Zakończony.

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sie 13, 2012 21:13 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

dorota13 pisze:A ja przeczytałam:

Dla rozmnożenia pstrolistnych fiołków listkiem, trzeba wybierać najzieleńszy liść z rozetki i kiedy liść już się ukorzeni i zaczną pojawiać się sadzonki, to sadzonki będą białe. NIE WOLNO ICH PRZESADZAĆ, nawet, jeżeli będą już duże! Przesadzać można tylko wtedy, kiedy chociażby w 1/2 staną się zielone. Lepiej poczekać jeszcze ze dwa tygodnie, w przeciwnym razie, jeżeli nie macie dosyć cierpliwości i przesadzicie białą sadzonkę - ona zginie i cała waszą praca będzie daremna. Taka sadzonka nie jest przystosowana do życia bez macierzystego liścia! Zapamiętacie to!
http://www.floraforum.net/topics38/pstr ... vt4004.htm

Nie wiem czy to prawda ale pstrokatego listka mam.

Niektóre osoby mają pstrolistne fiołki. Ale zawsze ucina sie takigo, który ma dużo zielonego. W pstrolistnych występują i całkiem zielone liście. To one są najlepsze do ukorzeniania :) I takie poszły do ludzi. Dlatego np mimo wielu liści u Mama's Double Duty nie mogę więcej uciachać bo zostały 3 normalne zielone liście. To dzięki nim roslina przechodzi fotosynteze. Te jasne i mocno pstrokate są listkami ozdobnymi które nie bardzo pomagają roślince ;) Zobaczę potem czy masz coś pstrolistnego w tym co dostałas. Chociaż gratisów nie spisywałam tylko wysyłałam ;)
Zapraszamy na bazarek: viewtopic.php?f=20&t=149261

blackobsession

Od: Wto lis 30, 2010 23:57

Post » Pon sie 13, 2012 21:20 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Mam 3 lub 4 pstre listki.
Nie szukaj, jak będzie biała roślinka to poczekam z przesadzaniem.

Doczytałam to wkleiłam bo może komuś się przyda.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pon sie 13, 2012 21:33 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Tak czy siak muszę popowadzić to wszystko i wszystkich skoro już wstawiłam te listki :lol: Czyli muszę tu siedzieć do wiosny na tym forum :mrgreen:
Ogólnie czeka sie z białymi listkami aż sadzonka ma przynajmniej połowę zielonych. Ja mam 8 miesieczne sadzonki dwie przy listku i są calutkie białe. Fakt- nie jest to odmiana która chce strasznie wiec nie zrobiłam nic aby zielone urosły ;) Normalnie stawia sie w ciepłym jasnym miejscu ( nigdy na pełnym słońcu!!) takiego delikwenta i wtedy szybko puszcza zielone listki. Pstrolistne fiołki jak jest chłodno i ciemniej puszczaja jasne listki. Jak cieplutko i jasno to potrafią całkowicie zielone :)

blackobsession

Post » Wto sie 14, 2012 7:41 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Moje maleństwa dzielnie się trzymają w inkubatorze z dużej szklanej gruszki. :) Musze poszukać i obejrzeć co dostałam. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto sie 14, 2012 14:21 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

a ja przeżywam bo moja morska księżniczka i wiard's prankster mają pączusie :mrgreen:

dinzoo

Od: Śro lip 07, 2010 15:12

Post » Wto sie 14, 2012 16:22 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

MariaD pisze:Moje maleństwa dzielnie się trzymają w inkubatorze z dużej szklanej gruszki. :) Musze poszukać i obejrzeć co dostałam. :)

Jak mi wyślesz nazwy tego co dostałaś to Ci prześlę opisy ;)

dinzoo pisze:a ja przeżywam bo moja morska księżniczka i wiard's prankster mają pączusie :mrgreen:

