Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto paź 13, 2009 21:09 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

To ja zamawiam 6 sztuk. (2 będą dla mojej mamy do pracy)

Czy odbiór może się odbyć na Dworcu Centralnym?
(W W-wie bywam tylko we wtorki, ale teraz już pracuję, więc śpieszę się do pracy)

Czy woda wcześniej musi się odstać?
Czy akwarium musi być przykryte od góry?

Nigdy nie miałam takich zwierzątek: mam tremę...

(Podaj nr konta na PW)
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Wto paź 13, 2009 23:57 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

Jeśli nie za późno, to zamawiam 4.
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Śro paź 14, 2009 19:55 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

Tak, pewnie za późno.
No, trudno.
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Śro paź 14, 2009 21:40 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

dellfin612 pisze:Tak, pewnie za późno.
No, trudno.

Może nie za późno: nie wiem, jak z rozliczeniem, ale chyba dług pozostał :(
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Śro paź 14, 2009 22:12 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

Kotka pani Krysi dziś umarła :cry: [']

Niebawem zamknę rozliczenie, jeżeli będą nadwyżki, przekażę je innym potrzebującym kotom (mam już pomysł którym viewtopic.php?f=1&t=101513).

Jak tylko się ogarnę, roześlę pw do chętnych na śliczne ślimole.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon paź 26, 2009 13:04 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

No strasznie mi przykro z powodu kotki, mozna sie tylko pocieszac ze jest w kocim niebie gdzie jest zawsze ciepło w pelny brzuszek.
A w temacie slimaków co słychac? Sa jeszcze? Wzięłabym 6 szt, nie muszą byc ogromne byłeby byly żółciutkie :)
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pon lis 02, 2009 21:59 Re: Dla akwarystów - ampularie. Ratujemy kotkę karmicielki

Przepraszam za milczenie w wątku.

Ślimole są do wzięcia, u pani Krysi w akwarium ich zatrzęsienie. Żółciutkie, duże i jeszcze większe.
Proponuję, żeby osoby chętne pojechały do p. Krysi i same sobie ślimaczki złowiły :twisted: Za datek na jedzenie dla kotów. Chętnym podam na pw telefon do p. Krysi, mieszka na Kole (20 minut tramwajem z Dw Centralnego).

A jutro Anuk będzie miała swoje ślimaczki, dorodne dla niej wybrałam.

Patrzyłam w sklepie zoo - ampularie są po 5,00 zł., czyli warto kupić od p. Krysi :wink:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon lis 02, 2009 22:53 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Mam tremę :oops:
Zawsze czułam ekhm... dystans wobec ślimaków. A tu od razu 6!
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Pon lis 09, 2009 22:18 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Z żalem że nie jestem lokalna...chyba że ktoś się wybiera do Kraka ???

U siebie mogę kupić jeno brązowe a te mi się nie nie podobają.
Kiedyś kiedyś miałam właśnie żółtą ampularię i mam do niech sentyment...

gauka1

Od: Śro cze 28, 2006 21:40

Post » Pon lis 09, 2009 22:29 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Ślimaczki mają się dobrze :)
Co prawda mało ich nie zamordowałam, przekarmiając je u zakwaszając wodę, ale sytuacja opanowana i mają się dobrze.
Wydają się być wobec siebie bardzo czułe 8)
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 10, 2009 11:52 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Aha :) bardzo czułe...zaraz zaczną sie przesypywać górą z tej czulości :ryk: kontrola urodzeń u slimaków nie jest jednak aż tak trudna, obserwuj szyby i liscie, w razie czego...zniataj jajeczka. Powodzenia w hodowli :)
Obrazek

