Przepis na cynamonowe, zawijane babeczki drożdżowe w papilotkach:Składniki na ciasto:75g masła
szklanka mleka
25g drożdży
50g cukru
ćwierć łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu
500-600g mąki
Nadzienie:3 łyzki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
do tego:1 rozbełtane jajko
25-30 papilotek
Drożdże rozpuścić w cukrze i ciepłym mleku. Dodać stopione masło, wymieszać na gładko.
Po dodaniu mąki, kardamonu i soli wyrobić na gładkie ciasto.
Ilość mąki dlatego podana jest orientacyjnie 500-600g, bo ciasto musi odchodzić całkowicie od rąk i naczynia, a mąki różnie wchłaniają, poza tym szklanka mleka nierówna innej szklance mleka, zatem trzeba samemu zdecydować, ile tej maki się doda. lepiej mniej, żeby babeczki nie wyszły twardawe i dobrze rosły.Ciasto powinno wyglądać tak:

A po pół godzinie tak:

Odrywamy część ciasta i rozwałkowujemy na grubość ~ pół centymetra:

Smarujemy powierzchnię roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem:

Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki ~ 3 cm



Każdy kawałek wkładamy do papilotkowej foremki przekrojem do góry:

Smarujemy rozbełtanym jajkiem:

Posypujemy grubym cukrem:

Pieczemy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni na dolnym poziomie z grzaniem od góry i dołu równocześnie przez ~10 minut.
Po upieczeniu wyglądają tak:

U mnie w domu je się je jeszcze ciepłe, większość znika od razu.
Zostawione na drugi dzień już nie są (tak) smaczne, bo drożdżowe wypieki, zwłaszcza małe, szybko schną i twardnieją.