Moderator: Moderatorzy
dellfin612 pisze:Tak, pewnie za późno.
No, trudno.
zutor pisze:Akurat z ampulariami nie ma problemu. całe szczęście są wyjątkowo rozdzielnopłciowe, oddychają powietrzem, więc pojemnik dla nich nie musi być dodatkowo napowietrzany. kontrola urodzin jest prosta: jak się skończą czułości, samica składa jajka na pokrywie akwarium (czy szybce, czy czym tam jest przykryte) w formie kokonu- jak nie chcecie mieć stu tysięcy nowych ślimaków to kokon trzeba wyrzucić.
generalnie mówi się, że jedna ampułka powinna mieć ok 40 litrów wody- to w akwarium, ponieważ mają dość szybką i wydolną przemianę materii i po prostu brudzą. ja miałam dla nich osobne akwarium 25l, bez ogrzewania- ogrzewało się od oświetlenia, gdzie z powodzeniem dożyły sędziwych 4 lat. miałam ich 7 sztuk, ale był czas że miałam i setkę, jak podrosły wysyłałam je chętnym pocztą, dochodziły bez problemów. ale były sporo mniejsze niż te tu oferowane.
ponieważ brudzą, trzeba dość często czyścić akwarium w którym są. niestety woda w kranach jest zbyt miękka, co owocuje ubytkami w skorupie i w ostateczności śmiercią ślimaka.
kto chce wiedzieć więcej, jak poradzić sobie z ubytkami skorupy, jakieś pytania na pw proszę.
szkoda że bez opcji wysyłki są te ślimaki, bo są piękne, a moje ślimakarium już prawie rok stoi puste.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości