
Jak sie losos marynuje robisz cziczimuri. Tzn przyprawe traktujesz sokiem z cytryny i dodajesz bialego wina ilosc zalezy od ilosci ryby i lubienia wina

Jak losos juz dochodzi w piecu wylewasz na niego marynate z cziczimuri jeszcze chwile do piekarnika zeby wino troche odparowalo.
Wersja szybsza, to samo ale na patelni z tym ze maslo rozpuszczasz w oliwie (jak lubisz) i smazysz rybie nie przewracajac kawalkow. Pod koniec zalewasz marynata. Podajesz albo z ryzem jasminowym albo z pieczonymi ziemniakami (uprzednio ugotowane w mudurkach, potem obrane) albo z bagietkami. Sos spod ryby wlewasz do sosjerki i podajesz osobno.
Warzywa tez tak mozna, cziczimuri z cytyna niech sobie polezy. Marchewka,, cukinia, baklazan, brokul itp kroisz jak lubisz i znowu na patelni maslo z oliwa i przesmazasz i podduszasz warzywa. Pod koniec zalewasz marynata. albi posypujesz sucha przyprawa. Jak wolisz.
Jak jadasz np krewetki to i do nich sie bedzie nadawac sos jak do ryby.
Tak samo mozna traktowac merken.