dune

Post » Wto lis 10, 2009 23:35 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Akurat z ampulariami nie ma problemu. całe szczęście są wyjątkowo rozdzielnopłciowe, oddychają powietrzem, więc pojemnik dla nich nie musi być dodatkowo napowietrzany. kontrola urodzin jest prosta: jak się skończą czułości, samica składa jajka na pokrywie akwarium (czy szybce, czy czym tam jest przykryte) w formie kokonu- jak nie chcecie mieć stu tysięcy nowych ślimaków to kokon trzeba wyrzucić.
generalnie mówi się, że jedna ampułka powinna mieć ok 40 litrów wody- to w akwarium, ponieważ mają dość szybką i wydolną przemianę materii i po prostu brudzą. ja miałam dla nich osobne akwarium 25l, bez ogrzewania- ogrzewało się od oświetlenia, gdzie z powodzeniem dożyły sędziwych 4 lat. miałam ich 7 sztuk, ale był czas że miałam i setkę, jak podrosły wysyłałam je chętnym pocztą, dochodziły bez problemów. ale były sporo mniejsze niż te tu oferowane.
ponieważ brudzą, trzeba dość często czyścić akwarium w którym są. niestety woda w kranach jest zbyt miękka, co owocuje ubytkami w skorupie i w ostateczności śmiercią ślimaka.
kto chce wiedzieć więcej, jak poradzić sobie z ubytkami skorupy, jakieś pytania na pw proszę.
szkoda że bez opcji wysyłki są te ślimaki, bo są piękne, a moje ślimakarium już prawie rok stoi puste.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Śro lis 11, 2009 14:58 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

zutor pisze:Akurat z ampulariami nie ma problemu. całe szczęście są wyjątkowo rozdzielnopłciowe, oddychają powietrzem, więc pojemnik dla nich nie musi być dodatkowo napowietrzany. kontrola urodzin jest prosta: jak się skończą czułości, samica składa jajka na pokrywie akwarium (czy szybce, czy czym tam jest przykryte) w formie kokonu- jak nie chcecie mieć stu tysięcy nowych ślimaków to kokon trzeba wyrzucić.
generalnie mówi się, że jedna ampułka powinna mieć ok 40 litrów wody- to w akwarium, ponieważ mają dość szybką i wydolną przemianę materii i po prostu brudzą. ja miałam dla nich osobne akwarium 25l, bez ogrzewania- ogrzewało się od oświetlenia, gdzie z powodzeniem dożyły sędziwych 4 lat. miałam ich 7 sztuk, ale był czas że miałam i setkę, jak podrosły wysyłałam je chętnym pocztą, dochodziły bez problemów. ale były sporo mniejsze niż te tu oferowane.
ponieważ brudzą, trzeba dość często czyścić akwarium w którym są. niestety woda w kranach jest zbyt miękka, co owocuje ubytkami w skorupie i w ostateczności śmiercią ślimaka.
kto chce wiedzieć więcej, jak poradzić sobie z ubytkami skorupy, jakieś pytania na pw proszę.
szkoda że bez opcji wysyłki są te ślimaki, bo są piękne, a moje ślimakarium już prawie rok stoi puste.

A to prawda, osobiście widzialam jak sie biedny ślimak nieomal rozpuscil, tzn skorupka :(
Przeczytałam "Bielany" i sie zdziwilam ze masz daleko na Kolo...A to wrocławskie Bielany... :)

Zapytam cie jako znawcy slimakow, czy ampularie pozerają roslinki?
A czy helenki pożeraja ampularie?
Obrazek

dune

Post » Śro lis 11, 2009 16:50 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

no aż takim znawcą to nie jestem, ale:
jeden gatunek ampularii zżera rośliny, ale raczej w akwariach nie występuje. chyba że masz jakieś obumarłe, pogniłe części roślin, to te tak,
z helenkami to nie wiem, wydaje mi się że duże ampuły są za duże, a małe to może i by zjadła, w końcu to terminator ślimaków. zresztą ampuły są też ślimakożerne- zjadają jajka innych ślimaków, jak również te świeżo wyklute, maleńkie, mikroskopijne prawie. w swoim ślimakarium miałam dwa dorodne zatoczki, które składały jajka jak dzikie, a ampularie z upodobaniem je niszczyły. to samo było z próbą zaszczepienia tam świderków, takich małych, też padły ofiarą ampułek.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Śro lis 11, 2009 18:13 Re: Dla akwarystów - ampularie po 2,00 zł., na jedzenie

Jakie obumarłe :( wszystko mam piękne i zywe uha ha ha
Helenki to nie takie determinatory znowu, swidry jedza w zólwim tempie, tylko zatoczaki wykonczyły szybko, ale po ampułki lece błyskiem bo teraz mam inwazje przytulików, no po prostu oczy zamykam jak zapałam rano swiatlo w baniaczkach...a helenki ich nie tykają wrrr to moze mi je ampułki z szyb pozlizują.... :)
Obrazek

dune

[poprzednia][następna]