*** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** KONIEC

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lis 15, 2011 10:22 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

taizu pisze:
mgj pisze:Taizu, a możesz napisac do czego używasz ten sos (syrop) z granatów? Mam półlitrową butle, ale nie mogę znależć zastosowania, ktore by pasowało mnie i moim domownikom.

Na razie nie uzywam, ale mam zamiar spróbować z budyniem i z pieczoną kaczką, zobaczyłabym, do czego pasuje

Tylko, że to jest kwaśne i mało gęste (przynajmniej ten który ja mam) . Turcy podobno używają do sałatek (może na zasadzie cytryny), ale przyznam, ze jeszcze się nie wgłębiałam w przepisy kuchni tureckiej.
Do kaczki? No może faktycznie...
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Wto lis 15, 2011 12:48 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

mgj pisze:
taizu pisze:
mgj pisze:Taizu, a możesz napisac do czego używasz ten sos (syrop) z granatów? Mam półlitrową butle, ale nie mogę znależć zastosowania, ktore by pasowało mnie i moim domownikom.

Na razie nie uzywam, ale mam zamiar spróbować z budyniem i z pieczoną kaczką, zobaczyłabym, do czego pasuje

Tylko, że to jest kwaśne i mało gęste (przynajmniej ten który ja mam) . Turcy podobno używają do sałatek (może na zasadzie cytryny), ale przyznam, ze jeszcze się nie wgłębiałam w przepisy kuchni tureckiej.

mgj, są bardzo różne odmiany tego sosu/syropu - wytrawne, lekko słodzone, bardzo słodkie (takie jak nasz syrop do herbaty). Być możesz trafiłaś na ten najbardziej wytrawny. Ten który oferuję na bazarku ma dodatek glukozy, więc podejrzewam, że takim największym kwasiurem nie będzie ;-)

MartaK

Od: Sob mar 18, 2006 22:02

Post » Wto lis 15, 2011 13:19 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

MartaK pisze:
mgj pisze:
taizu pisze:

mgj, są bardzo różne odmiany tego sosu/syropu - wytrawne, lekko słodzone, bardzo słodkie (takie jak nasz syrop do herbaty). Być możesz trafiłaś na ten najbardziej wytrawny. Ten który oferuję na bazarku ma dodatek glukozy, więc podejrzewam, że takim największym kwasiurem nie będzie ;-)

Dziękuję za wyjaśnienie. Musze w takim razie popatrzec co na moim pisze. Nie znam tureckiego więc wydawało mi się, że to to samo-teraz się przyjrze dokładniej. Kurczę-jak go dostałam to własnie miałam nadzieję, że będzie słodziutki i mniam , mniam (uwielbiam smak granatów)- a tu taka niespodzianka.
A jesli on jest wytrawny, tak jak sugerujesz, to w jaki sposób mozna by go zużyć?
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Wto lis 15, 2011 15:12 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

Ale pyszności, mniam!
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Wto lis 15, 2011 16:55 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

chałwa pistacjowa nr 1 za 32zł.
Obrazek
Obrazek

Czarna_Nutka

Od: Nie gru 17, 2006 20:25

Post » Wto lis 15, 2011 16:57 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

poproze sos z granatow za 30 zł

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Wto lis 15, 2011 17:16 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

Chałwa pistacjowa nr 2 za 30!
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Wto lis 15, 2011 17:28 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

mgj pisze:Dziękuję za wyjaśnienie. Musze w takim razie popatrzec co na moim pisze. Nie znam tureckiego więc wydawało mi się, że to to samo-teraz się przyjrze dokładniej. Kurczę-jak go dostałam to własnie miałam nadzieję, że będzie słodziutki i mniam , mniam (uwielbiam smak granatów)- a tu taka niespodzianka.
A jesli on jest wytrawny, tak jak sugerujesz, to w jaki sposób mozna by go zużyć?

Do zwyklej sałaty to mi jakos nie pasuje, może do sałatki owocowej, jeśli owoce słodkie, do owoców w syropie, sosu do wołowiny, baraniny czy kaczki albo gęsi (zaprawienie mąką i dodatek słodkiego, np marchewki, powinno złagodzić wytrawność)
Qrczę, rozmarzyłam się :mrgreen:
Sos z granatów za 35
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lis 15, 2011 18:25 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

Jejku, dziękuję Wam wszystkim, że tak hojnie licytujecie! :spin2:

MartaK

Post » Śro lis 16, 2011 15:30 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

coś bazarek przystopował, dobrze dla mojej chałwy, źle dla naszych kotów, więc podniosę

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Śro lis 16, 2011 20:47 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

Przebijam nr.6 za 22zł poproszę :D
Obrazek
24.05.2011 [*]

Tess 1610

Od: Nie mar 19, 2006 1:19

Post » Śro lis 16, 2011 23:42 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

nr 8 liście winogron nr 3 - 25zł.
Obrazek
Obrazek

Czarna_Nutka

Od: Nie gru 17, 2006 20:25

Post » Czw lis 17, 2011 13:38 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

Chyba się skuszę:
6. Pishaminye chlebek za 25 zł.

kasia_5000

Od: Czw mar 23, 2006 21:51

Post » Czw lis 17, 2011 18:35 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

A czy nikt nie lubi wanilii? 8O

(to pytałem ja, Waniliowy Deser, który jako jedyny nie jest przez nikogo licytowany i który z tego powodu będzie miał zaraz kryzys osobowości :| )

MartaK

Post » Czw lis 17, 2011 20:50 Re: *** ORIENTALNE DELIKATESY - posmakuj Turcji *** Duży wybór !

MartaK pisze:A czy nikt nie lubi wanilii? 8O

(to pytałem ja, Waniliowy Deser, który jako jedyny nie jest przez nikogo licytowany i który z tego powodu będzie miał zaraz kryzys osobowości :| )

To ja za wywoławczą poproszę :mrgreen:
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

[poprzednia][następna]