Błąd w rodowodzie

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Nie lis 16, 2008 23:18 Błąd w rodowodzie

Chciałam się dowiedzieć,co ma zrobić gdy wychwyciłam błąd w rodowodzie kupionego kota?Wiem że przysługuje mi wymiana rodowodu ale gdzie mam to zgłosić i czy błędny rodowód odesłać?
Obrazek

BLUEPARADISE

Od: Pon maja 26, 2008 19:38

Post » Pon lis 17, 2008 20:31

Witam, z ta sprawa najlepiej zwrocic sie mailowo do organizacji, ktora rodowod wydala i opisac o jaki blad chodzi. Oni zwykle kaza odeslac dokument do poprawy, po wczesniejszym wyjasnieniu bledu.

tycjanka

Od: Pon cze 09, 2008 16:44

Post » Wto lis 18, 2008 0:13

Powoli wszystko wyjaśniamy,dzięki.
Obrazek

BLUEPARADISE

Od: Pon maja 26, 2008 19:38

Post » Pt sie 07, 2009 22:40

W moim przypadku nie chodzi raczej o blad, ale chcialam sie dowiedziec dlaczego w rodowodzie newy (gdzie sie znajduja samiusienkie nevy, ale w rodowodzie spoza FPL bylo wszedzie SIB zamiast NEM) czesc kotow zostala przetlumaczona na NEM a czesc zostala SIB x (...33)?
Rodowod zostal przeciez "przetlumaczony" na NEM dla wszystkich przodkow...

I jeszcze jedno pytano, jakie rasy sa wpisywane do RX i na jakich kryteriach?
Z gory dziekuje za informacje.. 8)

Mang-usta

Od: Wto mar 03, 2009 17:44

Post » Sob sie 08, 2009 8:58

Kryteria umieszczania kotów w księdze RX są opisane w regulaminie hodowlanym FIFe. Wg. niego w RX rejestrowane są koty, które są wynikiem krzyżówki międzyrasowej lub nie spełniają warunków rejestracji w LO (min. 3 pokolenia czystych rasowo kotów ras i odmian barwnych uznanych przez FIFe).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob sie 08, 2009 9:04

Aha, czyli z tego wynika ze dopiero za pare lat beda NEM z rodowodem LO, bo pewnie jako czysta rasa bedzie sie liczyc od 1 stycznia 2009.
Widzialam ze PEB tez sa w RX...

Zawsze podejrzewalam ze mam kundla z rodowodem :twisted: :lol:

Dziekuje za odpowiedz!

Mang-usta

Post » Sob sie 08, 2009 9:58

Wlasnie, peterbaldy tez w RX. Ale gdy ojciec bedzie z LO, to maluchy automatycznie maja LO, z tego co pamietam...
ObrazekObrazek
Obrazek

Przepis na sok z buraków dla kociąt - http://blog.augustynska.eu/sok-z-burakow-dla-kociat/

bitis

Od: Śro paź 15, 2008 11:04

Post » Czw sie 13, 2009 9:47

rasy wstępnie uznane dajemy do RX

Mang-usta pisze:czesc kotow zostala przetlumaczona na NEM a czesc zostala SIB x (...33)?
Rodowod zostal przeciez "przetlumaczony" na NEM dla wszystkich przodkow

Wszystkie koty SIB x (...33) z numerami FPL zostały zamienione na NEM, pozostałe, po pełnym uznaniu rasy.
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Czw sie 13, 2009 10:00

To ja jeszcze podraze temat (czlowiek sie uczy cale zycie, a co!):
Mam w rodowodize mojego kota rodzenstwo po tych samych rodzicach, i zarejestrowanych w tym samym zwiazku w Rosji (nry rodowodow zaczynaja sie podobnie) no i jeden jest SIB x a jeden NEM.
Dlaczego?
Nie spedza mi to snu z powiek, ale usiluje sie doszukac jakiejs logiki?
Czy plec ma znaczenie, bo jeden to kocurek,a druga to kotka...

Mang-usta

Post » Czw sie 13, 2009 13:45

Domyślam się, że zostały wpisane do FPLowskiego systemu w różnym momencie, jeden wcześniej (i ten ma SIB x), drugi później (i ten ma NEM).

Rafał napisał:
Wszystkie koty SIB x (...33) z numerami FPL zostały zamienione na NEM, pozostałe, po pełnym uznaniu rasy.

co należy rozumieć tak:
Wszystkie koty, które przed 1.1.2009 zostały zarejestrowane w FPL jako SIB x, a mają numer FPL (czyli albo były urodzone w Polsce, albo nostryfikowane do polskiego klubu) zostały "zamienione" na NEM. Pozostałe, nie mające numerów FPL (czyli na ogół przodkowie kotów nostryfikowanych) zostają na razie SIB x, a zamiana na NEM odbędzie się po pełnym uznaniu rasy.

Natomiast nowo nostryfikowane rodowody zapewne już mają wpisywane wszędzie NEM.

Zgadłam? :lol:

Jeśli zgadłam, to zapewne ten kotek, co w rodowodzie jest SIB x, wystąpił już kiedyś w rodowodzie jakiegoś innego kota, znostryfikowanym przed 2009. A ten, co jest NEM, po raz pierwszy "pojawił się" dopiero w 2009.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Czw sie 13, 2009 13:51

No wlasnie nie wiem, bo one sa oba z Rosji, i sa w 4tym pokoleniu mojego kota (rodowod w nostyfikacji lipiec 2009), wiec nie mialy szans sie pojawic w 2009 w rodowodach FPL...

Poza tym mam w piatym pokoleniu koty ktorych czesc jest zamieniona przez FPL na NEM a czesc zostala SIB x (np. powtarzajacy sie wielokrotnie w rodowodach NEM kocur DIMA EL-MAGRIB jest nadal SIB x), ale dalam sobie na luz i powiedzialam sobie ze nie bede starac sie tego zrozumiec.
Inaczej sie troche za bardzo zakrece, i po co mi to?

Mang-usta

Post » Czw sie 13, 2009 19:29

Ale to jest dokładnie to, o czym piszę!

Jeśli jakiś kot pojawiał się w rodowodach kotów dość często, to znaczy, że pierwszy raz został wpisany do bazy FPL już dawno temu.

Należy tu rozróżnić nostryfikację od wpisania. Jak kupujemy kociaka i dajemu rodowód do nostryfikacji, to ten kociak dostaje numer FPL, ale do bazy są wpisywane wszystkie koty z jego rodowodu, z tym, że ze swoimi numerami (rosyjskimi, szwedzkimi, francuskimi, zimbabwiańskimi ;) ).

Jeśli kupuje się kociaka z "popularnymi" liniami w rodowodzie, to te koty mają sporą szansę być już wcześniej wpisane w bazie, bo pojawiły się w rodowodzie innego kota. A te, których wcześniej nie było, wpisywane są w momencie nostryfikacji.

I pewnie kocur SIB x już był w czyimś rodowodzie i dlatego jest SIB x, a kotka NEM do tej pory nie była, została wpisana po raz pierwszy w tym roku i dlatego jest NEM.

Chyba, że wiesz na pewno, że ktoś nostryfikował rodowód co najmniej rok temu i ten rodowód zawierał w sobie oba te koty (SIB x i NEM). Wtedy to faktycznie jest dziwne.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Czw sie 13, 2009 19:45

Aha!
To by wyjasnialo sprawe! :lol:

Mang-usta