Witam Dziewczyny
Jak zobaczylam groszek to musialam poczytac
Mam ten groszek od 19 lat bialy, jasno rozowy i ciemno rozowy - cuda.
Ja kupilam swoje 3 planty chyba w poczatku sierpnia na przecenie, jakies kwiatki byly, ze mozna bylo rozroznic kolory - wsadzilam do ziemi miedzy drzwiami do domku gospodarczego moze mialy 1,5-2 m w szerokosci do rosniecia, same planty dalam moze co 30 cm. No i mam tak gesto ze wchodza mi wszedzie i mam masy kwiatow, ktore dzielnie zbieram do wazonow, na reszte sie patrze ale tez po przekwitnieciu obcinam, bo wtedy nie ida w nasiona tylko ciagle kwitna az do pierwszych mrozow, oczywiscie jesienia jest kwiatow mniej. Na nasiona jest dobrze zostawic troche z tych najbardziej dorodnych "kisci" i dosc wczesnych aby nasiona mialy dlugi czas dojrzewania. Po co o tym pisze - dalam troche nasion sasiadom i im bardzo powoli i kiepsko ten groszek rosl - a to dlatego, ze go nie zbierali, niby zostawiali na nasiona ale to oslabialo rozrastanie sie planty. Moze ameryki nie odkrylam swoimi spostrzezeniami ale przez te 19 lat to mam ten groszek w wielu miejscach i mase nasion rozdalam. Mam tez wiele nasion ale pomieszne kolory, plus inne nasiona. Jezeli wlascicielka watku chce to moge cos przeslac za darmo oczywiscie
Serdecznie pozdrawiam Maria.