająco przy leczeniu jamy ustnej (dziąsła i nadżerki) i gardła.
Jest polecany w leczeniu wrzodów przewodu pokarmowego.
W kosmetyce poprawia stan skóry (uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ujędrnia skórę), ale w lecie osobom z jasną karnacją skóry i wrażliwym na słońce nie doradzałabym takiego stosowania z uwagi na właściwości fotouczulające.
Jeszcze ważna uwaga.
W trakcie leczenia (i jeszcze jakiś czas potem) smarowane miejsca należy osłaniać przed słońcem, bo mogą wybarwić się na brązowo. Ale to dotyczy przede wszystkim ludzi, bo przecież zwierzętom ciemniejsza plama na skórze (pod sierścią) urody nie odbierze.
W szczególności dotyczy to twarzy, dekoltu i rąk.
Natomiast dla osób dotkniętych bielactwem jest to akurat zaleta, bo pozwala przyciemnić plamy na skórze (oczywiście trzeba to robić z głową, czyli stopniowo).
Amika6 pisze:Jest polecany w leczeniu wrzodów przewodu pokarmowego.
Ja-Ba pisze:Amika6 pisze:Jest polecany w leczeniu wrzodów przewodu pokarmowego.
a wiesz może jak go stosować w tej przypadłości?
Źródło: http://www.krystynanosal.pl/?art=4ZASTOSOWANIE OLEJKU DZIURAWCOWEGO DO PICIA
PRZY WRZODACH ŻOŁĄDKA
1 łyżkę stołową lub 2 – pić 30 minut przed jedzeniem
3 lub 4 razy dziennie.
Surowo przestrzegać diety.
Na początku kuracji najlepiej jest głodować pijąc tylko wodę dwa do 3 dni i oczywiście pić olej dziurawcowy. Czwartego dnia i do końca tygodnia jeść tylko po 1/3 ugotowanego na miękko jajka. Przez następne 2 tygodnie zjadać po połówce jajka 3 × dziennie i trochę płynnej owsianki. Następnie do tej diety podawać rosół z kury (nie z fermy).
Po 5 tygodniach nieco białego mięsa jeść (np. kurczak, indyk, itp.). Tak wytrwać do końca trzeciego miesiąca kuracji.
„Normalne” odżywianie można podjąć dopiero po 10 miesiącach od początku leczenia. Przez 18 miesięcy nie wolno pić napojów alkoholowych, nawet bardzo słabych.
PRZESTRZEGANIE DIETY ORAZ PICIE OLEJKU DZIURAWCOWEGO
Powoduje całkowity zanik wrzodu.
Można także poddać się operacji wrzodu żołądka, ale wyboru kuracji dokonuje wyłącznie chory.
Musi wiedzieć jednak, ze kuracja naturalnym sposobem obejmuje cały organizm, eliminując także przyczynę.
OCZYSZCZANIE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO
– z zalegającej gęstej kwaśnej żółci (błota żółciowego) oraz drobnych kamieni.
Pić 1 łyżkę olejku dziurawcowego oraz sok z 1 cytryny. Przed pójściem spać wypić olejek dziurawcowy i popić sokiem z cytryny.
Można tez inaczej – wymieszać olejek z sokiem cytrynowym i szybko wypić.
PRZY CHORYM KRĘGOSŁUPIE
Położyć się płasko na brzuchu (plecami do góry). Na środek pleców w rowek wzdłuż kręgosłupa pokropić małą ilością olejku. Dłońmi rozprowadzić olejek (z leciutkim naciskiem) od dołu – (od pośladków) – do góry (do głowy). Takie delikatne ruchy wykonywać 10–15 minut. Wskazane jest po takim zabiegu przykryć chorego, aby poleżał około 10 minut.
Najlepiej poprosić kogoś z rodziny, przyjaciół, aby taki masaż z użyciem olejku dziurawcowego, wykonał przed pójściem spać.
W pierwszy tygodniu należy zabieg wykonywać codziennie.
W drugim – co drugi dzień
W trzecim – 2 × w tygodniu
Ja-Ba, chyba odkryłaś na nowoJa-Ba pisze: dzisiaj odkryłam że na mojej działce, pod lasem, te ładnie kwitnące żółte kwiaty których nie pozwoliłam skosić w czerwcu - to dziurawiec![]()
Joanno, sama jestem lekko zaskoczona rozwojem sutuacji, ale skoro to dla Ślepaczów to chyba dobrzejoanna521 pisze:To ja może nieśmiało podbiję cenę do 28 zł
Taizu, kwiaty zrywa się z kielichem.taizu pisze:Czy kwiaty zrywa się same, czy z zielonym kielichem?
czy na skleroze to nie wiem, ale podobno poprawia sprawność umysłuJa-Ba pisze:Amica, mam nadzieję że mi dziurawiec na sklerozę też pomoże i że do następnego lata nie zapomnę że go mam....
Ja-Ba pisze:Amica, mam nadzieję że mi dziurawiec na sklerozę też pomoże i że do następnego lata nie zapomnę że go mam....
Amika6 pisze:A tak przy okazjina forum jest nas dwie: Amica i ja czyli Amika
![]()
![]()
Advena pisze:Poproszę olejek za 36 zł
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości