jej siostra pisze:Nabyłam koszyczek na chlebek i mam serię pytań:
- czy musi być wyłożony jedwabiem?
- czy po wysunięciu na papier chlebek się nie rozjedzie?
- czy cały czas ma być pieczony na papierze?
1. Nie musi być wyłożony jedwabiem. Można użyć spranej, cienkiej ścierki. A można grubo wysypać koszyczek mąką.
Dla mnie jedwab był najlepszym rozwiązaniem, bo cieniutki i było na chlebie widać ślad koszyczka. Gdy wkładałam ciasto wprost do koszyczka a posypywałam lekko mąką, przywierał miejscami do wikliny, gdy dużo - z trudem się rumienił. Kwestia wypróbowania kilku wariantów i wybrania opcji dla siebie.
2. Chlebek się rozjeżdża, dlatego wyrastam go w lodówce, bo wtedy jest sztywniejszy i mniej opada.
Oo jakimś czasie zaczęłam używa opaski z papieru do pieczenia, by nie rozjeżdżał się na boki. Zdejmowałam tę opaskę po 10 minutach, gdy chleb chwycił kształt.
3. Nie wiem. Ja tak piekę. Bo nie za bardzo mam pomysła, jak wyjąć ten papier nie obniżając temperatury piekarnika ani nie naruszając chlebka. Ale niewykluczone że można piec bezpośrednio na kamieniu.
Ja upieram się przy papierze, bo łatwiej mi dzięki temu przełożyć go z koszyczka na kamień.
To powinno być delikatne przewrócenie do góry nogami, wytrzepywanie spowodowałoby, że chlebek by oklapł.