Mosrka Księżniczka SPORT kwitła niedawno. Ale fiołki tak już mają że przekwitną, dychną sobie chwilke i znowu zaczynają ;) Wizard's Prankster bedzie kwitł pierwszy raz - przynajmniej ta sadzonka. Pierwsze kwiatuszki mogą byc małe bo sadzonka młodziutka. I szybko przysychać. Kolejne kwitnienia bedą bardziej widowiskowe ;) Zreszta każde kolejne kwitnienie fiołka jest jakby inne i mocniejsze :)

blackobsession

Post » Wto sie 14, 2012 20:41 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Dałam rozliczenie na pierwszej stronie z linkami do rachunków. Tuptuś przeszedł dzisiaj potrójny zabieg- kastracje, usuwanie trzonowego zęba nadsutego i usuwanie narośli na dziąśle. Dzięki Wam :1luvu:

blackobsession

Post » Śro sie 15, 2012 15:57 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Komu fiołki komuuuuuuuuuuu :D

blackobsession

Post » Śro sie 15, 2012 22:15 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Mi, mi :!:

Bardzo poproszę :

45. Jolly Maiden
64. Jolly Mars
84. Pink Mint
95. Emerald Love
101. Ramblin' Snowflakes
120. Lunar Lily White
124. Peppermint Girl
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Czw sie 16, 2012 9:05 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Dziękuję bardzo :1luvu:
PW wyślę jak wrócę od weta z Tuptusiem :)

blackobsession

Post » Czw sie 16, 2012 12:26 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Jolly Maiden nie dał rady :(
Można domówić jeszcze jeden listek?

Może zła ziemia - użyłam tej, która była dołączona do mini-szklarenki, a na pewno za mokra - zaczął gnić początek listka i cała łodyga nabrała giętkości makaronu...
Koty wrocławskie polecają się do adopcji: http://www.kocizakatek.pl
Zapraszam na wątek Kociego Zakątka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=154740

wiiwii

Od: Pt sty 13, 2012 17:33

Post » Czw sie 16, 2012 20:38 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Nemi pisze:Mi, mi :!:

Bardzo poproszę :

45. Jolly Maiden
64. Jolly Mars
84. Pink Mint
95. Emerald Love
101. Ramblin' Snowflakes
120. Lunar Lily White
124. Peppermint Girl

Wysłałam PW :)

wiiwii pisze:Jolly Maiden nie dał rady :(
Można domówić jeszcze jeden listek?

Może zła ziemia - użyłam tej, która była dołączona do mini-szklarenki, a na pewno za mokra - zaczął gnić początek listka i cała łodyga nabrała giętkości makaronu...

Jeżeli była zbyt mokra to całkiem możliwe. Ale w takich wypadkach trzeba oglądać na początku listka. Jak ciemnieje nóżka to ucinać i wkładać zdrową tkankę. Ukorzenia sie też listka bez nóżki nawet ;)

Trzymam kciuki aby reszta listków trzymała się sztywno :ok:
Oczywiscie że możesz domówić ;) Wpisałam już. Dopłać 3 zł. i już ;)

blackobsession

Post » Czw sie 16, 2012 20:43 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Jeszcze nie dotarły do mnie kieliszki do wsadzenia listków :roll: mam nadzieję, że jeszcze nie wysłałaś mojego zamówienia...
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw sie 16, 2012 20:45 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Spokojnie :)
Kurcze zapomniałam napisać że nie wysyłałam we wtorek z powodu zamieszania tuptusiowego ;) Chłopak miał potrójny zabieg i braklo czasu. Trzeba było sie zajać chłopakiem ;) W sumie dobrze bo lepiej jednak jak nie leżą na poczcie ;) Wyslę wszystko w poniedziałek i wtedy będą bezpieczniejsze ;)

blackobsession

Post » Czw sie 16, 2012 20:55 Re: Fiołki afrykańskie - CIĄGLE NOWE zajrzyj - na Tuptusia

Super, kamień spadł mi z serca... to znaczy nie do końca... :roll: :oops: Za Tuptusia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

[poprzednia][następna]